[Cari 1.9TD] Carisma zgasła i już nie odpaliła |
Autor |
Wiadomość |
ariss84
Forumowicz

Auto: Mondeo 1,8 TD i Carisma 1,9 TD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-10-2011, 10:12 [Cari 1.9TD] Carisma zgasła i już nie odpaliła
|
|
|
Witam!!
Wczoraj jadąc spokojnie 50km/h nagle Cari odmówiła posłuszeństwa i zgasła. Pędem udało mi się zjechać na parking, gdzie ponownie chciałem ją odpalić, lecz niestety to już się nie udało. Parking musiałem opuścić na holu. Może miał ktoś podobny przypadek i doradzi co sprawdzić, gdzie może tkwić przyczyna. Paliwo do pompy dochodzi, lecz po popuszczeniu śruby na wtryskiwaczu i kręceniu rozrusznikiem jest sucho. Czy za to może odpowiadać któryś zawór na pompie, czy może pompa zakończyła swojego żywota?? A może po prostu immobilizer coś odciął i dlatego pompa paliwa nie podaje? Tylko czy tak w trakcie jazdy immobilizer mógłby ot tak po prostu odciąć paliwo?? Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki.
Dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam |
_________________ http://www.polskajazda.pl...i/Carisma/91704 |
|
|
|
 |
carisma1 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2011, 18:44
|
|
|
pasek rozrządu sprawdziłeś?, jeśli jest w ,,okienku", spr czy pompa zaciąga ropkę, np z butelki, jeśłi nie zaciąga a pasek jest to spr zawór stop, przy załączeni stacyjki wyraźny pstryk winien być, jeśli zawór stop jest OK ukręcił się wałek pompy, then szukaj drugiej. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 12-10-2011, 19:24
|
|
|
Zacznij od sprawdzenia zaworu stop na pompie, bo jeżeli pompa pobiera a nie podaje paliwa to możliwe, że poprostu zawór stop odmówił posłuszeństwa - wersja optymistyczna albo immo |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
ariss84
Forumowicz

|
Wysłany: 12-10-2011, 21:59
|
|
|
Dzięki koledzy za porady. Winowajcą okazał się bezpiecznik od zaworu stop, przez co zawór był ały czas w pozycji zamknięty. Po wymianie bezpiecznika Cari pali aż miło |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 13-10-2011, 07:18
|
|
|
Bezpiecznik od tak sam od siebie się nie pali, ja na Twoim miejscy poszukałbym przyczyny |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
ariss84
Forumowicz

|
Wysłany: 14-10-2011, 22:28
|
|
|
Wiem, że tak sam z siebie nie powinien się spalić. Jednak włożyłem drugi i jak na razie jest ok. Jak mi jeszcze raz wysiądzie to wtedy będę szukał przyczyny. Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi |
|
|
|
 |
barthez2183
Mitsumaniak 01354/KMM

Auto: Carisma 1.9 DID, XF106.460
|
Wysłany: 23-10-2011, 19:23
|
|
|
ariss84, możesz podpowiedzieć który to bezpiecznik? Mi też coś ten zawór szwankuje. |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
 |
|
|
|
 |
ariss84
Forumowicz

|
Wysłany: 24-10-2011, 11:00
|
|
|
Witam.
Z tego co pamiętam to jest to bezpiecznik 20A w komorze silnika oznaczony numerem 22. Powodem palenia tego bezpiecznika była u mnie sparciała izolacja końcówek przewodów na dole przy kostce.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|