| 

|  | Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki 

|  |  

| Ogłoszenie |  
         |   
 W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
 Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
 Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
 |  

| łożysko amortyzatora - dzwoniłem do serwisu i nie wiem co |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | mariusz515 [Usunięty]

| 

|    Wysłany: 07-11-2006, 22:07   łożysko amortyzatora - dzwoniłem do serwisu i nie wiem co |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam. dzisiaj dzwoniłem do serwisu aby sie dowiedzieć ile kosztyje łożysko amortyzatowa przód ( prawa strona) w carismie 1.8 GDI 2000r.
 gościu mi powiedziałże bedzie trzeba wymienić aż 3 elementy:
 -łożysko małe - 42.15 zł
 -podkładke sprężyny zawieszenia - 57,50 zł
 - jeszcze jedno łożysko ale nie pamiętam jakie , bynajmniej jakieś większe - 127,00 zł
 serwisant mi powiedział że jeżeli chodzi o roboczne to sie dogadamy i bedzie ok 100 zł , powiedziałmi też że zrobi mi rabat na robocizne , bo chociaż sie pozbędą kilku części !!!
 nie wiem co mam robić , wstępnie sie umówiełem na wymiane w czwartek , ale nie wiem czy chcą mnie naciągnąć na wymiane tylu aż części ?
 gościu też stwierdził że zobavczą czy sie wszystkie części bedą nadawały do wymiany jeśli nie , to od jakichś odstąpi , ale niechce mi sie w to wszystko wierzyć, wiem tylko tyle że kilka złoty popłyne

powiedzcie mi chłopaki z doświadczenia , czy ja musze wszystkie teczęści wyminiać , czy tylko jakieś łożysko?
 bo jeśli tylko żożysko to kupie u nich i zamontuje w jakimś miejskim warsztacie - zawze to taniej
 pozdrawiam
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Matejko   Mitsumaniak
 Macho Paczo

Auto: IS220D
 Kraj/Country: Australia

| 

|  Wysłany: 07-11-2006, 22:25 |   
 |  
               | 
 |  
               | cale gorne mocowanie to koszt ok 150zl (kontakt japaneze telefoniczny - namiar znajdziesz gdzies na forum )- cale mam na mysli lozysko obudowe itp. mozna tez wymienic samo lozysko - ale tu juz potrzebny magik co sie na tym zna - wtedy dokupujesz samo lozysko co kosztuje ok 40zl, sam u siebie tego nie robilem bo wymienilem cale mocowania ale slyszalem ze tak mozna
 |  
				| _________________ Mateusz <Matejko>
 Nissan Juke
 Mazda 2
 Lexus IS220D
 Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | mariusz515 [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 07-11-2006, 22:31 |   
 |  
               | 
 |  
               | "cale gorne mocowanie to koszt ok 150zl (kontakt japaneze telefoniczny - namiar znajdziesz gdzies na forum )- cale mam na mysli lozysko obudowe itp." próbowałem sie skontaktować z japoneze ,ale bez skutecznie
 tak jak piszesz , to koszt ok 150 zł ( w serwisie 220zł za wszystko) a więc prawie żadna różnica cenowa , tylko tyle że w serwisie wymienią mi cały komplet , tylko niewiem czy to wszystko jest potrzebne ?

dlaczego piszeż że potrzebny jest jakiś magik , co sie na tym zna? czy mnie wystarczy jak kupie w serwisie  łozysko te z góry , a ktos mi w warsztacie je wymieni? , czyli koszta by byłoy ok 100 zł?
 czy to by wystarczyło ?
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Matejko   Mitsumaniak
 Macho Paczo

| 

|  Wysłany: 07-11-2006, 22:44 |   
 |  
               | 
 |  
               | najpierw musisz wiedziec jakie lozysko kupic, a po drugie musisz miec kogos kto je wymieni co podobno nie jest latwe bo costam trzeba stoczyc, a jesli cale gorne mocowanie kupisz to wymiana to ok 30 minut lacznie ze zdjeciem kola |  
 Nissan Juke
 Mazda 2
 Lexus IS220D
 Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | mariusz515 [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 07-11-2006, 22:48 |   
 |  
               | 
 |  
               | a więc reasumując jeśli kupie całe górne mocowanie mocowanie to wszystko bedzie OK? nie rozumiem dlaczego coś bedzie trzeba toczyć , skoro części kupie w salonie MITSU i są to oryginalne części do tego modelu?
 serwis powiedział mi  że na wymiane tego wszystkiego bedzie trzeba ok 60 minut.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Matejko   Mitsumaniak
 Macho Paczo

| 

|  Wysłany: 07-11-2006, 22:57 |   
 |  
               | 
 |  
               | nie rozumiesz, lozysko
 a gorne mocowanie to dwie rozne rzeczy, w gornym mocowaniu jest lozysko - i to mocowanie trzeba przerobic aby mozna bylo wymienic samo lozysko, a to ze cos jest mitsubishi to nic nie znaczy,
 |  
 Nissan Juke
 Mazda 2
 Lexus IS220D
 Calish4nia

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | mariusz515 [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 07-11-2006, 23:01 |   
 |  
               | 
 |  
               | powiem że to wszystko jest bez sensu. domyślam sie że jest chyba najlepiej jechać do serwisu i im to poprostu zlećić
 zapłacić troszke więcej ale mieś pewność że wszystko bedzie Ok.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | szczeslaw   moderator
 Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
 Kraj/Country: Polska

| 

|  Wysłany: 08-11-2006, 00:58 |   
 |  
               | 
 |  
               | Matejko, nie odświeżałem poprzedniego wątku w którym dyskutowaliśmy o łożyskach a może powinienem?   Rozmawiałem z moim mechanikiem. Okazuje się, że górne mocowania w nowym i starym modelu różnią się.
 W starym modelu łożysko przychodzi z górnym mocowaniem i wymienia się całość. W nowym można wymienić samo łożysko (bez żadnego podtaczania, przerabiania itp.), które u Japaneze kosztuje coś koło 30-40zł (MGP). A mój mechanik z tego co mówił przerabiał to u siebie, i dlatego w starej Cari miał nowe mocowania.
 mariusz515 ma Cari z 2000r. więc u niego powinno się wymieniać samo łożysko.
 Z tego co mówił mój mechanik, poduszka w nowej Cari praktycznie się nie zużywa i nie ma raczej potrzeby wymieniać jej. Natomiast łożyska wycierają się dużo szybciej i trzeba je wymieniać przy każdej wymianie amorków (czasami nawet częściej).

Edit:
 mariusz515, wygląda mi na to, że próbują cię lekko naciągnąć. Z tego co wiem od mojego mechanika w nowej Cari zazwyczaj wymienia się tylko to łożysko za 30-40zł. 100zł za robociznę? Jeżeli za 2 strony to sporo, jeżeli za jedną to zdzierstwo...
 |  
				| _________________ gg: 3254156
 Carisma 1.6 99r.

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | mariusz515 [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 08-11-2006, 01:03 |   
 |  
               | 
 |  
               | super  ) to mnie pocieszyłeś  ) a czy ktoś ma numer tele kom do Japoneza abym mógł sie z nim skontaktować ? |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | szczeslaw   moderator
 Łamacz przepisow KRD

| 

|  Wysłany: 08-11-2006, 01:06 |   
 |  
               | 
 |  
               | Komórki nie mam, ale jak poszukasz dobrze na forum to znajdziesz - chyba ktoś podawał (mi się nie chce  ). A stacjonarnego nie odbiera w godzinach pracy? Czy próbowałeś kontaktować się tylko mailowo?
 |  
 Carisma 1.6 99r.

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | mariusz515 [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 08-11-2006, 01:10 |   
 |  
               | 
 |  
               | tak. tyl;ko mailowo , ale bez żadnego rezultatu. powoływałem sie wcześniej na Ciebie , bo Ty mi go w tamtym poscie poradziłeś , ale nic mi nie odpisał
 Ja jesem tu jeszcze swiierzy i mam jeszcze problemy z przeszukiwaniem forum i powiem szczzerze ze bede miał problemy aby dotrze do mumeru tele do japaneza , a ty szczeslawie masz u mnie porządnego browarka
  ) |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | szczeslaw   moderator
 Łamacz przepisow KRD

| 

|  Wysłany: 08-11-2006, 01:16 |   
 |  
               | 
 |  
               | Z kontaktem mailowym z Japaneze jest problem   Komórki nie mam ale dam ci stacjonarny:
 0422154402

I na litość boską skasuj ten temat z pytaniem o numer.

Edit: aha - powołuj się na forum, nie na mnie
   |  
 Carisma 1.6 99r.

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Matejko   Mitsumaniak
 Macho Paczo

| 

|  Wysłany: 08-11-2006, 11:02 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Szczeslaw napisał/a: |  	  | W starym modelu łożysko przychodzi z górnym mocowaniem i wymienia się całość. W nowym można wymienić samo łożysko (bez żadnego podtaczania, przerabiania itp.), które u Japaneze kosztuje coś koło 30-40zł (MGP). A mój mechanik z tego co mówił przerabiał to u siebie, i dlatego w starej Cari miał nowe mocowania. | 

mowilem ze jednak jakastam roznica musi byc, ciekawe czemu caps pokazuje czesc o tym samym numerze, a i zupelnie zapomnialem ale zawieszenie w nowym i starym modelu sie rozni z przodu, tyly sa takie same

tematu nie musiales odswiezac tylko ja go nie znalazlem jakcos to podeslij mi na pw to scale w jeden
   |  
 Nissan Juke
 Mazda 2
 Lexus IS220D
 Calish4nia

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | szczeslaw   moderator
 Łamacz przepisow KRD

| 

|  Wysłany: 08-11-2006, 11:17 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Matejko napisał/a: |  	  | tematu nie musiales odswiezac tylko ja go nie znalazlem jakcos to podeslij mi na pw to scale w jeden | 
 A żebym to ja pamiętał gdzie to było?

| Matejko napisał/a: |  	  | ciekawe czemu caps pokazuje czesc o tym samym numerze | 
 Też tego nie rozumiem. Ale z drugiej strony Caps jest dziwny - z tego co mi mówił Japaneze, to w przypadku Cari np. szukanie po VINie mija się z celem w wielu przypadkach.

| Matejko napisał/a: |  	  | zawieszenie w nowym i starym modelu sie rozni z przodu, tyly sa takie same | 
 Z przodu inne są amory, sprężyny, sworznie wahaczy i zwrotnica. Nie wiem jak sam wahacz.
 Natomiast z tyłu na pewno inne są łączniki zawieszenia - mają inną długość, ze względu na nieco większy rozstaw kół w nowej.
 |  
 Carisma 1.6 99r.

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | kris_S [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 08-11-2006, 20:39 |   
 |  
               | 
 |  
               | U Japaneze nie kupicie łożysk, ja wykupiłem w sobotę ostanie dwa  . Swoja drogą to ciekawe, że za oryginał Mitsu zapłaciłem 35,00 zł. Dużo taniej niż w serwisie. Marek musi mieć niezłe dojścia. W przyszłym tygodniu wymieniam, ciekawe co powie mój mechanior.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      |  |  |