[CAX 92-96] Stukanie w tylnym zawieszeniu. |
Autor |
Wiadomość |
Grayson76 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-12-2006, 10:43 [CAX 92-96] Stukanie w tylnym zawieszeniu.
|
|
|
Mam ciekawy problem w Colciku.Pojawia sie stukanie w tylnym zawieszeniu ,ale zeby bylo ciekawiej zawsze gdy jest mokra nawierzchnia inaczej gdy spadnie deszcz.Wtedy pojawia sie stukanie w tylnej czesci na nierownosciach.Gdy jest sucho problem nie powstaje.Sugestie? |
Ostatnio zmieniony przez josie 18-02-2007, 15:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-12-2006, 10:48
|
|
|
Ja bym sprawdził sworznie. Co do tego że stuka tylko na mokrym to nie wiem... Może tylko wtedy to zauważasz. |
|
|
|
 |
Grayson76 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-12-2006, 10:58
|
|
|
Miestety!Zona tez jezdzi tym autkiem,jezdzimy razem i trudno by bylo abysmy oboje byli przewrazliwieni. |
|
|
|
 |
bear007 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-12-2006, 11:41
|
|
|
temat byl juz poruszany na forum...stuka amortyzator bodajze...wada kazdego colta..moj najtanszy i SKUTECZNY sposob to smar w sprayu valvoline..popryskaj w srodek amortyzatora jak go podniesiesz...wystarczy na kilka miesiecy;) |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-12-2006, 11:43
|
|
|
bear007 napisał/a: | temat byl juz poruszany na forum...stuka amortyzator bodajze...wada kazdego colta..moj najtanszy i SKUTECZNY sposob to smar w sprayu valvoline..popryskaj w srodek amortyzatora jak go podniesiesz...wystarczy na kilka miesiecy;) |
Na skrzypienie też pomoże? |
|
|
|
 |
bear007 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-12-2006, 11:50
|
|
|
hehe smieszne i niesamowicie amatorskie wydawac sie moze, ale TAK ja raz na rok robie taka kuracje i wystarcza
dodam ze nie mam zadnych luzow w zawieszeniu--postukuje i poskrzypuje od czasu do czasu...to chyba wina brudu/piachu |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 16-12-2006, 13:03
|
|
|
Grayson76 napisał/a: | Pojawia sie stukanie w tylnym zawieszeniu |
Poszukaj na forum.
Zmora Coltów C5x, CAx oraz CJO. Podczas deszczu stuka sprężyna zawieszenia. Dzieje się to w miejscu gdzie spoczywa na amortyzatorze. W 99% aut z tak rozwiązanym tylnym zawieszeniem sprężyna na końcu jest śrubowo skręcona do środka swej osi symetrii, a w Colcie jest ona prosta. Na nierównościach niestety ma możliwość zmiany położenia w gnieździe i wtedy puka oraz stuka. Gdy jest mokro, dostaje się kurz, brud i woda, co potęguje stuki. Jednak jest na to dość skuteczny sposób, który zresztą wypróbowałem. Mianowicie:
Na ostatni dolny zwój sprężyny naciągasz cienki gumowy wężyk (sprężyna ma chyba średnicę 10 mm). I wszystko składasz.
Dosłownie kilka dni temu jechałem podczas deszczu i przypomniało mi się jakie kiedyś dochodziły stuki a teraz cisza. Jeżdżę tak od ok. roku i poprawa jest gigantyczna, stuknęło może kilka razy, a po wymianie amortyzatorów (2 tygodnie temu) nie stuknęło ani razu.
Polecam ten patent, nic lepszego chyba jeszcze nie wymyślono. |
|
|
|
 |
ŁukaszGTi [Usunięty]
|
Wysłany: 17-12-2006, 19:58
|
|
|
ha ha wrescie ktos napisal o tej rzeczy, bo ja tez to mam, bylem ciekaw co to jest
gdy robilem cos u swojego mechanika przy okazji mowilem 'sprawdz zawieszenie bo z tylu cos mi stuka' i zawsze mowil ze jest wszystko ok! ja na to jak to ok jak stuka
POWIEM JESZCZE JEDNO!!! te stukanie tez NAJCZESCIEJ! wystepuje gdy jest mokro i pada deszcz
to jest cos takiego puk puk puk ...
ale mam nadzieje ze to jest sprezyna a nie sworzeń |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-12-2006, 14:39
|
|
|
Łukasz W napisał/a: | to jest cos takiego puk puk puk ...
ale mam nadzieje ze to jest sprezyna a nie sworzeń |
Dokłkadnie. Puk, Puk, Puk... I też mam nadzieję że nie sworzeń...
u Mnie tak puka z przodu ale tylko przy wolnej jeździe (dojazd do skrzyżowania) i spokojnym ruszaniu.
Ostatnio mechanik mi powiedział że amorka będe miał do wymiany ale amor chyba by tak nie pukał?
Aha stwierdził tak po "zakołysaniu" przodu z prawej strony co wydało mi się dość dziwne. Że niby za bardzo się bujał czy co? |
|
|
|
 |
drozek [Usunięty]
|
Wysłany: 17-02-2007, 21:06
|
|
|
Witajcie!
Czy te stuki maja taki metaliczny dzwiek? Jakby cos uderzalo w bagazniku o jego dno? Np jakis metal wlasnie? Ja w swoim Colcie CJ0 od zimy wlasnie cos takiego zauwazylem, przeszukalem juz caly bagaznik w poszukiwaniu przyczyn, ostatnio nawet wpadlem na pomysl,ze to uderza od spodu, o bagaznik taka oslona (podobno oslona tlumika).
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Grayson76 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-02-2007, 21:10
|
|
|
Stuka jak jest mokro?Czy cały czas obojętnie od warunków pogodowych? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 18-02-2007, 07:37
|
|
|
drozek napisał/a: | Czy te stuki maja taki metaliczny dzwiek? Jakby cos uderzalo w bagazniku o jego dno? Np jakis metal wlasnie? | Dokładnie. to właśnie sprężyny. To co podałem w linku. Grayson76 napisał/a: | Stuka jak jest mokro?Czy cały czas obojętnie od warunków pogodowych? | Tylko jak jest mokro. |
|
|
|
 |
kumanprx [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2007, 12:47
|
|
|
dokladnie mam to samo , tylko ze jeszcze nie mialem czasu sie tym zajac i sprawdzic co to dokladnie jest , myslalem ze to lewarek w bagazniku mi sie obuja o cos a jednak sie mylilem wiec bede musial kupic taki spray i popsikac , tylko niestety nie wiem z ktorej strony z tylu mi to zawieszenie puka/stuka bo jeszcze niestety nie mialem okazji zglebic tego problemu ;/ |
|
|
|
 |
Grayson76 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2007, 13:39
|
|
|
Niema co zgłębiać!Stuka z dwóch stron! |
|
|
|
 |
drozek [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2007, 17:04
|
|
|
U mnie te stuki rzeczywiscie sa raz z lewej strony, raz z prawej. Zazwyczaj sie pojawiaja jak bujnie samochodem na nierownosci. Co do pytania czy dzieje mi sie to tylko gdy jest mokro...To teraz sie przejechalem (pogoda piekna i sucho) i sa tez, choc wydaje mi sie,ze mniej. Czy objawy z przyczyny, ktora podaliscie sa tylko gdy jest mokro? Czy moglo mi sie tam naniesc brudu i dlatego puka gdy jest sucho? |
|
|
|
 |
|