Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9 DiD] dziwne terkotanie z okolic silnika
Autor Wiadomość
slav10 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DiD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-03-2011, 16:08   [Cari 1.9 DiD] dziwne terkotanie z okolic silnika

Witam
Kolejny problem z cyklu dziwne odglosy z silnika. Poradzcie co to moze byc bo nie znalazlem podobnego opisu. Otoz jak jest silnik zimny to przy przyspieszaniu w zakresie obrotow 1500 - 2000 na dwojce i trojce slychac czasami dzwiek z okolicy silnika jakby lopatki wiatraczka udezaly o jakas obudowe. Jest to odglos jakby plastiku lub metalu - zadne syczenie. Przy cieplym silniku nie zauwazylem tego. Czasem jest tez chwilowy odglos jakby wpadania w rezonans lub zbyt szybkich obrotow tego nazwijmy go wiatraczka przy delikatnym przyspieszaniu lub bez przyspieszania. Porownalbym to do odglosu wiatraka na procesorze komputera ktory chwilowo chwyta za duze obroty. Nie wiem co to moze byc, myslalem najpierw ze moze cos z turbina ale chyba te obroty sa za niskie, poza tym nie zauwazylem aby mialo to jakis wplyw na jazde - przyspieszanie. Spalanie paliwa tez bez zmina. Dzieki z gory za wszelkie sugestie.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 09-03-2011, 19:18   

Zdejmij wąż z turbiny , ten który z filtra powietrza wpada bezpośrednio w centralny punkt i zobacz ręką czy nie ma luzów na wirniku turbiny.
Stawiałbym na to, że turbo się kończy i przy obciążeniu wirnik obciera o obudowę.

slav10 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DiD
Wysłany: 10-03-2011, 11:20   

Jakies inne sugestie? Moze przez weekend dam rady sprawdzic ten wirnik.

zenekwaciak 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma DID 115
Wysłany: 10-03-2011, 11:36   

Niekoniecznie turbina. Musisz mieś luźną którąś z blach osłaniających rozrząd. W mojej tak tłukła przy 2500 obr/min, że w końcu pękł przewód metalowy od wspomagania układu kierowniczego, w który sobie waliła. Wibracje występowały tylko przy bardzo mocnym przyspieszaniu właśnie na 2 i 3 biegu.

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 10-03-2011, 21:48   

mam ten sam objaw. Ten dźwięk przypomina mi ćwierkanie. JAk przyspieszam bardzo ostrożnie i powolutku to nie ma tego dźwięku. I powyżej 2500 obrotów również brak.
A mam to gzieś. Zamontowałem CB Radio i spoko... Ja bym stawiał na koło dwumasowe... tak jakoś czuję przez skórę. POzdr.

Odpowiedz do tematu