Owijanie wydechu |
Autor |
Wiadomość |
Torp12
Mitsumaniak

Auto: Galant Elegance 2.0 Sedan 2001
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 14 razy Dołączył: 09 Gru 2010 Posty: 2448 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 17-06-2011, 23:47 Owijanie wydechu
|
|
|
Heja,
Nie znalazłem takowego tematu więc postanowiłem założyć i zapytać o Wasze opinie.
Otóż co sądzicie o owijaniu kolektora i dwururki taśmą termoizolacyjną w samochodzie bez turbo i bez większych przeróbek? Generalnie koszt nie duży ale czy warto? Jakie plusy są chyba każdy wie (obniżenie temp pod maską, lepsze odprowadzenie spalin), natomiast jakieś minusy takiej operacji? Ja się zastanawiam np nad tempem nagrzewanie silnika szczególnie w zimie. Czy owinięcie nie spowoduje że silnik będzie się wyraźnie dłużej grzał? Bo raczej z osiągnięciem optymalnej temp nie powinien mieć problemów.
Czekam na wasze opinie, szczególnie osób dobrze zorientowanych w temacie:)
pozdr. |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 18-06-2011, 00:19
|
|
|
Torp12 napisał/a: | Czy owinięcie nie spowoduje że silnik będzie się wyraźnie dłużej grzał? |
A dlaczego miałby? Skoro nie odda ciepła do komory silnika to być może nawet więcej przeniesie na głowicę. Owinięcie przyspiesza przepływ spalin, ale silnik nie nagrzewa się od uciekających spalin. |
_________________ Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
 |
|
|
|
 |
Torp12
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-06-2011, 22:49
|
|
|
Mówiąc szczerze myślałem ze wywołam jakąś wartką dyskusję na ten temat a tu widzę cisza:)
Zastanawia mnie skoro nie widać minus owijania to czemu tak mało ludzi po to sięga? Szczególnie że koszt nie za duży a "dłubków" w klubie nie brakuje:) Chyba że Macie i się nie chwalicie?:) |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 20-06-2011, 23:20
|
|
|
Torp12 napisał/a: | Mówiąc szczerze myślałem ze wywołam jakąś wartką dyskusję na ten temat a tu widzę cisza:) |
A o czym tu dyskutować? Po to są osłony termiczne na kolektorze i układzie wydechowym |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 20-06-2011, 23:56
|
|
|
Torp12 kupie od Ciebie osłone kolektora jak już coś zmajstrujesz. Bo chyba polifty takową posiadały. |
|
|
|
 |
Torp12
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-06-2011, 00:25
|
|
|
Hugo napisał/a: | Torp12 kupie od Ciebie osłone kolektora jak już coś zmajstrujesz. Bo chyba polifty takową posiadały. |
Hugo Osłona kolektora przeszła lifting i nie oddam jej za łatwo:) Mozesz ja obejrzec w watku "Fioletowy rekin". Jak owine kolektor to i tak raczej dam oslone. Wtedy bede mial pewnosc ze farba wytrzyma bo bedzie nizsza temperatura.
mkmTa osłona na kolektorze guzik daje. W lipcu zrobie wydech i podejde do tematu owijania.
pozdr. |
|
|
|
 |
|