Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Kontrolka ręcznego świeci przy ruszaniu
Autor Wiadomość
KamilR10 
Mitsumaniak

Auto: Galant Avance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-01-2009, 17:32   

heh, no to masz problem :P może można odciągnąć też poprzez te linki

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 06-01-2009, 17:38   

KamilR10 napisał/a:
A wracając do tego podłokietnika, masz tam dwie linki i jakieś śruby, myślę że można tam podkręcić ręczny

Zgadza się. Jest też tu:
:arrow: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=19712
Renata
EA5W

miziek
[Usunięty]

Wysłany: 06-01-2009, 18:28   

ostatnio naciagalem tam reczny :) jedna nakretka kreccie :) nie ma tam za duzo miejsca na klucz ja zrobilem tak ze zaciagnalem reczny na maksa zwiazalem linke, potem w palcach krecilem nakretka potem blaszka scinamy cokolwiek sie przywiozalo linke i hamulec jak nowy :)

Matik608 
Mitsumaniak

Auto: BMW E61 3.0D
Wysłany: 06-01-2009, 19:46   

no tak tylko ja mam problem z przymarzajacym hamulcem, wiec wrecz przeciwnie z naciaganiem.
a jak z tym czujnikiem przy klockach hamulcowych? jest takie cos?

KamilR10 
Mitsumaniak

Auto: Galant Avance
Wysłany: 06-01-2009, 19:55   

czekoladka_1981 napisał/a:
Matik608 napisał/a:
jest jakis czujnik przy klockach??

Są w klockach takie blaszki jako czujniki, po starciu klocka słychać taki metaliczny dżwięk tarcie metal o metal , wtedy klocki do wymiany.
Dostałeś już odpowiedź na te pytanie. :P

Matik608 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-01-2009, 20:57   

oj, przeoczylem :oops:
czekoladka_1981 dziekuje za odpowiedz i dziekuje KamilR10, za zwrocenie mi uwagi :D

darul1
[Usunięty]

Wysłany: 06-01-2009, 21:34   

Matik608 napisał/a:

A co do tej kontrolki od recznego, to ona zapali sie tez jak mam np starte klocki z przodu albo z tylu? jest jakis czujnik przy klockach??

Jest w tym trochę racji, tyle że zapalanie kontrolki w takim wypadku nie powoduje żaden czujnik tylko ubywający płyn hamulcowy w zbiorniczku w którym jest czujnik uruchamiający kontrolkę m. in. od ręcznego. Im bardziej starte są klocki tym więcej płynu hamulcowego potrzebne jest w zaciskach hamulcowych a im więcej płynu potrzeba w zaciskach tym mniej jest go w zbiorniczku i kontrolka odpowiedzialna za hamulec ręczny i poziom płynu w zbiorniczku zapala się.

miziek
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2009, 02:39   

@darul1 nie no bez przesady :) przewody hamulcowe nie sa az tak wielkie zeby polykaly tyle plynu zeby w zbiorniczku doszlo do minimum nawet przy klockach zdartych z czterech stron ;]

wojtas 
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Wysłany: 08-01-2009, 09:52   

darul1 napisał/a:
Jest w tym trochę racji, tyle że zapalanie kontrolki w takim wypadku nie powoduje żaden czujnik tylko ubywający płyn hamulcowy w zbiorniczku w którym jest czujnik uruchamiający kontrolkę m. in. od ręcznego. Im bardziej starte są klocki tym więcej płynu hamulcowego potrzebne jest w zaciskach hamulcowych a im więcej płynu potrzeba w zaciskach tym mniej jest go w zbiorniczku i kontrolka odpowiedzialna za hamulec ręczny i poziom płynu w zbiorniczku zapala się.

Moim zdaniem kolega ma tutaj rację. Miałem podobny problem w Sigmie, uzupełnienie płynu załatwiło sprawę. Dodam tylko, że w Sigmie są dwa zbiorniczki, jeden przy pompie, a drugi przy ABS. :) :) :)

Matik608 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-01-2009, 16:07   

jak by byl zalany zbiorniczek do pelna to moze by sie nie zapalilo, ale jak by bylo w normalnych warunkach do troche ponad minimum to moze by sie zapalila. tak zapytalem z ciekawosci bo ostatnio tak u siebie patrzylem i klocki z tylu tak srednio mi sie podobaja :?

kravietz 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant2.4GDI sportedition99
Wysłany: 08-01-2009, 23:14   

Rqzwiewam komentarze.Za niski stan płynu hamulcowego. :D

tommyc1 
Mitsumaniak

Auto: Saab 9-3 TTiD kombi
Wysłany: 22-12-2009, 08:23   

No własnie, jak to jest. Ja dopiero co byłem na przeglądzie (kilka tygodni temu) i na pewno był sprawdzany stan płynu i było ok wszystko. Zaczęła mi sie zapalać ta kontrolka dopiero teraz, jak mrozy, czy możliwe że na skutek niskich temperatur płyn hamulcowy aż tak zmniejszył objętość??? Dodam, że gdy auto jest już dobrze rozgrzane to ta kontrolka jakby mniej chętniej się zapala...i wydaje mi się, że zapala się gdy koła przy ruszaniu tracą przyczepność, ale chyba to auto nie jest aż tak mądre żeby mnie o tym informować :P Nie mam kontroli trakcji przecież... Dzisiaj sprawdzę poziom płynu i doleję ewentualnie, ale panowie z autoTW chyba by zauważyli że jest niski poziom ;) .

[ Dodano: 22-12-2009, 19:12 ]
Sprawdziłem, to rzeczywiście płyn! Tylko co si z nim stało? :) Gdzie się podział? Miesiąc temu na przeglądzie był dolewany i teraz mam stan ok 1cm powyżej minimum... wyparował? Bo nie widzę żeby pod autem jakieś kałuże się zbierały...

szpala85 
Mitsumaniak

Auto: dwie skarbonki
Wysłany: 23-12-2009, 15:21   

tommyc1 napisał/a:
Tylko co si z nim stało?

gdzieś ci ucieka .... kiedy ostatnio sprawdzałeś stan gumek w zaciskach hamulcowych ?
może któraś gumka ci pękła /sparciała i płyn ucieka przez tłoczek ....

sickness172 
Nowy Forumowicz
sickness172

Auto: Galant 2.0 136 kuca, 1997r
Wysłany: 23-12-2009, 19:46   

Mialem to samo! dolalem dota4 i jest gitara:)

Nev-X 
Mitsumaniak
Przemek

Auto: Galant EA6A 4D68
Wysłany: 23-12-2009, 19:50   

Dobrze posprawdzaj stan gumek o których pisał szpala85 lub też przewody nie musi Ci się robić kałuża płyn może uciekać podczas jazdy gdy hamujesz.

Odpowiedz do tematu