Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxW] Antena kombi
Autor Wiadomość
brodzky 
Mitsumaniak

Auto: '97 EA5W AT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-07-2011, 16:34   

Odświeżę kolejny temat :)

Radio zaczęło mi przelatywać cały zakres i czasem zatrzymuje się tylko na RM. Podjerzewałem coś z radiem nie tak (wysuszone kondensatory?) ale podniemiłem radio jest to samo. Radio Maryja only. Próbhowałem przedzwonić kabel od anteny i się nie udało - jakby przerwa. Wtyczka w czarno białym kablu wpięta i przecież nigdy nic nie ruszałem więc nie wiem jak mogłoby się coś w suficie rozpiąć. Widzę jednak, że radio ma dodatkowy kabel p. cont/ant. cont i w przelotce mitsubishi-ISO nie przechodzą dwa kabelki. Jak zapięcie jest na dole to 3 od lewej i 3 po prawej przewód nie wychodzi do przelotki ISO. Jeden jest biały z czarnym paskiem a drugi czarny z zielonym paskiem. Od czego to przewody? Może na któryś mam podać 12V po włączeniu radia?

m6riano 
Mitsumaniak
Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Wysłany: 30-07-2011, 16:43   

To pewnie zasilanie anteny w sedanie...w kombi masz ja zamocowana do dachu więc żadnego napięcia nie musisz podawać..wykręć ja z dachu i zobacz czy tam może nic nie zaśniedziało..?

brodzky 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-07-2011, 17:07   

Tylko żeby ją zdjąć muszę wyjąć podsufitkę... i to jest problem. Popatrzę przez lampkę bagażnika czy coś widać. A przy okazji czy zasilanie anteny w sedanie nie jest tym samym co zasilanie wzmacniacza w kombi?

[ Dodano: 30-07-2011, 17:56 ]
Zdjąłem lampkę i widzę że dwa kabelki podłączone. Wzmacniacza nie widać, wbudowany w podstawkę anteny?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 30-07-2011, 20:02   

Wzmacniacz wbudowany w podstawe anteny
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

polaff 
Mitsumaniak

Auto: *
Wysłany: 31-07-2011, 23:21   

robertdg napisał/a:
Wzmacniacz wbudowany w podstawe anteny

a jak go sprawdzić i czy w końcu jest w podstawie czy leży na podsufitce bo to już druga teoria na temat jego lokalizacji w tym temacie.

U mnie chyba do podstawy anteny wchodzą dwa przewody cienki i gruby.

Czy w przewodzie idącym obok tego grubego antenowego powinno być + 12V?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 01-08-2011, 08:42   

http://motoallegro.pl/gal...00.html#gallery

Wzmacniacz jest w samej tej podstawie do której przykręca się bat, np w Toyocie podstawe da się rozłożyć na czynniki pierwsze i wszyćko elegancko widać :-)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

polaff 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-08-2011, 22:15   

robertdg napisał/a:
http://motoallegro.pl/galant-kombi-96-02-antena-kabel-anteny-i1697719500.html#gallery

Wzmacniacz jest w samej tej podstawie do której przykręca się bat, np w Toyocie podstawe da się rozłożyć na czynniki pierwsze i wszyćko elegancko widać :-)

czyli co na początek proponujesz wymontować całą podstawę (tam chyba na dwie nakrętki na klucz 8mm jest to przykręcone) i wyczyścić połączenia elektryczne.

Potem sprawdzić czy po włączeniu radia na tym cienkim przewodzie pojawia się +12

???

postaw_piwo 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 98 rok 2.0 TD
Wysłany: 02-08-2011, 08:34   

ja również mam problem z anteną,a le trochę innego rodzaju tzn. radio odbiera ale antena się nie wysuwa i nie chowa. Po wyłączeniu auta słychać ze pracuje jakiś silniczek koło anteny, ale antena się nie chowa.

polaff 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-08-2011, 09:35   

postaw_piwo napisał/a:
ja również mam problem z anteną,a le trochę innego rodzaju tzn. radio odbiera ale antena się nie wysuwa i nie chowa. Po wyłączeniu auta słychać ze pracuje jakiś silniczek koło anteny, ale antena się nie chowa.

rozumie, że czytałeś tytuł tematu...

brodzky 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-08-2011, 16:22   

OK. Wziąłem multimetr do auta i na białoczarnym kablu który idzie z anteną nie mam w ogóle napięcia. Skąd ono idzie i ile tam ma być 12V?

marianoooo 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5 '98
Wysłany: 06-08-2011, 13:26   

W moim przypadku również radio słabo odbierało (w mieście około 5 stacji, na trasie 2-3). Po wyjęciu tylnej lampki z podsufitki dotarłem do kabla zasilającego wzmacniacz sygnału i okazało się, że przy przekręconym kluczyku było na nim około 7,5V. Następnie odszukałem ten kabelek (biały z czarnym paskiem) pod konsolą środkową- idzie razem z kablem antenowym. Nie miałem zbytnio czasu szukać przyczyn niskiego napięcia więc po rozpięciu kostki podpiąłem przewód pod "+12V" zasilania radia po stacyjce. W efekcie radio odbiera około kilkanaście stacji radiowych w mieście, a na trasie jeszcze nie sprawdzane. Jeśli ktoś ma podobne objawy może pomoże.

brodzky 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-08-2011, 20:39   

Niestety u mnie jednak jest coś wybitnie nie tak. Włożyłem radio i zmierzyłem ponownie bo doczytałem, że napięcie pojawia się PO WŁĄCZENIU radia. Jest książkowe 12,5V. Jak włączę radio i rozłączam/podłączam wzmacniacz zmienia się delikatnie jakość odbioru - zasadniczo tylko szumy się zwiększają po podłączeniu wzmacniacza. Rozbieranie podsufitki nieco mnie przerasta więc może jest jakiś inny sposób na sprawdzenie czemu nie gra? Przełożyłem antenę z Grande i brak poprawy (jaką chemią oczyścić elektrycznie gwint w gnieździe anteny?). Jakiś pomysł na sprawdzenie tego? Amperomierz mam popsuty w multimetrze więc nie sprawdziłem ale możnaby chyba sprawdzić prąd (jakiego rzędu się spodziewać) na wzmacniaczu i jeśli płynie to działa a jeśli nie płynie - nie działa :)

I przy okazji zauważyłem, że masa od radia mogła mi się wypiąć. Czy zamknięcie zasilania masy przez antenę mogło coś zepsuć?

YEAH! okazało sięm, że wtyczka antenowa na kablu się zepsuła. Wygląda na fabryczną ale nie przowodzi. Problem rozwiązany.

Sticker 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 kombi 97
Wysłany: 08-07-2014, 13:34   

Dziś przy próbie odkręcenia bata od anteny stało się takie cudo :

Jakby ktoś mógł napisać czy ten cały element który został w podstawie anteny trzeba odkręcić czy tylko którąś część tej wystającej części.
Dodam że całość się kręci ale nie chce się wykręcić.

raddex 
m3m&mitsumaniak

Auto: Lancer GT, 2016 r., 2,4 Pb
Wysłany: 09-07-2014, 23:37   

Musisz odkręcić cały ten element niestety od wewnątrz. Miałem taką samą sytuację. Trzeba zdjąć plastik maskujący połączenie podsufitki z brzegiem dachu. Jest to zamontowane na zatrzaski, trzeba podważyć dosyć mocno, ale nie ma co się bać (ja nic nie urwałem :) ) Z tego co pamiętam, trzeba zdemontować zewnętrzną część światełka bagażnika. Antena jest przykręcona do karoserii nakrętką chyba na klucz 10. Antena ma kilka cm kabla, który się rozłącza na złączu, więc nie ma problemu. Przydadzą się sprawne ręce, bo trzeba je wsadzić pomiędzy dach a podsufitkę, żeby wymienić antenę. Myślę że max 15 min i temat załatwiony.
Napisz do Hugo pw, może będzie miał jakąś kompletną antenę z kombiaka w dobrej cenie.

demoniszcze 
Mitsumaniak

Auto: Skoda Yeti 4x4 1.8TSI
Wysłany: 21-08-2014, 10:38   

Orientujecie się może jaką średnicę ma śruba mocująca w kombi?? 5mm??

był: Galant 2,5 V6 AVANCE Wagon http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=85107

był: Subaru Legacy 2.5 GT US Spec 250KM

Jest: SKODA Yeti 4x4 1.8 TSI 160KM

Odpowiedz do tematu