Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
info dotyczace wymiany oleju po 2000km WAZNE !!!
Autor Wiadomość
Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-11-2011, 09:30   

jaca71 napisał/a:
Wszelkie wymiany eksploatacyjne robisz na częściach "aftermarketowych" w dowolnym "garage". Do ASO jedziesz jak coś nie gra

I wsłaśnie dlatego nie rozumiem oburzenia jaceksu79, jak pisałem o niefirmowym filtrze oleju. Jakoś importerowi w USA nie przeszkadza, że ma on INNE właściwości filtrujące niż "oryginał"...

jaceksu79 
Forumowicz

Auto: actyon sports
Wysłany: 18-11-2011, 09:41   

jaca71 napisał/a:
Przed wysłaniem samochodu do Polski zrobiłem przegląd roczny - za wymianę oleju wzięli 36$ - reszta z listy free. Wszystkie przeglądy gwarancyjne są bezpłatne płacisz tylko za materiały. W niezależnym warsztacie wymian oleju to 24$ :) ale chciałem mieć "porządny" olej.

Normalnie Ameryka :mrgreen: :wink:

[ Dodano: 18-11-2011, 09:43 ]
Luk napisał/a:
I wsłaśnie dlatego nie rozumiem oburzenia jaceksu79

ja nie jestem oburzony tylko Ty
nie wiem, czy sprzedajesz zamienniki czy co, że Ciebie tak to dotknęło. Ja też jeżdżę tylko na zamiennikach.
Napisałem jak jest i tyle. Miałem udawać, że jest inaczej? W europie są takie zasady, tak producent określa, tak sporządza umowę gwarancyjną - no i co więcej?
Może jeszcze inaczej - stwierdzam fakt niewłaściwej eksploatacji, importer podejmuje decyzję( gwarancja, gest handlowy, czy nic). Klient dostaje odpowiedź w przypadku negatywnej zazwyczaj się odwołuje, a ja całą dokumentację przekazuję prawnikowi na umowie. Rolą serwisu jest spełnienie standardów wyznaczonych przez producenta - co więcej w takiej sytuacji mógłby zrobić serwis? Oszukać, że nic nie widział? ( oczywiście rozmawiamy bez konkretnego przypadku) - tak to w skrócie wyglądałoby z drugiej strony lady... całe szczęście, że już nie muszę się tym zajmować, ojjj szczęście!

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 19-11-2011, 19:41   

jaceksu79 napisał/a:
W europie są takie zasady, tak producent określa, tak sporządza umowę gwarancyjną - no i co więcej?
Chciałoby się rzec: "Nie mamy pańskiego płaszcza! No i co nam pan zrobi? :lol: :lol: :lol: "

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

jaceksu79 
Forumowicz

Wysłany: 19-11-2011, 19:51   

JCH napisał/a:
Chciałoby się rzec: "Nie mamy pańskiego płaszcza! No i co nam pan zrobi? :lol: :lol: :lol: "

Kurcze, z jakiego to filmu? :mrgreen: oglądałem to

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 19-11-2011, 19:54   

jaceksu79 napisał/a:
JCH napisał/a:

Kurcze, z jakiego to filmu? :mrgreen: oglądałem to
Z "Misia" chyba ... :)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

April77 
Mitsumaniak
April77

Auto: Lancer
Wysłany: 19-11-2011, 21:58   

A ja mam takie pytanie - CZY KTOŚ ZNA PRZYPADEK ŻE OD NIE ORYGINALNEGO FILTRA ZEPSUŁ SIĘ SILNIK?
Pytam dlatego że na poprzedniej wymianie oleju kupiłem zamiennik ale go nie wykorzystałem bo w ASO namówili mnie na oryginał. Teraz gwarancja dobiega końca i nie wiem czy przy tej wymianie jechać do ASO po super filtr (a wymienić olej u "pana Kazia), czy założyć zamiennik?

jaceksu79 
Forumowicz

Wysłany: 19-11-2011, 22:03   

Tak, ja znam ale w innej japońskiej marce. I znam osobiście z mojego forda scorpio - przeskoczył łańcuch rozrządu - oryginalny filtr miał 2 zawory - jeden wysokiego ciśnienia upuszczający w momencie zatkania filtru tak aby nie zginęło ciśnienie w układzie smarowania, a drugi aby olej nie spływał do miski z układu po zgaszonym silniku. W zamienniku nie było tego drugiego i przy rozruchu nastąpił klops. Oszczędziłem na filtrze 20 złoty a straciłem 1000zł i tylko tyle bo sam robiłem
Inny przypadek dotyczący filtra powietrza (nie podam producenta)do mojego carnivala 2,9tdi - zima, breja,wilgoć...auto straciło moc w trasie i zaczął dymić. Doczłapałem się pod firmę. Na miejscu okazało się, że na wskutek wilgoci rozwinął się wkład filtra powietrza i zassało go do kolektora dolotowego :!: No ale przecież zamienniki są ekstra, producent danego samochodu nie wie co mówi, a GVO jest skarbem dla byłych cinkciarzy.
Taki sam przypadek STI - dokładnie identyczny ( ale facet był właśnie maniakiem oszczędzania na wszystkim mając STI bo nawet LPG do niej założył)

[ Dodano: 19-11-2011, 22:18 ]
Cytat:
Z "Misia" chyba ... :)

zgadza się :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=h5aF2CSwNTU

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 20-11-2011, 20:38   

April77 napisał/a:
CZY KTOŚ ZNA PRZYPADEK ŻE OD NIE ORYGINALNEGO FILTRA ZEPSUŁ SIĘ SILNIK?

Ja znam. Filtry Hiflofiltro zarżnęły kilka silników w R6. Info od znajomego z serwisu Yamaha. Moim zadniem na filtrach nie ma sensu oszczędzać i nadmiernie kombinować. Jak filtr oleju w ASO kosztuje 25-45 PLN to taki wydatek nie rozwala domowego budżetu. Podobnie jest z filtrami paliwa do diesla. Niektórzy się cieszą że zamiennik wytrzymuje 50-80kkm a oryginał zapycha się po 20-25kkm. Później taki klient wydaje kilka tysięcy na wtryski i pompę i wymienia drogi filtr paliwa przy każdej zmianie oleju.
Prawdą jest, że oryginalne filtry oleju Mitsu oferowane w Europie produkowane są przez Knacht, Mann lub Waftec.

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 21-11-2011, 11:53   

tomekrvf napisał/a:
oryginalne filtry oleju Mitsu oferowane w Europie produkowane są przez Knacht, Mann lub Waftec.

Czyli jak założyłem Mann W610/3, to tak jakby oryginał ? :roll:
Zresztą wszystkie filtry zakładam Mannowe .

waldinio 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sedan 1.8
Wysłany: 21-11-2011, 13:01   

Uwex napisał/a:
tomekrvf napisał/a:
oryginalne filtry oleju Mitsu oferowane w Europie produkowane są przez Knacht, Mann lub Waftec.

Czyli jak założyłem Mann W610/3, to tak jakby oryginał ? :roll:
Zresztą wszystkie filtry zakładam Mannowe .

mnie w Witpol Tychy powiedzieli, ze to jest nieoryginalny, ze muszą mi zalożyć oryginal za 50zl :P a ten W610/3 kupiłem za 19zł ;/

lichy 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Wysłany: 21-11-2011, 13:45   

Uwex napisał/a:
Mann W610/3

...a tak swoją drogą to jest ten sam filtr, co w Seicento 1.1 :shock:
Honda HR-V e:HEV Advance '2025 (Crystal Black Pearl) 1.9 kkm

tomekk223 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8INVITE CVT
Wysłany: 21-11-2011, 19:16   

Witam
Panowie może ktoś z was miał odczynienia z olejem GULF 5W30 w aso zaproponowano mi wymianę na taki olej.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 21-11-2011, 22:08   

tomekk223, Sprawdź w temacie "Jaki olej do nowego Lancera wlaliście" czy jakoś takoś. Chyba ktoś coś pisał w tym temacie jakieś 2 lata temu. Może 3.

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Wysłany: 14-01-2012, 16:04   

Ja mam dwóch kumpli samochodziarzy - jeden "hondziarz", drugi "mercedysta"- spotkaliśmy się ostatnio i podsykutowaliśmy o olejach. Ten od hond leje motula (od lat), ten od MB LiquiMoly. Oczywiście dyskusja nie doprowadziła do żadnych konkretnych wniosków poza mętlikiem w mojej głowie, mętlik ten zaś sprowadza się do dylematu:
145 zł kontra 187 zł
Nie chcę wywoływać podobnej dyskusji tutaj - ale może ktoś z Was jeździł na którymś z tych olejów i może powiedzieć kategoryczne NIE lub TAK dla któregoś z nich?
Auto jest bezawaryjne i w zasadzie nie dokładam do niego, więc mogę mu zafundować coś lepszego raz do roku - a może polecicie jeszcze coś innego, coś, co ewidentnie jest lepsze na podstawie Waszych obserwacji? Teraz mam castrola, miałem też lazerwaya, wcześniej używałem shella i mobila, w motorze motula - ale nie zauważyłem istotnych różnic. Hondziarz odradzał castrola (ponoć ma przykre doświadczenia, ale dawno temu), mercedesiarz nie chciał słyszeć o żadnym innym jak LM. Podpowiedzcie proszę.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 14-01-2012, 16:25   

Oba są dobrymi olejami. Jak byś zapytał ziomali z BMW to oni znowu polecają Valvoline. Te 3 marki są mało znane, za to podobno bardzo dobre....

Odpowiedz do tematu