Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
To nie prędkośćpowoduje wypadki
Autor Wiadomość
_Slawek_ 
Mitsumaniak

Auto: E-DE3A, 5FNRL
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-10-2011, 10:59   

krzychu napisał/a:
brak umiejętności w zachowaniu przy wyższej prędkości

Jeszcze raz... Żadne umiejętności nie upoważniają do szybszej jazdy po drogach publicznych. Przecież umiejętności nie skrócą drogi hamowania :?

___________FTOstory________________Odyseja Seichan____

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 22-10-2011, 11:05   

_Slawek_ napisał/a:
Żadne umiejętności nie upoważniają do szybszej jazdy po drogach publicznych.

Nie uprawniają do jazdy niezgodnej z przepisami....

_Slawek_ napisał/a:
Przecież umiejętności nie skrócą drogi hamowania :?

Niby tak, ale poza hamowaniem jeszcze jest np. omijanie przeszkody np. z dohamowaniem co może się zdarzyć przy przepisowej prędkości, a ktoś nie ma umiejętności lub odruchu takiego manewru. Oczywiście przyjdzie policjant i stwierdzi "niedostosowanie prędkości do warunków", z drugiej strony inny kierowca by ominął przeszkodę...

Ps. z rzeczy zabawnych. Na egzaminie na prawo jazdy jest taka rubryka "przekroczenie dozwolonej prędkości" i kursant ma to zaliczyć w sensie pozytywnym czyli ma ją przekroczyć, jeśli tego nie zrobi jest proszony o to przez egzaminatora :shock: Z czego to wynika (w sensie przepisów) albo poco to jest jest dla mnie wielką zagadką... :shock: Moja druga połówka wczoraj w końcu zdała, przekroczyła prędkość podczas "wbijania się w lukę" do lewoskrętu, egzaminator zaznaczył to jako pozytywne zaliczenie tego elementu egzaminu.... :shock: Mnie x lat temu to by uwalili :rolleyes:

_Slawek_ 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-10-2011, 11:19   

krzychu napisał/a:
Niby tak, ale poza hamowaniem jeszcze jest np. omijanie przeszkody np. z dohamowaniem co może się zdarzyć przy przepisowej prędkości, a ktoś nie ma umiejętności lub odruchu takiego manewru. Oczywiście przyjdzie policjant i stwierdzi "niedostosowanie prędkości do warunków", z drugiej strony inny kierowca by ominął przeszkodę...
Taką umiejętność powinien posiadać każdy, tylko gdzie się tego nauczyć skoro na kursach uczą tylko tak aby przejść jakoś egzamin, a później niech się dzieje co chce.

bastek 
Mitsumaniak
kaktusiarz

Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Wysłany: 22-10-2011, 11:38   

krzychu napisał/a:
Jak nie będzie dróg 2 jezdniowych i bezkolizyjnych skrzyżowań na drogach DK to mniej wypadków nie będzie. Tak nie ma pieszych, wszyscy jadą w jednym kierunku itd itp

przeczytaj jeszcze raz mój post
15 km, i tylko 4 odcinki po ok. 1-2 km gdzie pasy oddzialone sa linia przerywaną. a tak to albo 3 pasy (2+1) albo wysepki.
a większość wypadków to - wyleciał z drogi. bo ślisko, bo na szczycie górki samochód lekko w górę wyleciał, bo za szybko jechał i poslizg.
jakos nie kojarzę wypadku - bo z polnej, czy podporządkowanej drogi wyjechał....

Ty piszesz drogi 2-jezdniowe, a ja chcę wstawić stalową/betonowa barierkę oddzialajaca. boję się, że pasek trawy dla "kubicy" w prawie nówce audi nie bedzie przeszkodą nie do pokonania
a tabun fotoradarów - patrz, na Słowacji są skuteczne... nawek Polak tam jedzie 51 km/godz, a ginie ok. 350 osób/5,5 mln, a u nas 5500/na 38 mln mieszkańców, czyli 800/5,5 mln.

auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021-

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 22-10-2011, 13:50   

_Slawek_ napisał/a:
krzychu napisał/a:
brak umiejętności w zachowaniu przy wyższej prędkości

Jeszcze raz... Żadne umiejętności nie upoważniają do szybszej jazdy po drogach publicznych. Przecież umiejętności nie skrócą drogi hamowania :?

Ktoś już kiedyś na forum pisał zróbmy ograniczenie prędkości do 30km/h albo do 0 nie będzie wypadków/stłuczek, OC potanieje xD Ja się bym raczej zapytał jaki jest stawiać ograniczenie prędkości w miejscach do tego nie przystosowanych ?

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

_Slawek_ 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-10-2011, 14:45   

Juiceman napisał/a:
Ktoś już kiedyś na forum pisał zróbmy ograniczenie prędkości do 30km/h albo do 0 nie będzie wypadków/stłuczek
Przecież w tym kraju można sobie robić jakiekolwiek ograniczenia a ludzie i tak będą jeździć po swojemu bo każdy wie lepiej... Niech najpierw się zbliżą chociaż do 60km/h w terenie zabudowanym lub 100km/h poza nim.

I tak już zauważyłem poprawę w ciągu ostatnich lat np. na trasie Lublin-Warszawa, gdzie okazuje się, że można jechać poza terenem zabudowanym grzecznie te 90-110km/h w kolumnie kilku czy kilkunastu pojazdów i nie jest to bolesne, a dodatkowo zyskuje na tym płynność jazdy. No ale zawsze musi się trafić jakiś głąb, któremu się bardzo śpieszy i wyprzedza wszystkich po kolei spychając na pobocze samochody jadące w obu kierunkach albo wyprzedza po jednym wpychając się co chwila z powrotem zmuszając wszystkich z tyłu do hamowania. Na tego typu jednojezdniowej trasie nie ma warunków aby jechać szybko i równocześnie nie stanowić zagrożenia.

Juiceman napisał/a:
Ja się bym raczej zapytał jaki jest stawiać ograniczenie prędkości w miejscach do tego nie przystosowanych ?

Możesz rozwinąć? Bo jeśli masz na myśli stawianie ograniczeń do 50km/h poza miastem z powodu kolein, dziur itp. to jak najbardziej się zgadzam. Stawiają je nie z troski o nasze zdrowie tylko o swoje portfele, na wypadek gdyby ktoś sobie uszkodził samochód z powodu złej nawierzchni. Niech sobie w takich sytuacjach stawiają te znaki, ale niech nie wykorzystują tego jako okazji do łapania "piratów" którzy będą tamtędy mknąć z zawrotną prędkością 90km/h.

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Wysłany: 22-10-2011, 15:10   

_Slawek_ napisał/a:

Juiceman napisał/a:
Ja się bym raczej zapytał jaki jest stawiać ograniczenie prędkości w miejscach do tego nie przystosowanych ?

Możesz rozwinąć?

Jak najbardziej Trasa Wrocław ->Warszawa. 2 pasmówka w każdą stronę ograniczenie 70km. Nawierzchnia nowa wręcz idealna. Pasy odgrodzone od przeciwnych :-) Chodzi mi o stawianie + zostawianie znaków po np robotach drogowych...

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 22-10-2011, 17:44   

bastek1 napisał/a:

15 km, i tylko 4 odcinki po ok. 1-2 km gdzie pasy oddzialone sa linia przerywaną. a tak to albo 3 pasy (2+1) albo wysepki.

No to prawie jak obecna droga Bielsko -> Katowice niby z pozoru 2 pasy, większość 2 jezdniowa, parę odcinków jednojezdniowych i parę skrzyżowań bez świateł (a nawet ze światłami) i okazuje się, że tam nie ma dni żeby nie było kolizji, a tragiczne wypadki, sprasowane osobówki to raz na miesiąc co najmniej. Mogę Ci poszukasz takie obrazki jak np. ostatnio wbity pasat pod naczepę bo passat się zatrzymał za tirem, ale za pasatem tir już nie... 4 czy 5 trupów. To że ktoś koś skosi na wyjeździe z bocznej na 2 pasmówkę to norma dla tej drogi. Za to z drugiej strony są trasy S1 od Tychów za Katowice, jest z Bielska na Cieszyn nowa droga i takich obrazów nie ma. Bo droga jest zaprojektowana i przystosowana do wysokich prędkości, a skrzyżowania są tylko bezkolizyjne....

A jak mówisz, że ktoś czyści rów bo na chopce stracił przyczepność to coś mi tu śmierdzi brakiem umiejętności lub coś w stylu jej zrobili jedno drogą w okolicy na której można sprawdzić top speed i się potem chopaki przeliczają.... U nas na śląsku jest tego pełno (2 pasmówek) i rowów po chopkach nie czyszczą...

Dj Lexus 
Mitsumaniak

Auto: brak
Wysłany: 22-10-2011, 18:42   

i9i napisał/a:
i pośpiech

Tak czasem oglądam ''uwaga pirat'' i po ''złapaniu'' najczęstsza wymówka to spieszyło mi się. I właśnie ten pośpiech często doprowadza do tragicznych zdarzeń na drogach. Można do tego jeszcze dodać brawurę, pewność siebie i myślenie że mi to się nic nie stanie.

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 22-10-2011, 21:50   

Juiceman napisał/a:
Jak najbardziej Trasa Wrocław ->Warszawa. 2 pasmówka w każdą stronę ograniczenie 70km. Nawierzchnia nowa wręcz idealna. Pasy odgrodzone od przeciwnych :-) Chodzi mi o stawianie + zostawianie znaków po np robotach drogowych...

A czy aby tam nie ma skrzyżowania lub czegoś w tym typie? 70km/h jest w Małopolsce często na porządnych drogach biegnących przez wioski a już obowiązkowo w Krakowie na drogach przelotowych przez miasto i na głównych ciągach komunikacyjnych gdzie jest po dwa pasy w każdą stronę i fizyczna bariera między przeciwnymi kierunkami.

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Wysłany: 22-10-2011, 21:54   

jaca71 napisał/a:

A czy aby tam nie ma skrzyżowania lub czegoś w tym typie? 70km/h jest w Małopolsce często na porządnych drogach biegnących przez wioski a już obowiązkowo w Krakowie na drogach przelotowych przez miasto i na głównych ciągach komunikacyjnych gdzie jest po dwa pasy w każdą stronę i fizyczna bariera między przeciwnymi kierunkami.

No właśnie jest za "skrzyżowaniem"

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 22-10-2011, 22:00   

W takim razie to zonk.
W krakowie zrobili ulice z trzema pasami ruchu w każdą stronę. oczywiście dwie oddzielne jezdnie, ruch pieszych oddzielony pasem zieleni. 1/3 tej ulicy ma 70km/h a reszta 50km/h i tabliczkę plac budowy. Od dnia wyborów samorządowych nikt tam nie widział robotnika opierającego się na łopacie :P Ale za to nader często policmajstry wyrabiają tam normę bo mało kto tam jedzie wolniej niż 100km/h :( A dlaczego akurat 100km/h? Bo tylko tak da się załapać na zielona falę :D

Dj Lexus 
Mitsumaniak

Auto: brak
Wysłany: 31-10-2011, 09:41   

Coś na temat. http://www.auto-swiat.pl/...rawura-pospiech

Odpowiedz do tematu