Opony zimowe -prośba o radę bardziej doświadczonych kolegów |
Autor |
Wiadomość |
wojtekhan
Nowy Forumowicz
Auto: rover 75
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-10-2011, 21:27 Opony zimowe -prośba o radę bardziej doświadczonych kolegów
|
|
|
Witam
Ponieważ jest to mój pierwszy samochód 4x4 i chcę kupić opony na zimę, chciałem Was prosić o poradę - jaki rozmiar gum wziąć na oryginalne felgi Pajero 15 ''.
Rozważam albo 235/70R15, albo 265/70R15 typowo zimowe.
W osobówkach wybrałbym węższe gumy, a tutaj sam nie wiem.
Auto w 70% będzie jeździło po czarnym, a reszta dojazdy nieodśnieżonymi polnymi drogami ewentualnie łąki.
Pozdrawiam i dzięki za poradę. |
|
|
|
 |
Zakatek
Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 2003
|
Wysłany: 20-10-2011, 09:35
|
|
|
Na forum jest dużo doświadczonych użytkowników i każdy powie to samo. Najlepiej jest złożyć sobie 2 zestawy kół (na zime jakieś stalówki starczą ).Miałem pajero II prawie 13 lat pod swoim dachem i sprzedałem miesiąc temu <płacze> .Mam na sprzedaż po nim kapcie : DUNLOP Grandtrek SJ6 265/70R15 z aluminiowymi felgami .Wszystko w stanie prawie że idealnym (więcej jeżdżę w lato na letnich).Jak jesteś zainteresowany zapraszam na PM ,podam panu nr. telefonu i wszystko sobie obgadamy.
Oczywiście koła nie mają 13 lat ,tylko 3 sezony zimowe .W sumie to w zimie auto służyło tylko do dojazdu pod sklep mój ; |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 20-10-2011, 10:21
|
|
|
wojtekhan napisał/a: | Rozważam albo 235/70R15, albo 265/70R15 typowo zimowe. | 265 podniesie Ci samochód do góry ale i też zwiększy spalanie. Zimówki mimo zdrowo wyglądającego bieżnika z upływem lat/sezonów "zmieniają" swój skład chemiczny gumy i tracą swoje zimowe właściwości. |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
Zakatek
Forumowicz
|
Wysłany: 20-10-2011, 12:48
|
|
|
Jakbym je w zimnym garaży trzymał to tak ,a ja zawsze na stryszku w temp. pokojowej trzymałem .Mimo to po tej cenie którą oferuje to felgi są gratis ,a opony "prawie nowe" .Praktycznie wgryzają się w podłoże swoimi ząbkami |
|
|
|
 |
wojtekhan
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-10-2011, 21:18
|
|
|
Dzięki kolego, ale jak dla mnie ta cena sporo za wysoka jak za używki.
Bardzie mi chodziło o rady typu na węższych auto zachowa się tak, a na szerszych tak i wyższych inaczej:) |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 20-10-2011, 21:45
|
|
|
wojtekhan napisał/a: | na węższych auto zachowa się tak, a na szerszych tak | to tak jak na nartach-->> zobacz jak zjeżdżają z góry na biegówkach a jak na nartach zjazdowych -->> czym większa powierzchnia styku tym większa przyczepność -->> jeśli mówimy o oponach-->> a co za tym idzie konsekwencje w baku a o zgrozo ON ma taką samą cenę, no prawie, jak etylina. wojtekhan Ty to masz dobrze możesz pod jakiś szyb się podłączyć bo chyba w okolicach Jasła jest tego troszkę
[ Dodano: 20-10-2011, 21:48 ]
wojtekhan napisał/a: | Auto w 70% będzie jeździło po czarnym, a reszta dojazdy nieodśnieżonymi polnymi drogami ewentualnie łąki. | na dobrą sprawę ratują Cię jeszcze łańcuchy śnieżne-->> to w razie godziny "W" |
 |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 20-10-2011, 22:00
|
|
|
jawaldek napisał/a: | to tak jak na nartach-->> zobacz jak zjeżdżają z góry na biegówkach a jak na nartach zjazdowych -->> czym większa powierzchnia styku tym większa przyczepność | jak się to ma do opon?
jaka przyczepność na nartach - chyba ZERO przyczepności! |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 20-10-2011, 22:20
|
|
|
tomusn napisał/a: | jak się to ma do opon?
jaka przyczepność na nartach - chyba ZERO przyczepności! | dokładnie-->> masz rację... tyle że jak popatrzysz na narciarzy zjazdowych i na biegaczy to zobacz jakie "pozycje" przybierają aby się nie wywrócić. Na biegówkach walczą aby ustać na nartach ->> wąska narta->> wąska opona; zjazdówki ->>szeroka narta->> szeroka opona. Żeby nie dawać już skomplikowanych porównań szersza opona jest lepsza. |
 |
|
|
|
 |
wojtekhan
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-10-2011, 07:58
|
|
|
jawaldek napisał/a: | Ty to masz dobrze możesz pod jakiś szyb się podłączyć bo chyba w okolicach Jasła jest tego troszkę |
Rafinerii jest kilka w okolicy, ale ceny o dziwo są sporo wyższe. Czeto jeżdże do Krakowa - różnica na litrze jest do 20 gr na tej samej stacji(BP) i bądź tu mądry |
|
|
|
 |
mstrucz
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Lip 2010 Posty: 272 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 21-10-2011, 09:32
|
|
|
Na kopnym śniegu węższe opony dadzą lepszą trakcję - nie będę uzasadniał wystarczy spojrzeć na samochody rajdowe.
Ale jako, że zima w Polsce to często mokry asfalt dlatego polecam jednak pozostac przy rozmiarze fabrycznym (szerokości).
Tu masz to dobrze opisane:
http://www.opony.com.pl/a...a-lepsze/?id=18 |
|
 |
Zakatek
Forumowicz
|
Wysłany: 22-10-2011, 18:38
|
|
|
Jako że wiele osób będzie kupować opony to jestem chętny na każdą propozycję cenową.Kontakt na PM.Ogólnie to wy też tak macie ,że po sprzedaży auta miśka przeżywacie kryzys wieku średniego(13lat w rodzinie to jednak sporo ) ? |
|
|
|
 |
|