Nie wchodzą biegi po wymianie sprzęgła |
Autor |
Wiadomość |
mico1
Nowy Forumowicz
Auto: Space Runner 1,8
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-06-2011, 18:38 Nie wchodzą biegi po wymianie sprzęgła
|
|
|
Witam1
Problem jest taki, ze po wymianie sprzęgła są problemy z wysprzęglaniem i wbijaniem biegów. Z luzu chcąc wycofac z garazu usłyszałem tylko tarcie trybów wskazujące na brak rozłączenia sprzęgła. Biegi do przodu wogóle nie chcą się wbić. Wysprzęglik odpowietrzony (moze za słabo?).
Help :/ |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 11-06-2011, 21:09
|
|
|
Albo żle zmontowane sprzęgło, albo źle odpowietrzony układ. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
mico1
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-06-2011, 21:36
|
|
|
Odpowietrzalismy kilka razy. Jeszcze przed odpieciem skrzyni po raz drugi stwierdzilismy organoleptycznie, ze łapa dociskajaca łożysko oporowe, dociska je, ale w stopniu bardzo minimalnym, a w miejscu łączenia łapy z korpusem skrzyni (na tej kulce na której spiera sie łapa) jest spory luz, tak jaby sie łapa wyrobila, lub wypadała jakas podkladka spod tej kulki. Rozpielismy skrzynie ponownie, i nadal niewiele wiemy. Wymiary docisku i łożyska są takie same jak starego |
|
|
|
 |
rus_one
Mitsumaniak

Auto: Colt(sold) MSR 1,8 94r sold
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Gru 2006 Posty: 728 Skąd: Kostrzyn
|
Wysłany: 14-06-2011, 10:58
|
|
|
Cytat: | lub wypadała jakas podkladka spod tej kulki |
Doróbcie tam coś żeby luz minimalny był. Ja w czymś wkładałem (nie polecam ) nakrętkę chyba 10 bo łapa była tak wyślizgana że się przebiło na wylot Ale to dla handlarza robiłem...
Wiem że to źle Nie jestem z tego dumny, ale auto jeździło po tym zabiegu |

Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
 |
mico1
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-06-2011, 22:21
|
|
|
No i chyba mam rozwiązanie. Tak jak pisze kolega rus_one, wytarło się gniazdo łapy. Znaleźliśmy używkę, w lepszym stanie choć obecna nie była aż tak wytarta jak pisze rus_one
Dodatkowo podłożyliśmy podkładkę pod trzpień (ta kulkę). Nie powiem, bo składaliśmy z duszą na ramieniu, 3 raz zrzucać skrzynie by sie nie uśmiechało. Po złożeniu i odpaleniu na kanale jest ok, biegi wchodzą wiec powinno być dobrze Jak dokończymy jutro składanie to dam znać.
Dla poprawy humoru ciekawostka: nowa łapa (widelec) łożyska sprzęgła w serwisie w Krakowie po 15% rabacie kosztuje 850 zł - |
|
|
|
 |
rus_one
Mitsumaniak

Auto: Colt(sold) MSR 1,8 94r sold
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Gru 2006 Posty: 728 Skąd: Kostrzyn
|
Wysłany: 16-06-2011, 10:07
|
|
|
Cytat: | Dla poprawy humoru ciekawostka: nowa łapa (widelec) łożyska sprzęgła w serwisie w Krakowie po 15% rabacie kosztuje 850 zł - |
Żeby nie przymus serwisowania aut na gwarancji to by nie sprzedali nawet jednej śrubki...
edit- literówka |

Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
 |
mico1
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-06-2011, 22:18
|
|
|
No i po sprawie, wygląda na to że zużywająca się łapa to nie tylko mój odosobniony przypadek ale może zdarzyć sie kazdemu Dodatkowo wymieniłem olej w skrzyni bo nie jest juz ona pierwszej swiezosci.
Jeszcze raz dzieki rus_one i pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 19-06-2011, 22:48
|
|
|
mico1 napisał/a: | Jeszcze raz dzieki rus_one i pozdrawiam! |
mico1, kliknij na przycisk "pomógł" w poście rus_one,
Cieszę się, że po raz kolejny forum pomogło w potrzebie |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
|