|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
łożysko amortyzatora - dzwoniłem do serwisu i nie wiem co |
Autor |
Wiadomość |
mariusz515 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-11-2006, 22:07 łożysko amortyzatora - dzwoniłem do serwisu i nie wiem co
|
|
|
Witam.
dzisiaj dzwoniłem do serwisu aby sie dowiedzieć ile kosztyje łożysko amortyzatowa przód ( prawa strona) w carismie 1.8 GDI 2000r.
gościu mi powiedziałże bedzie trzeba wymienić aż 3 elementy:
-łożysko małe - 42.15 zł
-podkładke sprężyny zawieszenia - 57,50 zł
- jeszcze jedno łożysko ale nie pamiętam jakie , bynajmniej jakieś większe - 127,00 zł
serwisant mi powiedział że jeżeli chodzi o roboczne to sie dogadamy i bedzie ok 100 zł , powiedziałmi też że zrobi mi rabat na robocizne , bo chociaż sie pozbędą kilku części !!!
nie wiem co mam robić , wstępnie sie umówiełem na wymiane w czwartek , ale nie wiem czy chcą mnie naciągnąć na wymiane tylu aż części ?
gościu też stwierdził że zobavczą czy sie wszystkie części bedą nadawały do wymiany jeśli nie , to od jakichś odstąpi , ale niechce mi sie w to wszystko wierzyć, wiem tylko tyle że kilka złoty popłyne
powiedzcie mi chłopaki z doświadczenia , czy ja musze wszystkie teczęści wyminiać , czy tylko jakieś łożysko?
bo jeśli tylko żożysko to kupie u nich i zamontuje w jakimś miejskim warsztacie - zawze to taniej
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 07-11-2006, 22:25
|
|
|
cale gorne mocowanie to koszt ok 150zl (kontakt japaneze telefoniczny - namiar znajdziesz gdzies na forum )- cale mam na mysli lozysko obudowe itp.
mozna tez wymienic samo lozysko - ale tu juz potrzebny magik co sie na tym zna - wtedy dokupujesz samo lozysko co kosztuje ok 40zl, sam u siebie tego nie robilem bo wymienilem cale mocowania ale slyszalem ze tak mozna |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
mariusz515 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-11-2006, 22:31
|
|
|
"cale gorne mocowanie to koszt ok 150zl (kontakt japaneze telefoniczny - namiar znajdziesz gdzies na forum )- cale mam na mysli lozysko obudowe itp."
próbowałem sie skontaktować z japoneze ,ale bez skutecznie
tak jak piszesz , to koszt ok 150 zł ( w serwisie 220zł za wszystko) a więc prawie żadna różnica cenowa , tylko tyle że w serwisie wymienią mi cały komplet , tylko niewiem czy to wszystko jest potrzebne ?
dlaczego piszeż że potrzebny jest jakiś magik , co sie na tym zna? czy mnie wystarczy jak kupie w serwisie łozysko te z góry , a ktos mi w warsztacie je wymieni? , czyli koszta by byłoy ok 100 zł?
czy to by wystarczyło ? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 07-11-2006, 22:44
|
|
|
najpierw musisz wiedziec jakie lozysko kupic, a po drugie musisz miec kogos kto je wymieni co podobno nie jest latwe bo costam trzeba stoczyc, a jesli cale gorne mocowanie kupisz to wymiana to ok 30 minut lacznie ze zdjeciem kola |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
mariusz515 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-11-2006, 22:48
|
|
|
a więc reasumując jeśli kupie całe górne mocowanie mocowanie to wszystko bedzie OK?
nie rozumiem dlaczego coś bedzie trzeba toczyć , skoro części kupie w salonie MITSU i są to oryginalne części do tego modelu?
serwis powiedział mi że na wymiane tego wszystkiego bedzie trzeba ok 60 minut. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 07-11-2006, 22:57
|
|
|
nie rozumiesz,
lozysko
a gorne mocowanie to dwie rozne rzeczy, w gornym mocowaniu jest lozysko - i to mocowanie trzeba przerobic aby mozna bylo wymienic samo lozysko, a to ze cos jest mitsubishi to nic nie znaczy, |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
mariusz515 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-11-2006, 23:01
|
|
|
powiem że to wszystko jest bez sensu.
domyślam sie że jest chyba najlepiej jechać do serwisu i im to poprostu zlećić
zapłacić troszke więcej ale mieś pewność że wszystko bedzie Ok. |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 08-11-2006, 00:58
|
|
|
Matejko, nie odświeżałem poprzedniego wątku w którym dyskutowaliśmy o łożyskach a może powinienem?
Rozmawiałem z moim mechanikiem. Okazuje się, że górne mocowania w nowym i starym modelu różnią się.
W starym modelu łożysko przychodzi z górnym mocowaniem i wymienia się całość. W nowym można wymienić samo łożysko (bez żadnego podtaczania, przerabiania itp.), które u Japaneze kosztuje coś koło 30-40zł (MGP). A mój mechanik z tego co mówił przerabiał to u siebie, i dlatego w starej Cari miał nowe mocowania.
mariusz515 ma Cari z 2000r. więc u niego powinno się wymieniać samo łożysko.
Z tego co mówił mój mechanik, poduszka w nowej Cari praktycznie się nie zużywa i nie ma raczej potrzeby wymieniać jej. Natomiast łożyska wycierają się dużo szybciej i trzeba je wymieniać przy każdej wymianie amorków (czasami nawet częściej).
Edit:
mariusz515, wygląda mi na to, że próbują cię lekko naciągnąć. Z tego co wiem od mojego mechanika w nowej Cari zazwyczaj wymienia się tylko to łożysko za 30-40zł. 100zł za robociznę? Jeżeli za 2 strony to sporo, jeżeli za jedną to zdzierstwo... |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
mariusz515 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-11-2006, 01:03
|
|
|
super ) to mnie pocieszyłeś ) a czy ktoś ma numer tele kom do Japoneza abym mógł sie z nim skontaktować ? |
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 08-11-2006, 01:06
|
|
|
Komórki nie mam, ale jak poszukasz dobrze na forum to znajdziesz - chyba ktoś podawał (mi się nie chce ).
A stacjonarnego nie odbiera w godzinach pracy? Czy próbowałeś kontaktować się tylko mailowo? |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
mariusz515 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-11-2006, 01:10
|
|
|
tak. tyl;ko mailowo , ale bez żadnego rezultatu.
powoływałem sie wcześniej na Ciebie , bo Ty mi go w tamtym poscie poradziłeś , ale nic mi nie odpisał
Ja jesem tu jeszcze swiierzy i mam jeszcze problemy z przeszukiwaniem forum i powiem szczzerze ze bede miał problemy aby dotrze do mumeru tele do japaneza , a ty szczeslawie masz u mnie porządnego browarka ) |
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 08-11-2006, 01:16
|
|
|
Z kontaktem mailowym z Japaneze jest problem
Komórki nie mam ale dam ci stacjonarny:
0422154402
I na litość boską skasuj ten temat z pytaniem o numer.
Edit: aha - powołuj się na forum, nie na mnie |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 08-11-2006, 11:02
|
|
|
Szczeslaw napisał/a: | W starym modelu łożysko przychodzi z górnym mocowaniem i wymienia się całość. W nowym można wymienić samo łożysko (bez żadnego podtaczania, przerabiania itp.), które u Japaneze kosztuje coś koło 30-40zł (MGP). A mój mechanik z tego co mówił przerabiał to u siebie, i dlatego w starej Cari miał nowe mocowania. |
mowilem ze jednak jakastam roznica musi byc, ciekawe czemu caps pokazuje czesc o tym samym numerze, a i zupelnie zapomnialem ale zawieszenie w nowym i starym modelu sie rozni z przodu, tyly sa takie same
tematu nie musiales odswiezac tylko ja go nie znalazlem jakcos to podeslij mi na pw to scale w jeden |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 08-11-2006, 11:17
|
|
|
Matejko napisał/a: | tematu nie musiales odswiezac tylko ja go nie znalazlem jakcos to podeslij mi na pw to scale w jeden |
A żebym to ja pamiętał gdzie to było?
Matejko napisał/a: | ciekawe czemu caps pokazuje czesc o tym samym numerze |
Też tego nie rozumiem. Ale z drugiej strony Caps jest dziwny - z tego co mi mówił Japaneze, to w przypadku Cari np. szukanie po VINie mija się z celem w wielu przypadkach.
Matejko napisał/a: | zawieszenie w nowym i starym modelu sie rozni z przodu, tyly sa takie same |
Z przodu inne są amory, sprężyny, sworznie wahaczy i zwrotnica. Nie wiem jak sam wahacz.
Natomiast z tyłu na pewno inne są łączniki zawieszenia - mają inną długość, ze względu na nieco większy rozstaw kół w nowej. |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
kris_S [Usunięty]
|
Wysłany: 08-11-2006, 20:39
|
|
|
U Japaneze nie kupicie łożysk, ja wykupiłem w sobotę ostanie dwa .
Swoja drogą to ciekawe, że za oryginał Mitsu zapłaciłem 35,00 zł. Dużo taniej niż w serwisie. Marek musi mieć niezłe dojścia. W przyszłym tygodniu wymieniam, ciekawe co powie mój mechanior. |
|
|
|
 |
|
|