Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Problem z biegami, ciężko wchodzą
Autor Wiadomość
blackangel 
Forumowicz

Auto: Carisma I GLS GDI '99 rok
Kraj/Country: UK
Wysłany: 23-09-2011, 23:06   [Cari 1.8 GDI] Problem z biegami, ciężko wchodzą

Witam mam od jakiegoś czasu mam problem z biegami a najbardziej z dwójką :/ Jak silnik jest zimny najczęściej da się to zauważyć tzn przy wbijaniu dwójki skrzynia zazgrzyta jakby nie do końca był wysprzęglony reszta w miarę ok. Wymieniłem olej na Carlube EP75W90 ponieważ biegi zaczynały ciężko wchodzić musiałem już użyć siły czasami. Po wymianie jednak jest to samo mimo iż biegi wbijają się w miarę normalnie problem z dwójką nie zniknął a i czasami zdarza się że muszę biegi wbijać na siłę :/ Czego to może być wina ?? może synchronizator szwankuje trzeba nowy czy da się regenerować ??

grzeniek 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 125 KM 1998 r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-10-2011, 19:24   

Nie chcę Cię martwić ale olej nie pomoże, synchronizatory nie były mocną stroną mitsubishi, możesz próbować wyregulować wybierak na linkach, ale daje 90 % na synchronizator, ceramizer działa i to skutecznie, ale ten oryginalny tylko, no i trzeba na efekt poczekać z 700-900 km.

Budrys 
Forumowicz

Auto: Astra H
Wysłany: 15-10-2011, 08:13   

Mam nie co inne zdanie na ten temat. Bezapelacyjnie synchronizator do wymiany jednak ja zainwestowałem w inny olej i pomogło w 50% sytuacji zmiany na "dwójkę" Poprzednio jeździłem na valvoline 75w90. niewiele pomogło, dopiero zmiana na zwykły najtańszy rzadszy elf 75w80 dała oczekiwane rezultaty. Jeżdżę już rok z tym olejem i nic się nie pogorszyło. Więc w moim przypadku zmiana oleju pomogła, a miałem kłopoty z "dwójką", "trójka" i trudności z redukcją do pierwszego biegu. Pozdro.

kozaR 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma GDI 1998
Wysłany: 21-10-2011, 15:36   

zmiana oleju nie do końca pomoże ale spróbować można raczej obstawiam zużyty synchronizator

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Wysłany: 21-10-2011, 19:45   

zalej skrzynie ATF-em w wielu przypadkach pomaga

blackangel 
Forumowicz

Auto: Carisma I GLS GDI '99 rok
Wysłany: 21-10-2011, 20:13   

Mam 75W90 i problem dalej pozostał wymienię na 75w80 i zobaczę, także myślę że to synchronizator ale raczej to nie opłacalna naprawa :/ Kolega polecił mi wlanie takie wynalazku jak "SLICK50" czy ten środek pomoże choć trochę ???

[ Dodano: 23-10-2011, 17:54 ]
Dzisiaj kupiłem Elf Tranself 75w80 TRZ czekam na dostawę jak wymienię napisze czy coś się poprawiło.

Pozdrawiam

[ Dodano: 25-10-2011, 14:07 ]
Dzisiaj po wymianie :) Na pierwszy rzut oka jest dużo lepiej oby tak zostało :)
Co dziwne zlałem cały olej ze skrzyni odczekałem chwilę żeby wykapało co ma wykapać, wlałem slick50 (80ml płynu) następnie zalałem go olejem elf 75W80 i weszło mi tylko 2 litry niby powinna być setka więcej :/
Przy poprzedniej wymianie książko weszło mi 2,2 L

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu