|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Autostop |
Autor |
Wiadomość |
sveno
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 Avance SE
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-05-2011, 21:41 Autostop
|
|
|
Co to jest autostopowanie, każdy wie, ale nie każdy miał okazję spróbować bądź też nie miał na tyle odwagi. Tak czy inaczej mam nadzieje, że temat i treść w nim zawarta się spodoba.
Swoją przygodę z "podróżą za jeden uśmiech" (naprawdę nie wiem dlaczego tak zwykło się mówić o stopowaniu ) na poważnie zacząłem 1 maja 2008 roku. Parę miesięcy wcześniej Kolega ze studiów napisał że bierze udział w MMA (nie mylić z walkami w klatce ) ten skrót oznacza także Międzynarodowe Mistrzostwa Autostopu organizowane przez gdański klub przygody (więcej tutaj ) Start w Sopocie meta w Monachium. Zapytał czy nie chciałbym się załapać, po krótkim namyśle "czemu nie" była jedyną słuszną odpowiedzią. Zaznaczę, że stopowałem wcześniej ale na dużo krótszych dystansach (12km do internatu za czasów liceum a później raz może dwa trasa Radom-Kraków) ale ta wyprawa mnie trochę przeraziła. Nie pamiętam jej dokładnie więc nie będę opisywał, podrzucę tylko mapę trasy podróży proszę. Sama "formuła" autostopu bardzo sprytnie pomyślana: udział w mistrzostwach mogły brać tylko ekipy dwu osobowe, bezpieczniej niż samemu a troje to już tłok Fotka ze startu
na mete w Munchen dotarliśmy jako 32 para, nie tak źle biorąc pod uwagę fakt, że udział brało ponad 150 par a ja i moja partnerka (znaleziona przez internet, bo niestety nikt z moich znajomych nie odważył się) pierwszy raz stopowaliśmy za granicę I tak to się zaczęło, przygoda życia. Piękno autostopu polega na tym, że uświadamiasz sobie, że brak kasy nie stanowi żadnej przeszkody przed tym, by zwiedzić super miejsca i poznać niesamowitych ludzi. Kilka fotek z pięknego Monachium i okolic:

Stopowanie jest jak narkotyk, uzależnia. Na początku wakacji 2008 skrzyknąłem grupę znajomych z całej Polski, zebraliśmy się w Łodzi, podzieliliśmy w pary i ruszyliśmy w Europę. Pytanie gdzie? Ktoś powiedział, że nasz znajomy jest na festiwalu metalowym gdzieś w Belgi, szybki telefon: "przyjeżdżajcie, jest "fajnie" pole namiotowe to istna kopalnia browarów " po tych słowach nie mogliśmy ominąć tego miejsca. Postanowione, kierunek Dessel, szybkie pożegnanie "do zobaczenia w Dessel" przegrupowanie i kciuki w góre. Tak oto zaczęła się największa podróż mojego życia, a trasę zapodaję tutaj raz wolniej tirami a raz szybciej np. BMW
Po drodze był Paryż a w nim Luwr, Katedra Notre Dame i spanie pod samą Wieżą Eiffla
dalej najlepsze miejsce jakie w życiu widziałem, czyli Moustiers-Sainte-Marie i pobliski kanion Verdon
dalej Cassie na lazurowym wybrzeżu potem Hiszpania (Lloret de Mar, Barcelona) i powrót do domu przez Pireneje (Puigcerdà) no i zdążyliśmy jeszcze odwiedzić mojego brata w Volken (Szwajcaria) w każdym z wymienionych miejsc zabawiliśmy 2-3 dni, kiedy nam się już nudziło braliśmy mapę do ręki, szukaliśmy kolejnego wartego zwiedzenia miejsca, robiliśmy losowanie, kto z kim jedzie (większość osób, a było nas w sumie 8, nie znała się więc było ciekawiej podróżować z kimś innym ) Totalny spontan, wolność, super pogoda i miejsca, których nie zapomnę nigdy (nie chce mi się wrzucać zdjęć pojedynczo, koleżanka zamieściła je gdzieś na picassaweb, jak się ją doproszę o linka to podrzucę ). Nic tego nie przebije. Warto wspomnieć o ludziach, których spotkaliśmy po trasie raz trafiło nam się przemiłe małżeństwo, Belgowie mieszkający we Francji, podwieźli nas ponad 200km jako że było późno zaoferowali nocleg, kolację, śniadania, prysznic i rano wywieźli nas jeszcze 20km tak, żebyśmy mieli lepiej stopować
Założyłem ten temat w sumie po to by opisać ostatnią moją wyprawę Kraków-Zadar (Chorwacja) 26.04-1.05.2011 zwyczajnie skrzykneliśmy 5 par (teraz podróżowałem już tylko ze swoją drugą połówką-Magdą ) wybraliśmy miejsce i życzyliśmy sobie powodzenia. Zadar polecić mogę każdemu, wogóle Chorwacja to piękny kraj. I te zachody słońca nad Adriatykiem
a teraz minusy tej formy podróżowania:
1 W kwestii transportu jesteś zależny od innych, czasmi jedziesz z piratem drogowym mknącym 220km/h, czasami z fanem ormiańskich pieśni ludowych, a czasami czekasz 3h z palcem w górze i karteczką z nazwą miasta gdzieś na stacji benzynowej, bądź na bramkach na autostradzie z nadzieją, że zaraz Cie ktoś zabierze a tak się nie dzieje (wtedy pomaga policja )
2. Są to wyjazdy budżetowe więc zazwyczaj spanie w namiocie (często a właściwie prawie zawsze w nielegalnym miejscu, gdzieś na plaży, trawniku przy stacji benzynowej lub też w parku pod wieżą Eiffla )
3. Problem z myciem się, ale dla chcącego.... zawsze są prysznice na stacjach benzynowych (czasami płatne ale i to da się ominąć ) bądź też na polach namiotowych
I jeszcze tylko apel. Jako, że jest to forum dla ludzi posiadających auta, a Ci zazwyczaj nimi jeżdżą, zwracam się do was z gorącą prośbą zabierajcie autostopowiczów Są to naprawdę pozytywnie zakręceni ludzie (przynajmniej ja takich znam) i raczej na pewno nie zrobią wam krzywdy, oni chcą tylko dostać się z punktu A do punktu B z waszą pomocą, przy okazji umilą wam podróż ciekawymi historiami
To by było na tyle, a może wy macie jakieś ciekawe historie związane z tematem? Zabraliście kiedyś kogoś? A może sami jechaliście? |
_________________ Życie jest zbyt krótkie, by jeździć Dieslem
Gość --->"Rekińczyk"<---
"spotykając innego uzytkownika Gala to tak
jakby się kogoś znajomego spotkało - nie umiem tego wytłumaczyć
i nie doświadczyłem tego jeżdżąc innymi markami" by dzordz8

|
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 04-05-2011, 21:05
|
|
|
Paryz, Wieza Eiflla, Lazurowe Wybrzeze... ech czasy
Napisze moze wiecej jak bede mial dostep do kompa. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
wilk88
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant EA6W
|
Wysłany: 11-05-2011, 19:10
|
|
|
W tym roku meta MMA była w Amsterdamie Impreza odbywała się na majówkę. |
_________________ "Jaka to bitwa? gdzie Biblia, ty mi powiedz
Europa sra przepychem by Afrykę żywić głodem
Co tydzień w poświęconej wodzie moczysz palce
Którymi oczy byś wydłubał za pięć złotych na klatce..."
(EX)-Toyota Corolla E8 DX- pierwszy samochód,wielki sentyment
-Mitsubishi Galant EA6W
 |
|
|
|
 |
nerus
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5v6 i Grandis 2.4
|
Wysłany: 15-05-2011, 15:45
|
|
|
jeździłem stopem,a teraz sam zabieram
fakt,ze moje wyprawy nie były takie jak sveno,
głównie po polsce na różnego rodzaju festiwale Przystanek Woodstock,Jarocin,Węgorzewo itp...
pamiętam jeden wypad,jechałem z koleżanką na woodstock do Szczecina...
zabrał nas pewien kierowca cieżarówki,jedziemy już jakiś czas i była jakaś audycja w radiu,a pan kierowca nagle mówi,że lubi słuchać muzyczki podczas jazdy i czy może włączyć,
no my jako goście wyraziliśmy zgodę...więc gośc wkłada kasete do radyjka włącza.....koleżanka wybucha śmiechem a ja jestem ..bo leci jakis bayer full ...pan sie speszył i pyta co się stało,z czego tak sie śmieje,a ona mu na to,że trafił z muzyką,i pokazując na mnie mówi-to jego ulubiony zespół....a ona dalej się brechta..
a prawda jest taka,że nie cierpię disco polo
jak słyszę taką muze to mam dreszcze
a gość całkiem spkojnie mówi do niej ,że kolega to nie wygląda na fana bayer full,
tylko na jakiegoś szarpidruta i z tym to trafił,bo grałem w kapelce i wygląd też wskazywał na słuchanie innej muzy niż jakieś tam disco
no ale jakoś się przemeczyliśmy kolejne 200km...
teraz jeżdżę własnym pojazdem,więc jak tylko mogę to zabieram na samo miejsce
a z dłuższych wyjazdow co miałem przyjemnośc podróżowania z autostopowiczem,to pamietam gdy byłem odwiedzić brata w Holandi udało sie zabrac na stopa dziewczynę w Zgorzelcu jadącą do Aachen,a w drodze powrotnej w Koloni podczas tankowania zaczepił mnie pewien chłopak i jego zabrałem do samego Wrocławia |
_________________ mój zmatowiały Galant 2.5v6
 |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
|
Wysłany: 15-05-2011, 18:17
|
|
|
temat fajny. sam jeździłem w liceum, teraz zabieram - ale (niestety?) jak jadę starszym samochodem. i nie biorę młodych dziewczyn, po 1 zdarzeniu, które się skończyło na policji....
nie wiem, czy kiedyś miałem inne spojrzenie, czy faktycznie czasy inne
z ciekawszych wypraw - stopem z rowerem, do skandynawi. jak się okazało, że autobusem nam rowerów nie przewiozą, bo nie, a samolotem poza zasięgiem studenta dojechaliśmy tirami, 3 rowery, do Estonii, dalej już rowerami |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
sveno
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 Avance SE
|
Wysłany: 16-05-2011, 00:24
|
|
|
nerus3 napisał/a: | a teraz sam zabieram | chyba każdy kto choćby raz stopował, teraz zabiera i tak trzymać, ja zabieram zawsze, szczególnie jak widzę, że łapią w bardzo głupich miejscach np, na długiej prostej (najlepiej łapać tam gdzie auta jadą wolno i mają gdzie się zatrzymać, czyli na stacjach, za skrzyżowaniem, za światłami a nie przy ekspresówce gdzie ludzie jadąc 100km/h widzą Cię w ostatniej chwili) raz mi się zdarzyło nawet zabrać kolesia kiedy miałem komplet na pokładzie wogóle co za typ, łapał gdzieś na trasie między Kielcami a Jędrzejowem, mówił, że nie pamięta jak się tu znalazł, zgubił (lub mu ukradli) portfel z dokumentami, telefon i buty a w noc poprzedzającą stopowanie był na imprezie w Kielcach o czym dobitnie świadczył jego oddech zboczyłem z trasy i podwiozłem go pod sam dom
bastek1 napisał/a: | teraz zabieram - ale (niestety?) jak jadę starszym samochodem. i nie biorę młodych dziewczyn, po 1 zdarzeniu, które się skończyło na policji.... | rozwiń temat, co się stało? Temat jest ogólnie o autostopie, a wiemy, że jest i druga strona medalu, więc pisz. Mi raz jeden Tirowiec opowiadał, jak to mu autostopowicz buty ukradł, ale pomimo tego dalej zabiera, pozytywny facet.
bastek1 napisał/a: | dojechaliśmy tirami, 3 rowery, do Estonii | lol, gdzie pakowaliście rowery? Na pakę? A plomby? |
_________________ Życie jest zbyt krótkie, by jeździć Dieslem
Gość --->"Rekińczyk"<---
"spotykając innego uzytkownika Gala to tak
jakby się kogoś znajomego spotkało - nie umiem tego wytłumaczyć
i nie doświadczyłem tego jeżdżąc innymi markami" by dzordz8

|
|
|
|
 |
Kaucz
Mitsumaniak EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Dołączył: 04 Gru 2009 Posty: 1599 Skąd: Ciałem Poznań. Sercem Kołobrzeg.
|
Wysłany: 16-05-2011, 00:46
|
|
|
Zbieram na stopa, ale pod warunkiem, że ktoś swoim wyglądem wzbudza moje zaufanie. Raz na jakichś wioskach zabrałem kobietę starszą ( chciała 3 wioski dalej )... nigdy więcej... ile to ja się nasłuchałem o niebezpiecznych młodych kierowcach i rozjechanych kurach...
Raz miałem przypadek, że jadąc w środku nocy ( 23:00 ) na łuku mało nie rozjechałem pani, która w ostatniej chwili podniosła rękę, że łapie stopa i mało nie wbiegła mi pod koła. Zatrzymałem się i powiedziała mi, że się zgubiła jak była na grzybach i potrzebuje dostać się do Piły ( byłem +-65km od Piły i zastanawiam się jak ona to zrobiła ). Myli się ten co oczekuje, że zawróciłem się i zawiozłem tą Panią. Wpuściłem do auta - bo zimno i padało, ale poczekałem 5 minut, aż ktoś będzie jechał z naprzeciwka. Zatrzymał się TIR wywołany przez CB i pani pojechała, mam nadzieję, że szczęśliwie do celu.
Sam na stopa jechałem raz. Całkiem niedawno bo w marcu. Byłem zmuszony bo spóźniłem się na pociąg, a musiałem w okolicach 13 być w Kołobrzegu... Trochę strach był, bo jechałem z laptopem i aparatem w plecaku . Na szczęście po podróży w 5 autach udało mi się dojechać na 13... start podróży w okolicach 6:30, więc chyba całkiem przyzwoicie jak na autostop .
W mieście też zabiorę czasem - ale tylko przy ekstremalnej pogodzie. W zimę, jak Poznań nawiedziła śnieżyca, coś mnie tknęło, żeby wybrać się na miasto zobaczyć jak służby porządkowe sobie radzą. Parę osób mi machało więc zabrałem - nie ważne, że nie po drodze mi było... jednej pani proponowałem sam z siebie jak widziałem jak idzie bokiem drogi ( chodnik zasypany po kolana ), ale chyba nie wzbudziłem jej zaufania ;P |
_________________ ...hontou ?
"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 16-05-2011, 09:21
|
|
|
bastek1 napisał/a: | z ciekawszych wypraw - stopem z rowerem, do skandynawi. jak się okazało, że autobusem nam rowerów nie przewiozą, bo nie, a samolotem poza zasięgiem studenta dojechaliśmy tirami, 3 rowery | W ub. roku (2009) na Boże Narodzenie kolega wybrał się motorem z Londynu do Polski. Wyjechał z tunelu a tu zonk bo na kontynencie zima i sypnęło śniegiem. Mówi, że ledwo, ledwo dokulał się jakoś do pierwszego parkingu i tam kiblując usłyszał, że jakiś gość naprawia coś w TIR-ze. Poszedł mu pomóc i okazało się, że to Polak też wraca do kraju. Zapakowali więc moto do kontenera i w ten sposób koleś dotarł na Święta. Motorem ale na stopa
Jak mam możliwość to na stopa zabieram. Raz miałem sytuację, że machała dziewczyna a zza przystanku wyskoczył chłopak albo nawet dwóch - takich sytuacji nie akceptuję. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
nerus
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5v6 i Grandis 2.4
|
Wysłany: 16-05-2011, 17:41
|
|
|
JCH napisał/a: | Jak mam możliwość to na stopa zabieram. Raz miałem sytuację, że machała dziewczyna a zza przystanku wyskoczył chłopak albo nawet dwóch - takich sytuacji nie akceptuję. |
dokładnie,takie sytuacje człowieka drażnią...zdecydowanie wolę "otwarte karty"..
czyli chcesz jechać to stój i czekaj,a nie zabawa w chowanego po krzakach |
_________________ mój zmatowiały Galant 2.5v6
 |
|
|
|
 |
Manuela
Mitsumaniak Blue Gwiazdeczka

Auto: Space Star 1,9 DID JAM '02
|
Wysłany: 19-05-2011, 10:20
|
|
|
Ja nie zabieram facetów, bo cóż, trochę to ryzykowne. Chyba że to żołnierz Mój tata zawsze zabierał żołnierzy, bo mówił że pamięta, jak jest przerąbane jak się spóźni taki z przepustki, więc i ja zabieram. Zwykle są mocno zdziwieni Sama też jeździłam, więc staram się teraz oddać tą życzliwość z której korzystałam. Ostatnio wręcz rozglądałam się za stopowiczami na trasie z Krakowa, ale nikogo nie było, szkoda. |
|
 |
Kaucz
Mitsumaniak EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Dołączył: 04 Gru 2009 Posty: 1599 Skąd: Ciałem Poznań. Sercem Kołobrzeg.
|
Wysłany: 19-05-2011, 11:44
|
|
|
Manuela napisał/a: | Chyba że to żołnierz |
Mundurowych zawsze - ojciec był oficerem i chyba przez samo to. Miałem nawet taką akcję, że w środku nocy obudził mnie telefon, że kumpel i jego 'mała grupka' kumpli z wojska potrzebuje transportu do jednostki bo inaczej się spóźnią. 12 osób ;P. Udało się jakoś zorganizować 2 samochody i pojechali - Każdy jeden flaszkę zostawił . |
_________________ ...hontou ?
"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo. |
|
|
|
 |
Manuela
Mitsumaniak Blue Gwiazdeczka

Auto: Space Star 1,9 DID JAM '02
|
Wysłany: 19-05-2011, 12:00
|
|
|
Za trzymałam się zwinąć żołnierza po drodze do Niemiec rok temu, gdzieś w lubuskim. Mina mojej towarzyszki, Eli- bezcenna! |
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 19-05-2011, 12:32
|
|
|
Manuela napisał/a: | Za trzymałam się zwinąć żołnierza po drodze do Niemiec rok temu, gdzieś w lubuskim. | Na wojnę jechał ? |
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
Wysłany: 19-05-2011, 13:13
|
|
|
sveno napisał/a: | I jeszcze tylko apel. Jako, że jest to forum dla ludzi posiadających auta, a Ci zazwyczaj nimi jeżdżą, zwracam się do was z gorącą prośbą zabierajcie autostopowiczów Są to naprawdę pozytywnie zakręceni ludzie (przynajmniej ja takich znam) i raczej na pewno nie zrobią wam krzywdy, oni chcą tylko dostać się z punktu A do punktu B z waszą pomocą, przy okazji umilą wam podróż ciekawymi historiami |
zgadzam się - jak mam okazję to zabieram
oczywiście mimo wszystko selekcjonuję i wieczorową porą raczej omijam
moje zapamiętane historie:
- ukraiński nauczyciel języka angielskiego - podczas wakacji wybrał się do zakopca gdyż nie widział polskich gór w lecie, super zakręcony koleś , podrzuciłem go na zakopiankę w Krakowie
- chłopaczek wracający od rodziny którego kompletnie okradli przed Rzeszowem, konduktor go wysadził i jakoś dotarł do Dębicy stopem, facet nie miał niczego: bagaż, dokumenty, telefon, kasa - wszystko wcięło, zabrałem go do Krakowa, wspomogłem finansowo na bilet i bułkę - jechał gdzieś pod Wrocław
- reszta to normalka - ktoś do pracy, ktoś z zakupów, jacyś turyści w Bieszczadach od szlaku do szlaku..
... |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
|
|