Jaki zestaw narzędzi?? |
Autor |
Wiadomość |
bartek_nkm [Usunięty]
|
Wysłany: 09-04-2011, 08:15
|
|
|
Ja tak samo. Miałem okazję przetestować i stwierdzam, że wart jest tych pieniędzy. Od jakiegoś czasu rozbieram samochody na części i trzy pierwsze rozebrałem za pomocą narzędzi które kupowałem w Castoramie wg zapotrzebowania. Co do Stanleya to stwierdzam, że jest to najbardziej wytrzymały klucz jaki kiedykolwiek widziałem, a kupiłem tylko jeden klucz tego producenta do rozkręcania wałów i zawieszenia. 100% satysfakcji. Miałem grzechotkę 1,4" najtańszą z marketu, chyba nawet nie Topex i wytrzymała do wczoraj W pracy używam nasadek i grzechotek Vorel, ale to jest chyba porównywalne z YATO, więc towar jakościowo dobry. W zaprzyjaźnionym warsztacie mechanicznym używają tylko narzędzi TOYA i bardzo sobie chwalą. Mnie na TOYA nie stać, więc kupię YATO, bo nic lepszego za normalne pieniądze (kiedy płaci się za narzędzia, a nie markę) nie ma. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-04-2011, 08:36
|
|
|
bartek_nkm napisał/a: | W pracy używam nasadek i grzechotek Vorel | manufactured by TOYA (szkoda że nie TOYO ) |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
|
Wysłany: 09-04-2011, 09:30
|
|
|
bartek_nkm napisał/a: | więc kupię YATO, bo nic lepszego za normalne pieniądze (kiedy płaci się za narzędzia, a nie markę) nie ma. |
A to prawda że po niedługim czasie potrafią pokryć się rdzawym nalotem leżąc w pudełku?
W sumie ja szukam czegoś do majsterkowania 2-3 razy do roku ale chciał bym żeby za 50 lat dalej działały, a nie były zerdzewiałe... |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
|
Wysłany: 09-04-2011, 09:39
|
|
|
Dlaczego w zestawach kluczy najczęściej nie ma 14 i 15? Nie pisze nawet o 30 |
_________________ 1. Mitsubishi Lancer '09 (2008-...)
2. Honda Civic 5dr '98 (2010-...) 
 |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
|
Wysłany: 09-04-2011, 22:53
|
|
|
Jakiś czas temu za nabyłem zestaw Stanley, o taki:
http://moto.allegro.pl/st...1537277409.html
W ostatnim czasie miały kilka ciężkich zadań i dały radę. Niektóre śruby pękały (tak zapieczone w tulei) a na grzechotce przedłużka w postaci rury.
Jeżeli ktoś szuka profi narzędzi to numerem jeden jest Bahco (były Sandvik):
http://www.bahco.com
Podejrzewam, że najlepsze jakościowo pochodzą z zakładów z Sandviken |
_________________ Gość zobacz moje miśki - EA5A '98 i EA2W '02 by fj_mike
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
costa brawa
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 `00
|
Wysłany: 10-04-2011, 01:30
|
|
|
u siebie do warsztatu kupuje yato - calkiem przyzwoite i tanie - oraz kupilem 2 komplety kluczy plasko-oczkowych Topex premium czy jakos tak - powiem ze zaskoczony jestem ile wytrzymuja a kosztowaly grosze ( takie kupuje bo i tak po miesiacu zmieniaja wlasciciela albo miejsce lezakowania jest nieznane )
a konkret narzedzia to mam King Tony - nie do zdarcia grzechotki , sprytne przedluzki , pancerne nasadki - mam szafke cala (w sumie nie byla jakas kosmicznie droga bo niecale 1800 dalem z trzema szufladami pelnymi narzedzi ) i mam tez taka metalowa walizke z nasadkami grzechotka itp co zawsze na swieta sa w promocji ( kupilem za 200 kilka lat temu a ostatnio za 270 o ile pamietam )
o taki :
http://www.kingtony.com.p...to/4524MR-P.jpg
a taki komplecik co jest w nim wszystko tez mam chyba z firmy tengtools (sprawdze jutro) - bardzo fajny do auta bo wszystko w nim jest i nie trzeba szukac po szufladach albo mozna ze soba zabrac w droge - dalem za niego cos niecale 300 zl z 4 lata temu w jakies promocji - przedstawiciel handlowy mi przywiozl a na necie widze ze drozsze sa
cos podobny do tego ponizej w linku tylko inna konfiguracja - duza grzechotka, mala grzechotka , nasadki male , duze , przedluzane , srubokret na bity wszytkie rodzaje w komplecie, klucze plasko/oczkowe , i kilka przedluzek roznej dlugosci w dowolnej konfiguracji z redukcjami z malej grzechotki na duza i odwrotnie , takze redukcje z grzechotki na bity - bardzo mocne narzedzia czesto uzywam i nic nie uszkodzone nawet bity krzyzakowe jeszcze wszystkie orginalne
http://www.narzedziowy.co...f3deb008d553f93
a i jeszcze z Kuźni mam kilka narzedzi tylko ze w tym przypadku trafily mi sie kilka razy ( raz kombinerki i raz dwa klucze plasko oczkowe ze pekly ) - ale za to cena nie wiele wieksza od Topexa a narzedzia tez dobre |
_________________ Mój misiek
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=33851
 |
Ostatnio zmieniony przez costa brawa 10-04-2011, 01:39, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
|
Wysłany: 10-04-2011, 01:33
|
|
|
costa brawa napisał/a: | z firmy tengtools |
Używam takich w pracy. Są naprawdę dobre. Nie miałem póki co z nimi problemu |
_________________ Gość zobacz moje miśki - EA5A '98 i EA2W '02 by fj_mike
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
Piwor
Mitsumaniak

Auto: 730d
|
Wysłany: 10-04-2011, 09:47
|
|
|
fj_mike napisał/a: | (były Sandvik) | Mam ich wiertła do metalu. |
_________________ 01270/KMM
ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 - |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
|
Wysłany: 11-04-2011, 19:43
|
|
|
Ja zakupiłem jakiś czas temu komplet kluczy BASS. Kolega tez ma takie klucze trochę dłużej i jest zadowolony. Lekko ich nie traktuje i nic:) |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
tomek_tom
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GDI '98
|
|
|
|
 |
motke
Mitsumaniak
Auto: EA5W
|
Wysłany: 12-04-2011, 08:25
|
|
|
kupiłem 4 miesiące temu narzędzia yato 3880. zestaw dobrze wyposażony i nie drogi (coś ok 345zł ). Z wad zauważyłem że nie jest to zestaw dla profesjonalisty. Grzechotka najmniejsza uszkodzona na starcie, a średnia uszkodziła się przy próbie odkręcenia zapieczonej śruby, a dokładnie kilka zębów poszło. co do samych kluczy i nasadek nie mam zastrzeżeń.
Gdybym miał teraz kupować polecił bym zestaw innej firmy. Kolega ma warsztat i używa zestaw narzędzi Jonnesway i Proxxon czy jakoś tak. Pierwszy zestaw nieznacznie droższy, a drugi sporo ale za to najlepszej jakości. |
|
|
|
 |
m6riano
Mitsumaniak Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 7356 Skąd: Gdzie Syrenka w herbie jest!
|
Wysłany: 12-04-2011, 08:37
|
|
|
Jakiś czas temu za namową kolegi który pracuje w Liroju kupiłem właśnie grzechotke oraz kilka nasadek firmy PROXXON.Narazie nie miałem zbyt wiele okazji żeby ich użyć tak więc też nie przeszły w zasadzie żadnego poważniejszego testu..;-) |
_________________ Użytkownik zbanowany za działalność komercyjną - produkcja i sprzedaż naklejek Klubowych Mitsumaniaki.
 |
|
|
|
 |
rav1984
Nowy Forumowicz rav1984
Auto: Carisma 1.6`2001
|
Wysłany: 28-04-2011, 10:05
|
|
|
ja od 3 lata temu kupilem zestaw kluczy STANLEY taki jak w linku poniżej
http://allegro.pl/klucze-...1569873606.html
i jak do tej pory nic z nimi się nie dzieje a już troche przezyly, szczerze polecam |
|
|
|
 |
Antyey
Mitsumaniak

Auto: BMW x1 xdrive20d
|
Wysłany: 15-05-2011, 03:11
|
|
|
Trochę tak "po ptokach" ale może się komuś przyda - narzędzia Snap On. Nie jest łatwo w Polsce dostać, ale się udaje. Cena trochę zaporowa, ale narzędzia nie do zdarcia.
Używaliśmy tego przy remontach turbin gazowych (teraz firma poszła po kosztach i dobre czasy się skończyły ) i nie ma siły aby je zniszczyć. W Stanach, gdzie związkowi mechanicy (czy jakkolwiek ich nazwać - z amerykańska millwright) mają własne narzędzia nigdy nie widziałem niczego innego jak tylko Snap on. |
_________________ "... Nasz mały, chorobliwie duszny kraj... "
BMW X1 xdrive20d
Mitsubishi Outlander Instyle 2.4 CVT MY09 (poszedł ]:->)
Subaru Legacy 30th Anniversary Edition 2.2 MY99 (sprzedany ) |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
|
Wysłany: 03-06-2011, 13:00
|
|
|
A ja po długich przemyśleniach kupiłem większy zestaw Beta 903A/93 na wyprzedaży (zestaw z tamtego roku za 335zł).
Wybierałem dość długo. Zaczęło się od Yato (duży wybór zestawów) i po przeanalizowaniu wszystkich łącznie z tymi po 200 części okazało się że potrzebuję raczej ~ 70 części (nasadek). A w takich zestawach Yato miało takie dziwne z młotkami, kombinerkami, czy pojedynczymi kluczami płaskimi. Do tego średnia renoma Yato więc dopadło. Potem proxxon ma fajny zestaw PROXXON 23286 65 elementów:
Który już prawie wygrał bo grzechotka z serii najmocniejszej proxxona. Do tego nasadki do rozmiaru 34.
Potem wróciłem do tej BETY która kiedyś widziałem i wygrała ponieważ:
- ma duże imbusy w zestawie do rozmiaru 12 (proxxon ma biedne 6)
- ma komplet dłuższych nasadek 6-13, 17, 19 (na nakrętki z długim gwintem)
- ma giętą przedłużkę na 1/4
- grzechotka 1/2 ma 72 zęby (proxxon chyba 42)
- spora renoma BETY
Z minusów jakie odkryłem to polerowane na błysk chromowanie - jakoś bardziej przypada mi do gustu satyna bo ten chrom na przedłużce regulowanej po 2 przesunięciach ma rysy i ciekawe czy po 100 razach nie zacznie rdzewieć... Do tego szkoda że torxy nie są w wersji secure (te z otworem), a tak po za tym na razie jest spoko i chyba wszystko co potrzebne jest.
Tak przy okazji kto mi odpowie jaki jest sens kupowania kluczy płasko-oczkowych? Nie lepiej kupić klucze płaskie i zestaw oczkowych odgiętych? Ilość kluczy i cena podobna, a większe możliwości chociażby jak trzeba skontrować śrubę to przecież przy płasko-oczkowych nie ma czym, a tak to jest czym? |
|
|
|
 |
|