Przesunięty przez: Hubeeert 25-12-2006, 13:47 |
Podgrzewne lusterka - warte zachodu? |
Autor |
Wiadomość |
kelt_69 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2006, 19:37 Podgrzewne lusterka - warte zachodu?
|
|
|
Witam
Mam takie pytanie, czy warto zamontować sobie wkłady podgrzewające do lusterek?
Na allegro znalazłem kilka takich rozwiązań, jednak nie wim czy przypadkiem nie pękną lusterka zimą jak zacznie się je rozgrzewać.
Czy ktoś stosował już takie pomysły?
allegro1 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 15-12-2006, 19:54
|
|
|
Ja mam fabrycznie podgrzewane lusterka sprzężone z grzaniem tylnej szyby - fabrycznie grzanie wyłącza się automatycznie po 20 minutach samoczynnie więc jak masz wyprowadzone fabrycznie kabelki od grzania do lusterek a nie masz ich podgrzewanych to gdy podepniesz pod to te maty grzewcze i podkleisz lusterka to będzie jak fabrycznie... |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
raddex
m3m&mitsumaniak

Auto: Lancer GT, 2016 r., 2,4 Pb
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Sie 2005 Posty: 1239 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 15-12-2006, 23:09
|
|
|
Ja również mam fabryczne lusterka, ale u matki w Toyocie zrobiłem indywidualnie. Kupiłem na Allegro maty grzewcze (trochę inne-czarne), do tego 2 kabelki podłaczone do przycisku podgrzewania tylnej szyby, zamontowałem i działa bez problemów (oczywiście jak jest włączone podgrzewanie tylnej szyby). Napewno warto sobie coś takiego sprawić. Przydaje się zimą i jak pada deszcz. |
_________________ Mitsubishi Lancer GT 2,4 MIVEC - 2016 US ver.
Mitsubishi Galant Kombi 2,0 elegance - 2001r. - LPG - sprzedany
Mitsubishi Lancer Kombi 1,6 16V 113KM, 1997r. - sprzedany 05.07.2010
 |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2006, 23:16
|
|
|
Ja w swoim Galancie tez mam fabrycznie zamontowane pogrzewanie luterek - super rzecz szczegolnie rano jak jest mroz i wsiadam do auta ... wlacze na chwilke i lusterka sa odmrozone .
Nie wiem jak sprawuja sie te maty grzewcze z allegro ale fabryczne sa rewelacyjne . |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 16-12-2006, 01:59
|
|
|
hmmm a ja odesle do funkcji szukaj z gornego menu forum, dowiesz sie tam wszystkiego lacznie z tym po czym poznac ze mozesz podlaczyc podgrzewanie lusterek bez problemu, a nawet jak zalozyc maty grzewcze
PS.
a masz pewnosc ze juz teraz nie masz podgrzewanych ?? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 16-12-2006, 05:54
|
|
|
Podgrzewanie jest w sumie niepotrzebne przez większość część roku - docenia się je dopiero teraz kiedy wsiadasz rano do auta przy temp. poniżej zera. Dla mnie jest to już standard i nie wyobrażam sobie auta bez tego "bajeru", ale do dobrego bardzo szybko się człowiek przyzwyczaja... |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24295 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 17-12-2006, 14:47
|
|
|
mam porownanie, bo Colt nie ma a Galant ma fabryczne podgrzewanie lusterek i przy ataku zimy w listopadzie mialem problem, bo jechalem Coltem, prawe lusterko zawalone szronem, chcialem odmrozic 'z przyciska' a tu... d..a - ciezko sie zmienia pasy bez tego (szczegolnie w duzych miastach)
jak dla mnie - bardzo dobra rzecz |
|
|
|
 |
DiPi [Usunięty]
|
Wysłany: 17-12-2006, 15:07
|
|
|
witam , założylem a dokładnie bartek założyl mi w colcie maty grzewcze z allegro zakupione !!! mam je około miesiaca i żadnego problemu z nimi nie widze super sprawa , tak jak chłopaki piszą . Podłączone mam pod przycisk ogrzewania tylnej szyby i z tym też nie ma problemu POLECAM !! |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 17-12-2006, 15:13
|
|
|
Też przyłączę się do tych peanów. W Carismie nie przeszkadzały mi szybki na korbkę, ani też brak elektrycznej regulacji ustawienia lusterek, ale brak ich podgrzewania owszem, i to bardzo. Jakoś jednak szybciej dojrzałem do sprzedaży autka, niż do założenia mat grzejących |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 18-12-2006, 00:19
|
|
|
Etam Cari to pierwsze auto z podgrzewanymi lusterkami. Szczerze mowiac bez tego tak samo sie jezdzi i jak lusterko ktos ukradnie to tansze jest bez ogrzewania. Wg. mnie jesli ktos ma w okazyjnej cenie to brac jesli nie to nie warto zachodu.. |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 22-12-2006, 00:06
|
|
|
Ja za to wywalam kasę co miesiąc na garaż, jeden plus - nic nie srobię. |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 24-12-2006, 11:48
|
|
|
Ale np. pod sklepem jak zostawisz samochód przy (np. jak ubiegłej zimy) -20 stopniach to już się taki bajer przyda.Według mnie to powinien być odzielny guzik do tych lusterek,bo czasem szyba jest czysta i tylko lustreka się ogrzewa i jest niepotrzebnie energia marnowana. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 24-12-2006, 14:17
|
|
|
Co racja to racja. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 24-12-2006, 15:28
|
|
|
Cytat: | jest niepotrzebnie energia marnowana. |
porownujac - zaparowane lusterka i szyba tylna - wlaczam ogrzewanie, mija 20-30sek lusterka odparowane, a na szybie z tylu nawet nie widac zeby cos sie ruszylo od ogrzewania - wiec raczej jeden guzik styka |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
|
|