Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Opony zimowe -prośba o radę bardziej doświadczonych kolegów
Autor Wiadomość
wojtekhan 
Nowy Forumowicz

Auto: rover 75
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-10-2011, 21:27   Opony zimowe -prośba o radę bardziej doświadczonych kolegów

Witam
Ponieważ jest to mój pierwszy samochód 4x4 i chcę kupić opony na zimę, chciałem Was prosić o poradę - jaki rozmiar gum wziąć na oryginalne felgi Pajero 15 ''.
Rozważam albo 235/70R15, albo 265/70R15 typowo zimowe.
W osobówkach wybrałbym węższe gumy, a tutaj sam nie wiem.
Auto w 70% będzie jeździło po czarnym, a reszta dojazdy nieodśnieżonymi polnymi drogami ewentualnie łąki.

Pozdrawiam i dzięki za poradę.

Zakatek 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 2003
Wysłany: 20-10-2011, 09:35   

Na forum jest dużo doświadczonych użytkowników i każdy powie to samo. Najlepiej jest złożyć sobie 2 zestawy kół (na zime jakieś stalówki starczą ).Miałem pajero II prawie 13 lat pod swoim dachem i sprzedałem miesiąc temu <płacze> .Mam na sprzedaż po nim kapcie : DUNLOP Grandtrek SJ6 265/70R15 z aluminiowymi felgami .Wszystko w stanie prawie że idealnym (więcej jeżdżę w lato na letnich).Jak jesteś zainteresowany zapraszam na PM ,podam panu nr. telefonu i wszystko sobie obgadamy. :wink:

Oczywiście koła nie mają 13 lat ,tylko 3 sezony zimowe .W sumie to w zimie auto służyło tylko do dojazdu pod sklep mój ; :D

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 20-10-2011, 10:21   

wojtekhan napisał/a:
Rozważam albo 235/70R15, albo 265/70R15 typowo zimowe.
265 podniesie Ci samochód do góry ale i też zwiększy spalanie. Zimówki mimo zdrowo wyglądającego bieżnika z upływem lat/sezonów "zmieniają" swój skład chemiczny gumy i tracą swoje zimowe właściwości.

Zakatek 
Forumowicz

Wysłany: 20-10-2011, 12:48   

Jakbym je w zimnym garaży trzymał to tak ,a ja zawsze na stryszku w temp. pokojowej trzymałem .Mimo to po tej cenie którą oferuje to felgi są gratis ,a opony "prawie nowe" .Praktycznie wgryzają się w podłoże swoimi ząbkami :P

wojtekhan 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-10-2011, 21:18   

Dzięki kolego, ale jak dla mnie ta cena sporo za wysoka jak za używki.

Bardzie mi chodziło o rady typu na węższych auto zachowa się tak, a na szerszych tak i wyższych inaczej:)

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-10-2011, 21:45   

wojtekhan napisał/a:
na węższych auto zachowa się tak, a na szerszych tak
to tak jak na nartach-->> zobacz jak zjeżdżają z góry na biegówkach a jak na nartach zjazdowych -->> czym większa powierzchnia styku tym większa przyczepność -->> jeśli mówimy o oponach-->> a co za tym idzie konsekwencje w baku a o zgrozo ON ma taką samą cenę, no prawie, jak etylina. wojtekhan Ty to masz dobrze :mrgreen: możesz pod jakiś szyb się podłączyć :wink: bo chyba w okolicach Jasła jest tego troszkę :lol:

[ Dodano: 20-10-2011, 21:48 ]
wojtekhan napisał/a:
Auto w 70% będzie jeździło po czarnym, a reszta dojazdy nieodśnieżonymi polnymi drogami ewentualnie łąki.
na dobrą sprawę ratują Cię jeszcze łańcuchy śnieżne-->> to w razie godziny "W"

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 20-10-2011, 22:00   

jawaldek napisał/a:
to tak jak na nartach-->> zobacz jak zjeżdżają z góry na biegówkach a jak na nartach zjazdowych -->> czym większa powierzchnia styku tym większa przyczepność
jak się to ma do opon?
jaka przyczepność na nartach - chyba ZERO przyczepności!

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-10-2011, 22:20   

tomusn napisał/a:
jak się to ma do opon?
jaka przyczepność na nartach - chyba ZERO przyczepności!
dokładnie-->> masz rację... tyle że jak popatrzysz na narciarzy zjazdowych i na biegaczy to zobacz jakie "pozycje" przybierają aby się nie wywrócić. Na biegówkach walczą aby ustać na nartach ->> wąska narta->> wąska opona; zjazdówki ->>szeroka narta->> szeroka opona. Żeby nie dawać już skomplikowanych :mrgreen: porównań szersza opona jest lepsza.

wojtekhan 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-10-2011, 07:58   

jawaldek napisał/a:
Ty to masz dobrze :mrgreen: możesz pod jakiś szyb się podłączyć :wink: bo chyba w okolicach Jasła jest tego troszkę :lol:

Rafinerii jest kilka w okolicy, ale ceny o dziwo są sporo wyższe. Czeto jeżdże do Krakowa - różnica na litrze jest do 20 gr na tej samej stacji(BP) :cry: i bądź tu mądry :lol:

mstrucz 
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Wysłany: 21-10-2011, 09:32   

Na kopnym śniegu węższe opony dadzą lepszą trakcję - nie będę uzasadniał wystarczy spojrzeć na samochody rajdowe.
Ale jako, że zima w Polsce to często mokry asfalt dlatego polecam jednak pozostac przy rozmiarze fabrycznym (szerokości).
Tu masz to dobrze opisane:
http://www.opony.com.pl/a...a-lepsze/?id=18

Zakatek 
Forumowicz

Wysłany: 22-10-2011, 18:38   

Jako że wiele osób będzie kupować opony to jestem chętny na każdą propozycję cenową.Kontakt na PM.Ogólnie to wy też tak macie ,że po sprzedaży auta miśka przeżywacie kryzys wieku średniego(13lat w rodzinie to jednak sporo :roll: ) ?

Odpowiedz do tematu