|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[EAx 97-04] Kolizja... Wypadek :( |
Autor |
Wiadomość |
BigTomala
Mitsumaniak MOD Black Dragon

Auto: GALANT Sport Edition EA5A V6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 25 razy Dołączył: 01 Cze 2006 Posty: 309 Skąd: GDAŃSK/Pruszcz Gd
|
Wysłany: 16-10-2010, 20:53 [EAx 97-04] Kolizja... Wypadek :(
|
|
|
Trafiło na mnie... stałem w kolumnie samochodów (korek) wjechał we mnie rozpędzony młody człowiek... Skasował mi tył auta. Brak słów
Czekam na rzeczoznawcę z ubezpieczenia. Zastanawiam się co dalej robić
Tak wyglądał :
Tak wygląda :
Uploaded with ImageShack.us |
_________________ To, że akurat milczę nie oznacza, że nie mam nic do powiedzenia... Kiedy rozum śpi budzą się upiory...
 |
Ostatnio zmieniony przez BigTomala 11-02-2011, 20:09, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 16-10-2010, 21:01
|
|
|
Ładnie Ci dygnął Jak się domyślam to auto miałeś w idealnym stanie ogólnym, więc ja bym robił, ale pewnie z 4 000 zł trzeba liczyć. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 16-10-2010, 21:13
|
|
|
Na dachu nie widać jakiś wzgubień Szczeliny na prawej stronie sie nie zmieniły jeżeli tak, to wymieniaj ćwiartke auta, oraz reszte uszkodzonych elementów i ciesz się dalej Galem, rzeczoznawca na 100% wykalkuluje szkode całkowita, kwestia tego co dla Ciebie będzie opłacalne. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
BigTomala
Mitsumaniak MOD Black Dragon

Auto: GALANT Sport Edition EA5A V6
Pomógł: 25 razy Dołączył: 01 Cze 2006 Posty: 309 Skąd: GDAŃSK/Pruszcz Gd
|
Wysłany: 16-10-2010, 21:20
|
|
|
Hugo napisał/a: | Ładnie Ci dygnął |
Wbił się jak w masło... Dobrze, ze wyszliśmy z tego bez większych obrażeń. (Mam obdukcje z urazem biczowym kręgosłupa)
Hugo napisał/a: | Jak się domyślam to auto miałeś w idealnym stanie ogólnym |
Większość elementów była nowa (całe zawieszenie) To była moja "zabawka" do jazdy dla przyjemności
robertdg napisał/a: | Szczeliny na prawej stronie sie nie zmieniły |
Na razie to nie mogę na to patrzeć... ale raczej wesoło nie jest... Policja oszacowała, że jechał ok 140-150 km/h... droga hamowania wynosiła ok 150 m (ślady opon) |
_________________ To, że akurat milczę nie oznacza, że nie mam nic do powiedzenia... Kiedy rozum śpi budzą się upiory...
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 16-10-2010, 21:41
|
|
|
BigTomala, mi tez byłoby przykro, gdybym się znalazł w takiej sytuacji, jednakże ważne, że tylko tyle się stało, jezeli to tak mozna wogóle okreslić. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Cezar
Mitsumaniak Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
Pomógł: 26 razy Dołączył: 13 Lip 2005 Posty: 7812 Skąd: Olsztyn
|
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 16-10-2010, 21:52
|
|
|
Walcz o odszkodowanie z OC sprawcy za uraz fizyczny !!! Spokojnie wyrwiesz 15.000 PLN. Wiem co mówię - byłem agentem ubezpieczeniowym.
A co do Galanta - podliczą ci zapewne szkodę całkowitą, lecz nie oddawaj samochodu ("złomu") - odbierz gotówkę i naprawiaj. |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 6516 Skąd: Gdynia/Aagotnes
|
Wysłany: 16-10-2010, 22:54
|
|
|
BigTomala, współczuję. Mam nadzieję, że następca będzie lepszy |
_________________ Gość zobacz moje miśki - EA5A '98 i EA2W '02 by fj_mike
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14375 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 17-10-2010, 02:37
|
|
|
Hugo napisał/a: | Jak się domyślam to auto miałeś w idealnym stanie ogólnym |
Jeszcze jakim....
To auto tak wyglądało prawie cały czas, jeżdżone tylko w ładną pogodę i parkowane z dala od tłumu Wsiadając do niego można było odnieść wrażenie, że jest nowe...
Tak jak rozmawialiśmy... Tomku, Ty byś chyba psychicznie się wykończył wiedząc, że w aucie była wstawiona nowa ćwiartka, a co byś nie zrobił ideału już nie będzie. Szkoda będzie całkowita. Teraz kwestia na ile wycenią wartość wraku. Ale tak czy inaczej ja bym go popchnął na części. Masz całą deskę, silnik w idealnym stanie, blachy... Jest tego. Jak wyjdziesz na swoje to opchniesz resztę w całości żeby garażu nie blokować. Wartość z EUROTAXU to będzie co najwyżej 3/4 jego rynkowej wartości, bo auta z przebiegiem 130tys są o wiele droższe, tym bardziej, że to przebieg prawdziwy.
fj_mike napisał/a: | BigTomala, współczuję. Mam nadzieję, że następca będzie lepszy |
Hehe, o godnego następcę nie jest łatwo Ale chyba takiego znaleźliśmy. Ideałem jeszcze nie jest, ale to już kwestia czasu, prawda Tomku? Minie może z miesiąc, a po Pruszczu pomknie identyczny Black Dragon, tyle że z Vką pod maską z większym garbem
PS Zderzak będziesz musiał koniecznie przełożyć... Do sporta nic nie mam, ale ten Avance bardziej mi pasuje, nawet z chromowanym grillem |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 17-10-2010, 11:35
|
|
|
BigTomala, bierz pieniądze z ubezpieczenia i sprzedawaj to co zostało.
Naprawa tyłu jest stosunkowo łatwa więc dobre pieniądze powinieneś wziąć, a że opinię Twoj samochód ma dobrą więc sprzeda się szybko
Naprawiać też możesz, ale znając troszkę Twoje podejście do pewnych spraw - raczej nie będziesz zadowolony z efektów. |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Pomógł: 155 razy Dołączył: 26 Wrz 2006 Posty: 6099 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 17-10-2010, 12:03
|
|
|
Osobiście też jestem po stłuczce w korku , ale to było przy predkości ok 20km/h , chuku co niemiara U ciebie to naprawdę porzadnie uderzył ważne ze wszyscy cali .
Powiem ci tak po tych fotkach co wstawiłem , wyszła całka bez dwóch zdań

więc u ciebie naprawa na 100% przekroczy wartość pojazdu . Wszystko zależy w jakiej firmie jest ubezpieczony sprawca , oby to było PZU |
|
|
|
 |
stary alfer
Mitsumaniak Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Lip 2007 Posty: 5211 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 17-10-2010, 17:32
|
|
|
BigTomala napisał/a: | (Mam obdukcje z urazem biczowym kręgosłupa) |
Gdybyś potrzebował pomocy w kwestii szkody na zdrowiu z OC sprawcy, to w zasadzie jestem na bieżąco po własnym wypadku. Jeśli będę umiał pomóc, chętnie to zrobię.
enanthate napisał/a: | Spokojnie wyrwiesz 15.000 PLN. Wiem co mówię - byłem agentem ubezpieczeniowym. |
Nie wiem co oznacza "uraz biczowy kręgosłupa", ale jeśli nie będzie niczego na RTG to szału może nic być. Szczególnie, że po powodziach dzieją się dziwne rzeczy w kwestii wysokości wypłat za szkody osobowe.
Generalnie, aby nie być tym stratnym, sugeruję pójść za zwolnienie lekarskie. |
_________________ Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego,
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
pipi_ja
Forumowicz
Auto: Galant EA 2.5 V6
|
Wysłany: 17-10-2010, 17:46
|
|
|
Ten biczowy uraz to nic innego jak ponaciągane mięśnia szyi i pleców. Miałem to samo po kwietniowej wywrotce. Tak jak pisali przedmówcy, warto ubiegać się odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu. Mi PZU sprawcy przyznało 1500zł, nie zgodziłem się z tym i wziąłem firmę która zajmuje się takimi sprawami. Jak do tej pory wypłacili już prawie 4tys zł i to podobno jeszcze nie koniec. Gwarantuję, że zaczniesz mieć bóle głowy, udaj się do neurologa na leczenie i po zakończeniu dołącz historię choroby. Zobaczysz, że dostaniesz kasę na połowę drugiego gala. Może jest roche biegania,ale to sie opłaci. |
|
|
|
 |
stary alfer
Mitsumaniak Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Lip 2007 Posty: 5211 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 17-10-2010, 18:25
|
|
|
pipi_ja napisał/a: | Może jest roche biegania,ale to sie opłaci. |
Jeśli bierze się firmę, która dochodzi odszkodowania - nie chodzi się nigdzie
Standardowe wynagrodzenie takiej firmy zaczyna się już od 10% wartości przyznanego odszkodowania.
Warto jeszcze przypomnieć, że należy się odszkodowanie z własnego NW oraz z ubezpieczenia na życie jeśli takowe się ma.
Generalnie warto odrobinę się wysilić, aby przytulić kilka tysięcy, które się należy! |
_________________ Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego,
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
Seichan
Mitsumaniak mod KMM i MMA

Auto: Honda Odyssey & new projec
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 11 Wrz 2010 Posty: 14174 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 17-10-2010, 18:45
|
|
|
stary alfer napisał/a: | Jeśli bierze się firmę, która dochodzi odszkodowania - nie chodzi się nigdzie |
Chodzi się, jeśli dojdzie do sporu sądowego. Przynajmniej 2 razy - na przesłuchanie informacyjne i zeznania w charakterze strony
Na etapie przedsądowym z kolei warto znależć firmę (kancelarię), która specjalizuje się w dochodzeniu roszczeń komunikacyjnych i osobowych od ubezpieczyciela sprawcy.
Zdarzają się też firmy współpracujące z rzeczoznawcami, którzy wyceniają wartość szkody komunikacyjnej.
Jeśli chodzi o szkody osobowe, to niektóre firmy odszkodowawcze współpracują z lekarzami (najczęściej biegłymi sądowymi) i warto wcześniej zasięgnąć opinii lekarza, żeby wiedzieć jaki jest uszczerbek na zdrowiu.
Poza tym trzeba brać wszelkie rachunki (chociaż najlepiej faktury imienne) z kupowanych leków, warto też kserować recepty, skierowania itp. To wszystko przyda się w razie sporu sądowego, żeby wykazać koszty leczenia, bo można również tego żądać od ubezpieczyciela.
Do tego dochodzi jeszcze zadośćuczynienie za doznaną krzywdę.
Jeśli sprawa będzie dobrze prowadzona i rzeczywiście będą podstawy, to odszkodowanie i zadośćuczynienie faktycznie mogą pomóc w zakupie nowego samochodu |
_________________ MitsuManiaki Assistance
Nie mam marzeń, tylko cele - Harvey Reginald Specter
Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. Hemingway.
Rekin Seichan
FTO story
Odyseja Seichan
 |
|
|
|
 |
|
|