Jak zestawić głośniki w cari przed liftem |
Autor |
Wiadomość |
BarbaraSowa
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-12-2011, 19:32 Jak zestawić głośniki w cari przed liftem
|
|
|
Witam!
W niedługim czasie mam zamiar zmienić głośniki i dlatego mam takie pytanie: Z przodu kupić głośniki 2drożne i do tyłu 2 lub 3drożne, czy dać do przodu głośniki wysokotonowe, a na tył niskotonowe? Mam radio kenwooda i te seryjne głośniki są cienkie. Nie mam zamiaru kupować wzmacniacza ani bawić się z głośnikami w drzwi bo nie mam czasu na to. |
|
|
|
 |
wieloryb791
Mitsumaniak
Auto: MSS 1.6
|
Wysłany: 11-12-2011, 19:43
|
|
|
Ja swego czasu rozwązałem to tak: na przód dałem rozdzielny zestaw dwudrożny sinuslive o średnicy 10 cm, a z tyłu głośniki koaksialne. Montaż w desce nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale te sinuslive grały o wiele lepiej od seryjnych głośników. |
|
|
|
 |
tomicarisma
Forumowicz

Auto: CARISMA 1,6 '96 + LPG
Pomógł: 6 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Posty: 192 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 12-12-2011, 01:06
|
|
|
Heh.. Jeśli jeździsz z rodziną to z przodu i z tyłu 2-drożne a jeśli częściej w 2 osoby to na przód wysokotonowe a na tył niskotonowe:) |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Kwi 2010 Posty: 214 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-12-2011, 15:13
|
|
|
tomicarisma napisał/a: | jeśli częściej w 2 osoby to na przód wysokotonowe a na tył niskotonowe:) |
Ehh... proszę tylko bez herezji Co da w takim wypadku przeniesienie niskotonowych na tył? A raczej co zabierze, bo chyba spodziewam się rezultatów.
Zalecam nie kombinować i dać na przód zestaw odseparowany (osobno wysokotonowe gdzieś w okolicach lusterek i niskotonowe w miejsce starych głośników). Zestawy odseparowane na przód są lepsze od 2-drożnych, więc te drugie stosować tylko w ostateczności.
Na tył, jeśli będzie taka potrzeba, można dać 2-drożne w półkę. |
|
|
|
 |
tomicarisma
Forumowicz

|
Wysłany: 12-12-2011, 15:49 Re: Jak zestawić głośniki w cari przed liftem
|
|
|
BarbaraSowa napisał/a: | Witam!
Mam radio kenwooda i te seryjne głośniki są cienkie. Nie mam zamiaru kupować wzmacniacza ani bawić się z głośnikami w drzwi bo nie mam czasu na to. |
Chodziło mi o wstawienie głośników w miejsca fabryczne - wysokotonowe na przód i niskotonowe na tył dadzą lepszy efekt niż jednakowe z przodu i z tyłu. Chyba, że lepszej firmy to wtedy tak bo sam możesz kontrolować basy itd. |
|
|
|
 |
JacekeR
Mitsumaniak
Auto: Nissan Qashkqai J10 2.0PB
Pomógł: 7 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 1426 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 12-12-2011, 16:26
|
|
|
Yuppy napisał/a: | Zalecam nie kombinować i dać na przód zestaw odseparowany (osobno wysokotonowe gdzieś w okolicach lusterek i niskotonowe w miejsce starych głośników). Zestawy odseparowane na przód są lepsze od 2-drożnych, więc te drugie stosować tylko w ostateczności.
Amen nic dodać nic ująć. |
|
|
|
 |
wieloryb791
Mitsumaniak
Auto: MSS 1.6
|
Wysłany: 12-12-2011, 16:50
|
|
|
JacekeR napisał/a: | Yuppy napisał/a: | Zalecam nie kombinować i dać na przód zestaw odseparowany (osobno wysokotonowe gdzieś w okolicach lusterek i niskotonowe w miejsce starych głośników). Zestawy odseparowane na przód są lepsze od 2-drożnych, więc te drugie stosować tylko w ostateczności.
Amen nic dodać nic ująć. |
Właśnie tak miałem, tylko wysokotonowe wpuściłem u góry deski rozdzielczej. Z tyłu w półce głośniki lepiej się sprawują niż w oryginalnych miejscach montażowych, bo tam plastiki trzeszczą. |
|
|
|
 |
SHARK1979
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 3029 Skąd: Łęczyca
|
Wysłany: 13-12-2011, 20:34
|
|
|
BarbaraSowa napisał/a: | Mam radio kenwooda |
Dobry wybór już mam kolejne i gitara |
_________________ Pomogłem?-nie krępuj się wciśnij pomógł
Najładniejsza Cari zlotu 2011
Najładniejsza Cari zlotu 2012
Najładniejsza Cari zlotu 2013
Najładniejszy Colt zlotu 2014 |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Kwi 2010 Posty: 214 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-12-2011, 10:02 Re: Jak zestawić głośniki w cari przed liftem
|
|
|
tomicarisma napisał/a: | Chodziło mi o wstawienie głośników w miejsca fabryczne - wysokotonowe na przód i niskotonowe na tył dadzą lepszy efekt niż jednakowe z przodu i z tyłu. Chyba, że lepszej firmy to wtedy tak bo sam możesz kontrolować basy itd. |
Jaki lepszy efekt? Dźwięk od około 500Hz rozchodzi się kierunkowo, tzn. że musi być skierowany w stronę uszu słuchającego. Oczywiście nie zawsze jest to możliwe, ale przednie drzwi lub deska na pewno są lepszą lokalizacją niż tylna półka i granie w sufit. Pamiętaj, że głośnik wysokotonowy gra zazwyczaj dopiero od 4,5kHz, poniżej to działka niskotonowca (lub średniotonowca). Dotyczy to każdych głośników, nie tylko tych droższych i lepszych.
W ogóle to przy ograniczonym budżecie lepiej zainwestować w lepszy zestaw na przód a tył odpuścić sobie wcale. Marne głośniki zrobią tylko sieczke ze sceny. |
|
|
|
 |
smigol
Forumowicz

Auto: Japan
|
Wysłany: 16-12-2011, 16:45 Re: Jak zestawić głośniki w cari przed liftem
|
|
|
BarbaraSowa napisał/a: | Witam!
W niedługim czasie mam zamiar zmienić głośniki i dlatego mam takie pytanie: Z przodu kupić głośniki 2drożne i do tyłu 2 lub 3drożne, czy dać do przodu głośniki wysokotonowe, a na tył niskotonowe? Mam radio kenwooda i te seryjne głośniki są cienkie. Nie mam zamiaru kupować wzmacniacza ani bawić się z głośnikami w drzwi bo nie mam czasu na to. |
Generalnie kolego, kolega Yuppy już powiedział jak to powinno być i inne rozwiązania wezmą w łeb (a już dawanie wysokich na przód i niskich na tył to jakaś paranoja deeelikatnie mówiąc...). Żebyś nie wiem co włożył w fabryczne miejsca z przodu pod deskę to i tak będzie grało jak.... po prostu. To jest fabryczne miejsce, ale na co innego (czytaj dalej). Ze wstawieniem 165 mm wooferów (od systemu dwudrożnego-odseparowanego) w drzwi nie ma znowu takiego wielkiego problemu i jak masz garaż, albo piwnicę to sam to zrobisz (jak jesteś zainteresowany to mogę Ci fotki podesłać co i jak). Tweetery dajesz na podszybie na taśmie dwustronnie klejącej lub najlepiej w słupki (mam takie do sprzedania gotowe... ), a w miejsce fabrycznych głośników to sobie zwrotnice od tego zestawu włożyć jedynie możesz... Howgh! |
_________________ Fortuna favet fortibus... |
|
|
|
 |
tomicarisma
Forumowicz

|
Wysłany: 16-12-2011, 19:30
|
|
|
"(a już dawanie wysokich na przód i niskich na tył to jakaś paranoja deeelikatnie mówiąc...)"
paranoja - a u mnie w Cari gra ładnie i lepiej niż na targowym wzmacniaczu u kumpla.
Mowa w temacie jest o tym, że nie chce się bawić kupowanie wzmacniacza ani bawić się z głośnikami w drzwi bo nie mana to czasu. Więc jeśli nie ma czasu na wstawianie głośników w drzwi to wątpię kolego żeby kupił od Ciebie super tanie tweetery w słupki i bawił się z tym.
Na pewno usytuowanie wysokotonowych na przodzie i noskotonowych na tyle brzmi lepiej niż fabryczne głośniki z Cari. |
|
|
|
 |
smigol
Forumowicz

Auto: Japan
|
Wysłany: 16-12-2011, 21:33
|
|
|
tomicarisma napisał/a: | "(a już dawanie wysokich na przód i niskich na tył to jakaś paranoja deeelikatnie mówiąc...)"
paranoja - a u mnie w Cari gra ładnie i lepiej niż na targowym wzmacniaczu u kumpla.
Mowa w temacie jest o tym, że nie chce się bawić kupowanie wzmacniacza ani bawić się z głośnikami w drzwi bo nie mana to czasu. Więc jeśli nie ma czasu na wstawianie głośników w drzwi to wątpię kolego żeby kupił od Ciebie super tanie tweetery w słupki i bawił się z tym.
Na pewno usytuowanie wysokotonowych na przodzie i noskotonowych na tyle brzmi lepiej niż fabryczne głośniki z Cari. |
Więc sprawa jest bardzo prosta: MASZ ZERO POJĘCIA NA TEMAT CA- zrobisz jak uważasz i tak dla Ciebie gra to tak ładnie, więc się ciesz tym co masz i nie zawracaj d...y. Ja nie mam na sprzedaż tweeterów (nawet czytać nie umiesz) tylko GOTOWE SŁUPKI POD TWEETERY. Nie masz ochoty bawić się w "to", więc nie pytaj o takie rzeczy, jeśli i tak wolisz sobie z auta robić wiejską dyskotekę na czterech kółkach... umca,umca.umca... No nie? Ale jazda....
Chłopie... nie masz zielonego pojęcia o tym jak prawidłowo nagłośnić auto. Jak nie masz czasu na prawidłowy montaż i rozmieszczenie głośników i elementów CA w aucie, to sobie na dachu kolumny od wieży zamontuj i jazdaaaa... Masz szanse na fotke i występ w Operacji Tuning...
Jeśłi mnie poniosło to sorry, ale poważnie dałeś ciała.... |
_________________ Fortuna favet fortibus... |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 17-12-2011, 01:17
|
|
|
smigol, po co te nerwy ... i to nie tomicarisma, jest założycielem tematu tylko: BarbaraSowa, czyli to BarbaraSowa chce wsadzać głośniki w seryjne miejsca. czyli idąc dalej dobrze by było polecieć jakieś dobre głośniki które mógłby wsadzić w te otwory. Jakiegoś JBL czy MAGNAT... jakieś modele coś. |
|
|
|
 |
tomicarisma
Forumowicz

|
Wysłany: 17-12-2011, 01:41
|
|
|
smigol bez sensu jest to co piszesz.. i do czego to? nawet nie wdaję się z Tobą w dyskusję żebyś nie miał satysfakcji przed kompem, że kogoś rusza to co sobie tam w tej małej główce wydumałeś. Pomyśl dwa razy zanim coś napiszesz.
Odnośnie tematu: ja bym brał głośniki JBL w modelu GTO jakieś. Na Allegro ich pełno. |
|
|
|
 |
sniegu
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 90 KM
Pomógł: 10 razy Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 755 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: 17-12-2011, 01:42
|
|
|
Ja wychodzę z taką propozycją na tył
http://allegro.pl/2-sztuk...1975877488.html
nie jestem jakimś audiofilem i u mnie gra praktycznie cały czas tylko tył więc myśle o czymś takim. |
_________________ Definicja trzeźwości Śniega:
Człowiek jest trzeźwy tak długo jak długo potrafi leżeć na podłodze niczego się nie przytrzymując
Stadko
1. Tikacz 4 incydenty BYŁ
2.Cari 1 incydent JEST
3. Gal 2.0 v6 PRZYBYŁ
nowe kapcie:)
205/45/17"
Żadnej gleby
 |
|
|
|
 |