[EA5A/W 2.5] Piszczenie dmuchawy ogrzewania |
Autor |
Wiadomość |
sokol2
Nowy Forumowicz
Auto: Galant VIII sedan 2,5 V6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-10-2011, 13:52 [EA5A/W 2.5] Piszczenie dmuchawy ogrzewania
|
|
|
Witam
Posiadam Galancika od niedawna 1 miesiąc i powiem że jest to autko bardzo fajne.
Szczególnie jak poczytałem o silnikach 2,5 V6 , który posiadam.
Ale do rzeczy - Bardzo mnie denerwuje piszczenie dmuchawy ogrzewania. Na wysokich obrotach czyli max. nie piszczy ale na minimum to piszczy, furkota itp.
I moje pytanie - jaki jest dostep do dmuchawy , czy trzeba demontować cały kokpit aby się do niej dostac. Przesmarowanie lożysk nie wchodzi w rachubę. Jedynie wymiana na nową lub inną wolną od tej wady. Z tego co widziałem w necie to koszt nie powinien przekroczyć 150 zl.
Czy wymiana jest skomplikowana??? ,
pozdrawiam
sokol2 |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Pomógł: 155 razy Dołączył: 26 Wrz 2006 Posty: 6099 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 09-10-2011, 13:59
|
|
|
Zdemontuj osłone silnika dmuchawy nad nogami pasazera , tam dostrzeżesz sam wentylator który jest przykręcony na trzy srubki na kluczyk ósemkę
Samo tyrkotanie swiadczy raczej o tym że na samym wirniku zebrały sie liscie , a pisk pochodzi z łozyskowania silnika , wystraczy jakis silikon w sprayu lub kapa oleju i po problemie . |
|
|
|
 |
sokol2
Nowy Forumowicz
Auto: Galant VIII sedan 2,5 V6
|
Wysłany: 09-10-2011, 18:11
|
|
|
okej sprawdzę jutro. |
|
|
|
 |
jAZZMAN
Mitsumaniak

Auto: Samochód mam czterokołowy.
|
Wysłany: 09-10-2011, 23:50
|
|
|
deejay napisał/a: | Samo tyrkotanie swiadczy raczej o tym że na samym wirniku zebrały sie liscie |
Dokładnie. Miałem taki sam problem, wystarczyło wyjąć filtr kabinowy, wsunąć dziubatą ssawkę odkurzacza w miejsce filtra i powyciągać liście. Kolejno zdjąć dziubatą ssawkę i przyłożyć do otworu po filtrze samą rurę i ssać na maksa (odkurzaczem oczywiście) a następnie włączyć wiatrak wentylacji na full i powinno wydmuchać resztki liści do odkurzacza i wnętrza samochodu (skutek uboczny). Po tych zabiegach anteną ze starego radia (taką rozsuwaną z główką na czubku) podłubałem w miejscu filtra świecąc przy tym latarką aby wydłubać liście z różnych zakamarków potem znów odkurzacz i włączenie nawiewu.
U mnie pomogło i nie furkocze. Furkocze za to czasem niewiasta siedząca obok aby wolnieh - jakieś lekarstwo na to macie? |
_________________ uɐɯzzɐɾ - ɯɐıʍɐɹpzod
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23637 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 10-10-2011, 07:55
|
|
|
jAZZMAN napisał/a: | U mnie pomogło i nie furkocze. Furkocze za to czasem niewiasta siedząca obok aby wolnieh - jakieś lekarstwo na to macie? | Cannabis indica |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
jAZZMAN
Mitsumaniak

Auto: Samochód mam czterokołowy.
|
Wysłany: 10-10-2011, 10:22
|
|
|
hehehehe
Cytat: | Cannabis indica |
U Ciebie pomogło?
Próbowałem zagłuszyć radiem, ale się nie da |
_________________ uɐɯzzɐɾ - ɯɐıʍɐɹpzod
 |
|
|
|
 |
m6riano
Mitsumaniak Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Pomógł: 25 razy Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 7356 Skąd: Gdzie Syrenka w herbie jest!
|
Wysłany: 11-10-2011, 03:05
|
|
|
deejay napisał/a: | tam dostrzeżesz sam wentylator który jest przykręcony na trzy srubki na kluczyk ósemkę |
mi padło samo to kółko od wentylatora w drodze na zlota...wymiana banalnie prosta.,.ale sie trzeba trochę nagimnastykować głową w dół..jak wyjmiesz ten silniczek to wymyj dokładnie sam ten biały "kołnierz":
 |
_________________ Użytkownik zbanowany za działalność komercyjną - produkcja i sprzedaż naklejek Klubowych Mitsumaniaki.
 |
|
|
|
 |
|