Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Artykuł na stronę Mitsumaniaki.com
Autor Wiadomość
sveno 
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 Avance SE
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-07-2011, 19:51   

przepraszam za OT ale muszę to napisać:
dzordz8 napisał/a:
spotykając innego uzytkownika Gala to tak jakby się kogoś znajomego spotkało - nie umiem tego wytłumaczyć i nie doświadczyłem tego jeżdżąc innymi markami

wzruszyłem się :) cała prawda o pięknie posiadania tego auta :)
jakby się kogoś znajomego spotkało - nie umiem tego wytłumaczyć
i nie doświadczyłem tego jeżdżąc innymi markami" by dzordz8

mario mario 
Mitsumaniak

Auto: galant elegance combi 2,5 B
Wysłany: 23-07-2011, 08:09   

Rocznik: 2000
Model: EA5A - 2,5V6 kombi
Skrzynia: ASB/Tip
Przebieg: 216kkm
Użytkuję od 2 lat.
LPG: Tak/ wyższa półka

Zakupiony jako drugi galant. Pierwszy uległ wypadkowi. Zakupiony w Szczecinie od handlarza. Wygodny, dobry silnik, duży rodzinny samochód, ergonomiczny,

Silnik: bardzo dobra jednostka 160 konna, ograniczona dodatkowymi 2 katalizatorami, ale to tylko spadek 3 koni mech. Idealny do LPG.

Skrzynia: inveks II jedna z najlepszych skrzyń na świecie, żadnych awarii po przejechaniu [ponad 200 kkm, wiem bo zajmuję się naprawą skrzyń, ta nie była rozbierana od nowości, zbliża się wymiana filtra i oleju.

Jakość wykonania: bardzo dobra, wersja w skórach w opcji elegance.

Awarie: nieszczęsny układ zapłonowy, a tak naprawdę aparat zapłonowy, zespolony z cewką, czujnikiem położenia wałka i tranzystorem mocy. Złe umiejscowienie czujnika i tranzystora, ponieważ temperatura jak jest oddawana od nagrzanego bloku silnika powoduje awarię tych elementów. Poza tym zawieszenie przednie, a dokładnie wahacze, a jeszcze dokładniej tzw. banany - raz na 3 lata wymiana sworzni, cena 80 zł za sztukę, reszta wahaczy od nowości w oryginale. Nadkola tylne rdzewieją, trzeba przerabiać i wstawiać reperaturki, ale nie takie za 100 zł tylko ocynki za 250 zł - ciężko kupić ale można, lakierowanie fachowe - podkład x2, baza x 4 i klar x 4 to minimum, duży koszt, ale spokój na kolejne 10 lat. Zegarek, robi się zimny lut, naprawa 10 minut. Przednie tarcze hamulcowe krzywią się, winą jest układ zaciskowy klocków, po kilku latach użytkowania zaciera się i nierównomiernie naciska na tarcze, rozgrzana do wysokich temperatur tarcza poddaje się jednostronnemu naciskowi. Najlepsza opcja tarczy 276x26 z zestawem zaciskowym.

Czy poleciłbyś to auto znajomemu: Tak

Porównanie do innych aut, które posiadaliście. VW 4 sztuki, oczywiście niemiecka niezawodność i prostota, ale brak uroku takiego jaki jest w galancie.

Spalanie PB/LPG:
Miasto:13,5/15.5 lato, 14/17 zima
Trasa: 7,5/10,5 lato, 8,5/12 zima
Średnie 9/13
VW golf 95', 2,0 B - był na przetrwanie (12/100)
VW passat 97', 1,9 TDI - był najlepszy z passatów
VW passat 00', 1,9 TDI, asb - był jeszcze bardziej funkcjonalny
VW passat 91', 1,8 B+G - był bardzo funkcjonalny i oszczędny
Opel ascona 86', 1,6 B - był super

Nando 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant EA3W '99
Wysłany: 23-07-2011, 09:21   

To pośmiećmy w tym dziale

Rocznik: 1999
Model: EA3W - 2,4GDI kombi
Skrzynia: manual
Przebieg: 273kkm
Użytkuję od 16miesięcy.
LPG: Nie

Szukając samochodu zastanawiałem się nad A4, passatem lub V40. Wtedy przypadkiem natknąłem się w necie na Galanta i zacząłem się również przyglądać japońcowi. Trafiłem na 2 w moich poszukiwaniach między dziesiątkami szwabów. pierwszy z nich to był EA2A ale w fatalnym stanie przy przebiegu około 150kkm a drugi w stanie podejrzanie dobrym przy 250kkm (poza korozją na nadkolach). Po oglądnięciu tego drugiego z mechanikiem stałem się jego właścicielem.

Silnik:
Nigdy wcześniej nie miałem nic wspólnego z GDI, ale ogólnie jestem zadowolony. Problemem jest to, że mechanicy się go boją.

Skrzynia:
Manual do tej pory bezawaryjny, aczkolwiek przydałaby się "6"

Jakość wykonania:
Najuboższa wersja ale i tak lepiej wyposażona niż przeciętny niemiec w tym wieku. W środku z niepożądanych dźwięków słychać tylko jakieś stukanie w kokpicie w okolicach przedniego lewego słupka (jakby wyrwany zatrzask), skrzypiący czasem zatrzask pasa pasażera oraz zamek klapy.

Awarie:
Wymiana przednich amortyzatorów oraz stukający drążek kierowniczy (od 2 tygoidni jeździ w bagażniku nowy). Zawieszenia nikt wcześnie w tym samochodzie nie robił więc po 270kkm ma prawo już niedomagać. Nieszczęsny zegarek (naprawa zajęła 10min) Rozprogramowany pilot centralnego (nie jestem w stanie sam zaprogramować - pisałem o problemie w odpowiednim temacie, a w serwisie krzyczą 190zł)

Czy poleciłbyś to auto znajomemu:
Jak najbardziej, ale z silnikiem 2,5V6

Porównanie do innych aut, które posiadaliście.
Wcześniej jeżdziłem Renault Clio II 1,1. Zupełnie inna klasa samochodu więc ciężko porównywać. Poza tym, że dużo większy, wygodniejszy i technicznie wiele bardziej zaawansowany to zupełnie inna radość z jazdy

Spalanie PB
Miasto:12l
Trasa: 7l
Średnie 9l

SPIDER-ek 
Mitsumaniak

Auto: Infiniti Q50 2.2d Premium 2015
Wysłany: 01-08-2011, 20:37   

Podniosę trochę wyżej temat i przy okazji zapytam i co z tym artykułem?
Opis mojego byłego rekina na forum

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 02-08-2011, 08:10   

Spokojnie. Pojawi się. Będzie nowy odnośnik- Opinie użytkowników. Mam teraz trochę na głowie, ale bez obaw. To co napisaliście się nie zmarnuje.

dawidoski13 
Mitsumaniak

Auto: Galant SE 98'2.0 16V LPG
Wysłany: 02-08-2011, 19:49   

Rocznik: 1998
Model: EA2W SportEdition
Skrzynia: Manual
Przebieg: 173kkm
Użytkuję: 16 miesięcy
LPG: TAK

Samochód na początku wogóle nie brany pod uwagę,byłem bardziej za octavią,audi a4 lub passatem b5. Pojechałem go zobaczyć po namowie kolegi z pracy,ponieważ jego sąsiad go sprowadził i od razu powiedziałem,że jest mój i zostawiłem gościowi tyle zaliczki ile miałem przy sobie, a nie było tego dużo :P
Cenię go ogólnie za wygląd a w szczególności za przód... a tak naprawdę najlepsze jest to kiedy dojeżdżasz gościowi na tył i widzisz jak nie spuszcza wzroku ze wstecznego lustra :shock:

Silnik:
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z jego pracy, może nie jest wyścigówką ale jeśli potrzeba i wyłączy się klimę to potrafi ładnie pociągnąć, jednak następny na pewno będzie 2.5 V6.

Skrzynia:manual
Słaby punkt galanta,chyba troszku mało precyzyjna.

Jakość wykonania:
Bardzo dobra,środek mimo tylu lat w bardzo dobrym stanie może tylko oprócz kierownicy, ponieważ szybko się wyciera. Nadwozie również może być oczywiście oprócz nadkoli tylnych nadkoli,które są chyba piętą achillesa zaraz po skrzyni :wink:

Awarie:
Zawieszenie,jak na razie sworznie górnych wahaczy i końcówki drążków, krzywa piasta PP, tarcze/klocki oczywiście przód i tył,wymiana łożysk w skrzyni biegów,amortyzatory przód.

Czy poleciłbyś to auto znajomemu:
Zdecydowanie tak.

Porównanie do innych aut, które posiadałeś:
Na pewno najlepsze ale w moim przypadku to chyba ciężko o jakiekolwiek porównania,ponieważ wcześniej jeździłem astrąI, golfemII(bezawaryjnie ponad 100kkm).

Spalanie LPG:
Miasto: 12,5/100km
Trasa:10,5-13,5/100km(bagaż,5osób i 140-190km/h)
Średnia: 11,5/100km

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 04-08-2011, 00:05   

Wstępnie wrzucony. Jeszcze tylko formatowanie :)
http://mitsumaniaki.com/i...ie-uzytkownikow

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 04-08-2011, 07:37   

A tam formatowanie, ja widze braki w ocenach :P
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Odpowiedz do tematu