Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CY3A 1.8] Zerowanie średniego spalania
Autor Wiadomość
Ajk 
Nowy Forumowicz

Auto: lancer 1.8 invite
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-07-2011, 11:18   [CY3A 1.8] Zerowanie średniego spalania

Kiedyś trafiłem na temat w którym było napisane jak mozna wyzerować średnie spalanie samochodu od nowości (czyli nie to, które się zeruje po 4 godzinach) - niestety nie mogę go odnaleźć. Może ktoś pomóc jak to zrobić? :)

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 14-07-2011, 11:50   

Musisz przy włączonym silniku i zaciągniętym ręcznym wejść w ustawienia, przełączyć na M, wyjść, przełączyć na ekran ze średnim spalaniem i przez przytrzymanie przycisku wyzerować wartość.

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 15-07-2011, 09:48   

Luk napisał/a:
Musisz przy włączonym silniku

Silnik nie musi być włączony :wink: tylko kluczyk w drugim położeniu :wink:

maniax86 
Mitsumaniak

Auto: lancer 1.6 invite 2011r
Wysłany: 22-06-2012, 09:42   

podłączę się do tego tematu... a mianowicie.... wiadomo spalanie się kasuję przy dłuższym postoju.... wszedłem w kompa i ustawiłem na "M".... ale... mimo wszystko spalanie po dłuższym postoju mi się kasuje i samo przeskakuje po ponownym uruchomieniu auta na "A".... myślę sobię ok wejde znowu w kompa bo pewnie tam odnotowuje dalej spalanie.... i znowu dałem na "M".... ależ się zdziwiłem bo spalanie bez zmian... tzn takie jak po pierwszym przełączeniu..... czyli w ogóle nie dolicza przejechanych kilometrów i spalania..... no chyba że za każdym rozpoczęciem jazdy musze wejść w kompa i dawać na "M" żeby doliczało kolejne kilometry?? proszę o odpowiedź bo nie chce z siebie głąba zrobić jak do serwisu podjade :P

Luk 
Forumowicz

Wysłany: 22-06-2012, 09:53   

maniax86 napisał/a:
wiadomo spalanie się kasuję przy dłuższym postoju

Po 4 godzinach

maniax86 napisał/a:
mimo wszystko spalanie po dłuższym postoju mi się kasuje i samo przeskakuje po ponownym uruchomieniu auta na "A"

Tak to działa.

maniax86 napisał/a:
znowu dałem na "M".... ależ się zdziwiłem bo spalanie bez zmian... tzn takie jak po pierwszym przełączeniu..... czyli w ogóle nie dolicza przejechanych kilometrów i spalania

Dolicza. To, że miałeś takie samo spalanie, nie oznacza, że nie liczy. Jeżeli nie kasowałeś wartości średniego spalania pod pozycją "M", to liczy się od nowości samochodu. W takim wypadku, jakiekolwiek zmiany spalania bardzo mało wpływają na wskazanie...

maniax86 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-06-2012, 10:53   

Luk, wyzerowałem spalanie.... przejechałem jakieś 3 km wiadomo spalanie wysokie jakieś 9 litrów średnia prędkość 45km/h...... na drugi dzień miałem trase 100km.... spalanie 5,5 l/100km..... wchodze do kompa odpalam "M" patrze na spalanie... i nic nie drgnęło co jest niemozliwością....

Luk 
Forumowicz

Wysłany: 22-06-2012, 11:06   

maniax86 napisał/a:
Luk, wyzerowałem spalanie....

Ale wyzerowałeś to "M", tak?
maniax86 napisał/a:
przejechałem jakieś 3 km wiadomo spalanie wysokie jakieś 9 litrów średnia prędkość 45km/h...... na drugi dzień miałem trase 100km.... spalanie 5,5 l/100km..... wchodze do kompa odpalam "M" patrze na spalanie... i nic nie drgnęło co jest niemozliwością....

Czyli rozumiem, że wyzerowałeś poprzedniego dnia zarówno "A" jak i "M", po czym na końcu trasy następnego dnia na "M" było dalej 9l, a na "A" było 5,5l, tak?

maniax86 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-06-2012, 11:38   

Luk, dokładnie tak... i wyglądało to tak jakby na "m" nie doliczyło dalszych kilometrów...

Luk 
Forumowicz

Wysłany: 22-06-2012, 12:00   

No to faktycznie coś nie teges... :)

maniax86 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-06-2012, 12:20   

popróbuje jesze kilka razy pokasowac i bede sprawdzać.... może zaskoczy...

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 25-06-2012, 09:23   

maniax86 napisał/a:
Luk, dokładnie tak... i wyglądało to tak jakby na "m" nie doliczyło dalszych kilometrów...

Dolicza, dolicza :P Był już taki jeden, któremu nie doliczało i okazało się, że dolicza.

BARTIG 
Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 25-06-2012, 09:56   

Możecie mi powiedzieć co oznaczają "A" i "M" ? Świeżak jestem :)
Cały czas mam na podglądzie spalanie które kasuje się po dłuższym postoju. Jak przełączyć na całkowite spalanie samochodu ?

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 25-06-2012, 10:01   

BARTIG, A - to pewnie od Automatic czy jakoś tak. To jest spalenie dzienne i ono po przerwie około 4h się zeruje.
W Menu zaszyte jest spalanie M - pewnie od Manual czy jakoś tak. To jest spalanie które cały czas liczy w tle i się samo nie zeruje (chyba że odepniesz akumulator).
Żeby go wyciągnąć na wierzch trzeba się zatrzymać, zaciągnąć ręczny i gdy naciskasz przycisk "Info" pojawia się "nowa" pozycja chyba Menu. Tam jedno z ustawień da się przestawiać z z A na M. to jest właśnie to czego szukasz. Tylko drobna uwaga. Po wyłączeniu zapłonu na wierzch powraca spalanie A :P

BARTIG 
Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 25-06-2012, 10:13   

Dzięki, spróbuje. Czyli całkowicie na wierzch nie da się wyciągnąć spalania M ?

Odpowiedz do tematu