Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
nowy akumulator? Carisma 1,6 Hatchback, 1998 benzyna
Autor Wiadomość
wrotmeen 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,6 98r LPG 74kW HB
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-11-2011, 18:10   nowy akumulator? Carisma 1,6 Hatchback, 1998 benzyna

Witam
na wstępie zaznaczę że jestem początkującym użytkownikiem auta.

Opis problemu:
przy włączonym silniku gdy zapalam światła przygasa mi podświetlanie zegara na desce rozdzielczej. Dalej, gdy zamykam okna a dokładnie przymykam bo są zamknięte przygasa mi wszystko w kabinie (deska rozdzielcza) oraz światła mijania.

Działanie:
pierwsza moja myśl-słaby akumulator. Podjechałem dzisiaj do speca od akumulatorów. Włączony silnik i światła - napięcie 14,2V. Pan spec stwierdził że ładowanie jest OK. Wyłączam silnik - spadło do 9,58V.

Wniosek speca: akumulator do wymiany. Proponował od razu jakiś zamontować (około 300zł) Na razie się wstrzymałem. Nastawiłem w garażu ładowanie i postanowiłem zaciągnąć porady.

Pytanie: Proszę o opinię czy rzeczywiście wyżej opisana sytuacja wymusza wymianę akumulatora? (Nie chciałbym wymienić i nie zauważyć żadnej zmiany-chodzi mi o przygaszające światła i kontrolki w kabinie). I jeśli tak, to proszę o info jaki akumulator najlepiej kupić (konkretny model). W wyszukiwarkach przy wpisywaniu konkretnego modelu zawsze znajduje 2-3 do wyboru. Wyposażenie: przednie szyby elektryczne, klima, radio (cari 1,6 Hatchback, 103KM. 1998)

dzięki i pozdrawiam!

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 24-11-2011, 19:39   

Jeśli faktyczni masz takie napięcie na aku to już jest trup. Zmierz sobie jeszcze raz jeśli masz czym, tak dla pewności.
Co do tego przygasania to powiedz jeszcze czy jest to bardzo silne przygasanie czy lekkie? Ogólnie to zawsze troszkę będzie przygasać bo następuje spadek napięcia. Możesz sprawdzić alternator a dokładniej regulator napięcia choć w sumie z Twoich danych wygląda, że prąd ładowania jest ok.

wrotmeen 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-11-2011, 20:37   

Według mnie przygasa za bardzo, nawet jeśli ma prawo trochę przygasnąć to na pewno nie na tyle. Zegar jest podświetlany nawet przy wyłączonych światłach, jak tylko włączam światła to od razu zegara prawie nie widać bo zapalają się wszystkie inne tj deska i ikonki nawiewaczy itp. Podciągam szyby przygasają światła i wszystko w środku auta. Ewidentnie nie jest to w porządku.

W niedzielę będę miał możliwość sprawdzenia jeszcze raz aku u kolegi. Powinien być lepszy wynik jak dzisiaj przez noc go podładuję. Na szczęście stoi w garażu.

Jak sprawdzić regulator napięcia?

Pytanie z grupy banalnych: jak podchodzę do zimnego silnika to jakie powinno być napięcie na akumulatorze? Wszystkie powyższe pomiary były dokonywane na rozgrzanym.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 24-11-2011, 20:45   

Zimny czy ciepły to nie powinno mieć znaczenia. Raczej chodzi o to, że aku był nie używany. Sprawny powinien mieć napięcie około 12,6 o ile pamiętam. Może trochę więcej. W różnych serwisach internetowych piszą, że napięcie 12,5 daje nam w połowie naładowany aku.
Ale może głupoty pisze, niech ktoś zweryfikuje.

wrotmeen 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-11-2011, 08:13   

Tak jak mówiłem, podłączyłem aku na noc do prostownika. W sumie jakieś 10h. Wszystkie ikonki przygasają tak jak to miało miejsce wcześniej. Może tak powinno być...macie tak samo (problem opisany wcześniej)?
Niestety miernik będę miał dopiero w niedzielę to sprawdzę czy się podładował choć trochę.

racenty 
Mitsumaniak

Auto: Carisma HB 97r. 1.8 85kw ASB
Wysłany: 25-11-2011, 13:56   

Po tym jak odłączasz aku powinieneś najpierw nauczyc auto obrotów dopiero wtedy możesz sprawdzić czy jest jakaś różnica. Jak w tym temacie http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=31379 <wiem tyczy sie GDi> ale powinno podejść.

nitos 
Nowy Forumowicz

Auto: Brak
Wysłany: 26-11-2011, 03:45   

To, że gaśnie zegar po włączeniu świateł, to jest normalne. Świeci mniejszą mocą, żeby nie męczyć wzroku w nocy...

racenty 
Mitsumaniak

Auto: Carisma HB 97r. 1.8 85kw ASB
Wysłany: 26-11-2011, 06:44   

A druga sprawa, jak włączysz już światła to tam przy lewej ręce masz regulacje mocy podświetlenia konsoli i zegarów, może masz na minimum? :P

W sumie jak ja wymieniłem aku to po włączeniu podgrzewania tylnej szyby nie przygasa mi tak bardzo jak miało to miejsce wcześniej wszystko w środku wliczając w to światła. Kupiłem z 2 msc temu Centre 60AH 600A.

cwaniak 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 DI-D 115KM
Kraj/Country: Belgium
Wysłany: 26-11-2011, 13:05   

Cytat:
wrotmeen

A jak odpalasz samochód to normalnie odpala bez żadnych problemów
Bo jak aku masz padnięty to raczej musisz mieć problem z odpaleniem
A jak odpalisz autko bez problemów i wtedy ci przygasają światła to raczej nie wina aku bo wtedy idzie napięcie z alternatora

Mitsubishi CARISMA 02r 1.9 DI-D

Mitsubishi CARISMA 01 1.6 16V sprzedana dla trol81

zwolin 
Forumowicz
baaardzo zły miś ;-)

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 26-11-2011, 13:10   

wrotmeen, sprawdź, czy masz czyste i dobrze dokręcone klemy. Po drugie sprawdź połączenia masy. Nie jest to jednoznaczna sytuacja, ale moim zdaniem zdaniem aku, któremu po wyłączeniu silnika napięcie spada do 9V nie dałby rady zakręcić rozrusznikiem.
Ew. podjedź gdzieś, gdzie mają miernik pojemności akumulatora i niech Ci sprawdzą (raczej ma to każda większa firma zajmujaca się akumulaatorami).

Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku

jaceksu79 
Forumowicz

Auto: actyon sports
Wysłany: 26-11-2011, 15:47   

Nie napisałeś na czym sprawdzał te 9V- bezpośrednio na akku? - jeżeli tyle jest na akku to nawet by ci nie zakręcił.Co to za spec od akumulatorów jak pisałeś , skoro nie zrobił zwykłego testu akumulatora testerem. Zajedź do byle stacji diagnostycznej i Ci zrobią. Jeżeli wyjdzie akku ok. to szukaj problemów z masą.
PS> a w ogóle sprawdzałeś, masz jakiś elektrolit jeszcze w tym akku?

wrotmeen 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-11-2011, 11:10   

więc tak...własnym miernikiem napięcie na aku jest 12,7V po nocy na wyłączonym. Odpala bez zarzutów w zasadzie nigdy nie miał problemów z rozruchem.
Zakładam że spec u którego byłem nie sprawdził tego tak jak powinien. Sprawdzał bezpośrednio na akumulatorze na wyłączonym ale rozgrzanym silniku przy zapalonych światłach. Nie wiem czym mierzył ale przyłożył do klem jakieś większe urządzenie. Nie sprawdzał nic w środku akumulatora....
Podjadę dzisiaj kupię coś do posmarowania klem, wcześniej je przeczyszcze. Rzeczywiście minusowa może jest za słabo dokręcona, możliwe że będę musiał całą wymienić bo trochę jest zdezelowana.
Co do masy to nie jestem w stanie ustalić gdzie jest podpięta. Będę musiał chyba wyjąć cały aku, ciągnie się kabel pod aku i zakręca gdzieś pod plastikową skrzynię (chyba) z filtrem powietrza. Postaram się to sprawdzić przy przeczyszczaniu klem.
Od paru dni zauważyłem że przy otwieraniu drzwi czasem mnie lekko drygnie w palec, coś jakbym był naelektryzowany może to mieć związek ze źle podłączoną masą?
pzdr

cwaniak 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 DI-D 115KM
Kraj/Country: Belgium
Wysłany: 30-11-2011, 11:30   

Raczej nie ma to nic wspólnego z masa u mnie tez czasem autko kopnie prądem
A po oczyszczeniu klem proponuje jeszcze je zakonserwować odpowiednim sprajem np miedzią w spraju lub http://www.tomsolsklep.pl...uct&prod_id=207

Mitsubishi CARISMA 02r 1.9 DI-D

Mitsubishi CARISMA 01 1.6 16V sprzedana dla trol81

Ppiotr 
Forumowicz
Ppiotr

Auto: Carisma 19TD
Wysłany: 01-12-2011, 21:48   

Aku jest do wymiany jak spada poniżej 12,5 to cela jakaś jest zwarta poprzez co możesz uszkodzić alternator nie sugeruj się że autko pali przy ładowaniu napięcie w grznicy 14,5 do 14,8 jeśli takie napięcie masz alternator jak i cały układ rególatora sprawny na sto procent sprawdzamy na wolnych obrotach i na tak ok 2-3 tys pomiar powinien być taki sam jeśli nie jest to alternator dioda któraś uszkodzona, szczotki lub rególator zależnie od obiawów. mechanik sprawdzał tobie skuteczność aku dobrym sprzętem ale mechanik musi też być kumaty. Natomiast jeśli tobie przygasa coś na instalacji szukasz pierw połączenia masy możesz łątwo zrobić to zwykłym miernikiem przełączasz na pomiar napięcia jeśli na masie masz spadek przy włączonych światłach 1 v jest dobrze sprawdzasz zasilanie bezpieczników stacyjka częsty problem zasilanie jak i wyjście z niej. Miłej zabawy
Pozdrawim Piotr

Odpowiedz do tematu