[EAxx] Naprawa ramienia wycieraczek |
Autor |
Wiadomość |
dmn1 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-09-2011, 15:51 [EAxx] Naprawa ramienia wycieraczek
|
|
|
Mam skorodowane ramiona wycieraczek przednich i tylnej.
Na żelaznych elementach wyszła rdza, a z aluminiowych schodzi farba i pokrywają się takim pylistym nalotem.
Stąd moje pytanie: jak się za to zabrać?
Żelazne wiadomo usunąć rudą, posmarować cortaninem lub brunoxem, poczekać 1 dzień spłukać i pomalować czarnym podkładem.
Ale co z aluminiowymi elementami? |
|
|
|
 |
p_bladek
Mitsumaniak

Auto: Galant 99 2,5V6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-09-2011, 17:58
|
|
|
He, he, zastanawialem sie kiedy ktos o to spyta aluminium sie utlenia. Ja zrobilem tak. Z racji swojego nietypowego hobby mialem latwiej (wszystkie elementy).
wygladzilem papierem sciernym a nastepnie nalozylem pedzelkiem modelarską farbę akrylową ModelMaster Aircraft Black, farbka ma kolor wyplowialej czarnej a po pedzlu nie zostaja smugi i ramiona jak nowe . Odpukać już ponad rok i nic sie nie dzieje |
_________________ Nie sztuka jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zrobić to boczną |
|
|
|
 |
marcinspike
Forumowicz
Auto: Galant 2.0
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Sty 2010 Posty: 142 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 01-09-2011, 18:08
|
|
|
Miałem ten sam problem.
Kupiłem lakier w spreyu matowy, wykręciłem ramiona, dokładnie wyczyściłem papierem ściernym wszelkie ślady korozji i "plastrującej się" starej farby - papier 150.
Następnie odtłuściłem rozcienczalnikiem nałożyłem około 8 cienkich warstw farby w godzinnych odstępach (cały dzień zabawy), następnego dnia całość zmatowałem papierem 1000 żeby pozbyć się syfków i na koniec położyłem jeszcze jedną warstwę na koniec.
Trzyma już rok |
|
|
|
 |
motke
Mitsumaniak
Auto: EA5W
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Gru 2008 Posty: 430 Skąd: Radom
|
Wysłany: 01-09-2011, 23:08
|
|
|
ja kupiłem spray matowy, wyczysciłem papierem i odtłusciłem. Pomalowalem 3 razy co godzine i trzyma sie juz ponad rok. Oczywiscie ramiona zdemontowalem. |
|
|
|
 |
piotrkor1
Forumowicz piotrkor1

Auto: Mitsubishi Galant 2,5 TT typ S
Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 601 Skąd: OSIEK NAD NOTECIĄ
|
Wysłany: 02-09-2011, 10:59
|
|
|
Ja natomiast oddałem ramiona i przy okazji tylni spoiler do lakiernika i wszystko jest w kolorze nadwozia.W poprzednim galu nabyłem z Niemiec oczywiście w kolorze nadwozia takie ramiona i jest gicio |
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8676 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 03-09-2011, 00:13
|
|
|
wstaw fotki prosze; > |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
fergul11
Mitsumaniak

Auto: EA2A-'98 2.0pb
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Wrz 2009 Posty: 2372 Skąd: Co.Clare
|
Wysłany: 03-09-2011, 11:20
|
|
|
miałem podobny problem , czyli łuszcząca się płatami farba , biały nalot i rdza i jak koledzy załatwiłem sprawę sprayem , tyle ze nakładałem farbę po ówczesnym rozgrzaniu ramion w piekarniku i wygrzaniu ich po malowaniu .Mija właśnie 2 lata od zabiegu i nic się nie dzieje ,tfuu tfuu
ps; pierwsze wygrzewanie nie wyszło bo dałem zbyt wysoka temperaturę i farba zagotowała się na metalu , więc zeszlifowałem warstwę farby i raz jeszcze rozgrzałem przed malowaniem , chyba tak do 50stC
piotrkor1 napisał/a: | w kolorze nadwozia takie ramiona | i nie gryzie się to z czarnym plastikiem na podszybiu ?
no chyba że masz czarne auto ? |
_________________ Mam oko na Ciebie
 |
|
|
|
 |
nerus
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5v6 i Grandis 2.4
|
Wysłany: 03-09-2011, 15:48
|
|
|
ja po usunięciu starego lakieru pomalowałem ramiona najpierw podkładem reaktywnym,a później pomalowałem sprayem w kolor nadwozia,czyli w czarny mat |
_________________ mój zmatowiały Galant 2.5v6
 |
|
|
|
 |
|