|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: roch_27 22-09-2008, 20:41 |
Szarpanie przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu |
Autor |
Wiadomość |
macia
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 03 Lip 2006 Posty: 3163 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 16-07-2006, 17:37 Szarpanie przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu
|
|
|
Podobny temat już był, ale nie sądzę, że jest to ten sam problem, dlatego proszę o pomoc.
1) Na 2,3 i 4 biegu przy dodawaniu gazu (szczególnie w niższych zakresach obrotów) motor wykonuje kilka delikatnych szarpnięć (kilka, a nie jedno!), właściwie bujnięć i po wejściu do około 3 tys. obrotów wraca do normy. Podobnie przy płynnym i delikatnym odpuszczaniu gazu. Jak może być przyczyna.
2) Inny problem, który pojawił się w tym samym czasie ale nie wiem, czy ma związek z pierwszym (jestem laikiem), to przygasanie (takie falowe, co chwilę zmienia się natężenie światła: silniej-słabiej) podświetlenia deski i świateł zewnętrznych, więc coś z ładowaniem pewnie.
Oczywiście obie sprawy mają związek z falującymi obrotami- tak o 100-200obr/min. Silnik pracuje nierównomiernie, faluje.
Ważna informacja: obydwa problemy pojawiły się zaraz po wymiania koła pasowego na wale (sprawdzali też rozrząd, ale stwierdzili że wszystko ok i założyli osłonę spowrotem), w którym rozwulkanizowała się guma i po prostu nadawało się do wyrzucenia. Dodam, że jeżdżę galem 2.0 LPG 16v 95r,, a koło założyli mi od eklipsa, bo ponoć identyczne. Proszę o pilną poradę i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.. |
|
|
|
 |
avram [Usunięty]
|
Wysłany: 02-12-2006, 02:41 Re: Szarpanie przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu
|
|
|
macia napisał/a: | Podobny temat już był, ale nie sądzę, że jest to ten sam problem, dlatego proszę o pomoc.
1) Na 2,3 i 4 biegu przy dodawaniu gazu (szczególnie w niższych zakresach obrotów) motor wykonuje kilka delikatnych szarpnięć (kilka, a nie jedno!), właściwie bujnięć i po wejściu do około 3 tys. obrotów wraca do normy. Podobnie przy płynnym i delikatnym odpuszczaniu gazu. Jak może być przyczyna.
2) Inny problem, który pojawił się w tym samym czasie ale nie wiem, czy ma związek z pierwszym (jestem laikiem), to przygasanie (takie falowe, co chwilę zmienia się natężenie światła: silniej-słabiej) podświetlenia deski i świateł zewnętrznych, więc coś z ładowaniem pewnie.
Oczywiście obie sprawy mają związek z falującymi obrotami- tak o 100-200obr/min. Silnik pracuje nierównomiernie, faluje.
Ważna informacja: obydwa problemy pojawiły się zaraz po wymiania koła pasowego na wale (sprawdzali też rozrząd, ale stwierdzili że wszystko ok i założyli osłonę z powrotem), w którym rozwulkanizowała się guma i po prostu nadawało się do wyrzucenia. Dodam, że jeżdżę galem 2.0 LPG 16v 95r,, a koło założyli mi od eklipsa, bo ponoć identyczne. Proszę o pilną poradę i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.. |
ja miałem problem taki że mi przy dodawaniu gazu na 2 i 3 biegu na niskich obrotach falowało, po wymianie sprzęgła problem nie występuje |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 02-12-2006, 07:55
|
|
|
To jest wina sprzegla...ewentualnie utrzymuj silnik na troszke wyzszych obrotach
pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
macia
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Pomógł: 19 razy Dołączył: 03 Lip 2006 Posty: 3163 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 02-12-2006, 16:20
|
|
|
Oto rozwiązanie: alternator, a właściwie regulator napięcia... Wstawiony nowy i po kłopocie |
_________________ Mazda cx5 '15
Dokker 1.6 lpg '13
ex Outlander 2.4 cvt '10
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było. |
|
|
|
 |
maniakowy [Usunięty]
|
Wysłany: 02-12-2006, 17:59
|
|
|
apropo jak chce ruszyc z miejsca dosc szybko (ale tak by nie tracic przyczepnosci kol) to auto mi szarpie strasznie ( na pierwszy rzut oka to myslalem ze zle wywazone kola) -> jednak to nie wina zawieszenia ani kol.. czy jest to wina sprzegla? dodam ze slizga sie oprocz tego:) |
|
|
|
 |
|
|