Buczenie przy przyspieszaniu!! |
Autor |
Wiadomość |
alfredo
Mitsumaniak
Auto: ASX benzyna
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-10-2011, 00:24
|
|
|
na potrzeby zobrazowania problemu, nagrałem próbkę dzwięku o którym mowa:
http://www.sendspace.pl/f...f7e4da3aee3c6b5
opis:
3" świerszcz zaczyna
7"-10" odfiltrowany sam świerszcz
14" świerszcz kończy
Ponieważ nie miałem dobrego rejestratora dzwięku, jakość nie jest wybitna. Nie mniej, słychać o co chodzi.
PS
po wizycie w serwisie, serwis (na moją prośbę) zgłosił do centrali mój przypadek. Na dniach powinienem wiedzieć co odpowiedzieli. Dam znać.
Przypomnę, aby wszyscy, których dopadł syndrom świerszcza, zgłaszali do centrali - czy to bezpośrednio (najlepiej mailem) czy pośrednio przez swerwis mitsubishi.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Beta
Nowy Forumowicz
Auto: Asx 1.6
|
Wysłany: 24-10-2011, 17:50
|
|
|
odsłuchałam plik .to ten dźwiek tylko u mnie mozna było piosenki wygrywać pedałem gazu. Obecnie w serwisie czekaja na szklanki popychaczy do wymiany -ja powoli tracę cierpliwość.To już czwarty tydzień bez mojego samochodu. |
|
|
|
 |
Buli2
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.6 Invite
|
Wysłany: 24-10-2011, 20:44
|
|
|
u mnie to samo. ostatnio wymieniłem opony na zimowe i na moje ucho wydają się na suchym asfalcie cichsze od seryjnych letnich Yokohamek, przez co świerszczenie przy 80km/h stało się bardzo wyraźnie słyszalne i wcale nie trzeba się specjalnie wsłuchiwać. Dźwięk ten pojawia się również przy wyższych prędkościach - oceniam, że ok 3500obr i prędkość ok 120km/h. wcześniej tego nie było słychać bo zagłuszał szum opon i powietrza. teraz jeśli wyłączymy radio i jedziemy po równej nawierzchni to ewidentnie pojawia się te same świerszczenie co przy 80km/h. |
|
|
|
 |
Pims
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.6
|
Wysłany: 25-10-2011, 09:10
|
|
|
Zgłosiłem problem do serwisu.
Sprawdzono błędy na komputerze - wszystko OK !
Serwis jednak problem odnotował i obiecał, że zadzwoni.
...zadzwonił. Podobno centrala zna problem i producent pracuje nad oprogramowaniem sterownika silnika.
Jeśli się tylko pojawią poprawki mają się odezwać i wzywać klientów z problemem świerszczy przy stosowaniu paliwa 95.
Czekam więc i tymczasem nie dam demontować silnika - zresztą na razie mi tego nie proponowano. |
|
|
|
 |
alfredo
Mitsumaniak
|
Wysłany: 25-10-2011, 10:14
|
|
|
Pims napisał/a: | Zgłosiłem problem do serwisu.
Sprawdzono błędy na komputerze - wszystko OK !
Serwis jednak problem odnotował i obiecał, że zadzwoni.
...zadzwonił. Podobno centrala zna problem i producent pracuje nad oprogramowaniem sterownika silnika.
Jeśli się tylko pojawią poprawki mają się odezwać i wzywać klientów z problemem świerszczy przy stosowaniu paliwa 95.
Czekam więc i tymczasem nie dam demontować silnika - zresztą na razie mi tego nie proponowano. |
Dokładnie tak samo postąpili ze mną (tyle, że nie podłączali pod komputer).
Sugerowali zalać 98. Beta pisała, że nie pomaga.
Duże przebiegi macie ze świerszczem?
Ja już jeżdże ok. 10kkm. Pojawił się przy około 2kkm.
Zastanawiam się, czy jeżdzenie ze świerszczem nie wpłynie negatywnie na żywotność silnika. |
|
|
|
 |
BRUNNER
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer SB
|
Wysłany: 25-10-2011, 12:00
|
|
|
Ciekawe czy będą wzywali również posiadaczy Lancerów... |
|
|
|
 |
sh
Forumowicz
Auto: ----
|
Wysłany: 25-10-2011, 12:47
|
|
|
U mnie tez swierczenie tez pojawilo sie po mniej wiecej takim czasie. Peirwsze 1k oszczedzalem auto i nie bylo na 100%. Pojawil sie jakos pozniej, ale tez nie duzo pozniej wiec oceniam ze kolo 2k.
Generalnie tankowanie 98 to moim zdaniem mit. Ja tankuje roznie, czasem 95, czasem 98. Faktycznie nieraz po zatankowaniu tej lepszej swierczenie niby sie wycisza ale wczesniej badz pozniej wraca. Inna sprawa ze nawet jezdzac na 95 raz slysze bardziej a raz mniej.
I to ze problem jest przy 2500-3200 to rowniez mit. Ja to ladnie slysze przy 80 na piatym biegu jak i wyprzedzajac na tracie na biegu nr 3 lub 4.
Miemy nadzieje, ze cos z tym zrobia. Albo mechanicznie albo softwareowo, byleby zniknelo |
|
|
|
 |
Beta
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-10-2011, 12:56
|
|
|
na samym początku zaczynali u mnie od zmiany opropgramowania i nic nie pomogło.na dniach mam miec wymienionie te szklanki to dam znać co dalej . |
|
|
|
 |
alfredo
Mitsumaniak
|
Wysłany: 25-10-2011, 16:25
|
|
|
Beta napisał/a: | na samym początku zaczynali u mnie od zmiany opropgramowania i nic nie pomogło.na dniach mam miec wymienionie te szklanki to dam znać co dalej . |
szklanki to raczej skutek, niż przyczyna |
|
|
|
 |
linek
Nowy Forumowicz
Auto: Pnin 2.0 GDI
|
Wysłany: 25-10-2011, 23:49 świerszcz
|
|
|
U mnie te świerszcze to ordynarny dźwięk klepania zaworów, jaki można usłyszeć w leciwym dużym fiacie. Tylko że w fiacie to słychać jak za wysoki bieg wrzucisz, a w mitsubishi przy każdym biegu jak łapie obroty 1,8 -2,2k. Wystarczy dobrze rozgrzać silnik, i zaczyna się to przez radio przebijać. Żenada |
|
|
|
 |
alfredo
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-10-2011, 10:02
|
|
|
Może trzeba złożyć zbiorowy pozew i wskazać nieprzekraczalny termin likwidacji wady? Razem łatwiej i taniej - prawnik, rzeczoznawca itp.?
Bo na rozwiązanie można czekać w nieskończoność a gwarancja ucieka...
Kilka tygodni warto poczekać oczywiście, ale takie uspokajanie serwisu na długo mi nie wystarczy. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 26-10-2011, 10:34
|
|
|
Od razu podpowiem, że samochód działa więc kwestia uznania wady będzie dyskusyjna... Samochód służy to takiego celu jaki został wyprodukowany... |
|
|
|
 |
Beta
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-10-2011, 14:04
|
|
|
wiem że szklanki to skutek a nie przyczyna . Zdaje sobie tez sprawe to własnie moje auto słuzy jako eksperymentalne i dlatego tez czekam na odpowiedź Warszawy na moje kolejne pismo. Na pierwsze otrzymałam odpowiedź szybko a teraz czeka i czekam i mysle że czekaja czy bedzie świerszcz po wymianie szklanek. |
|
|
|
 |
Wedrowiec
Forumowicz
Auto: ASX DID LP Intense
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Posty: 310 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-10-2011, 18:45
|
|
|
krzychu napisał/a: | Od razu podpowiem, że samochód działa więc kwestia uznania wady będzie dyskusyjna... Samochód służy to takiego celu jaki został wyprodukowany... |
zerknij do gwarancji, nawet trzeszczenie plastików - jeżeli jest uciążliwe - musi być naprawione w ramach gwarancji. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 26-10-2011, 18:51
|
|
|
Wedrowiec napisał/a: | zerknij do gwarancji, nawet trzeszczenie plastików - jeżeli jest uciążliwe - musi być naprawione w ramach gwarancji. |
A w gwarancji jest napisane w jakim czasie gwarant ma zlikwidować "uciążliwość"?
Myślałem, że chcecie się powołać na niezgodność towaru z umową...
Posłuchałem tego pliku i chyba nie słyszę "tego". |
|
|
|
 |
|