Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zestawić głośniki w cari przed liftem
Autor Wiadomość
BarbaraSowa 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-12-2011, 19:32   Jak zestawić głośniki w cari przed liftem

Witam!
W niedługim czasie mam zamiar zmienić głośniki i dlatego mam takie pytanie: Z przodu kupić głośniki 2drożne i do tyłu 2 lub 3drożne, czy dać do przodu głośniki wysokotonowe, a na tył niskotonowe? Mam radio kenwooda i te seryjne głośniki są cienkie. Nie mam zamiaru kupować wzmacniacza ani bawić się z głośnikami w drzwi bo nie mam czasu na to.

wieloryb791 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6
Wysłany: 11-12-2011, 19:43   

Ja swego czasu rozwązałem to tak: na przód dałem rozdzielny zestaw dwudrożny sinuslive o średnicy 10 cm, a z tyłu głośniki koaksialne. Montaż w desce nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale te sinuslive grały o wiele lepiej od seryjnych głośników.

tomicarisma 
Forumowicz

Auto: CARISMA 1,6 '96 + LPG
Wysłany: 12-12-2011, 01:06   

Heh.. Jeśli jeździsz z rodziną to z przodu i z tyłu 2-drożne a jeśli częściej w 2 osoby to na przód wysokotonowe a na tył niskotonowe:)

Yuppy 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Wysłany: 12-12-2011, 15:13   

tomicarisma napisał/a:
jeśli częściej w 2 osoby to na przód wysokotonowe a na tył niskotonowe:)

Ehh... proszę tylko bez herezji :) Co da w takim wypadku przeniesienie niskotonowych na tył? A raczej co zabierze, bo chyba spodziewam się rezultatów.

Zalecam nie kombinować i dać na przód zestaw odseparowany (osobno wysokotonowe gdzieś w okolicach lusterek i niskotonowe w miejsce starych głośników). Zestawy odseparowane na przód są lepsze od 2-drożnych, więc te drugie stosować tylko w ostateczności.
Na tył, jeśli będzie taka potrzeba, można dać 2-drożne w półkę.

tomicarisma 
Forumowicz

Wysłany: 12-12-2011, 15:49   Re: Jak zestawić głośniki w cari przed liftem

BarbaraSowa napisał/a:
Witam!
Mam radio kenwooda i te seryjne głośniki są cienkie. Nie mam zamiaru kupować wzmacniacza ani bawić się z głośnikami w drzwi bo nie mam czasu na to.

Chodziło mi o wstawienie głośników w miejsca fabryczne - wysokotonowe na przód i niskotonowe na tył dadzą lepszy efekt niż jednakowe z przodu i z tyłu. Chyba, że lepszej firmy to wtedy tak bo sam możesz kontrolować basy itd.

JacekeR 
Mitsumaniak

Auto: Nissan Qashkqai J10 2.0PB
Wysłany: 12-12-2011, 16:26   

Yuppy napisał/a:
Zalecam nie kombinować i dać na przód zestaw odseparowany (osobno wysokotonowe gdzieś w okolicach lusterek i niskotonowe w miejsce starych głośników). Zestawy odseparowane na przód są lepsze od 2-drożnych, więc te drugie stosować tylko w ostateczności.

Amen nic dodać nic ująć.

wieloryb791 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6
Wysłany: 12-12-2011, 16:50   

JacekeR napisał/a:
Yuppy napisał/a:

Amen nic dodać nic ująć.

Właśnie tak miałem, tylko wysokotonowe wpuściłem u góry deski rozdzielczej. Z tyłu w półce głośniki lepiej się sprawują niż w oryginalnych miejscach montażowych, bo tam plastiki trzeszczą.

SHARK1979 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Wysłany: 13-12-2011, 20:34   

BarbaraSowa napisał/a:
Mam radio kenwooda

Dobry wybór już mam kolejne i gitara :wink:

Najładniejsza Cari zlotu 2011 :)
Najładniejsza Cari zlotu 2012 :D
Najładniejsza Cari zlotu 2013 :mrgreen:
Najładniejszy Colt zlotu 2014 :D :D

Yuppy 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Wysłany: 15-12-2011, 10:02   Re: Jak zestawić głośniki w cari przed liftem

tomicarisma napisał/a:
Chodziło mi o wstawienie głośników w miejsca fabryczne - wysokotonowe na przód i niskotonowe na tył dadzą lepszy efekt niż jednakowe z przodu i z tyłu. Chyba, że lepszej firmy to wtedy tak bo sam możesz kontrolować basy itd.

Jaki lepszy efekt? Dźwięk od około 500Hz rozchodzi się kierunkowo, tzn. że musi być skierowany w stronę uszu słuchającego. Oczywiście nie zawsze jest to możliwe, ale przednie drzwi lub deska na pewno są lepszą lokalizacją niż tylna półka i granie w sufit. Pamiętaj, że głośnik wysokotonowy gra zazwyczaj dopiero od 4,5kHz, poniżej to działka niskotonowca (lub średniotonowca). Dotyczy to każdych głośników, nie tylko tych droższych i lepszych.

W ogóle to przy ograniczonym budżecie lepiej zainwestować w lepszy zestaw na przód a tył odpuścić sobie wcale. Marne głośniki zrobią tylko sieczke ze sceny.

smigol 
Forumowicz

Auto: Japan
Wysłany: 16-12-2011, 16:45   Re: Jak zestawić głośniki w cari przed liftem

BarbaraSowa napisał/a:
Witam!
W niedługim czasie mam zamiar zmienić głośniki i dlatego mam takie pytanie: Z przodu kupić głośniki 2drożne i do tyłu 2 lub 3drożne, czy dać do przodu głośniki wysokotonowe, a na tył niskotonowe? Mam radio kenwooda i te seryjne głośniki są cienkie. Nie mam zamiaru kupować wzmacniacza ani bawić się z głośnikami w drzwi bo nie mam czasu na to.

Generalnie kolego, kolega Yuppy już powiedział jak to powinno być i inne rozwiązania wezmą w łeb (a już dawanie wysokich na przód i niskich na tył to jakaś paranoja deeelikatnie mówiąc...). Żebyś nie wiem co włożył w fabryczne miejsca z przodu pod deskę to i tak będzie grało jak.... :butthead: po prostu. To jest fabryczne miejsce, ale na co innego (czytaj dalej). Ze wstawieniem 165 mm wooferów (od systemu dwudrożnego-odseparowanego) w drzwi nie ma znowu takiego wielkiego problemu i jak masz garaż, albo piwnicę to sam to zrobisz (jak jesteś zainteresowany to mogę Ci fotki podesłać co i jak). Tweetery dajesz na podszybie na taśmie dwustronnie klejącej lub najlepiej w słupki (mam takie do sprzedania gotowe... :D ), a w miejsce fabrycznych głośników to sobie zwrotnice od tego zestawu włożyć jedynie możesz... Howgh! :?

tomicarisma 
Forumowicz

Wysłany: 16-12-2011, 19:30   

"(a już dawanie wysokich na przód i niskich na tył to jakaś paranoja deeelikatnie mówiąc...)"

paranoja - a u mnie w Cari gra ładnie i lepiej niż na targowym wzmacniaczu u kumpla.
Mowa w temacie jest o tym, że nie chce się bawić kupowanie wzmacniacza ani bawić się z głośnikami w drzwi bo nie mana to czasu. Więc jeśli nie ma czasu na wstawianie głośników w drzwi to wątpię kolego żeby kupił od Ciebie super tanie tweetery w słupki i bawił się z tym.

Na pewno usytuowanie wysokotonowych na przodzie i noskotonowych na tyle brzmi lepiej niż fabryczne głośniki z Cari.

smigol 
Forumowicz

Auto: Japan
Wysłany: 16-12-2011, 21:33   

tomicarisma napisał/a:
"(a już dawanie wysokich na przód i niskich na tył to jakaś paranoja deeelikatnie mówiąc...)"

paranoja - a u mnie w Cari gra ładnie i lepiej niż na targowym wzmacniaczu u kumpla.
Mowa w temacie jest o tym, że nie chce się bawić kupowanie wzmacniacza ani bawić się z głośnikami w drzwi bo nie mana to czasu. Więc jeśli nie ma czasu na wstawianie głośników w drzwi to wątpię kolego żeby kupił od Ciebie super tanie tweetery w słupki i bawił się z tym.

Na pewno usytuowanie wysokotonowych na przodzie i noskotonowych na tyle brzmi lepiej niż fabryczne głośniki z Cari.

Więc sprawa jest bardzo prosta: MASZ ZERO POJĘCIA NA TEMAT CA- zrobisz jak uważasz i tak dla Ciebie gra to tak ładnie, więc się ciesz tym co masz i nie zawracaj d...y. Ja nie mam na sprzedaż tweeterów (nawet czytać nie umiesz) tylko GOTOWE SŁUPKI POD TWEETERY. Nie masz ochoty bawić się w "to", więc nie pytaj o takie rzeczy, jeśli i tak wolisz sobie z auta robić wiejską dyskotekę na czterech kółkach... umca,umca.umca... No nie? Ale jazda....
Chłopie... nie masz zielonego pojęcia o tym jak prawidłowo nagłośnić auto. Jak nie masz czasu na prawidłowy montaż i rozmieszczenie głośników i elementów CA w aucie, to sobie na dachu kolumny od wieży zamontuj i jazdaaaa... Masz szanse na fotke i występ w Operacji Tuning...

Jeśłi mnie poniosło to sorry, ale poważnie dałeś ciała....

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 17-12-2011, 01:17   

smigol, po co te nerwy ... i to nie tomicarisma, jest założycielem tematu tylko: BarbaraSowa, czyli to BarbaraSowa chce wsadzać głośniki w seryjne miejsca. czyli idąc dalej dobrze by było polecieć jakieś dobre głośniki które mógłby wsadzić w te otwory. Jakiegoś JBL czy MAGNAT... jakieś modele coś.

tomicarisma 
Forumowicz

Wysłany: 17-12-2011, 01:41   

smigol bez sensu jest to co piszesz.. i do czego to? nawet nie wdaję się z Tobą w dyskusję żebyś nie miał satysfakcji przed kompem, że kogoś rusza to co sobie tam w tej małej główce wydumałeś. Pomyśl dwa razy zanim coś napiszesz.

Odnośnie tematu: ja bym brał głośniki JBL w modelu GTO jakieś. Na Allegro ich pełno.

sniegu 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 90 KM
Wysłany: 17-12-2011, 01:42   

Ja wychodzę z taką propozycją na tył
http://allegro.pl/2-sztuk...1975877488.html
nie jestem jakimś audiofilem i u mnie gra praktycznie cały czas tylko tył więc myśle o czymś takim.
1. Tikacz 4 incydenty BYŁ
2.Cari 1 incydent JEST
3. Gal 2.0 v6 PRZYBYŁ
nowe kapcie:)
205/45/17"
Żadnej gleby :finga:

Odpowiedz do tematu