czujnik parkowania |
Autor |
Wiadomość |
JUR17
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi outlander II
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-06-2013, 22:51 czujnik parkowania
|
|
|
Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy odnoście czujników parkowania tylnych. Zanim oddałam auto do naprawy to czujniki reagowały tak. ok 60 cm od przeszkody a teraz jak wrócił z serwisu (wymiana sprzęgła) reaguje dopiero ok. 5 cm od przeszkody. Co może być powodem, że tak się przestawił? Dodam, że mam hak holowniczy i te 5 cm. to stosunkowo mało, żeby zaparkować przed innym autem z pomocą czujnika. |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 17-06-2013, 00:06 Re: czujnik parkowania
|
|
|
JUR17 napisał/a: | Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy odnoście czujników parkowania tylnych. Zanim oddałam auto do naprawy to czujniki reagowały tak. ok 60 cm od przeszkody a teraz jak wrócił z serwisu (wymiana sprzęgła) reaguje dopiero ok. 5 cm od przeszkody. Co może być powodem, że tak się przestawił? Dodam, że mam hak holowniczy i te 5 cm. to stosunkowo mało, żeby zaparkować przed innym autem z pomocą czujnika. | Odleglosc vs czulosc czujnikow ustawia sie testerem diagnostycznym MUT-III. W ASO ci to zrobia. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
sylb
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
|
Wysłany: 17-06-2013, 10:23
|
|
|
Po montażu haka, też miałem problem z czujnikami.
W instrukcji podobno jest opisana procedura, zmiany pola zasięgu.
Trzymasz 10s, przycisk od wył. czujników i coś sie tam zmienia. |
|
|
|
 |
JUR17
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-06-2013, 10:46
|
|
|
no właśnie czytałam coś o zmianie zasięgu czujników tylko chyba czujniki były montowane na własną rękę bo w kabinie nie mam przycisku po lewej stronie od kierownicy dotyczącego czujników parkowania.
Dodam, że nie mieszkam w Polsce a zanim oddałam auto do serwisu do prawy wszystko było ok. |
|
|
|
 |
marrok
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 290 Skąd: Biegun Północny
|
Wysłany: 17-06-2013, 16:09
|
|
|
JUR17 napisał/a: | no właśnie czytałam coś o zmianie zasięgu czujników tylko chyba czujniki były montowane na własną rękę bo w kabinie nie mam przycisku po lewej stronie od kierownicy dotyczącego czujników parkowania.
. | Na przeglądzie rozłączyli akumulator i czujniki się rozregulowały Może coś w komputerze przestawili Jaka masz wersję wyposażenia czujniki parkowania - fabryczne były w większości modeli, nie było ich tylko w podstawowej wersji Invite i najbogatszej Instyle NAVI - tu była kamera cofania... |
_________________ zawsze z podniesionym czołem...
Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 17-06-2013, 20:33
|
|
|
JUR17 napisał/a: | no właśnie czytałam coś o zmianie zasięgu czujników tylko chyba czujniki były montowane na własną rękę bo w kabinie nie mam przycisku po lewej stronie od kierownicy dotyczącego czujników parkowania.
Dodam, że nie mieszkam w Polsce a zanim oddałam auto do serwisu do prawy wszystko było ok. | Jak masz czujniki dokladane to sprawdz jak je znowu ustawic w instrukcji obslugi czujnikow. ASO tu nic nie pomoze. Nyslalem ze biega o fabrycznie montowane. |
Dominik |
|
|
|
 |
JUR17
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-06-2013, 21:12
|
|
|
Mam wersje instyle 2008. czujniki nie są fabrycznie montowane. Kupiłam auto 5 cio letnie już z zamontowanymi czujnikami. Mąż dziś sprawdzał i jeden działa ok a drugi wogóle nie reaguje (są tylko 2). Tak więc stąd to pikanie dopiero ok 5 cm od przeszkody gdyż tylko jeden zauważył przeszkodę przy ostatnim parkowaniu. Nie wiemy jak to działa, bo brak instrukcji obsługi. Więc nie wiemy co się mogło stać. |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 17-06-2013, 22:45
|
|
|
JUR17 napisał/a: | Mam wersje instyle 2008. czujniki nie są fabrycznie montowane. Kupiłam auto 5 cio letnie już z zamontowanymi czujnikami. Mąż dziś sprawdzał i jeden działa ok a drugi wogóle nie reaguje (są tylko 2). Tak więc stąd to pikanie dopiero ok 5 cm od przeszkody gdyż tylko jeden zauważył przeszkodę przy ostatnim parkowaniu. Nie wiemy jak to działa, bo brak instrukcji obsługi. Więc nie wiemy co się mogło stać. | Dziwna sprawa bo wersja Instyle miala czujniki parkowania montowane fabrycznie. Sam mialem identyczna i ten sam rocznik. Chyba ze to import z DE, bo tam wiem ze wersja MY do 2007 w Instyle:u nie miala czujnikow parkowania w standardzie. |
Dominik |
|
|
|
 |
kaammyyk
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 DiD
|
Wysłany: 18-06-2013, 21:06
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | JUR17 napisał/a: | Mam wersje instyle 2008. czujniki nie są fabrycznie montowane. Kupiłam auto 5 cio letnie już z zamontowanymi czujnikami. Mąż dziś sprawdzał i jeden działa ok a drugi wogóle nie reaguje (są tylko 2). Tak więc stąd to pikanie dopiero ok 5 cm od przeszkody gdyż tylko jeden zauważył przeszkodę przy ostatnim parkowaniu. Nie wiemy jak to działa, bo brak instrukcji obsługi. Więc nie wiemy co się mogło stać. | Dziwna sprawa bo wersja Instyle miala czujniki parkowania montowane fabrycznie. Sam mialem identyczna i ten sam rocznik. Chyba ze to import z DE, bo tam wiem ze wersja MY do 2007 w Instyle:u nie miala czujnikow parkowania w standardzie. |
Ja mam instyle z 2007 kupiony w Polsce i ni mam czujników. |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-06-2013, 21:13
|
|
|
kaammyyk napisał/a: |
Ja mam instyle z 2007 kupiony w Polsce i ni mam czujników. | Zalezy zatem od rynku. Moj byl rocznikowo MY2008 ale data produkcji Pazdz 2007, wersja Instyle na rynek skandynawski. Czujniki juz mial. |
Dominik |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 19-06-2013, 08:11
|
|
|
chyba od MY2008 montowali - również do Intense+. Też miałem MY08 produkcja 07 i miał zamontowane |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
lexus
Mitsumaniak lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Pomógł: 13 razy Dołączył: 12 Mar 2010 Posty: 1122 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 19-06-2013, 13:44
|
|
|
U mnie 07 intense+ kupiony w Belgi czujników brak.Ale założyłem czujniki z wyświetlaczem montowanym na lusterku i jestem zadowolony pokazuje przeszkody (4czujniki) od 2 m i kończy gdy do przeszkody ok 30cm. nie szaleje jak zimno albo gorąco jak w orginałach się zdarzało a w instrukcji piszą że przy skrajnych tem.ma prawo szaleć |
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 19-06-2013, 14:25
|
|
|
lexus napisał/a: | nie szaleje jak zimno albo gorąco jak w orginałach się zdarzało | u mnie nic się nie działo. A jak śniegiem zawali czy zaklei lodem to każde głupieją |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
kaammyyk
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 DiD
|
Wysłany: 19-06-2013, 14:33
|
|
|
lexus napisał/a: | U mnie 07 intense+ kupiony w Belgi czujników brak.Ale założyłem czujniki z wyświetlaczem montowanym na lusterku i jestem zadowolony pokazuje przeszkody (4czujniki) od 2 m i kończy gdy do przeszkody ok 30cm. nie szaleje jak zimno albo gorąco jak w orginałach się zdarzało a w instrukcji piszą że przy skrajnych tem.ma prawo szaleć |
A jaki jest to model ? Mo jeszcze nie kupiłem a nosze się z zamiarem . |
|
|
|
 |
lexus
Mitsumaniak lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Pomógł: 13 razy Dołączył: 12 Mar 2010 Posty: 1122 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 19-06-2013, 14:36
|
|
|
Cytat: | A jaki jest to model ? Mo jeszcze nie kupiłem a nosze się z zamiarem | nie bardzo kumam o co caman |
|
 |
|