Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
padło sprzęgło przy 65 tys.
Autor Wiadomość
mihoo 
Forumowicz

Auto: Outlander II DiD Ralliart
Wysłany: 09-06-2011, 10:21   padło sprzęgło przy 65 tys.

co mogę zrobić, żeby naprawić to taniej niż 6 tys. w ASO?
auto na gwarancji, która nie obejmuje naprawy sprzęgła
złodziejstwo w białych rękawiczkach
w życiu nie miałem auta, w którym tak szybko padło sprzęgło
załamka

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 09-06-2011, 12:30   Re: padło sprzęgło przy 65 tys.

mihoo napisał/a:
co mogę zrobić, żeby naprawić to taniej niż 6 tys. w ASO?
auto na gwarancji, która nie obejmuje naprawy sprzęgła
złodziejstwo w białych rękawiczkach
załamka
W 2.2 wymiana sprzegla byla i jest nadal objeta gwarancja z powodu wady wysprzeglika. Ja tez mialem wymieniane przy 76 tys i tarcza byla jak nowka a autem jezdzic sie nie dalo. Summa sumarum sprzeglo podlega wymianie w ramach gwarancji, lecz tylko i wylacznie jego elementy oprocz samej tarczy. Tak wiec jesli okaze sie ze tarcza nie jest u ciebie przypalona, to sprzeglo MUSI zostac wymienione w ramach gwarancji. Poczytaj w OWG. Jest to jak byk podane. Problem w tym, ze musisz zlecic zdjecie skrzyni w ASO. Tak wiec, jesli sam je przypaliles to bedziesz mial maly problem. Najlepiej jednak kupic komplet sprzegla np LUK lub SACHS za jakies 1300 monety i wtedy kazac ASO wymienic jak juz i tak skrzynia bedzie zdjeta.

Dominik

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-06-2011, 12:45   

mihoo napisał/a:
Ja też :evil: . Nie piszesz, jaki masz silnik - 2.0 czy 2.2? Jeżeli 2.0 to:
sprzęgło kupujesz to http://www.verstaerkte-ku...roducts_id=2632 (LUK). Jak 2.2 to próbuj zlecić naprawę gwarancyjną tak jak pisze mitsu00. Jeżeli jednak 2.0 zlecasz naprawę poza ASO bo i tak gwarancja nie obejmuje sprzęgła. Po demontażu będą widzieć czy trzeba wymieniać koło dwumasowe - u mnie trzeba było. Niestety nie ma zamienników i ori kupowane poza siecią ASO kosztuje ok. 4 kzł. Mnie naprawa wyniosła ok. 6.5kzł - razem z wymianą koła dwumasowego, czyli bez wychodziło ok 2.5kzł (licząc w tym zakup tarczy sprzęgła). Nie próbowałem nawet naprawy gwarancyjnej bo pół roku wcześniej wgrałem mapę i tym samym z pełną świadomością pożegnałem się z gwarancją na podzespoły przeniesienia napędu.
Niestety prawdopodobnie masz okazję doświadczyć ubocznych skutków montażu Ralliarta, o których nikt nic nie mówi oferując go.

mihoo 
Forumowicz

Wysłany: 09-06-2011, 13:55   

mam w podpisie DiD ;)
chodzi o 2.0, z ralliartem
czyli jeśli dobrze rozumiem, jeżeli sprzęgło mam nieprzypalone, (w sumie nigdy nie przypaliłem ani się nie ślizgało ani innych objawów) to mogę się starać o resztę na gwarancji nawet w 2.0 ?
dzisiaj jeden gość z serwisu mitsu (nie aso) proponowal jednomasowe i twierdzi ze tylko większy hałas będzie ale jakoś nie chce mi się wierzyć a hałasu już wystarczy w tym aucie ;)

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-06-2011, 14:38   

mihoo napisał/a:
czyli jeśli dobrze rozumiem, jeżeli sprzęgło mam nieprzypalone, (w sumie nigdy nie przypaliłem ani się nie ślizgało ani innych objawów) to mogę się starać o resztę na gwarancji nawet w 2.0 ?
Możesz próbować, ale nie widzę wielkich szans - raczej stwierdzą naturalne zużycie w wyniku podniesienia mocy i intensywnej eksploatacji, ale próbuj.
mihoo napisał/a:
dzisiaj jeden gość z serwisu mitsu (nie aso) proponowal jednomasowe
były kiedyś na forum Octavii wpisy o możliwościach montażu jednomasowych, ale jakoś umarły śmiercią naturalną i obecnie nie kojarzę takich wpisów. Raczej dwumasę wymieniają na dwumasę - chodzi nie tylko o hałas.

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 09-06-2011, 15:43   

Cytat:
załamka

Nie jest tak żle , spotkałem w serwisie Hyunday'a dwa Santa Fe na podnośnikach. Jeden miał 35 tyś drugi 42 tyś . Oba na sprzęgło i dwumasę. :wink:
Ja przyjechałem z moim ( wersja I) na to samo z tym że miałem zrobione 200 tyś . Wymieniono mi na oryginalny zestaw H ,( widziałem opakowania) ale koło zamachowe jednomasowe , tak poradzono w serwisie . Cała operacja dwa lata temu kosztowała z robocizną 2 tyś zł brutto. W ASO Hyunday,a. !!! . Dziś Santa Fe ma na liczniku 260 tyś , od roku jeździ nim małżonka , ja okazyjnie , ale nawet świeżo po wymianie nie zauważyłem żadnych różnic w pracy i głośności sprzęgła .
W Twoim przypadku problemem jest gwarancja , tylko ile czasu i na co :wink: jeszcze ją masz ??

mihoo 
Forumowicz

Wysłany: 09-06-2011, 15:50   

gwarancję mam do lipca :)
a w tym przypadku i tak jakby jej nie było

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-06-2011, 17:22   

mihoo napisał/a:
gwarancję mam do lipca :)
a w tym przypadku i tak jakby jej nie było
Tak jak pisalem wczesniej. Gwarancji nie podlega TYLKO i WYLACZNIE tarcza sprzegla. Reszta TAK, cokolwiek ASO innego by mowilo. Jesli beda nadal sie upierac, pokaz im OWG i popros o uzasadnieni odmowy. Gwarantuje ci ze bedzie po klopocie i wysla zapytanie do centrali. Tak wiec jesli i dwumas bedzie do wymiany to akurat ten element pojdzie na gwarancji. A i za wymiane nie powinienes placic skoro do wymiany dwumasu i tak musza zdjac skrzynie.... Co z tego ze masz RalliArta, skoro sprzet jest firmowany MMC wiec nie ma prawa miec to wplywu na gwarancje auta. Nie odpuszczaj tylko ich cisinij. Ja bym nie odpuscil....

Dominik

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-06-2011, 19:00   

mitsu00 napisał/a:
Tak wiec jesli i dwumas bedzie do wymiany to akurat ten element pojdzie na gwarancji. A i za wymiane nie powinienes placic skoro do wymiany dwumasu i tak musza zdjac skrzynie....
Abstrahując od faktu podniesienia mocy i utraty gwarancji u mnie - Koło dwumasowe było po prostu wytarte, zużyte. Chyba trudno w tym przypadku dochodzić przedwczesnego zużycia itp. bo zawsze mogą podnieść, że jest to element sprzęgła. spróbować warto. mihoo, jak będziesz widział co i jak, to zwróć uwagę na zużycie koła dwumasowego - moje miało rant 1,5-2mm i luzy osiowe (akceptowalne).

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-06-2011, 19:10   

rezon napisał/a:

Abstrahując od faktu podniesienia mocy i utraty gwarancji u mnie - Koło dwumasowe było po prostu wytarte, zużyte. Chyba trudno w tym przypadku dochodzić przedwczesnego zużycia itp. bo zawsze mogą podnieść, że jest to element sprzęgła. spróbować warto. mihoo, jak będziesz widział co i jak, to zwróć uwagę na zużycie koła dwumasowego - moje miało rant 1,5-2mm i luzy osiowe (akceptowalne).
Rezon, zauwaz ze ty zmieniales mape jednoczesnie tracac gwarancje, a kolega ma cipa Ralliarta wiec co z tego ze dwumas mu sie zuzyl? Cip nie narusza warunkow gwarancji wiec i gwarant jego wymiane MUSI pokryc. Po raz kolejny odsylam do OWG :wink:

Dominik

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-06-2011, 19:21   

mitsu00, dlatego piszę - Spróbować warto. Oczywiście zgadzam się, że rali nie narusza gwarancji, bo przecież montowany jest przez ASO

sylb 
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
Wysłany: 09-06-2011, 22:23   

mihoo napisał/a:

dzisiaj jeden gość z serwisu mitsu (nie aso) proponowal jednomasowe i twierdzi ze tylko większy hałas będzie ale jakoś nie chce mi się wierzyć a hałasu już wystarczy w tym aucie ;)

A ten większy hałas to ma być podczas zmieniania biegów czy normalnej jazdy? Bo czegoś nie rozumiem.
Wydaj mi się, że wymiana z dwu na jedno masowe, może skutkować mniejszym komfortem zmiany biegów i teoretycznie skrócenie żywotności niektórych elementów. Zasadniczo by się tym nie przejmował, zakładaj tarczę ze spieków (ktoś na forum chwalił się, że jest nie do zajechania) i jedno masówkę. Zasadniczo chyba z O2 ślubu nie bierzesz, pojeździsz jeszcze 2-3 lata i sprzedasz.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-06-2011, 23:18   

pojawiły się w końcu zamienniki koła dwumasowego w rozsądnych cenach http://motoallegro.pl/kol...1648036390.html . Ale jednomasowe do Outka to chyba tylko teoretycznie jest dostępne, bo jakoś nie znalazłem.
Jest i kpl LUK'a za 3kzł http://motoallegro.pl/dwu...1617981565.html . Że też moje nie padło 2 miesiące później :(

lexus 
Mitsumaniak
lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Wysłany: 10-06-2011, 10:58   

Wreszcie zaczynają się przyzwoite ceny ,outlander staje się coraz bardziej popularnym samoch.z kożyścią dla nas

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-06-2011, 12:50   

lexus napisał/a:
Wreszcie zaczynają się przyzwoite ceny
na razie po za ASO :D , ale może i im MMC odpuści

Odpowiedz do tematu