Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA2x] Stuka w silniku tylko co i dlaczego??
Autor Wiadomość
carbon11 
Mitsumaniak

Auto: Avance 02 / IS250 /Acc Type S
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-12-2011, 18:52   

eddisson napisał/a:
Che wstępnie zdiagnozować i obrać kierunek działań, czy remont czy szukać całego sprawnego i swap.

Jeśli to panewka i wał będzie się jeszcze nadawał to wymiana panewek moim zdaniem jak najbardziej koszty do przeżycia ,ale jak wał będzie do szlifu lub co gorsza do wymiany to wymieniał bym motor.

Xsystoff 
Mitsumaniak
user

Auto: brak
Wysłany: 26-12-2011, 10:21   

Panewka nie powinna czasem stukac jednostajnie i zwiekszac czestotliwosc stuku wraz ze zwiakszajaca sie predkoscia obrotowa silnika? Tutaj cos zaczyna stukac, na chwile przestaje, znowu zaczyna... Dziwny dzwiek.

radek79 
Mitsumaniak

Auto: x5
Wysłany: 26-12-2011, 10:37   

kiedyś posiadałem lancie kappe 2.0T i też miałem problem z stulającymi panewkami co w końcu doprowadziło do obrócenia na piątym cylindrze i i tam odgłos stukania panewek był całkiem inny a na filmiku słychać jakby jakaś śrubka się poluzowała i terkotała pod deklem zaworów
moje http://forum.mitsumaniaki...1458294#1458294

figusss12 
Nowy Forumowicz

Auto: galant
Wysłany: 26-12-2011, 12:21   

Z filmiku ciężko stwierdzić dokładnie co dolega,to tak jak leczenie na odległość :wink: a co do panewek to tak na słuch tez jednoznacznie nie idzie stwierdzić na 100% czy to one winne,bez zwalenia miski to można jedynie przypuszczać ze to panewki,równie dobrze morze to być sworzeń tłoka lub przytarty tłok,zawory,uszczelka wypalona miedzy cylindrami albo jakaś luźna śrubka :)

eddisson 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A
Wysłany: 26-12-2011, 14:38   

Nagrałem jeszcze raz jak ten silnik klepie. Tu od razu podziękowania dla mojej Madzi :)
A oto plik:
http://vxd.pl/galant/stukanie.mp3

Był odpalany 3 razy by dobrze uwiecznić moment odpalania.
Nagrałem też jak stuka przy zaworach wydechowych tuż nad głowicą przy obudowie rozrządu, przy wałku balansowym przy pompie oleju i przy kolektorze ssącym. Ostatnia część nagrania to jak już jest rozgrzany.

Dziś usłyszałem jakby rzeczywiście coś tam się klekotało jak jakiś kawałek metalu czy śrubka...

Próbowałem także odpiąć wtryskiwacze i stukot nadal jest :(

figusss12 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-12-2011, 15:07   

Kurcze nie bardzo mi to na panewkę wygląda,chyba ze dopiero się zaciera,u ciebie odpala na zimnym dobrze,a u mnie przez chwile zastukał i cisz zaś po do daniu gazu powyżej 2000 rpm to stukał podobnie do twojego,i u mnie stracił na mocy,morz cos z popychaczami, zaworami lub uszczelka pod głowicą :?: ewentualnie spalanie sutkowe...

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 26-12-2011, 18:36   

Zawory. zawory , może być spalanie stukowe jak czujnik? panewka bardziej głuchy daje odgłos

Tu coś ciekawego zawory

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 26-12-2011, 19:43   

Na rozgrzanym stukot bardzo przypomina panewkę, ale na zimnym już nie. Jak padła panewka w moim lancerze, to czy zimny czy ciepły to waliło. Myślę, że na początek do zwalenia pokrywa zaworów i sprawdzenie popychaczy. Czyli generalnie metodą eliminacji od rzeczy najłatwiejszych do sprawdzenia.

Odnośnie miejsca z którego dochodzi dźwięk, to tak naprawdę w przypadku panewki dźwięk nosi po całym silniku. Pierwsze co wtedy robiłem to zdjęcie pokrywy zaworów. Ale okazało się, że jest ok.
Co ciekawe silnik mocy nie stracił, ale po 70km dźwięk był masakryczny. Ale bez drastycznego spadku ciśnienia oleju dojechał do punktu zmiany silnika.

figusss12 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-12-2011, 20:25   

Tez na początek sprawdził bym popychacze i wałek oraz dźwigienki ,potem zostaje sprawdzić sprężanie i ciśnienie oleju i czujnik spalania sutkowego,chociaż jeśli było by coś z czujnikiem to powinien palić się check engine.

eddisson 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A
Wysłany: 26-12-2011, 20:33   

Komp nie wywala spalania stukowego więc to co innego.
Ażeby sprawdzić resztę to muszę pokręcić paroma śrubami, a to nie będzie łatwe, bo ostatnio czasu brak :(
2x D53A

deejay 
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Wysłany: 26-12-2011, 20:42   

Zdemontuj jeszcze w miarę możliwości osłonę paska rozrządu i sprawdz napiecie paska , bo dzwięk przypomina tez tak jakby był uszkodzony napinacz paska i pasek wpada w wibracje i obija w osłone rozrządu . Wystarczy zdemontowac górną osłoną , jest przykręcona na 4 śruby i zaobserwować przy pracy silnika czy przypadkiem pasek nie wpada w wibracje i nie obija w swoim najdłuższym odcinku o osłone rozrządu .

Wklejam link do filmiku w którym jest to zobrazowane od 0.40 sec. ale w twoim przypdu chodzi mi o pasek rozrządu .

http://www.youtube.com/watch?v=EL63sDgmhQY

diabelll 
Forumowicz

Auto: Galant ;>
Wysłany: 26-12-2011, 23:33   

Moim zdaniem to nie panewki ... obstawiam na zuzyte popychacze dostaly luzow i klekotaja mozna z tym zyc ale wkurza bo to nie diesel wkoncu :P

figusss12 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-12-2011, 00:02   

No morze i nie panewki,ale niema co tego bagatelizować lepiej dmuchać na zimne i zdiagnozować co go boli,musi chodzić jak pszczółka 8) a nie jak sieczkarnia :biggrin:

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 27-12-2011, 00:39   

popychacze to by przecież też i na wolnych klepały. i o wiele równiej by klepały.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 27-12-2011, 23:17   

Saqu napisał/a:
popychacze to by przecież też i na wolnych klepały
szczególnie na wolnych obrotach.
Saqu napisał/a:
o wiele równiej by klepały
Niekoniecznie. Potrafią "poklepywać", "cyk, cyk, cyk" coraz ciszej aż całkowicie umilkną i tak w kółko. Często jedna sztuka :wink:

Odpowiedz do tematu