Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Artykuł na stronę Mitsumaniaki.com
Autor Wiadomość
Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-07-2011, 13:27   Artykuł na stronę Mitsumaniaki.com

Witam wszystkich!

Mam prośbę do użytkowników galantów EA, aby napisali kilka zdań o użytkowanym przez siebie aucie. Coś na wzór autocentrum.

Na wstępie krótka informacja. Np.

Rocznik: 1998
Model: EA5A - 2,5V6 sedan
Skrzynia: AT/Tip
Przebieg: 250kkm
Użytkuję od 3 lat.
LPG: Tak/Nie

W tym miejscu krótka historia jak staliście się posiadaczem auta. Co podoba się w nim najbardziej, co się nie podoba. Za co lubicie auto.

Silnik:

Skrzynia:

Jakość wykonania:

Awarie:

Czy poleciłbyś to auto znajomemu:

Porównanie do innych aut, które posiadaliście.

Spalanie PB/LPG:
Miasto:
Trasa:
Średnie

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 21-07-2011, 13:50   

Rocznik: 1999 luty
Model: EA5W - 2,5V6 kombi
Skrzynia: Manual
Przebieg: 261kkm
Użytkuję od 4 lat.
LPG: Nie

Kupiony w kwietniu 2007 w Niemczech w salonie Toyoty
Podoba mi się wygląd i w miarę przyzwoite parametry jak na auto cywilne kombi.
Nie specjalnie podobają mi się fotele, fotel kierowcy jest za krótki i za mało można go odsunąć do tyłu.
Auto lubię za: bezawaryjność, wygląd oraz za to że nie widuje się go na ulicach każdego dnia.

Silnik: 6A13
Skrzynia: Manualna
Jakość wykonania: Bardzo dobra
Awarie: brak

Czy poleciłbyś to auto znajomemu: ZDECYDOWANIE TAK

Porównanie do innych aut, które posiadaliście: Galant to najlepsze auto jakie miałem.

Spalanie PB95:
Miasto: 11,78 l/100km
Trasa: 11,09 l/100km (w tym autostrada ok 15l/100km)
Średnie: 11,53 l/100km

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

radek79 
Mitsumaniak

Auto: x5
Wysłany: 21-07-2011, 14:17   

Rocznik 2002 sierpień ,pierwsza rejestracja 02.2003
Model: EA5A - 2,5V6
Przebieg 132.569km
LPG-tak
Auto sprowadzone do polski w 2009r
silnik bardzo dynamiczny o umiarkowanym zapotrzebowaniu na paliwo w połączeniu z automatyczną skrzynią biegów daje prawdziwą frajdę z jazdy ,silnik bardzo dobrze znosi instalacje gazowe,orginalne ospojlerowanie w wersji AVANCE powoduje że każdy kierowca obejrzy się za rym autem. Jakość materiałów wykończeniowych dobra i dobrze z pasowana ,dobra pozycja za kierownicą .Galant jak naj bardziej godny polecenia
Awarie- brak
Spalanie PB/LPG: 14-15l LPG
Miasto:15L
Trasa:12L
Średnie14L
moje http://forum.mitsumaniaki...1458294#1458294

SPIDER-ek 
Mitsumaniak

Auto: Infiniti Q50 2.2d Premium 2015
Wysłany: 21-07-2011, 14:20   

Rocznik: 1999 grudzień (pierwsza rejestracja maj 2000)
Skrzynia: Tiptronic F4A42
Przebieg: 183kkm
Użytkuję od 4 miesięcy.

Kupiony 16 kwietnia 2011 w Polsce, po wielu poszukiwaniach i nie spełnionych oczekiwaniach, trafiłem egzemplarz wyglądający do złudzenia jak nowy:) Poprzedni właściciel sprowadził go dla siebie ze Szwajcarii, niestety mamy kryzys światowy:) i ceny paliwa idą do góry, więc niestety auto dla niektórych stało się drogie.
Choć osobiście twierdzę że to nieprawda:)

Co mi się w nim najbardziej podoba, to napewno przód i niepowtarzalna zadziorna stylistyka.
Auto jest bardzo wygodne na długie trasy, bezkonkurencyjny automat i moment obrotowy, nie wspominając dźwięku V6 pod maską przy wkręcaniu na obroty podczas wyprzedzania.
Wspomnę również o wyposażeniu: TCL,ABS,SRS,Tempomat,Klimatyzacja, pełna elektryka łącznie z fotelami podgrzewanymi.

Wyróżnia się na drodze i jest poprostu piękny w kolorze Fjord blue metalic z 17'calowymi felgami BBS.

Skrzynia: Rewelacyjny Tiptronic
Jakość wykonania: Bardzo dobra
Awarie: brak

Czy poleciłbyś to auto znajomemu: TAK,TAK,TAK i jeszcze raz TAK

Porównanie do innych aut, które posiadaliście: Do Seata, Peugeota, nie ma co porównywać, to jest inna klasa samochodu. Galant to auto bez wyjątku najlepsze jakie można znaleźć w tym przedziale cenowym.

Spalanie PB95:
Miasto: 11,5 l/100km
Trasa: 8,6 l/100km (sprawdzone na odcinku 450km)
Średnie: 10,05 l/100km
Opis mojego byłego rekina na forum

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 21-07-2011, 14:44   

Model: EA2A - 2,0 sedan
Przebieg: troszkę ponad 200tyś km
Użytkuję od: trochę ponad 2.5roku
LPG: Tak

History: Spodobał mi się gdy go pierwszy raz ujrzałem w warmińsko-mazurskim, była to wtedy wersja basic ale i tak jego spojrzenie było nieprzeciętne, za bardzio się nie będe rozpisywał, w dziale nasze miśki pełna historia :-)

Za co lubie: Jak na sedana pakowny, wygodne wnętrze, przyjemnie wykonany (w porównaniu z Łoplami i innymi Łupami z tych lat produkcji o wiele lepiej wykonane wnętrze)

Silnik: 4G63 2.0 PB/LPG

Skrzynia: F5M42-2-F7N2 Manualna

Jakość wykonania: Jak na tamte lata produkcji na 5 możliwych punktów 4, dlaczego nie 5 - brakuje mi kilku estetycznych dodatków :P

Awarie: zetlała chłodniczka układu wspomagania - wada technologiczna prędzej czy później kazdego to spotka :P

Czy poleciłbyś to auto znajomemu: oczywiście że tak ;-)

Porównanie do innych aut, które posiadaliście: Dużo ich było, a porównywac można pod wieloma względami, ekonomiczność, koszty części, skomplikowanie napraw, kazdy ma swoje plusi i minusy, u jednego jedno lepiej, u drugiego inne gorzej, etc., Jak narazie ciągle uzytkuje i złego słowa o nim nie powiem, wielokrotnie zaliczył długodystansowe wyprawy i nigdy nie jęczał, że mu nie pasuje, tylko zawoził od punktu A do B, przy czym był regularnie karmiony ;-)

Spalanie PB/LPG:
Miasto: 9-11/10-14 [l/100km]
Trasa: 7,5-10/8-11 [l/100km]
Mieszane/Średnie: 10/12 [l/100km]
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Derpin
[Usunięty]

Wysłany: 21-07-2011, 20:17   

Rocznik: 2001
Przebieg: 199kkm
Użytkuję 9 miesięcy

Pierwszy raz siedziałem i jeździłem Rochowym Elegancem kilka lat temu i już wtedy wiedziałem, że też chcę galanta, po prostu miłość od pierwszego jeżdżenia/spojrzenia/siedzenia w nim :D Auto długo szukane, miał być sedan a znalazło się kombi :P Uwielbiam ten samochód za nieprzeciętny i niestarzejący się wygląd, mimo 10 lat nie ustępuje pod tym względem 3 czy 5 latkom. Bardzo dobre prowadzenie oraz trzymanie się drogi, pakowny bagażnik, a przede wszystkim obecnie w tej klasie aut wypada najkorzystniej jeżeli chodzi o zakup cena/jakoś.

Silnik: mocny a przy tym z umiarkowanym zapotrzebowaniem na paliwo, do tego LPG łyka jak górskie powietrze ;)

Skrzynia: ma swoje wady (wiadomo łożyska) ale jest dosyć precyzyjna, na dłuższych trasach po niemieckich autostradach brakuje 6 biegu :P

Jakość wykonania:

wnętrze: w klasie cena jakoś nie do pobicia, minus za wyciszenie kabiny przy prędkościach autostradowych, mimo wszystko niemiecka motoryzacja z tego okresu może konkurować tylko marką audi czy mercedes lecz tam dopłacamy za znaczek na masce.

nadwozie: niestety rdzewiejące nadkola i naloty rudego na kielichach są słabą stroną tego auta ale dobra konserwacja i mamy spokój na lata.

Awarie: sprzęgło w kompresorze klimy, zawór rozprężny.

Czy poleciłbyś to auto znajomemu: poleciłbym przede wszystkim komuś kto szuka nieprzeciętnego auta w tej klasie, całej reszcie niech jeżdżą vw czy innymi wynalazkami :P

Porównanie do innych aut, które posiadaliście: największy i najszybszy, o to chodziło.

Spalanie PB/LPG:
Miasto: PB od 10 - 12L, LPG 13 - 16L
Trasa: dynamiczna trasa PB ok 8L dynamiczna trasa LPG ok 11L
Średnie: PB 9, i 12 LPG

sveno 
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 Avance SE
Wysłany: 21-07-2011, 22:42   

Skrzynia: manualna
Przebieg: 115kkm
Użytkuję od 10 miesięcy.

Wybór Galanta był przypadkowy, szukałem auta segmentu D i zorientowałem się, że stać mnie na Mitsu :) po obejrzeniu pierwszego nie brałem już innych modeli pod uwagę, to musiał być Gal i jest. Nieprzeciętny wygląd, to chyba jedna z największych zalet tego auta a przynajmniej pierwsza najbardziej rzucająca się w oczy. Ładnie się starzeje :)

Silnik: cudowne V6, uwielbiam za osiągi, umiarkowany apetyt na owies i genialne brzmienie. Nie wyobrażam sobie teraz jazdy w R4 :)

Skrzynia: Duży minus. Padł synchronizator a za nim poszły łożyska w skrzyni, po naprawie (nie była tania) skrzynia pracuje ok, pytanie tylko jak długo.

Jakość wykonania: Wydaje się być ok, chociaż szału nie ma i do np. Audi trochę mu brakuje, a właśnie tym modelem Mitsu chciało wskoczyć do segmentu D premium i prawie mu się udało :)

Awarie: opisana już skrzynia, rdzewiejące nadkole, reszta to drobnostki typu automatyczna antena, czy krańcówki drzwi.

Czy poleciłbyś to auto znajomemu:tak i pomimo wad to cały czas je polecam :)

Porównanie do innych aut: mogę go jedynie porównać do Puga 405 i... właściwie to nie ma co porównywać, po prostu przepaść.

Spalanie PB/LPG:
PB nigdy nie udało mi się zmierzyć więc poniższe wyniki są dla LPG
Miasto: średnio 14l/100km (min 12, max... ile wlejesz tyle spali :) ja raz osiągnąłem 19l)
Trasa:10.5l/100km (moja dziewczyna spokojnie schodzi poniżej 9l, ja nie umiem :) a max cóż... ile wlejesz tyle spali :) )
Średnie 12l/100km
jakby się kogoś znajomego spotkało - nie umiem tego wytłumaczyć
i nie doświadczyłem tego jeżdżąc innymi markami" by dzordz8

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 21-07-2011, 23:01   

Model: EA5A - 2,5V6 sedan Sport Edition
Przebieg: 330 000
Użytkuję od prawie 3 lat.

Wlascicielem pojazdu byl wczesniej moj brat.Samochod kupiony z przebiegiem 230tkm Po zamianie samochodow na miesiac czasu zakochalem sie w galu , i wiedzialem, ze kiedys bede miec takiego .
Stalo sie to szybciej niz myslalem . Piekna czarna limuzyna, o groznym spojrzeniu, z ponad czasowa stylistyka, ktora potrafi naprawde zapierniczac, mimo, ze nie wyglada na sportowca . W samochodzie cenie sobie to, ze wiem, iz wsiadam, robie 2 tysiace km, i wracam , dolewajac jedynie plyn do spryskiwaczy, zawsze dowiezie do celu.

Silnik: V6, ktore naprawde pieknie mruczy :) , oraz ma calkowicie inne ( lepsze ) brzmienie od niemieckich V'lek

Skrzynia: manual 5 biegowy, niestety nie wytrzymuje mocy, oraz przebiegow .

Jakość wykonania : spasowanie bardzo ok, welur zachowany bardzo dobrze.

Awarie i zuzycia ( pozwolilem sobie to dopisac ) : i tu mozna (sie) p(op)isac :

- jak juz kilka osob : awaria manualnej skrzynii biegow - nie wytrzymaly lozyska
- mechanizm wycieraczek rowniez odmowil pracy ( wina uzytkownika )
- elektryczna antenka powiedziala "papa"
- łożyska kół - lubia huczec i hucza, ja juz wymienilem 3. lepiej jest je wymieniac z cala piasta.
- dziurawy waz od klimatyzacji ( brat mial dziure dokladnie w tym samym miejscu )
- padajace zawieszenie , nie wiem czy to kwestia obnizenia ( eibach ) czy 17' w polaczeniu z dziurawymi drogami w szczecinie, lecz na przestrzenii ok 100 tkm wymienilem mozna powiedziec kompletne zawieszenie przod. 2 razy wahacze ( 4 szt ) raz koncowki drazkow, raz drazki kierownicze, raz laczniki przod , dwa razy sworznie gornych wahaczy. ceny czesci jezeli uzywamy markowych czesci nie sa niestety najmniejsze,fakt jest taki, ze jezeli u mnie pada jedna strona, to od razu druga rowniez robie , tak na zapas :D .
- rdzewiejace kielichy oraz nadkola - oczywiscie juz zrobione

Czy poleciłbyś to auto znajomemu: tak, z pewnym ale, musi znac bolaczki samochodu , i byc przygotowanym na ew wydatki zwiazane z zawszeniem , ( jezeli nie jest pedantem i sie nie nudzi, to nie bedzie ich miec :P )

Porównanie do innych aut, które posiadaliście. poprostu brak slow , wczesniej byl Colt 1,3

Spalanie PB/LPG:
Miasto: od 13 do 20 litrow
Trasa: ok 7-10 litrow

annihilator 
Mitsumaniak

Auto: EA5W SE '99 AT
Wysłany: 21-07-2011, 23:29   

Rocznik: 1999
Przebieg: 220tkm
Użytkuję od 2 lat.

Kupiony w 2009 w Polsce, poprzedni właściciel sprowadził go z Niemiec w 2004
Kupując to auto kierowałem się głównie stosunkiem jakość/cena, rocznik/cena, osiągi/eksploatacja
Auto lubię za: dźwięk silnika, wygląd oraz za to, że mogę mu ufać bardziej niż innym pojazdom

Skrzynia: Tiptronik, gdyby miał 5 bieg pewnie spalał by mi 1-2 litry mniej
Jakość wykonania: Dobra, aczkolwiek po 40tkm z częstymi dziurami na drogach zaczynam namierzać skrzypienia z deski i innych miejsc, plastiki na drzwiach (wew) dostały gorsze plastiki i niestety się rysują, przednie zawieszenie strasznie delikatne
Awarie: zatarta pompka spryskiwacza, padnięty silniczek ustawiania prawej lampy

Czy poleciłbyś to auto znajomemu: TAK

Porównanie do innych aut, które posiadaliście: Hondę Accord (1996 USA, silnik B22A) ceniłem głównie za automatyczną skrzynię, wydawała się bardziej "zrywna" i choć Honda miała mniej kucy (150) to miało się wrażenie, że dzięki tej skrzyni idzie dużo lepiej, Galant przy Accord wydaje się dużo cięższy. Inne auta jakie miałem to były: galant '92, galant '96 więc to tylko poprzednicy modelu, posiadałem jeszcze Eclipse 1g, porównać go do Galanta jest ciężko (nie ta półka), przewaga Eclipse chyba tylko w prędkości działania klimy i w bardzo niewielkim spalaniu (średnio 10L a potrafiłem nim zejść nawet do 7L a przecież to ma 150KM).

Spalanie Pb(LPG):
Miasto: 13L(14L)/100km
Trasa: 9,5L(10,5L)/100km (sprawdzone na odcinkach Gdańsk-Łódź-LPG, Gdańsk-Kraków-wtedy jeszcze bez LPG)
Średnie: 12L(13L)/100km (tyle mi spala, jeżdżę codziennie minimum 60km, połowa obwodnica, połowa miasto, maks spalanie to 15L/100km LPG w mieście, nigdy nie przekroczył tej bariery)

ziutoon 
Forumowicz

Auto: Galant EA5W 2.5 SE KOMBI 1998
Wysłany: 21-07-2011, 23:29   

Rocznik: 1998 Sport Edition Kombi
Skrzynia: Manualna
Przebieg: 260kkm
Użytkuję od 1,5 miesiaca.

Auto kupione w Polsce od 3 właściciela wiec juz troche z polskimi drogami zapoznany. Mam wersje sport w srebrnym (jak dla mnie najlepszym) kolorze z przyciemnionymi oryginalnie szybami co przy dziecku jest super zaletą. Niestety mój egzemplarz kupiłem pod wpływem impulsu - zakochałem sie od razu w jego linii i pomruku silnika. Okazało się że skrzynia ma rozwalone łożyska i czeka mnie naprawa. Ale mimo wszystko nie zamieniłbym go na innego. No chyba ze takiego samego z ostatnich lat produkcji w Tiptronicu ale to mam nadzieje nadejdzie. Najbardziej podoba mi się jego przód i linia nadwozia która nawet teraz nie straciła na atrakcyjności. Dla mnie kombi zdecydowanie ładniejsze niz sedan ale to mocno subiektywna ocena. Przestronny w środku. Ciekawy schowek w bagazniku. Całkiem spory bagażnik. Wydajna klimatyzacja. Nie biję nim rekordów prędkości ale w trasie wyprzedzanie nie stanowi problemu.

Silnik marzenie, V6 robi swoje.

Skrzynia: gdyby nie łożyska, idealnie, podobnie jak w Colcie biegi wchodzą leciutko aż chce się częsciej nią bawić. Jednak następny będzie w Tiptronicu

Jakość wykonania: Trwala tapicerka, moja ma przelatane ponad 260 tys i wyglada jak salon. Gorzej kierownica ale w atutach z tym przebiegiem to raczej norma. jak ktoś się lubi bawić przyciskami i pokrętłami to w Galu tego nie znajdzie. Jest to co potrzeba i rozmieszczone bardzo intuicyjnie. Fajny i wydajny klimatronik bardzo prosty w obsłudze.

Niestety fotele nie sa mocą stroną, mały zakres regulacji. Co do wygody to wolę te z Peugota 406.

Awarie: Skrzynia biegów (łożyska), chyba pada mi rozrusznik, nie działa tylni spryskiwacz.

Czy poleciłbyś to auto znajomemu: tego które ja mam napewno nie chyba że doprowadze je do stanu używalności :) . Model Galant EA5W jak najbardziej. Duże szybkie auto.

Miałem Colta CAO - inna klasa ale banan na twarzy podczas jazdy taki sam :)
Peugeot 406 - fotele + dla 406, tapicerka + dla Galanta, ergonomia = ze wskazaniem na Galanta, sama jazda mega plus dla Galanta. Spalanie + dla 406 ale tam były tylko 4 cylindry :) i to w rzędzie.

Spalanie PB/LPG:
Miasto: nie wiem/14-15L
Trasa: nie wiem/10L
Średnie: ok 12-13L

Kocham to auto.
Citroen C4 Grand Picasso

Torp12 
Mitsumaniak

Auto: Galant Elegance 2.0 Sedan 2001
Wysłany: 22-07-2011, 10:26   Re: Artykuł na stronę Mitsumaniaki.com

Rocznik: 2001
Model: EA2A - 2,0 sedan
Przebieg: 110kkm
Użytkuję od 8 lat.

Szukając samochodu miałem dwa żadania: szybki/ przestronny sedan. Po zobaczeniu galanta i jego ceny nie było wątpliwości co wybrać. Jedynie dylemat był nad silnikiem czy 2.0 czy 2.5. Wkońcu znalazłem w miarę swierzego z małym przebiegiem pojechałem 300km i kupiłem:)
Auto powala wręcz wyglądem. W środku pełno miejsca i cudowny bagażnik. Czego chcieć wiecej?:)

Silnik: 4G63 2.0 130km daje sobie nieźle rade. Brakuje troche przy pełnym załadowaniu auta ale za to spalanie jest 2-3 litry niższe niż w 2,5.

Skrzynia: Manual. Jak narazie chodzi całkiem dobrze

Jakość wykonania: Pierwsza klasa.

Awarie: Auto kupiłem z niedziałającą anteną (już to rozgryzłem) i to chyba jedyna rzecz, która nie działa.

Czy poleciłbyś to auto znajomemu: Oczywiście że tak.

Porównanie do innych aut, które posiadaliście. Poprzedniego jeździłem Espero... Generalnie nie ma co porównywac... Jedyna rzecz co była lepiej rozwiązana w espero to sprężyny tylnej klapy. Przy spoilerze w galancie są poprostu za słabe;)

Spalanie PB:
Miasto: 10 literków
Trasa: 9 l (jak do tej pory nie miałem spokojnej trasy)
Średnie: 9,5l

spidernet 
Forumowicz

Auto: Galant EA2A
Wysłany: 22-07-2011, 12:15   

Ja nieco się wyłamię...

Przyczepność, trakcja, hamulce -to jest najlepsze w Galancie :)
Z kolei minusy to: drogie części oraz spalanie paliwa. Jak część z was zapewne wie potrafi bez problemu "wypić" ok. 20L, ale ile frajdy wtedy z jazdy ;)

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Wysłany: 22-07-2011, 12:26   

Rocznik: 2000/1
Model: EA5A
Przebieg: 202kkm
Użytkuję od 17 miesięcy

Kupiony w lutym 2010, bez większych historii.
Najbardziej lubię design i niewielką popularność modelu.
Moim zdaniem najlepsza opcja jeśli chodzi o jakość, standard, komfort, wyposażenie, moc, itp / cena - tego nie dostaniemy w VAG.

Silnik: 6A13 - jak dla mnie brakuje mu tych 30-40 koni, ale coś za coś - wiadomo
Skrzynia: Manualna, póki co bez żadnego problemu, minus za brak 6 biegu
Jakość wykonania: Bardzo dobra, kiepskie fotele w Avance
Awarie:

- przekładnia kierownicza - puścił uszczelniacz - regeneracja
- sprzęgło klimy - regulacja
- piasta PP - wymiana
- wyciek z układu wspomagania - wymieniona chłodniczka
- zegarek
- ruda na nadkolach i kielichach

Czy poleciłbyś to auto znajomemu: ZDECYDOWANIE TAK

Porównanie do innych aut, które posiadaliście: Pierwsze naprawdę moje auto. Jeśli chodzi o ogół/cena to na pewno najlepsze z dotychczasowych.

Spalanie LPG:
Miasto: 13-17 l/100km
Trasa: 8,5-10,5 l/100km
Średnie: 11,54 l/100km
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

mackbeth 
Mitsumaniak

Auto: JK04 M9R 2.0dCI
Wysłany: 22-07-2011, 13:44   

Rocznik: 1999
Model: EA2W - 2.0 kombi SE
Skrzynia: manual
Przebieg: 184kkm
Użytkuję odroku.
LPG: NIE

Autko od roku u mnie, kupione w Czaplach Okazało się że to 2km od mojego domu :) ) cena ładnie wynegocjowana, bo były stuki w przednim zawieszeniu i łożysko wyło oraz brak ABS'u. Na szczęście mieszkam już we Wrocławiu gdzie poznałem talent zapał i wytrwałość Deejay'a, więc obecnie auto w zasadzie zrobiłem na cacy:) :)

Silnik: 4g63 16V
Mało mocy, ale akcyza spowodowała taki a nie inny wybór. Szkoda ze ta jednostka za rozsądne pieniądze jest nierozwojowa, niestety jeden wałek, a koszty swapa elementów z EVO to kosmos:( mimo to 2.0 bez włączonej klimy bardzo ładnie pracuje nawet w ciężkim kombi)

Skrzynia:
manualna piątka, precyzyjna, po wymianie oleju na nowy bez zarzutów

Jakość wykonania:
Wnętrze idealne, nie niszczy się. Co do nadwozia - wiadomo nadkola.

Awarie:
Mechanicznych w zasadzie brak:) no jedynie wybity wahacz po dużej wrocławskiej dziurze a tak to doprowadzenie do stanu po zakupie:) Chociaż w sumie wszystkie łożyska wymienione:) i połowa zawieszenia z przodu, ale to raczej kwestia normalna po takim przebiegu:)

Co mi się w nim najbardziej podoba to bez wątpienia wygląd, jakość wykonania wnętrza, wygoda podróży (a zwykle jeżdżę autem w 4/5 osób i bagażnik po dach), wyposażenie (gdzie znajdziecie 4 szyby w automacie??:) ) i stosunek cena/jakoś

Co mi się nie podoba: drobne pierdółki, które komuś czułemu na każdą skazę nie dają żyć:
skrzypiące ograniczniki drzwi, zapiekające się prowadnice hamulców, zamarzający jeden centralny zamek.

Czy poleciłbyś to auto znajomemu:
Zdecydowanie tak. japońska motoryzacja jednak bije trochę europejską, szczególnie silnikami oczywiście:)

Posiadałem stare trupki, jak Citroen BX (hydropneumatyk, więc wygodniejszy) ale ogólnie jedynie co to troszkę za głośno w środku w stosunku do Oudi czy Folkswagena:)

Spalanie PB:
Miasto:12l/100 i nie udało mi się mniej:)
Trasa:8.5l/100 z klimą, 7,5-8l/100 bez
Średnie 10l/100
Ostatnio zmieniony przez mackbeth 23-07-2011, 11:08, w całości zmieniany 3 razy  

dzordz8 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant EA2W '03
Wysłany: 22-07-2011, 16:05   

Rocznik: 2003
Model: EA2W - 2.0 kombi
Skrzynia: manual
Przebieg: 220 kkm
Użytkuję 12 miesięcy.
LPG: tak

Autko od roku u mnie, sprowadzone z Niemiec

Silnik: 4g63 16V
nie jest to silnik na wyścigi , ale jak trzeba to da z siebie wszystko

Skrzynia:
manualna - jak dla mnie troszke długi skok lewarka

Jakość wykonania:
bez zarzutu

Awarie:
amortyzatory tył , piasty przód obie ,regeneracja mechanizmu wycieraczek ,tarcze ,klocki , rozrząd, teraz czeka w kolejce sprzęgło i uciszenie popychaczy , ale nic co by unieruchomiło pojazd

Co mi się w nim najbardziej podoba
ponadczasowy wygląd (mało jest takich aut) , wygoda , a no i taka sympatyczna sprawa - spotykając innego uzytkownika Gala to tak jakby się kogoś znajomego spotkało - nie umiem tego wytłumaczyć i nie doświadczyłem tego jeżdżąc innymi markami nawet coltem

Co mi się nie podoba:
to ,że japonce do przez tyle lat produkcji nie odświeżyli wnętza ( tylko HIGH CONTRAST) , i to że przestali je produkować

Czy poleciłbyś to auto znajomemu
nie polecam nikomu niczego wbrew jego woli , czy kupie drugiego gala ? TAK

zawsze miałem mniejsze auta i ciężko porównać

Spalanie PB:
Przyznam sie bez bicia że sprawdziłem tylko na początku jak go zagazowałem
ok lpg 10-12l/100 głównie miasto

Czy pożyczę go żonie:
NIEEEEEEEEEEEEEEEEEE!! :) prędzej kupie drugiego

Odpowiedz do tematu