[Cari 1.9DI-D] Problem z odpaleniem na ciepłym silniku |
Autor |
Wiadomość |
mocuk
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DiD 2000 rok
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-09-2011, 20:29 [Cari 1.9DI-D] Problem z odpaleniem na ciepłym silniku
|
|
|
Witam,
Od jakiegoś czasu mam problem z odpaleniem mojego autka. Rano jak wstaję odpalam go momentalnie, ale jak pojeżdżę i silnik jest ciepły to coraz gorzej go odpalić. Ostatnio musiałem czekać aż silnik schłodzi się do około 1/8 przedziałki i wtedy w miarę odpalił. Dodam że wymieniłem wszystkie świece i nic nie pomogło Proszę o szybką wskazówkę co to może być bo jutro planuję pojechać do jakiego mechanika i chciałbym wiedzieć mniej więcej co to może być. Z góry dziękuję |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Pomógł: 27 razy Dołączył: 14 Lip 2010 Posty: 727 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 30-09-2011, 21:04
|
|
|
mocuk, Nie wiem jak jest w dieslach ale Tata w silniku Renault ( benzynowym ) miał to samo. Wymieniona została kopułka i wszystko wróciło do normy. Jeżeli u Ciebie też jest kopułka to warto ją sprawdzić |
|
|
|
 |
mocuk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-09-2011, 21:09
|
|
|
oj nie wiem czy jest ale to już jakiś punkt odniesienia, bo mam nadzieje że nie jest to rozrusznik do wymiany (skoro na zimnym pali) albo pompa paliwa |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

|
Wysłany: 30-09-2011, 21:10
|
|
|
Jeżeli jest tam kopułka to ja bym ją obstawiał... Szczególnie, że masz silnik Renault |
|
|
|
 |
marcindy
Forumowicz
Auto: Cari 1.9TD GLX '97
|
Wysłany: 30-09-2011, 21:16
|
|
|
Kopułka rozdzielacza w dieslu? Niby świece są, ale żarowe
Na początek sprawdź rozrusznik.
Nie mam pojęcia jak w DID wygląda układ wtryskowy, ale w tradycyjnych dieslach niepalenie na ciepłym silniku powodują też lejące wtryski. |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

|
Wysłany: 30-09-2011, 21:20
|
|
|
Kamir napisał/a: | mocuk, Nie wiem jak jest w dieslach |
Więc proszę się nie naśmiewać |
|
|
|
 |
mocuk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-09-2011, 21:20
|
|
|
sprawdziłem i Carismy mają kopułkę aparatu zapłonowego, o i nie takie drogie około 70 zł tyle że nie wiem czy konkretnie do mojego typu silnika, dobrze by było gdyby faktycznie to to było |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 01-10-2011, 08:43
|
|
|
W dieslach aparat zapłonowy? Oj oj panooooowie - przecież diesle nie mają układu zapłonowego ( takiego jak w benzyniakach).
Wymiana świec żarowych nie ma tu znaczenia bo one załączają się kiedy silnik jest zimny i ogrzewają powietrze wpadające do cylindra.
Ja bym najpierw podjechał na sprawdzenie na komputerze czy nie ma żadnych błędów ECU - winą może być któryś czujnik przez co ECU dostaje złe parametry pracy i źle dobiera dawki i czasy wtrysków.
Drugim krokiem jeśli to nic nie pokaże wydaje mi się sprawdzenie kompresji na cylindrach i układu wtryskowego pod kątem ciśnienia na magistrali CR i sprawności wtrysków.
Cytat: | Nie mam pojęcia jak w DID wygląda układ wtryskowy, ale w tradycyjnych dieslach niepalenie na ciepłym silniku powodują też lejące wtryski. |
układ wtryskowy jest w miarę podobny do tradycyjnych diesli tyle że zamiast układu pompa niskiego ciśnienia - pompa wtryskowa- wtryskiwacze masz układ pompa NC- pompa WC - magistrala common-rail ( wysokociśnieniowa) i dopiero wtryskiwacze. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
mocuk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-10-2011, 15:06
|
|
|
w poniedziałek daję auto na komputer to się może dowiem co jest nie tak |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 01-10-2011, 23:28
|
|
|
drtymf napisał/a: |
układ wtryskowy jest w miarę podobny do tradycyjnych diesli tyle że zamiast układu pompa niskiego ciśnienia - pompa wtryskowa- wtryskiwacze masz układ pompa NC- pompa WC - magistrala common-rail ( wysokociśnieniowa) i dopiero wtryskiwacze. |
Tradycyjne diesle maja wtrysk pośredni i wtrysk następuje kiedy cisnienie osiągnie wartosc otwarcia wtrysku.
DID jest szyna CR a wtryski sterowane są elektronicznie i zamiast jednej dawki wtrysku jest 3 (lub w nowszych kilka)
Cisnienie robocze jest kilkukrotnie wyzsze niż w tradycyjnych dieslach |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 02-10-2011, 21:39
|
|
|
pawelsonx, z tym wtryskiem pośrednim to nie do końca tak że wszystkie stare silniki diesla maja pośredni a tylko nowe CR mają bezpośredni.Wiele starych konstrukcji diesli ma wtrysk bezpośredni(o ile mi wiadomo to pierwsze konstrukcje silnika diesla były konstrukcjami z dostarczeniem paliwa w odpowiednim momencie do komory spalania - czyli bezpośrednio) a dopiero potem ze względu na trwałość wtryskiwaczy zaczęto stosować wtrysk pośredni. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 03-10-2011, 22:20
|
|
|
marcindy napisał/a: | Na początek sprawdź rozrusznik. | Niech lepiej kolega napisze jak objawia się problem z odpaleniem na rozgrzanym silniku. Rozrusznik nie ma siły zakręcić czy co? |
|
|
|
 |
mocuk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-10-2011, 19:59
|
|
|
rozrusznik kręci ale nie chce zapalić. czasami po 2 dłuższych prubach w końcu odpali a raz było tak ż musiałem czekać aż silnik się schłodzi i wtedy odpalił od razu. Fakt nawet na zimnym może to nie jest na dotyk ale tak z 2 sekundy i zapalony. Zostawiłem auto u mechanika i zobaczymy co powie. Na kompie powiedział że wyszły dwa problemy jakaś sonda i zawór na turbosprężarca czy coś takiego (ale wg niego oba nie mają wpływu na rozruch - a wiecie o co może chodzić z tą sondą i zaworem? (zawór to mówił że wystarczy przeczyścić bo mógł się zatrzeć, chyba tego słowa użył i że jeden błąd może wynikać z drugiego)). Mówił że może któryś z wtryskiwaczy jest przytkany lub coś z nim nie tak i od tego sprawdzanie zacznie.
Jeszcze dodam że na ciepłym i na zimnym silniku wszystko dzieje się tak samo, jest tylko jedna jedyna ale wielka różnica ciężko go zapalić. |
|
|
|
 |
prosty81
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 04-10-2011, 21:42
|
|
|
mocuk, bardzo prawdopodobne jest to pompa wtryskowa. Jak Ci nie będzie mógł zapalić na ciepłym silniku weź butelkę z zimną woda i zalej pompę wtryskową - musisz ją po prostu schłodzić. Jeśli pomoże to już będziesz wiedział co jest przyczyna nieodpalania na ciepłym.... |
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 04-10-2011, 21:45
|
|
|
mocuk napisał/a: | Mówił że może któryś z wtryskiwaczy jest przytkany lub coś z nim nie tak | Zaraz, zaraz. Przecież to silnik od renówki, a niedawno czytałem o typowej wadzie silników diesel'a w renault po 2000 roku, czyli o opiłkach metalu uszkadzających wtryskiwacze. Może to dobry trop... |
|
|
|
 |
|