|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Ksenony w Galancie E5 - możliwe, czy nie ? |
Autor |
Wiadomość |
waldi-1
Mitsumaniak

Auto: galant 2,5v6 rok 98 pb/lpg
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 24 razy Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 1577 Skąd: Chechło City
|
Wysłany: 29-01-2012, 13:57
|
|
|
własnie, jest taka przesłona od ktorej odbija sie swiatło wiec nie swieci bezposrednio do przodu, a jesli chodzi o cene to ze co ze tania to juz dziadostwo? nie wszyscy kupuja za 10 zeta a sprzedaja za 100, teraz swiatła tego typu sa coraz popularniejsze i tansze, zreszta płaci sie za firme nie za jakosc, niejednokrotnie tansze rzeczy sa takie same jak te drozsze a nawet lepsze, nawet chińska jakosc sie juz zaczyna poprawiac |
_________________ MÓJ GALANt
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=48554
http://forum.mitsumaniaki...p=968287#968287
 |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11201 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 29-01-2012, 14:22
|
|
|
waldi-1,
"Jasność żarówek LED jest zdecydowanie mniejsza niż tradycyjnych żarowych źródeł światła."
Rozmowa jest o poprawieniu widoczności,a nie pogorszeniu.fajna sprawa,do świateł dziennych,ale w nocy to pewnie nie podziała jak trzeba.a szkoda,bo spalanie by zmalało,i środowisko też by było zadowolone.
jak na razie,to jest jedna dobra opcja,czyli regeneracja odbłyśników.niestety na mokrej nawierzchni strumień światła się odbija,i jest taki efekt,jak by nie były włączone światła.na pewno za to dobrze oświetli to co się na drodze znajduje |
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 29-01-2012, 14:44
|
|
|
Nie chodzi tu o to, że jak tanie to dziadostwo (chociaż często tak bywa) a o to, że cena zleży głównie od wydajności. Jeśli chodzi o ledy do domu, to takie o jasności porównywalnej do żarówki 60W kosztują powyżej 60zł.
Światło w lampach mijania nie odbija się od tej przesłony w lampie a od górnej części odbłyśnika, przesłona ta zapobiega jedynie oślepianiu. Żarówka świeci tylko w górę a dolna część odbłyśnika zasłonięta jest poprzez przesłonę w samej żarówce. Więc ta żarówka ledowa, która świeci tylko do przodu da podobny efekt jak żarówka od świateł pozycyjnych. |
|
|
|
 |
waldi-1
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-01-2012, 16:35
|
|
|
[ Dodano: 29-01-2012, 16:44 ]
waldi-1 napisał/a: | Żarówka świeci tylko w górę a dolna część odbłyśnika zasłonięta jest poprzez przesłonę w samej żarówce.
powiem ci ze to bzdura, jak by tak było to po co by był odblasnik na całej lampie ????
wez sobie zarowke i podłącz ja np pod prostownik lub wyjmij z klosza i podłącz pod kostke i zapal swiatła, czy ta zarowka bedzie swiecic tylko do gory ???? |
druga sprawa , zdejmij z reflektora szkło, jak wtedy bedzie swiecic??
na swiecenie nie składa sie tylko sama zarowka
to samo tyczy sie zarowki, oczywiscie ze dioda swieci mocniejszym swiatłem niz zarowka, a ze porownujecie swiecenie zarowki ze swiatłami dziennymi to jestescie w błedzie, swiatła dzienne maja malutkie odblasniki a zarowka w kloszu ma bardzo duzy odblasnik, umiesc sobie diode oraz zarowke w takim samym kloszu to wtedy sobie porownacie co swieci mocniej |
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 29-01-2012, 19:52
|
|
|
W sumie, to chyba do końca się nie zrozumieliśmy, bo ja pisałem o dwuwłóknowej H4 a ty pewnie o jednowłóknowej. Ale to i tak nie zmienia faktu, że taka diodowa nie świeci we wszystkich kierunkach przez co jej światło nie będzie docierało do odbłyśnika a jedynie świeciło do przodu a jeśli na drodze takiego światła będzie przesłona to raczej taka lampa niezbyt dobrze będzie świeciła. |
|
|
|
 |
waldi-1
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 29-01-2012, 20:06
|
|
|
Nie gdybam, bo wiem jak działa reflektor i wiem, że światło musi się odbić od lustra i przy niegładkim szkle szkło musi dokładnie ukierunkować wiązkę. Też staram się śledzić jak rozwijają się technologia led bo mnie to interesuje i czekam na tanie:) reflektory w których źródłem światła będą energooszczędne i długowieczne ledy, ale na racie nie ma takich żarówek, przynajmniej w sprzedaży, aby z tak małej powierzchni wygenerować tyle światła ile może wygenerować żarówka halogenowa. |
|
|
|
 |
waldi-1
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 29-01-2012, 21:28
|
|
|
Zasada działania reflektora soczewkowego jest bardzo podobna do takiego z gładkim szkłem jak i ze szkłem karbowanym. Nie chce mi się tego dokładnie opisywać bo jest wiele materiałów na ten temat w sieci a zresztą temat jest o czymś innym. |
|
|
|
 |
waldi-1
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-01-2012, 21:51
|
|
|
soczewka działa inaczej niz reflektor, w soczewce zrudłem skupienie swiatła jest szkło powiekszajace, ja tam wole zwykły reflektor i to czym jest wiekszy tym swiatło jest lepsze mocniejsze, tak ze dla naszego kolegi najlepsze bedzie własnie zastosowanie duzego reflektora i co na samym poczatku ma zrobic to to zeby odswierzyc lustro reflektora, potem niech dokupi i załozy swiatła dodatkowe typu dalekosiezne ale uzywac ich moze tylko gdy nic nie bedzie na jego drodze, to jesli chodzi o legalnosc, ale jak wiadomo przepisy sa jakie sa i w polsce nic nie wolno, a polak potrafi ,bardzo duzo ludzi jezdzi własnie na xenonach a jakk narazie niema mocniejszego i lepszego swiatła od nich, zdaja swoja role nawet na mokrej drodze, wiadomo nie kazdy policjant sie zna na swiatłach, wiec moze to tylko sprawdzic dzwigajac maske do gory i odnajdujac przetwornice, wiec mozna ja tak ukryc aby jej nie znalazł, jak juz madrzejszy policjant to szuka oznaczenia na kloszu reflektora , ktore to mu mowi ze reflektor jest przystosowany do swiateł ksenonowych, jesli chodzi o oslepianie to nieukrywajmy tego i niezaprzeczajmy bo nawet fabryczny reflektor czy nawet soczewka tez razi po oczach , nawet bardziej jak jest zabrudzony klosz, tak ze po to sa potrzebne spryskiwacze zeby ten klosz czesto przemywać i nie razic tak bardzo innych kierowcow, ksenon to zrozumiem ale niema nic gorszego jak jadacy samochod na halogenach, ten to dopiero razi |
 |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Pomógł: 155 razy Dołączył: 26 Wrz 2006 Posty: 6103 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 29-01-2012, 23:11
|
|
|
Wojciech Bogacz napisał/a: | Siedziałem dziś z kolegą i dyskutowałem o tych moich reflektorach i w sumie chyba świecą tak słabo, bo odbłyśniki mam kiepskie |
To nie lepiej zakupic nowe lampy wiem ze DEPO , ale mam je w E33 juz 6 lat i siecą rewelacyjnie , moim zdaniem szkoda czasu i pieniedzy na regeneracje
http://www.moto-portal.pl..._ich_czesci.php |
|
|
|
 |
Wojciech Bogacz
Mitsumaniak

Auto: Lancer C66A, Sigma Kombi
|
Wysłany: 30-01-2012, 11:04
|
|
|
deejay napisał/a: | To nie lepiej zakupic nowe lampy wiem ze DEPO , ale mam je w E33 juz 6 lat i siecą rewelacyjnie , moim zdaniem szkoda czasu i pieniedzy na regeneracje |
Bardzo możliwe, że i tak właśnie zrobię - bo regeneracja w jakiejś firmie wyniesie mnie więcej niż te nowe. Dla pewności jeszcze sprawdzę te moje reflektory - mam jeszcze kilka starych gdzieś to może by się udało złożyć z nich dwa porządne Pobawię się i zobaczymy co to wyjdzie.
Na razie widzę, że ksenony i soczewki mam z głowy - nie będę nic kombinował tylko postawię na wyciśnięcie jak najwięcej światła w tych co mam.
Mam tylko pytanie - jakiej marki są te reflektory co link podałeś ? Nie mogę znaleść - to na pewno DEPO ? Tak na szybko gdzieś czytałem, że ludzie mieli z reflektorami tej marki i tak się zastanawiam... Jakie jeszcze porządne reflektory można kupić ? |
_________________ Lancer 1,6 C66A
(Była) Nasza Sigma Kombi |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 30-01-2012, 12:16
|
|
|
Wojciech Bogacz napisał/a: | Jakie jeszcze porządne reflektory można kupić ? |
stanley, koito |
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
Auto: dwie skarbonki
Pomógł: 23 razy Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 2156 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 30-01-2012, 20:21
|
|
|
Wojciech Bogacz, tylko jak będziesz kupował nowe lampy to zwróć uwagę czy mają możliwość przymocowania silniczków do regulacji świateł ...bo ja kiedyś też chciałem kupić nowe lampy ale nie było takich z regulacją ,a w galu mam tą regulację ...
chyba że nie masz oryginalnie tych silniczków to spoko
tak tylko piszę abyś zwrócił uwagę |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Pomógł: 155 razy Dołączył: 26 Wrz 2006 Posty: 6103 Skąd: Wrocław
|