|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Braki mocy i dość wysokie spalanie - 1,8 GDI |
Autor |
Wiadomość |
Sienio
Forumowicz
Auto: Carisma 1,8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-11-2006, 15:46 Jakość paliwa
|
|
|
[quote="Krzyzak"]Paliwa z Shell to syf - pisałem nie raz i zdania nie zmienię, bo mam porównanie z innymi stacjami.[/list]
Witam. Mam odmienne zdanie na temat jakości paliwa Shell.
Tankuję tylko w Sellu V-power i moja Carisma 1,8 GDI w.g. skrupulatnej ewidencji tankowań spala średnio rocznie 7 l/100km. Takie spalanie mam już przez 4 lata od zakupu auta.
Tankuję wyłącznie w Shellu na stacjach w dużych miastach nigdy w stacjach przydrożnych.
Wolne obroty mam zawsze stabilne i do tej pory nie musiałem czyścić przepustnicy. |
_________________ Pozdrawiam Sienio
Carisma 1,8 GDI |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 01-11-2006, 16:13
|
|
|
Sienio, to że nie musiałes czyścić niczego nie dowodzi - rozbierz i naocznie się przekonaj jak ona wygląda tym bardziej że nie brudzi się od paliwa - to przecież jest wtryskiwane w GDI bezpośrednio do cylindrów. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 02-11-2006, 15:16 Re: Jakość paliwa
|
|
|
Sienio napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | Paliwa z Shell to syf - pisałem nie raz i zdania nie zmienię, bo mam porównanie z innymi stacjami. |
Witam. Mam odmienne zdanie na temat jakości paliwa Shell.
Tankuję tylko w Sellu V-power i moja Carisma 1,8 GDI w.g. skrupulatnej ewidencji tankowań spala średnio rocznie 7 l/100km. Takie spalanie mam już przez 4 lata od zakupu auta.
Tankuję wyłącznie w Shellu na stacjach w dużych miastach nigdy w stacjach przydrożnych.
Wolne obroty mam zawsze stabilne i do tej pory nie musiałem czyścić przepustnicy. |
No to jeszcze napiszę, że dawno temu też przepłacałem za v-pover - było tak przez 1.5 roku - dopóki na zwykłym Pb95 ze malborskiego Statoil nie zrobiłem 10% więcej kilometrów niż na tym v-syfie z Shella. Potem zacząłem odważniej tankować na Lotosie, Orlenie, BP, Statoil i okazało się, że po paliwie z Shell auto było najbardziej mułowate i spalanie baku było szybsze niż gdzie indziej.
Wypowiadając się o stacjach mam porównanie i stąd ta opinia. |
|
|
|
 |
Sienio
Forumowicz
|
Wysłany: 02-11-2006, 17:01
|
|
|
Wielokrotnie czytałem że jedną z przyczyn braku stabilnych wolnych obrotów jest jakość paliwa. sapire ma rację, że w GDI paliwo nie jest podawane przez przepustnicę ( wtrysk bezpośredni ), ale ja do tej pory nie zawiodłem się na jakości Shella. Podkreślam - tankuję tylko w miastach wojewódzkich |
Carisma 1,8 GDI |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 02-11-2006, 17:14
|
|
|
Przez przepustnicę było podawane w latach 80-tych i nazywało się to gaźnik, od lat jest już wtrysk (nie wszędzie bezpośredni do cylindra).
Ja tankowałem na Shell'u w: Tczewie, Gdańsku, Gdyni, Grudziądzu, Katowicach, gdzieś na Mazurach - chyba Giżycku i niestety wnioski mam jw. A paliwo zatankowane koło Katowic niemal uśmierciło mi Galanta - nie mogłem w Bieszczadach na 3-ce pod górkę podjechać... |
|
|
|
 |
Sienio
Forumowicz
|
Wysłany: 02-11-2006, 19:02
|
|
|
Właśnie z tych 80-tych lat pozostało mi to krytykowane przez KRZYŻAKA nazewnictwo. Ja też tankowałem w Tczewie, Gdańsku , Gdyni i wnioski mam j.w. Czy jest ktoś kto nie zatankował lipnego paliwa na innych stacjach niż Shell?
Każdy ma w tej sprawie swoje subiektywne zdanie. |
Carisma 1,8 GDI |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 02-11-2006, 20:55
|
|
|
A gdzie ja krytykowałem to nazewnictwo? - bo nie wiem
A masz jakieś porównanie z innymi paliwami? Może teraz (po ostatnich mocnych kontrolach) paliwo na Shell się zmieniło? - ale nie będzie mi dane tego stwierdzić. Zraziłem się i już.
A - tankowałem też na Shellu w Niemczech (rok temu) i niestety auto straciło na wigorze - a wcześniej tankowałem na jakiejś stacji w Szczecinie, bezfirmowej. Auto było cięższe (zapasy) niż podczas tankowania na Shell, a jednak po Shellu wyraźnie osłabło...
Może Galant nie lubi "ichniego" paliwa. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 02-11-2006, 21:14
|
|
|
Był czas, że moje Corsiątko lubiało VPower Shellowy ale to dawne czasy - zaraz jak go na rynek wprowadzili ale po jakimś czasie to paliwo zeszło na psy i autko przestało je lubieć. Myślałem że to może tak tylko u nas w kraju i jeszcze próbowałem go na Węgrzech i we Włoszech ale wszędzie tak samo - słabe auto, brak mocy i dynamiki. Od tego czasu przestałem tankować Shella. Do Cari zalewam BP a ostatnio nawet parę razy orlenowską Vervę no i śmiga tak samo jak na prawie każdym zagranicznym paliwie z dobrych stacji.
PS. A najlepiej mi autko zawsze śmigało na wzbogacanych paliwach Araal
PS2. i na wszystkich zielonych węgierskich stacjach (OMV?) oraz tych państwowych chorwackich - benzyna po prostu lux |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
|
|