Jak skasować check engine |
Autor |
Wiadomość |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 17-03-2007, 00:45
|
|
|
Zaraz, zaraz. Dlaczego nadal nie napisałeś jaki to błąd wyskakuje. Nie znalazłem odpowiedzi w poprzednich postach. Wiesz jaki to błąd ? Napisz. |
|
 |
slawek st
Forumowicz
Auto: carisma DI-D+/2003r
Pomógł: 8 razy Dołączył: 24 Lis 2006 Posty: 391 Skąd: pomorze
|
Wysłany: 17-03-2007, 09:46
|
|
|
Błąd dotyczył układu paliwowego, w serwisie powiedzieli że to spowodowane było brakiem paliwa, logicznie- odcięcie paliwa przez alarm.Niestety numeru nie powiedzieli. Mam pytanie czy w DID jest dodatkowa pompa paliwa prócz pompy wtryskowej?. Wiele się pisze o odcięciu zasilania pompy paliwa ale czy w dizlach jest ta pompa. |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-03-2007, 12:45
|
|
|
W takim razie co robi immobiliser w twoim aucie? Do czego jest podłączony ? Czy działa ?
Na te i inne pytania powinieneś udzielić odpowiedzi na samym początku tematu. W tej chwili więcej czasu tracimy na odpisywanie niż na logiczne wytłumaczenia.
Tak czy inaczej sprawdź, gdzie wpiął się monter alarmu z odcięciem. Znajdź przekaźnik (pod deską lub w komorze silnika). Raczej pod deską. Widocznie odcięcie zasilania urzązdzenia paliwowego jest wykonane nieprawidłowo i po uruchomieniu alarmu nie powraca do stanu poprzedniego - kontrolka nadal się świeci. Tak jak napisałem - znajdź przekaźnik, przywróć stan poprzedni przewodów, zmień urządzenie blokowane przez alarm. No i co z tym immobiliserem. |
|
 |
slawek st
Forumowicz
|
Wysłany: 17-03-2007, 16:55
|
|
|
Imobiliser jest fabryczny działa, a jak jest zainstalowany nie wiem. Autoalarm ma funkcję antynapad i antyporwanie działające niezależnie od imobilisera. Tylko wzbudzenie tych funkcji powoduje ciągłe świecenie check. Nie wiem do czego można podłączyć alarm aby unieruchamiał pracujący silnik . Teraz mam dwa pytania: czy w DID(dizel) jest pompa paliwowa (prócz pompy wysokiego ciśnienia) i jak zgasić check bez serwisu. Pisałem że klema niczego nie załatwia w tym modelu auta. Czy ktoś coś podpowie? |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-03-2007, 17:46
|
|
|
Jeżeli nie układ paliwowy to układ zapłonowy. Pompa paliwowa powinna znajdować się również z tyłu. Sprawdź manual. |
|
 |
slawek st
Forumowicz
|
Wysłany: 17-03-2007, 18:07
|
|
|
Kol. Serek w dizlu ???. To samo z pompą paliwową"powinna znajdować się również z tyłu" - jesteś pewien że takowa w tym aucie jest (DID-dizel, nie wysokiego ciśnienia). W jakim celu jest tam taka gumowa obok filtru paliwa?. Co z tym gaszeniem check, czy naprawdę nikt nie pomoże. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 17-03-2007, 22:32
|
|
|
slawek st napisał/a: | To samo z pompą paliwową"powinna znajdować się również z tyłu" - jesteś pewien że takowa w tym aucie jest (DID-dizel, nie wysokiego ciśnienia) | Tak, są dwie pompy:
i
Pobierz sobie Service Manuala z Działu Downloads - tam znajdziesz to i owo |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
slawek st
Forumowicz
|
Wysłany: 17-03-2007, 23:48
|
|
|
Dzięki JCH ,Cały czas oczekuję na pomoc. Jak zgasić check i gdzie ewentualnie podpiąć alarm(unieruchamianie pracującego silnika) tak aby nie zapalał check engine. |
|
|
|
 |
elo320
Nowy Forumowicz
Auto: asx 2018
|
|
|
|