Lampy z homologacją polską |
Autor |
Wiadomość |
romeck
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II 3.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-10-2011, 18:51 Lampy z homologacją polską
|
|
|
Witam, kupilem 2 lata temu O2 amerykańską 3.0 , sprzedawca zapewniał ze jest dostosowany do naszych przepisów, w dowodzie wbita pieczątka badan rejestracyjnych wiec sadzilem ze mowi prawde . teraz robilem badania i gosc z Viamotu powiedzial ze niestety lampy sa amerykańskie. Jakie wiec lampy powiniemem kupic czy do amerykanskiej wersji sa te same co do naszej ( w sensie montazu wymiarow , bo wiem juz ze swieca inaczej:) )? czy maja jakies oznaczenie kodowe ? jakies zamienniki mozna kupic bo orginaly w mitshubishi sa kolosalnie drogie. na co musze zwrocic uwage przy kupnie zeby sie nie okazalo ze potrzebuje jakis silniczek kontrolke itp. chcialbym to zalatwic takzeby nikt sie juz nie mogl przyczepic ze cos jest nie tak.
co i jak zamontować jako przeciwmgielne tylne ?
Dzieki i pozdrawiam |
_________________ Mitsubishi Outlander II 3.0 |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 20-10-2011, 20:42 Re: Lampy z homologacją polską
|
|
|
romeck napisał/a: | Witam, kupilem 2 lata temu O2 amerykańską 3.0 , sprzedawca zapewniał ze jest dostosowany do naszych przepisów, w dowodzie wbita pieczątka badan rejestracyjnych wiec sadzilem ze mowi prawde . teraz robilem badania i gosc z Viamotu powiedzial ze niestety lampy sa amerykańskie. Jakie wiec lampy powiniemem kupic czy do amerykanskiej wersji sa te same co do naszej ( w sensie montazu wymiarow , bo wiem juz ze swieca inaczej:) )? czy maja jakies oznaczenie kodowe ? jakies zamienniki mozna kupic bo orginaly w mitshubishi sa kolosalnie drogie. na co musze zwrocic uwage przy kupnie zeby sie nie okazalo ze potrzebuje jakis silniczek kontrolke itp. chcialbym to zalatwic takzeby nikt sie juz nie mogl przyczepic ze cos jest nie tak.
co i jak zamontować jako przeciwmgielne tylne ?
Dzieki i pozdrawiam | Na kloszu z homologacja amerykanska widnieje oznaczenie DOT. Wersja europejska ma oznaczenie E. Kompletne reflektory i przednie i tylne kupisz na Allegro. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 21-10-2011, 08:32 Re: Lampy z homologacją polską
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Wersja europejska ma oznaczenie E. |
Z tego co wiem angielskie też mają E, a świecą odwrotnie do tych z kontynentu.
mitsu00 napisał/a: | Kompletne reflektory i przednie i tylne kupisz na Allegro. |
Więc zalecam ostrożność bo bardzo dużo części pochodzi z rynku angielskiego. Na reflektorze angielskim jest strzałka w lewo, na tych z kontynentu nie ma tej strzałki:
 |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 21-10-2011, 10:53
|
|
|
krzychu napisał/a: | Z tego co wiem angielskie też mają E, a świecą odwrotnie do tych z kontynentu. |
krzychu napisał/a: |
Więc zalecam ostrożność bo bardzo dużo części pochodzi z rynku angielskiego. Na reflektorze angielskim jest strzałka w lewo, na tych z kontynentu nie ma tej strzałki: |
Dobre uwagi. Nie pomyslalem o tym. Dotyczy to jednak wylacznie przednich reflektorow. Tylne moga byc od anglika bo i tak swieca tak samo |
Dominik |
|
|
|
 |
wlodeks
Mitsumaniak
Auto: ASX 1,8 150KM 4WD
|
Wysłany: 21-10-2011, 11:08
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Dotyczy to jednak wylacznie przednich reflektorow. |
Nie to żebym się czepiał ale reflektory z tyłu a właściwie z przodu i tyłu, to mają chyba tylko na kolei, elektrowozy czy spalinowozy |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 21-10-2011, 12:09
|
|
|
wlodeks napisał/a: | Nie to żebym się czepiał ale reflektory z tyłu a właściwie z przodu i tyłu, to mają chyba tylko na kolei, elektrowozy czy spalinowozy | Oj czepiasz sie, czepiasz..... BTW A slyszal np o reflektorach dalekosieznych, np HELLA czy BOSCH? 3 takowe mialem w OII z przodu z 3x75W xenon zanim go sprzedalem. Swiecily jak wsciekle na prawie 2 km. Tak wiec nie tylko na kolei takowe sie spotyka |
Dominik |
|
|
|
 |
wlodeks
Mitsumaniak
Auto: ASX 1,8 150KM 4WD
|
Wysłany: 21-10-2011, 12:27
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | A slyszal np o reflektorach dalekosieznych, np HELLA czy BOSCH? 3 takowe mialem w OII z przodu z 3x75W xenon zanim go sprzedalem. Swiecily jak wsciekle na prawie 2 km. |
No słyszał a nawet czytał, gdzieś w jakimś Twoim poście . Niezależnie od tego słyszenia to chyba jednak świeciły te reflektory do przodu a nie do tyłu. Być może jednak nie zrozumiałem i Ty miałeś zainstalowane te reflektory tak aby świeciły do tyłu i wtedy byłby to jedyny znany mi przypadek, wyposażenia samochodu osobowego w reflektory tylne. Jeżeli tak było to zwracam honor i moja poprzednia uwaga była bezzasadna. |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
|
Wysłany: 22-10-2011, 13:17
|
|
|
wlodeks napisał/a: | No słyszał a nawet czytał, gdzieś w jakimś Twoim poście . Niezależnie od tego słyszenia to chyba jednak świeciły te reflektory do przodu a nie do tyłu. Być może jednak nie zrozumiałem i Ty miałeś zainstalowane te reflektory tak aby świeciły do tyłu i wtedy byłby to jedyny znany mi przypadek, wyposażenia samochodu osobowego w reflektory tylne. Jeżeli tak było to zwracam honor i moja poprzednia uwaga była bezzasadna. |
|
_________________ MITSUBISHI to już historia teraz jest HONDA
 |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 22-10-2011, 14:30
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Tylne moga byc od anglika bo i tak swieca tak samo |
Czy aby na pewno? Lewy od prawego różni się posiadaniem lub nie przeciwmgłowego i cofania. |
_________________ 1. Mitsubishi Lancer '09 (2008-...)
2. Honda Civic 5dr '98 (2010-...) 
 |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 22-10-2011, 14:56
|
|
|
jaca71 napisał/a: | mitsu00 napisał/a: | Tylne moga byc od anglika bo i tak swieca tak samo |
Czy aby na pewno? Lewy od prawego różni się posiadaniem lub nie przeciwmgłowego i cofania. | A na jakiej podstawie sadzisz ze tylne lampy od Anglika roznia sie od np auta z kierownica po "prawidlowej" stronie....? Wydaje mi sie ze nie ma tam roznicy, aczkolwiek nie wiem na 100% bo nie widzialem. Przednie jak najbardzie, poniewaz strumień swiatla sie rozni. |
Dominik |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-10-2011, 15:14
|
|
|
mitsu00, Nie dam sobie Twojej głowy obciąć, ale cofania jest w tylnej prawej a przeciwmgłowe w tylnej lewej - tak przynajmniej jest w Lancerze Znaczy w amerykańskich w obu jest białe |
 |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 22-10-2011, 15:29
|
|
|
jaca71 napisał/a: | mitsu00, Nie dam sobie Twojej głowy obciąć, ale cofania jest w tylnej prawej a przeciwmgłowe w tylnej lewej - tak przynajmniej jest w Lancerze Znaczy w amerykańskich w obu jest białe | A nadal nie wiadomo jak to sie ma do aut angielskich |
Dominik |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-10-2011, 15:53
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | A nadal nie wiadomo jak to sie ma do aut angielskich |
Logika mówi że powinny mieć na odwrót |
 |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 22-10-2011, 16:14
|
|
|
jaca71 napisał/a: | Logika mówi że powinny mieć na odwrót | Pytanie brzmialo czy wiesz/widziales czy sie domyslasz/zakladasz ze cos ma byc jak sadzisz....? Analogicznie rura wydechowa tez ma byc z drugiej strony, tylko dlatego ze kierownica jest po prawo.... ? |
Dominik |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-10-2011, 21:56
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Analogicznie rura wydechowa tez ma byc z drugiej strony, tylko dlatego ze kierownica jest po prawo.... ? |
Strona rury wydechowej jest dosyć mocno skorelowana z miejscem pochodzenia samochodu i wlewem paliwa a nie miejscem, w którym samochód jest sprzedawany.
A światła muszą być skorelowane z przepisami i warunkami dopuszczenia do ruchu.
Mam prawie pewność że jest jak piszę. Angielskiego outka nie widziałem ale inne "angliki" miały tak jak piszę |
 |
|
|
|
 |
|