Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 2.0 DID] Gniazdo USB - podłokietnik
Autor Wiadomość
NikoMati 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 D Intense+
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-10-2011, 11:40   [II 2.0 DID] Gniazdo USB - podłokietnik

Mam pytanko w sprawie gniazda USB w moim misku (rok prod.2010)
Obecnie mam tylko gniazdo AUX w schowku i zaślepkę USB (miejsce na złącze)
Mój kolega właśnie odebrał nowego outlandera (2011) i w tym miejscu już mam gniazdo USB.
Radia wyglądają tak samo więc moje pytanie brzmi czy można to jakoś przerobić (dołożyć) aby mieć takie złącze?

Pozdrawiam
Artur

borsak1 
Forumowicz
2.2D MiVEC Intense+

Auto: Outlander II
Wysłany: 24-10-2011, 09:42   

Na pewno tak samo a może kolega nie ma schowka nad radiem a ty masz ?

NikoMati 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-10-2011, 20:46   

Nie mam dokładnie tąką samą - deska niczym się nie różni.
Jedyna różnica oczywiście oprócz silnika to czarne relingi... :D :D i cena :!: :!:

wojtek_z
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2011, 22:59   

oj tam oj tam
zegary się jeszcze trochę różnią
:D

NikoMati 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-10-2011, 09:30   

wojtek_z napisał/a:
oj tam oj tam
zegary się jeszcze trochę różnią
:D

Zegary nie tylko funkcje na wyświetlaczu ;) dodatkowe masz kolego Wojtku :D :D

michalch 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2.0DI-D, Passat 1.8T
Wysłany: 03-02-2016, 13:41   

odświeżę temat, mam u siebie w Outku z 2010 r. samą zaślepkę gniazda USB, znalazłem na allegro kabel z gniazdem do montażu w podłokietniku:

kabel usb

i zastanawiam się czy w fabrycznym radiu jest możliwość podpięcia tego przewodu? Radio mam takie:

Zastanawiam się też, gdzie ewentualnie włączałoby się funkcję USB? Znalazłem też taki moduł USB:

moduł

Czy ktoś z kolegów uruchamiał coś takiego wcześniej?

jmpdesign 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 DID 2010
Wysłany: 05-02-2016, 14:36   

michalch napisał/a:
Czy ktoś z kolegów uruchamiał coś takiego wcześniej?

Właśnie działam dokładnie z tym, z czym Ty masz zamiar.
Zaglądnij do wątków:
http://forum.mitsumaniaki...1440750#1440750
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=91591

Pozornie nie do końca na temat, ale moduł BT i USB to od któregoś momentu (2009/2010) to samo. Czyli aby zainstalować gniazdo USB musisz też kupić moduł BT/USB.
Mój stary moduł BT nie miał USB, więc wymieniłem na nowy z USB i chciałem zaktualizować w nim soft.
Wszystko dało się podpiąć, co na początku nie było dla mnie jasne, bo złącza w obu modułach są różne.
Niestety po zmianie nie zadziałało to u mnie, albo trzeba za pomocą komputera pomóc can-busowi zobaczyć nowy moduł albo kupiłem uszkodzony. Czekam aż koledzy na forum pomogą w ww. wątkach odpowiedzieć na to moje pytanie.

Osobna sprawa to to, jaka jest potem funkcjonalność tego gniazda USB? Ja go potrzebuję jedynie do upgrade'u oprogramowania w module BT, a Ty pewnie bardziej myślałeś o innych zastosowaniach...

[ Dodano: 08-02-2016, 10:39 ]
Co do konieczności aktywacji modułu BT (forum Evo, ale pewnie będzie analogicznie):
http://www.evoxforums.com...ead.php?t=69444

"7) Have dealer program the car with the MUT-III scantool program to recognize the bluetooth module. It will literally take 10 minutes for them to do."

Ja będę w przyszłym tygodniu próbował to zrobić w ASO.

michalch 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-02-2016, 11:07   

No własnie kolego dość dużo mi pomogły Twoje posty, ale mam jeszcze kilka pytań, czy moduł BT znajduje się za radiem? i czy masz może jakiś schemat jak wyjąć te kratki i radio żeby nic nie połamać? albo może da się jakoś sprawdzić czy moduł ma usb bez wyciągania tego wszystkiego?

Zastanawiałem się też z którego roku masz Outka? bo możliwe że w moim module BT jest już USB tylko że bez przewodu i gniazda. Pytanie czy jak podłącze odpowiedni przewód to to od razu zacznie działać, czy też może będzie tak jak u Ciebie, czyli aktywacja w komputerze.
Co do moich zastosowań przewodu USB, szczerze mówiąc zależy mi głównie na muzyce, ale upgradem oprogramowania BT też bym nie pogardził, czy udało Ci się już ściągnąć pliki z oprogramowaniem?

Odezwij się jak uda Ci się to uruchomić w ASO to pewnie pójdę Twoimi śladami.

Poza tym jak będziesz w ASO to może zapytaj też o możliwość uruchomienia autoryglowania drzwi po przekroczeniu określonej prędkości i domykania szyb przy zamykaniu auta:) - w VW to wszystko uruchomiłem przewodem, więc może w Mitsu też tak się da.

jmpdesign 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-02-2016, 11:54   

Odpowiadając na Twoje pytania michalch:

1. Moduł BT znajduje się za radiem, poniżej. Jak wyciągniesz radio to na dole w dziurze, do której uzyskujesz dostęp. Przykręcony 2 śrubami.

2. kratki są każda na 4 zatrzaski, podważasz od dołu (są małe rowki) najlepiej narzędziami plastikowymi do deski/tapicerki, ale można pazurami czy śrubokrętem. Potem 2 śruby na dole pod kratkami odkręcasz i podważasz panel radia palcami od dołu potem od góry; na dole jest 1 zatrzask u góry 3 zatrzaski. Odpinasz 1 złączkę/wiązkę przewodów od panelu. Samo radio jest na 4 śrubach.
Ja się uczyłem z tego (na filmie stary moduł BT bez USB, ale zasada ta sama):
https://www.youtube.com/watch?v=9aCRIFlV5AU

3. sprawdzić prawdopodobnie można czy masz moduł z USB próbując wejść w tryb programowania. U mnie nie działało, bo najpierw nie miałem modułu z USB, a teraz nie mam go na razie aktywnego. Instrukcja tu:
http://mmc-manuals.ru/man...80016200ENG.HTM

4. Ja mam Outka z końca 2010, miałem stary moduł, ale już na przejściówce, którą wystarczyło wypiąć, aby wpiąć nowy BT/USB.

5. Sam jestem ciekaw czy występowały takie sytuacje aby fabrycznie był moduł z USB tylko bez wyprowadzenia przewodu, po swoich doświadczeniach to na logikę - wątpię.

6.
Pliki z oprogramowaniem:
http://mmc-manuals.ru/Aud...nds_Free_Module

7. odnośnie funkcji ETACS-a, o które pytasz:
a) autoryglowanie, wg info jakie otrzymałem w samym ETACSie się nie da, można włączyć w funkcjach alarmu, w zależności od tego jaki posiadasz, w moim się nie da.
b) domykanie szyb - u mnie standardowo było po drugim, długim przytrzymaniu guzika na pilocie lub gumy na klamce. Ponoć nie da się włączyć aby domykało zawsze po jednym naciśnięciu pilota.
Tych odpowiedzi odnośnie ETACSa nie traktuj jako wyrocznię, bo wiedza w ASO na ten temat była dość pobieżna. Na forum dużą wiedzę w tym zakresie ma tokyo.

Jak będę miał nowe wieści to postaram się napisać, ścignij mnie na priv za 2 tygodnie gdybym się nie odezwał.

michalch 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-02-2016, 17:23   

Kolego jmpdesign dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź, jak znajdę w końcu chwilę czasu to zajrzę za to radio (ten film na yt, w pełni wyjaśnia sprawę), ale pewnie będzie tak jak mówisz, szczególnie że mamy auta z tego samego okresu, moje jest z sierpnia 2010 r. Sprawdzę jeszcze ten tryb diagnostyczny, może akurat się uruchomi.

Odezwę się za jakieś dwa tygodnie, bo sam jestem ciekaw czy uda Ci się to rozwiązać.

Co do ETACS, to muszę też podjechać do ASO na wymianę w ramach akcji serwisowej, bo nasze roczniki miały jakiś problem z tym modułem, czy Ty już może wymieniałeś?

jmpdesign 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-02-2016, 17:28   

Tak, wymieniałem ETACS w ramach akcji serwisowej. A problemy faktycznie miałem nie raz ze światłami.

michalch 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-02-2016, 10:24   

jmpdesign napisał/a:
Odpowiadając na Twoje pytania michalch:

3. sprawdzić prawdopodobnie można czy masz moduł z USB próbując wejść w tryb programowania. U mnie nie działało, bo najpierw nie miałem modułu z USB, a teraz nie mam go na razie aktywnego. Instrukcja tu:
http://mmc-manuals.ru/man...80016200ENG.HTM

5. Sam jestem ciekaw czy występowały takie sytuacje aby fabrycznie był moduł z USB tylko bez wyprowadzenia przewodu, po swoich doświadczeniach to na logikę - wątpię.

Miałeś rację, nie można wejść w menu serwisowe radia, więc modułu BT z USB nie ma, w takim razie nie wiem czy jednak nie przemyślę zakupu całego radia z navi i usb:/

jmpdesign 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-02-2016, 11:05   

Ja też docelowo myślę o zmianie radia, ale na razie chciałbym tylko móc rozmawiać przez telefon w samochodzie bez problemów :)

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 13-02-2016, 08:16   

kup sobie chińską nawigację i będziesz miał i jedno i drugie :)

ramzes
[Usunięty]

Wysłany: 24-03-2016, 20:09   

Ja właśnie myślę o chińskiej navigacji, ale chodzi mi po głowie, aby tak przerobić kokpit, aby zamontować w nim iPada. Tylko nie wiem jak :)

Odpowiedz do tematu