Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
"Projekt Gal"
Autor Wiadomość
sveno 
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 Avance SE
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-05-2011, 17:00   "Projekt Gal"

Witam drogich Mitsumaniaków.
Jakiś czas temu pod długim i żmudnym procesie tentegowania w głowie zrodził mi się pomysł może nie bardzo oryginalny, ale dość wspaniały :) Jako, że doświadczenia a branży filmowej nie mam żadnej (nie licząc przypadkowego udziału w kilku filmach z krakowskich juwenaliów) a jestem typem człowieka, który wszystkiego chce w życiu spróbować postanowiłem nakręcić, wyreżyserować i zmontować film o moim pierwszym aucie i jednocześnie drugiej miłości mego jakże krótkiego acz intensywnego życia.
Ale dosyć owijania w bawełnę czy też sreberka, bo jeszcze świstak mnie pozwie o plagiat, pomysł na scenariusz mam, w wolnych chwilach coś tam kręcę, a z tego co wykręcę staram się coś montować, niestety czasu mało, bo to dziewczyna, bo to praca no i uczelnia, ale przedstawić pragnę początek mego "dzieła", który i tak ulegnie zmianie >klik< by obejrzeć filmik
wiem, że szału nie ma, ale poczekajcie aż skończę.
A jeśli mowa już o kończeniu, to bez pomocy innych się nie obejdzie. Pomoc przy zdjęciach obiecał mi już zacny kompan jackall'em zwany, udostępni VW Transportera co pozwoli na nagranie kilku fajnych ujęć z poziomu asfaltu oraz z wysokości szyberdachu w tejże furmanie także może coś dobrego z tego wyjść i o ile Bóg w swej nieskończonej dobroci pozwoli i da piękną pogodę oraz mały ruch na drogach będziemy kręcić kaskaderskie wręcz ujęcia w przyszłym tygodniu :)
Do tego zmontowałem sobie uchwyt do aparatu na przyssawki i oto jego pierwszy test: >klik< (proszę nie śmiać się z kupy na oponie :) Wieliczka to taka trochę wieś więc to normalne, a tak poza to błoto a nie kupa i odpadło po pierwszych metrach) Test wykazał niedoskonałości mojego uchwytu w wersji 1.6 Home edition (już pracuje nad hiperwersją beta 2.0 pro) a mianowicie aparat jest za blisko karoserii i ma małą możliwość regulacji, test pokazał jednak, że takie ujęcia maja sens i obraz wcale nie drży jak wygłodniała mysz w 30 stopniowym mrozie na widok sera.
Wracając do pomocy, dobre zdjęcia, ujęcia i przegięcia to podstawa, ale ważny jest także dźwięk, jak widać aparat do tego się nie nada bo szumy powietrza zagłuszają orgie dźwięków orgazmowywoławczych jakimi kipi wręcz maksymalnie obciążona V6-tka kręcona do czerwonego pola.
Czy ktoś z Krakowa lub okolic ma może profesjonalny mikrofon z taką pianką minimalizującą szumy i do tego jakieś urządzenie rejestrujące i chciałby to wypożyczyć za symboliczny czteropak i oczywiście stosowna adnotacje w napisach końcowych filmu?
Tu też należy wspomnieć o pomocy ze strony kolegi Jogurt'a, nagrał dla mnie nieco materiału ze swoim pięknie brzmiącym wydechem (Remusa???) i oto co można wykorzystać w filmie >klik<
Mam jeszcze kilka fajnych pomysłów na niecodzienne ujęcia, ale ich tu nie zdradzę coby nie robić Spojlera na maxa.
Podsumowując: Proszę o pomoc w następujących sprawach/kwestiach:
1. Mikrofon i coś co nagra dźwięk w dobrej jakości.
2. Pomoc jednej, dwóch osób przy kręceniu ujęć z wykorzystaniem VW ( ktoś musi operować kamerą+asekuracja coby do tragedi nie doszło, ktoś prowadzić Gala i VW, mile widziany kolejny Galant, umożliwi wykonanie kilku ekstra scen i dostanie "rolę" w filmie Jackall twój już jest umieszczony w scenariuszu :p ) zdjęcia na terenie Krakowa wieczorową porą, termin do uzgodnienia.
3. Pomysły, tylko nie te na schab ze śliwkami z woreczka, a na ciekawe sceny. Zaproponujcie fajne ujęcia, miejsca, drogi, ulice na których można by je nakręcić (np. serpentyna pod Kopcem Kościuszki, malownicza i tajemnicza Racławicka itp.) może jakiś ciekawy podkład muzyczny, rzucajcie czym się da (tylko nie mięsem bo za to jest RB). Można odpowiadać w tym temacie lub jak kto woli na priva.
4. Materiały, wiadomo im więcej tym lepiej, bo jest z czego wybrać, chodzi o zdjęcia (np środek Gala w skórze, Gal na tle malowniczych gór lub morza itp.) także filmy (np. wspinająca się wskazówka obrotomierza w zegarach HC, Gal wyłaniający się zza wzniesienia, efektowne palenie gumy czy zawijanie na ręcznym, ale nad tym się zastanowię bo ma to być poważna produkcja) oraz pliki audio w dobrej jakości, przygarnę wszystko, można słać na maila sveno6@o2.pl każde wrzucenia materiału w ten temat lub przesłanie na maila równoznacznie traktowane jest jako zgoda na zamieszczenie go w mej "produkcji"
POMOŻECIE???

Oceniajcie pomysł, wykonanie ocenicie później :)
jakby się kogoś znajomego spotkało - nie umiem tego wytłumaczyć
i nie doświadczyłem tego jeżdżąc innymi markami" by dzordz8

Yuppy 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Wysłany: 26-05-2011, 19:40   

Pomysł... hmm... niecodzienny :)
Przede wszystkim powinieneś zrzucać filmy w znacznie lepszej jakości, 720p to minimum, 1080p to już luksus, o ile przede wszystkim sprzęt na to pozwoli. 480p to zdecydowanie za mało i rozmyty film, o czym by nie był, nie zrobi na mnie wrażenia.

Mam też znajomego, który od jakiegoś czasu zaczął się sporo bawić montażem filmów. Widziałem, że ma jakieś ciekawe programy np. do stabilizacji obrazu. Wymaga niestety mocnego sprzętu bądź sporo czasu na przetworzenie takiego filmu, jednak efekty są powalające - obraz dużo płynniejszy, nie trzęsie się, wrażenie jakby z filmu. Mogę podpytać, czego używa.

sveno 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-05-2011, 20:57   

Yuppy napisał/a:
480p to zdecydowanie za mało
też jestem tego zdania, ale to co do tej pory stworzyłem to tylko próbka, ni jak ma się do koncowego produktu. Chodzi o to, że kompa mam słabego i duzo czasu to zajmuje tak jak zresztą pisałeś, dlatego wole dać słabszą jakośc by zyskać na czasie, a ten poświęcić na docinanie, szlifowanie, wygładzanie nakręconego materiału :P
Yuppy napisał/a:
Widziałem, że ma jakieś ciekawe programy np. do stabilizacji obrazu.
ja używam Video Studio 10 bo mam ori z licencją :P nic innego nie wchodzi w grę, zresztą nic innego mi nie potrzeba, VS10 ma stabilizacje, ciekawe efekty, przyjazny interfejs i nie wymaga kombajnu zamiast kompa :P

Mr V 
Mitsumaniak
Just call me V

Auto: Galant e33a
Wysłany: 27-05-2011, 01:28   

Ja chętnie Ci poślę na kasting mojega Galanta. Śmiem twierdzić, że to jeden z nielicznych Galantów w krakowie z rocznika 89 i to w takim stanie.

Pozatym mam kombajn zamiast kompa, więc jak będziesz potrzebował coś mocniejszego to jestem do dyspozycji.
Dodatkowo potrafię coś tam wyskrobać w programie 3d, jakie logo, czy napis + zrenderowana animacja w dowolnej rozdzielczości.

Kuzyn ostatnio dostał zajawki na zabawę z dźwiękiem i jakieś mikrofony kupił, więc się popytam go coś w tym temacie.
Dodatkowo mam do zaoferowania całkiem całkiem lustrzankę, którą możemy pyknąć parę zdjęć

Jakby tego było mało to cierpię na bezsenność i nudzę się po nocy. czyt. mam trochę wolnego czasu w godzinach "wczesno porannych" ;)

mystek 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 2014
Wysłany: 27-05-2011, 10:27   

Takie krótkie rady, które sam otrzymałem od ludzi, którzy zajmują się filmowaniem:

1. Sprzęt nie jest tak bardzo istotny, myślę tutaj o kamerze i 480p może być. Zobacz sobie wątek z eventami krakowskimi i filmik Szumiego ze spotu japońców.

2. Najważniejsze to POMYSŁ. Zbieraj "doświadczenie" oglądając filmy z tego typu produkcjami. Oglądaj je szczegółowo, nie jako "widz w kinie", a jako filmowiec i szukaj szczegółów, zadawaj sobie pytania "jak oni zrobili takie ujęcie?". Szukaj po YouTube, Vimeo itp i nie zrażaj się, że "oni mają taaaaki sprzęt". Taaaki sprzęt to są mega grube koszty. Kamera z 3000zł (używka) + osprzęt w okolicach 10000zł :) .

3. http://www.fejsik.pl/Pier...nem-WIDEO-a1408

4. Dobre ujęcie można zrobić... WSZĘDZIE - patrz pkt. 2 i skup się na słowie "POMYSŁ" :P

Chyba tyle, jak na początek. Co do sprzętów, to można użyć "zamienników" typu "home made". Wędka - powpisuj sobie w YouTube "home made steadicam" "home made flycam" itp.

Zainteresuj się statywami do kamer, bo jest tego masa i każdy daje inny efekt.

Póki co jestem na etapie rozkminienia flycama jeszcze łatwiejszym sposobem niż kręcenie rurek, gwintów, obciążników itp i w sumie wpadłem na to przypadkiem :)

Także jeszcze raz powtórzę - liczy się POMYSŁ i inwencja twórcza :) . To tak, jakbyś pisał tekst piosenki, albo wiersz. Czasami potrzebujesz na to kilku dni, bo nic Ci się nie rymuje, a czasami wystarczy godzina i masz cały tekst :) . Kiedyś zajmowałem się robieniem muzyki i pisaniem tekstów (hip hop), więc to takie doświadczenia, które teraz staram się wykorzystać w filmowaniu :)

W razie pytań - pisz. Pomysłów gdzie można kręcić ujęcia Ci nie podam "na tacy", bo też jesteśmy z 3 kolegami na etapie kręcenia filmu i sami mamy z tym problemy :P .
Volvo V40 T4 08.2014 - 01.2019
Toyota MR2 SW20 04.2017- ...
Mitsubishi Lancer Sportback 11.2018 - ...

nerus 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5v6 i Grandis 2.4
Wysłany: 27-05-2011, 23:48   

sveno, pomyśl lepiej o filmie ze zlotu MM :wink:

sveno 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-05-2011, 01:09   

Cytat:
po pierwsze to mnie nie bedzie, bo na wakacje jade do Szwajcarii :( po drugie to tego typu filmów ze zlotów jest masa, lepszych i gorszych, a ja chcę coś stworzyć, wyreżyserować, a nie tylko nakręcić i sklecić w jedną całość co ciekawsze ujęcia.
mystek, dzieki za rady, przydadzą się, a co do "home made steadicam" "home made flycam" to nie mam bardzo czasu na kombinowanie

mystek 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 2014
Wysłany: 28-05-2011, 01:41   

obyś tylko nie nakręcił tego filmu w 2 tygodnie od pomysłu po montaż :P no chyba, że masz umysł bystry jak Einstein i czasu wolnego tyle, co Johny Bravo :)

co do statywów, to imo bez tego będzie ciężko o dobre ujęcia, aczkolwiek z ręki również powstają super filmy, jeśli jest pomysł i jest co kręcić :)

Tak czy siak powodzenia i czekam na produkcję :)
Volvo V40 T4 08.2014 - 01.2019
Toyota MR2 SW20 04.2017- ...
Mitsubishi Lancer Sportback 11.2018 - ...

nerus 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5v6 i Grandis 2.4
Wysłany: 28-05-2011, 09:40   

sveno napisał/a:
Cytat:
po pierwsze to mnie nie bedzie, bo na wakacje jade do Szwajcarii :( po drugie to tego typu filmów ze zlotów jest masa, lepszych i gorszych, a ja chcę coś stworzyć, wyreżyserować, a nie tylko nakręcić i sklecić w jedną całość co ciekawsze ujęcia.
mystek, dzieki za rady, przydadzą się, a co do "home made steadicam" "home made flycam" to nie mam bardzo czasu na kombinowanie

szkoda,że Cię nie będzie..

a film ze zlotu też może być poważną produkcją,tu przykład http://vimeo.com/17451142
proponuję obejrzeć inne filmika autora,może coś Cię zainspiruje w tworzeniu własnego..
a tu masz stronkę autora http://blog.hlawka.com/

KamilR10 
Mitsumaniak

Auto: Galant Avance
Wysłany: 02-06-2011, 13:15   

Bardzo ciekawy pomysl, chetnie bym pomogl przy nagraniach itp. ale niestety nie mieszkam w poblizu, a lubie sie amatorsko zajmowac takim nagraniami. Kiedys tez nagralem krotki epizod mojego porzedniego auta : http://www.youtube.com/wa...nel_video_title Pewnie teraz zrobilbym to lepiej ale wtedy to bylo tak na szybko kilka ujec zobaczyc jak to wyglada. Zycze powodzenia i zainteresowaniem bede przegladal temat :mrgreen: P.S na moim kanale jest jeszcze film 0 - 100, jakbys byl zainteresowany to moge udostepnic jakies nagrania do filmu :wink:

Odpowiedz do tematu