Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5W 2.5] Brak podświtlenia zegarów i części deski
Autor Wiadomość
sveno 
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 Avance SE
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-09-2011, 22:15   

aha czyli zjarałem regulator napięcia i Gal dostanie "nowy" alternator :( eh tak to jest jak człowiek jest za bardzo podjarany nową zabawką i nie myśli tylko czym prędzej chce zobaczyć jak ta zabawka świeci :(
Jak mogę potwierdzić diagnozę? Bo z tego co wyczytałem to samo sprawdzenie ładowania może nie poskutkować.
A skoro już jesteśmy przy temacie to zauważyłem, że u mnie nigdy ta kontrolka od poziomu oleju się nie zapala, dopiero jak wyjąłem te zegary i podświetliłem je latarką to zobaczyłem jak wygląda, czy ona nie powinna zapalać się po przekręceniu kluczyka w pozycje ON i gasnąć po uruchomieniu silnika?
jakby się kogoś znajomego spotkało - nie umiem tego wytłumaczyć
i nie doświadczyłem tego jeżdżąc innymi markami" by dzordz8

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 05-09-2011, 00:58   

Cytat:
kluczyka w pozycje ON i gasnąć po uruchomieniu silnika?

Powinna. Możliwe, że padł Ci sterownik tej kontrolki. Jest po lewej stronie konsoli środkowej. Od strony kierowcy. Ale trzeba zdjąć dolną osłonę kokpitu by się dobrać do tego.

Najporściej będzie chyba zrobić podmiankę. Zagadaj z Tomek84, myślę że nie będzie robił problemów żeby zrobić podmiankę.

sveno 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-09-2011, 11:49   

pytanie czy takim autem mogę jezdzić? Teraz jestem w Sączu, a tu jedyne co mogę zrobić to sprawdzić ładowanie :(

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 05-09-2011, 13:26   

Jeśli będzie ładowanie to tak, ale obawiam się, że może go nie być.

sveno 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-09-2011, 19:33   

Owczar napisał/a:
Jeśli będzie ładowanie to tak, ale obawiam się, że może go nie być.

właśnie udało mi sie dorwać multimetr i sprawdziłem:
na wyłączonym silniku mam 12.5V
na uruchomionym 14.4V czyli podręcznikowo. Po zapaleniu świateł drogowych, przeciwmgielnych tył i przód, włączeniu radia i dmuchawy spada na 14.1V więc alternator daje radę. Wygląda to na identyczny przykład z tym Rafała, padła część regulatora odpowiedzialna za sygnał podawany na kontrolki, ale ładowanie jest. Napisałem już do PabloGal bo widzę, że wystawia taki alternator za 50zł :) profilaktycznie podmienie, ale to dopiero jak będę na wsi w piątek, puki co uspokoiłem się, bo wiem, że dojadę tam gdzie muszę.
Brakuje mi tylko kontrolki od ładowania, bo podświetlanie zegarów i deski działa dopiero po wpięciu potencjometru od ściemniania :) kontrolka od poziomu oleju nigdy mi się nie zapaliła, Owczar u Ciebie zapala się po przekręceniu kluczyka? Na logikę rzecz biorąc to chyba nie powinna jeżeli poziom oleju w misce jest odpowiedni, kontrolka od ciśnienia oleju tak, bo tego ciśnienia nie ma gdy silnik nie pracuje, zaraz poszukam na forum, był niedawno temat o kolejności gaśnięcia kontrolek a w nim filmik.
Teraz zastanawiam się czy to na pewno regulator? Czułem ewidentny swąt palonych kabli w okolicach zegarów, doleciałby on tam aż od alternatora?

EDIT:
ok znalazłem, https://picasaweb.google.com/101754314911315167349/Publiczne?gsessionid=nA7f3MuhBdrwgq6-6J6W9g#5637777664317311378
rzeczywiście zapala się :? będę o nią walczył jak uporam się z tą od ładowania, bo widzę, że są powiązane ze sobą

EDIT 2:
z drugiej strony, tu się nie zapala przy starcie: http://youtu.be/wHOXQTVF9_0?t=40s

komu wierzyć?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 05-09-2011, 20:05   

Ma się zapalać po przekęceniu kluczyka w pozycję ON (zapłon).

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 05-09-2011, 22:08   

Dokładnie tak jak napisał Hubert. Gaśnie po odpaleniu. Jeśli będzie niski poziom oleju to też zgaśnie, ale po ok 10-15 sek się zapali ponownie.

Odpowiedz do tematu