Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
świecący się check
Autor Wiadomość
BarteX01 
Mitsumaniak

Auto: Space Star
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-05-2011, 21:53   świecący się check

jak myślicie co może oznaczać świecący check? Było tak: włączyłem obwód samochodu(nie włączyłęm silnika) nie odczekałem aż zgasną wszystkie lampki tylko od razu go odpaliłem, nie wiem jakie to ma znaczenie, jedna osoba każe poczekać aż zgasną lampki check engine, oleju i " akumulator". Po ujechaniu ok 500m zapalił się check. nie dawno zakładałem gaz, nie wiem czy to może coś wpływać, bo mechanik wspomniał coś że może się zapalić. Mieliście coś podobnego?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 08-05-2011, 10:06   

Witam.
Użyj szukajki jest sporo postów w twojej sprawie. Podobno niektóre silniki nie lubią gazu. Najlepiej napisz jaki masz silnik, jaką instalację to posiadacze gazu się odezwią i doradzą. Co do check engine to najlepiej podpiąć się do kompa i sprawdzić. Napisz skąd jesteś to może ktoś z mitsumaniaków za browara :D sprawdzi jaki to błąd.
Pozdrawiam.

BarteX01 
Mitsumaniak

Auto: Space Star
Wysłany: 08-05-2011, 11:42   

jestem z Tychów. Silnik 1.6 16V instalacja stag 4 listwa wtryskowa valtec, reduktor zavoli. na razie na gazie 0 problemu. jezdzi płynnie nie muli. nie odczuwam różnicy osobiście

pablo eldiablo 
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
Wysłany: 09-05-2011, 11:28   

Cześć

kontrolka check engine może, ale nie musi mieć związek z instalacją gazową. Co prawda jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że jest to wina źle wyregulowanej instalacji, ale podłącz się najpierw do kompa, będziesz wiedział więcej.
Może to np. być padnięta sonda lambda...

SiMa 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 (4g18) Family 2004
Wysłany: 09-05-2011, 13:40   

pablo eldiablo napisał/a:
Może to np. być padnięta sonda lambda...

To mogę potwierdzić :)

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 10-05-2011, 09:57   

BarteX01 napisał/a:
Silnik 1.6 16V instalacja stag 4 listwa wtryskowa valtec,
I wszystko jasne :)
Niestety tak bywa z gazem w tych autach. Jak monter dobry to poprawi i nigdy już się to nie zdarzy, a jak sredni to co jakiś czas będzie wracało. Nawiasem mówiąc to tego valteca bym się pozbył jak najszybciej, a staga bym założył też jakiegoś innego (może 300+) ale ja specem od LPG nie jestem - to tylko moje obserwacje i doświadczenia.

tremba 
Forumowicz

Auto: Pajero II 2,8 Long AT
Wysłany: 11-05-2011, 08:14   

A check pali Ci sie na gazie czy na benzynie? Mi tlumaczono w ASO ze chwile zabiera zanim komputer "nauczy sie" wspolpracy z instalacja gazowa, wtedy tlumaczyli to niedoskonaloscia emulatora do Mitsubishi. Bylo to juz kilka lat temu, moze do dzis rozwiazano ten problem. I faktycznie jak dluzej jezdze na gazie to po przejsciu na benzyne zapala sie check, ale jak chwile pojezdze na benzynie to sam znika, a autko hula swietnie i na gazie i na benzynie. Sprobuj pojezdzic kilka dni tylko na jednym paliwie i zobaczysz jak to dziala. Aha, blad ktory wyskakiwal dotyczyl obwodu wtryskiwaczy (nie pamietam numeru).

Odpowiedz do tematu