Zabili mi Sigme :| |
Autor |
Wiadomość |
jac33k
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5V6 Lexus GS300MK2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Posty: 166 Skąd: Łomża
|
Wysłany: 17-09-2011, 21:46 Zabili mi Sigme :|
|
|
|
jakiś "h" zajechał i drogę na trasie nr 50 przy 100 km/h Sigma oddzieliła przyczepę od astry kombi. Gość tak energicznie włączał się do ruchu z przeładowaną przyczepką że ta pociągnęła go na mój pas ruchu.
W poniedziałek/ wtorek będzie rzeczoznawca, auto generalnie jest do uratowania, tylko oczy starczy na to pieniędzy z ubezpieczenia? . Wyliczyłem wszystko malowanie elementów spawanie pasa z dawcy ,wymiana rurek , sprężyn i amortyzatorów i żeby było jak przed wypadkiem potrzebne będzie jakieś 6000-7000 tyś czy mogę liczyć na taką kwotę ?
Rozliczać się gotówką czy od razu na rachunek ? |
_________________ Galant 2.5 V6 24V '98, Lexus GS 300 '98.
100 znaków zapytania, 100 szmerów niechęci.
 |
|
|
|
 |
wojtas
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Lis 2008 Posty: 3559 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 17-09-2011, 22:28
|
|
|
Najważniejsze że, nikomu nic się nie stało. Co do odszkodowania to wątpię czy tyle dostaniesz, ale różnie to bywa trzeba walczyć o swoje. Może ten temat w czymś Ci pomoże: AAAAAAA wjechałi mi w Sigme!!!! Szczerze współczuję. |
_________________ ..
Każdy ma prawo się mylić, i tylko ten co nic nie robi nie popełnia błędów.
[F16A 12V M/T 92'][F07W 24V A/T 93'][D53A 24V GTS M/T 03'][V97W 24V GLS A/T 15'] |
|
|
|
 |
Seichan
Mitsumaniak mod KMM i MMA

Auto: Honda Odyssey & new projec
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 11 Wrz 2010 Posty: 14174 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 17-09-2011, 22:38
|
|
|
Po wizycie rzeczoznawcy odezwij się do mnie. Od razu weź namiary na prowadzącego Twoją sprawę likwidatora (mail, nr telefonu). Przyda się do późniejszego dręczenia tej osoby.
W zależności od tego co orzeknie ubezpieczyciel (naprawa lub szkoda całkowita), żądaj kalkulacji naprawy lub wyceny wartości pojazdu bezpośrednio przed zdarzeniem. Jak to uzyskasz, będzie można działać. |
_________________ MitsuManiaki Assistance
Nie mam marzeń, tylko cele - Harvey Reginald Specter
Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. Hemingway.
Rekin Seichan
FTO story
Odyseja Seichan
 |
|
|
|
 |
luckyluck
Mitsumaniak

Auto: EA5W V6 Avance '99
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Wrz 2008 Posty: 960 Skąd: Znad Pilicy
|
Wysłany: 18-09-2011, 08:14
|
|
|
Kiedyś mówiłem, że o wypadek nie tak łatwo, bo przecież inni też mają oczy. Dziś wiem, że łatwiej niż o cokolwiek inne na drodze. Najważniejsze tak jak napisał Wojtas, że nikomu nic się nie stało a auto prędzej czy później uratujesz. Głowa do góry. |
_________________ Bydlak
 |
|
|
|
 |
jac33k
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-09-2011, 10:16
|
|
|
Tak po wszystkim już i na spokojnie, mogę stwierdzić że Sigma to pancerny pojazd.
Jako kierowca nie poczułem nic, absolutnie, może trochę gwałtowniejsze hamowanie, ale nie uderzenie. Ten z astry czuł ( i dobrze mu tak ), ale że starałem się nikogo nie zabić uderzyłem go w tył ( drzwi kierowcy miałem przed sobą ). |
 |
|
|
|
 |
mmatulek
Mitsumaniak

Auto: Sigma sedan '93 A/T
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Paź 2008 Posty: 631 Skąd: Milanówek
|
Wysłany: 18-09-2011, 22:18
|
|
|
Szczerze współczuje, życzę dużego odszkodowania i owocnej naprawy. |
_________________ Były: Galant e55 '94, Sigma Kombi '93
 |
|
|
|
 |
Rafi5
Mitsumaniak
Auto: Mitshubishi sigma
|
Wysłany: 19-09-2011, 05:45
|
|
|
Według mnie koszty naprawy przewyższą wartość samochodu więc będzie szkoda całkowita. W moim przypadku uderzenie w tył ( nie widać było dużych uszkodzeń) a ubezpieczyciel wypłacił mi różnicę wartości samochodu przed wypadkiem a pozostałością. Czekałem na kasę 1,5 miesiąca ( Generali) Po 30 dniach dzwoniłem , upominałem się i w końcu przelali.
Współczuję i życzę szybkiej naprawy. |
|
|
|
 |
jac33k
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-09-2011, 16:04
|
|
|
Szkody całkowitej jestem pewien.
Pytanie brzmi jaka jest wartość pojazdu przed kolizją ?
Właściwie wg. czego zostanie on wyceniony ? tych paru niedobitków dostępnych w handlu na terenie europy ? |
 |
|
|
|
 |
wojtas
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Lis 2008 Posty: 3559 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 19-09-2011, 16:08
|
|
|
Prawdopodobnie według eurotaxu |
_________________ ..
Każdy ma prawo się mylić, i tylko ten co nic nie robi nie popełnia błędów.
[F16A 12V M/T 92'][F07W 24V A/T 93'][D53A 24V GTS M/T 03'][V97W 24V GLS A/T 15'] |
Ostatnio zmieniony przez wojtas 19-09-2011, 17:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Seichan

|
Wysłany: 19-09-2011, 16:22
|
|
|
wojtas021180 napisał/a: | Prawdopodobnie według eutotaxu. |
A prawidłowo powinno być w/g audatexu z infoexpertem. Tylko one są uznane przez Polski Związek Motorowy. Jeśli dostaniesz wycenę w EurotaxGlass, będzie zaniżona o conajmniej 2 tys. |
Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. Hemingway.
Rekin Seichan
FTO story
Odyseja Seichan
 |
|
|
|
 |
zbyszek05
Forumowicz balcer
Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Pomógł: 15 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 1236 Skąd: Zambrow
|
Wysłany: 19-09-2011, 18:38
|
|
|
Wszelkie wyceny aut po kolizji brane są z wartości auta w/g eurotaxu tak jak i przy opłacie skarbowej w momencie kupna auta / 2% / Trzeba będzie się odwoływac i powołać własnego eksperta by ocenić szkodę i wartość auta .Dodatkowo można też jeszcze wnieść sprawę cywilną dla sprawcy kolizji /wypadku / o odszkodowanie za nieumyślne spowodowanie tej całej afery.
Z własnego doświadczenia wiem że jezeli rzeczoznawca stwierdzi szkodę całkowitą a stwierdzi - to dostaniesz 1/2 wartości tego co dostępne będzie w sprzedaży na rynku polskim - chodzi o sigmę ,zatem nie wiele ,ale starczy na naprawę "w garażu u pana Mirka "
niestety ale mamy takie prawo |
_________________ 6g72 - DOHC - sprzedana - ale rozgladam się za następną Obecnie Yaris 1.5 VVT-i turbosport 150KM
 |
|
|
|
 |
Seichan

|
Wysłany: 19-09-2011, 19:21
|
|
|
Nie chce mi się powielać tematów, bo w którymś dość dosadnie napisałam, czym się różni eurotax od audatexu. I to, że eurotax jest darmowy nie znaczy, że jest on prawidłowym programem do ustalania wartości pojazdu. Jak również fakt, że ubezpieczalnie się nim posługują, bynajmniej nie świadczy o ich profesjonalnym charakterze.
Powtórzę z poprzednego posta - jedynym uznanym przez PZM jest audatex z infoexpertem. I jakakolwiek sprawa sądowa opiera się na wycenie w w/w programach a nie eurotaxie. Żaden sąd i żaden rzeczoznawca - biegły sądowy nie urządza sobie kpin i nie podważa własnego profesjonalizmu używając eurotaxu.
zbyszek05 napisał/a: | Wszelkie wyceny aut po kolizji brane są z wartości auta w/g eurotaxu |
Stanowczo się nie zgadzam z tym stwierdzeniem. Mogę Ci z marszu przedstawić kilka wycen ubezpieczycieli sporządzonych prawidłowo, tj. w infoexpercie lub audatexie. Wyceny od razu po szkodzie, bez konieczności upominania ubezpieczycieli o ich zaniedbaniach. To, że niektórzy ubezpieczyciele zaniżają odszkodowania i wyliczają wartości w eurotaxie nie oznacza, że jest to prawidłowe i akceptowalne. Bynajmniej - jest to pójście na łatwiznę i trzeba takie coś tępić.
Dlatego w razie jakiejkolwiek wyceny w eurotaxie należy żądać wyceny w audatexie z infoexpertem. W razie odmowy można to sporządzić na własny koszt i zażądać zwrotu od ubezpieczyciela.
zbyszek05 napisał/a: | Dodatkowo można też jeszcze wnieść sprawę cywilną dla sprawcy kolizji /wypadku / o odszkodowanie za nieumyślne spowodowanie tej całej afery. |
To po co jest ubezpieczenie OC? Chyba po to, żeby ktoś - ubezpieczyciel, przyjął na siebie odpowiedzialność za skutki wypadku. Zatem jak pozwiesz sprawcę, to i tak sprawa będzie z ubezpieczycielem. A z uwagi na zmianę pozwanego, sprawa dodatkowo się będzie ciągnęła. Dlatego pozywa się ubezpieczyciela, jeśli kwota odszkodowania jest zbyt niska w naszej ocenie.
I po drugie - jaką wypłacalność ma zwykły Kowalski? A jaką ubezpieczyciel? Sąd zasądza dajmy na to 50.000 zł. Z kogo to ściągniesz? Z Kowalskiego, który zarabia 1500 zł brutto czy z ubezpieczyciela?
[ Dodano: 19-09-2011, 19:26 ]
zbyszek05 napisał/a: | Z własnego doświadczenia wiem że jezeli rzeczoznawca stwierdzi szkodę całkowitą a stwierdzi - to dostaniesz 1/2 wartości tego co dostępne będzie w sprzedaży na rynku polskim - chodzi o sigmę ,zatem nie wiele ,ale starczy na naprawę "w garażu u pana Mirka " |
W drodze postępowania sądowego można domagać się wyższej kwoty. A zanim dojdzie do sporu sądowego jest odwołanie od decyzji ubezpieczyciela i wezwanie do zapłaty, jako przedsądowe sposoby uzyskania należnego odszkodowania.
To, że ubezpieczyciel wyceni mój samochód na 5 tys. a samochód jest wart 10 tys i mam na to opinię rzeczoznawcy, nie jest dla mnie wiążące. W sądzie mogę domagać się i 20 tys., o ile udowodnię, że faktycznie ten samochód tyle jest warty.
I tym bardziej nie należy uznawać za święte i niepodważalne tego, co ubezpieczyciel napisze w decyzji o ustaleniu odpowiedzialności i przyznaniu odszkodowania.
Trzeba walczyć o swoje.
Amen |
Rekin Seichan
FTO story
Odyseja Seichan
 |
|
|
|
 |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

Auto: Diamante XS'94
Pomógł: 17 razy Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1602 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 20-09-2011, 10:01
|
|
|
Popieram - mnie za porysowany i pogięty błotnik chcieli dać 500 pln!! za oryginalny lakier na całym aucie. Klpina po prostu - ale wywalczyłem to co ma być czyli 1800 pln i małem 100 nadwyżki w sumie Teraz szykuję się do całościowego malowania samochodu i oczywiście faktury zbieram. (jak masz to pokaż im skany - nigdy nie dawaj nic w oryginale.) |
_________________ Inteligence is not everything , wisdom is more than that.
Sigma '93 kombi.
DONE: resurrection
 |
|
|
|
 |
zbyszek05
Forumowicz balcer
Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Pomógł: 15 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 1236 Skąd: Zambrow
|
Wysłany: 20-09-2011, 11:27
|
|
|
Poczekamy ,zobaczymy co z tego będzie - wszystko się zgadza ale w praktyce tak nie jest , Napewno są wyjątki od owych reguł , napewno mozna wziąść rzeczoznawcę z pzm -otu / w łomży takowy jest bo sam się z nim kontaktowałem kiedy firma gumpol zatarła mi silnik / ale nie oszukujmy się nikt za samochód warty - załóżmy 10 000zł. nie zapłaci 20 000 tys. tym bardziej ubezpieczyciel. Zawsze jesteśmy stratni , jedyną rzecz która tu by wyszła na plus to nie całkowita szkoda pojazdu .
Nie ma co gdybać - żyjemy w Polsce ,macie racje trzeba walczyć moze coś z tego będzie ...
http://www.motofakty.pl/a...kodowanych.html |
_________________ 6g72 - DOHC - sprzedana - ale rozgladam się za następną Obecnie Yaris 1.5 VVT-i turbosport 150KM
 |
|
|
|
 |
jac33k
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-09-2011, 18:41
|
|
|
Właśnie, jeszcze nie dostałem wyceny ale wiem że będzie jakaś co najmniej zabawna.
Znajomy za Colta z 95 roku dostał 600pln ! ( wczoraj otrzymał decyzję ) Stan dobry, zadbany po mitsumaniaku, auto ma zniszczony prawy tył, koło stoi po skosie uszkodzona cała ćwiartka.
Dla potomnych wklejam link - Wzory pism do odwołań od decyzji:
http://rzu.gov.pl/serwis-...e__mienia___853
Po zeszłorocznej kraksie galanta nie dam się już więcej oszukać, rano byłem u prawnika i on będzie prowadził sprawę dalej.
Mimo że wyceny jeszcze nie mam wiem że będzie niezadowalająca, prawnik ostrzegł mnie że w związku z kryzysem gospodarczym w EU wyceny pojazdów są nagminnie zaniżane do cen zwykłych wraków. Często nawet o 60-70%.
[ Dodano: 28-09-2011, 13:41 ]
No i stało się dostałem wycenę.
Uwaga trzymajcie się ! Ludzi o słabych nerwach proszeni są o opuszczenie wątku.
Na początek podnosimy wartość pojazdu o dodatki :
Skrzynia automatyczna - 122 pln
Aluminiowe felgi ( za komplet ) - 41 pln
Wartość bazowa pojazdu 3940 pln (!)
minus korekta za ogumienie: - 278 pln
minus korekty różne ( ? ): - 209 pln
I mamy eleganckie 3700 pln.
Tyle wg. PTU warta jest Sigma w stanie idealnym bez żadnych wad mechanicznych.
Wydałem na ten samochód ~10k pln. + cena zakupu.
Teraz czeka mnie sprawa sądowa pewnie długa.
Pieniędzy nie starczy nawet na malowanie i blacharza ... |
 |
|
|
|
 |
|