Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lampka komp świeci po wymianie
Autor Wiadomość
slawek st 
Forumowicz

Auto: carisma DI-D+/2003r
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 29-11-2006, 11:06   Lampka komp świeci po wymianie

Po wymianie rozrządu lampka awaryjna silnika świeci cały czas. Po włożeniu kluczyka zapala się normalnie potem gaśnie na chwilę i zapala się znowu, Silnik pracuje normalnie. Wymieniany był pasek rozrzadu, napinacz i filtr paliwa. Czy ktos może coś podpowiedzieć. Do komputera mogę podłaczyć auto dopiero jutro i za dodatkową opłatą. Silnik F9Q.

quota1
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2006, 19:55   

Może chlopaki walneli się o jeden ząbek?!? Możliwe że zapomnieli podpiąć jakiś czujnik.
A co znaczy: dodatkową?!? jak coś spieprzyli to niechaj szukają usterki.Nie daj się dymać :lol:

slawek st 
Forumowicz

Wysłany: 29-11-2006, 20:44   

Oni powiedzieli że po takiej wymianie komputer zawsze pokazuje błędy typu niskie cisnienie paliwa( wymiana filtra) czujniki ustawienia wtrysku itp ale wszystko jest O.K tylko nie potrafią skasowac pamięci komputra. Jeżeli jutro będzie coś źle to robią w ramach gwarancji, chodzi tylko o wykasowanie pamięci. Odłączenie akumulatora na noc nic nie pomogło. Jutro podłaczę się do kompa na stacji i zobaczymy. Napiszę jak się to zakończyło, może się komuś przyda w przyszłości.

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 30-11-2006, 21:01   

No i co slawek st jak tam po wizycie...? Napisz koniecznie bo ja też na dniach będę wymiał rozrząd.

slawek st 
Forumowicz

Wysłany: 30-11-2006, 22:22   

Byłem w serwisie, wszystko OK. Początkowo się przeraziłem bo mi pokazali na monitorze multum błędów, nawet nie zapamiętałem wszystkich. M/inn. Bład czujnika na wale, swiece zarowe uszkodzone, złe ustawienie wtrysku, niskie cisnienie wtrysku i wiele innych. Przy takich błedach auto nie powinno odpalać. Powiedziałem ze była wymiana rozrządu i filtra paliwa. Pokazali mi że trzeba odłanczać wiele czujników przy takiej wymianie. Komputer wszystko zapamiętuje i zapisuje w pamięci jako błędy. Potem wykasowali błedy, auto popracowało minutkę na wolnych obrotach, pare przegazowań, ( cały czas wtyczka podłaczona do auta) i potem wyświetlili stan aktualny. Okazało sie ze wszystko jest OK. W moim aucie kompa zapisujacego wszystkie usterki nie mozna wykasowac przez odłączenie akumulatora. Trzeba w serwisie. Pozdr. :mrgreen:

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 01-12-2006, 01:06   

A gdybym przed wymianą rozrzadu i innych części odłączył akumulator :?: Co wówczas :?:

slawek st 
Forumowicz

Wysłany: 01-12-2006, 08:40   

Myslę że w warsztacie o tym wiedzą, robią japońskie auta, maja wiele części na miejscu. Odłączyli bo wszystkie liczniki (a i b) oraz spalanie i radio były skasowane. Nie jestem fachowcem ale pewnie po uruchomieniu silnka po wymianie, komputer czyta wskazania czujników i porównuje z poprzednimi, jak sie różnią to wykrywa i zapisuje jako zmianę. Pozdr. :)

kris_S
[Usunięty]

Wysłany: 01-12-2006, 21:34   

slawek st napisał/a:
Myslę że w warsztacie o tym wiedzą, robią japońskie auta, maja wiele części na miejscu. Odłączyli bo wszystkie liczniki (a i b) oraz spalanie i radio były skasowane. Nie jestem fachowcem ale pewnie po uruchomieniu silnka po wymianie, komputer czyta wskazania czujników i porównuje z poprzednimi, jak sie różnią to wykrywa i zapisuje jako zmianę. Pozdr. :)

Powiedz mi gdzie kasowałeś te błędy i ile cie to kosztowało?

slawek st 
Forumowicz

Wysłany: 01-12-2006, 22:03   

W serwisie Bosch i zapłaciłem 80 zł z Vat.

Odpowiedz do tematu