|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Ksenony w Galancie E5 - możliwe, czy nie ? |
Autor |
Wiadomość |
Wojciech Bogacz
Mitsumaniak

Auto: Lancer C66A, Sigma Kombi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-01-2012, 14:54 Ksenony w Galancie E5 - możliwe, czy nie ?
|
|
|
Poruszam ciekawy temat - chcę uzyskać maksimum wypowiedzi w jednym wątku.
Kombinuję jak tutaj poprawić sobie światła w Galu. Od razu padło na ksenony. Powstał w tym miejscu jednak problem bo potrzebne są idealnie przezroczyste klosze a nie takie jak normalnie są "z rowkami" nazwijmy je roboczo.
Z mojej dyskusji z Wszycem wynikło jasno, że takich reflektorów nie ma i ksenony odpadają.
Znalazłem jednak na forum GalantCenter taki wątek i w nim takie oto zdjęcie z Galantem E5 z przezroczystymi kloszami...
http://www.thegalantcente...ead.php?t=46946
Czy ktokolwiek spotkał się / ma / wie gdzie takie coś kupić lub nawet zamówić, żeby zostało wyprodukowane albo wręcz czy da się coś zrobić z normalnych kloszy, żeby wyglądały tak jak na fotce (czyli nadawały się do ksenonów ???).
Jest też opcja, żeby włozyć sobie światełka projekcyjne, ale chciałbym tutaj uzyskać informacje jaka jest różnica w oświetlaniu drogi pomiędzy normlanymi żarówkami...
Będę niezmiernie wdzięczny za jakieś informacje, ponieważ ze względu na słaby wzrok jeźdżenie w nocy sprawia mi często kłopot i po prostu jest dla mnie niezwykle wyczerpujące a w pewnych warunkach nawet niebezpieczne i muszę jechać 40-50 km/h... |
_________________ Lancer 1,6 C66A
(Była) Nasza Sigma Kombi |
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
Auto: dwie skarbonki
Pomógł: 23 razy Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 2156 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 26-01-2012, 19:40
|
|
|
ja miałem xenony (4500 ~4300 K białe światło )... świeciły bardzo dobrze bardzo bardzo dobrze bez porównania w deszczową pogodę z zwykłymi H4 , wszystko widziałeś na drodze ... ustawione były tak aby nie oślepiały innych .... niestety policja zatrzymała mnie do kontroli drogowej i zobaczyli że na kloszach jest inne oznaczenie ... zabrali dowód .. od tamtej pory jeżdżę na zwykłych H4 i pomagam sobie jak jest kiepsko halogenami
tak że nie da rady na legalu z xenonami w naszych E5x
ale jak dorwał byś takie klosze z oznaczeniem na xenony to wszystko było by OK
bo naprawdę polepszają widoczność |
|
|
|
 |
marycjusz
Mitsumaniak marycjusz
Auto: SIGMA 3.0 V6 24v
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Paź 2011 Posty: 896 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 26-01-2012, 19:48
|
|
|
Ja również potwierdzam - ksenony legalnie odpadają, policja od razu cie zatrzyma - miałem taki przypadek osobiście ale nie miałem ksenonów tylko jakieś tam "inne" żarówki (nota bene o lekkim zabarwieniu światła na niebiesko) , ale gliniarze myśleli że to ksenony, kazali maskę otwierać i wszystko dokładnie przeglądali - oczywiście puścili mnie wolno, jak to jeden z nich stwierdził :" Jakbyś miał ksenony to po dowodzie, ale że to takie żarówki to jedź do domu i od razu wymień na normalne"
- także chyba nie da rady |
_________________ SIGMA 1992, 3.0 V6 24v, 205 KM
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=85062
Subaru Forester S Turbo 1999, 177 KM
SIGMA KOMBI 1993, 3.0 V6 12v, 170KM (Brat)
DIAMANTE KOMBI 1995 3.0 V6 12v,170 KM (BRAT)
Duży Polski Fiat (brat)
Galant E56A USA, 1993, 2.4 DOHC 160 KM sprzedany dla WillyTheThird
Mój były Galant E54A 2.0 V6 1995 M/T (Sprzedany)
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=70368
Fiatolot : http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
 |
|
|
|
 |
Wojciech Bogacz
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-01-2012, 20:29
|
|
|
marycjusz napisał/a: | ksenony legalnie odpadają, policja od razu cie zatrzyma |
Faktycznie jest ryzyko, tyle, że prawdę mówiąc to musieliby mnie często zatrzymywać chyba przez to, bo jak pisałem słabo widzę, i już kilka razy niewiele brakło i kogoś w nocy na przejściu dla pieszych bym przejechał, bo mnie oślepiły światła z naprzeciwka a i jezdnia była mokra... jakbym widział to bym chamował wcześniej.
Tylko, że ta przeróbka może być ogromnie kosztowna z tego co widzę (o ile w ogóle możliwa)...
A co ze światłami projekcyjnymi ? Ktoś testował ? |
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
Auto: dwie skarbonki
Pomógł: 23 razy Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 2156 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 26-01-2012, 22:16
|
|
|
Wojciech Bogacz, w E5x nikt jeszcze nie dawał soczewek więc nic tu nie zdziałasz
co do zenonów to nie jest to drogie ja wtedy kupowałem zestaw BiXenon (czyli zenony na H4 coś takiego i nawet widzę cena ta sama http://moto.allegro.pl/bi...2055619116.html ) .... chwilka czasu i zamontowane ....
jak dobrze pamiętam to jeździłem na tym około rok czasu i miałem kilka kontroli policji i nie było problemu ...trzeba też dodać że moja barwa nie była aż taka rzucająca się w oczy , dopiero ostatni policeman był bardziej kumaty (albo po prostu szukał czegokolwiek do czegos musiał się przyczepić ) ...
Wojciech Bogacz napisał/a: | bo jak pisałem słabo widzę, i już kilka razy niewiele brakło i kogoś w nocy na przejściu |
może czas pomyśleć nad okulistą i jakieś dobre szkła by ci dobrał co ostrość dodają (ja tak zrobiłem i jest rewelacja ) |
|
|
|
 |
Wszyc
Mitsumaniak

Auto: ------>
Pomógł: 31 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 4156 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 26-01-2012, 23:56
|
|
|
szpala85 napisał/a: | Wojciech Bogacz, w E5x nikt jeszcze nie dawał soczewek więc nic tu nie zdziałasz |
Oj Szpala nawet nie wiesz jak mało widziałeś dawali dawali i to nie jedni będe ogarniał temat dla wojtka |
_________________ Mitsubishi Galant E57A '93
Mitsubishi Galant E54A '93 sprzedany
Mitsubishi Galant E88A '93
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97
By mjsystem;
papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala
mjsystem: Czyli dookoła rdza. |
|
|
|
 |
Wojciech Bogacz
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-01-2012, 00:11
|
|
|
Cytat: | chwilka czasu i zamontowane |
Prawda - założyć się da, ale co z tym światłem z żarników (czy jak się to nazywa) kiedy przejdzie przez szkło klosza, jeżeli nie jest idealnie przezroczyste ???
szpala85 napisał/a: | jak dobrze pamiętam to jeździłem na tym około rok czasu i miałem kilka kontroli policji i nie było problemu ...trzeba też dodać że moja barwa nie była aż taka rzucająca się w oczy |
Noo - ja bym celował w takie właśnie coś jeżeli tylko możliwe - żeby nie drażniło policji.
szpala85 napisał/a: | może czas pomyśleć nad okulistą i jakieś dobre szkła by ci dobrał co ostrość dodają (ja tak zrobiłem i jest rewelacja ) |
Byłem dwa miesiące temu - już nic więcej zrobić się nie da ponad to co mam. Chyba, że operacja. Stąd tak bardzo zależy mi na tym poprawieniu sobie widoczności - oczywiście żeby też innym nie szkodzić w miarę możliwości.
szpala85 napisał/a: | Wojciech Bogacz, w E5x nikt jeszcze nie dawał soczewek więc nic tu nie zdziałasz |
Wszyc napisał/a: | Oj Szpala nawet nie wiesz jak mało widziałeś dawali dawali i to nie jedni |
Wydaje mi się, że jest jak pisze Wszyc - zresztą na forum GalanCenter takiego jednego przynajmniej widziałem.
Wszyc napisał/a: | będe ogarniał temat dla wojtka |
Z góry dzięki - ja w wolnym czasie popytam się też gdzie się da. Tymczasem staram się jeździć w dzień, albo jak w nocy to w znajome tereny wyłącznie |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 27-01-2012, 07:10
|
|
|
jeśli dyskusja o łamaniu prawa się nie skończy teraz, to temat zamknę i tyle
zakładanie palników do starych lamp jest strasznym chamstwem
jeśli ktoś słabo widzi, to (Wojtku - nie gniewaj się - muszę to napisać) powinien skorzystać z porady okulisty albo przestać prowadzić auto... niestety jak do wielu innych spraw w życiu, tak i do prowadzenia pojazdów, potrzebne są pewne predyspozycje |
|
|
|
 |
Wszyc
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-01-2012, 07:39
|
|
|
Krzyżak spokojnie narazie gdybania czysto teoretycznie nikt nikomu nie mówi żeby łamał prawo Szpala miał i dostał nauczkę a Wojtek naprawde stara się temat ogarnąć tak by wszystko miało rece i nogi i było ok dla innych użytkowników dróg
Da się do E5 jak co zrobić gładkie szyby reflektorów pytałem jednego szklarza mówił że żaden problem ale potem spytałem o cene takiego czegoś to wyszło mniej więcej tyle co za całe E88A w przyzwoitym stanie pozostaje opcja soczewek narazie nie mam tylko czasu się tym zainteresować bo mało czasu strasznie |
Honda CB500 PC32 '97
By mjsystem;
papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 27-01-2012, 08:10
|
|
|
są warsztaty polerujące szkło od środka, potem się wrzuca soczewkę - innej opcji nie widzę...
pomimo, że też nie jest to legalne, to jednak soczewka z przesłoną nie oślepia
nie chcę się powtarzać, ale jak nocą jedzie naprzeciw mnie auto z zenonami, to włączam drogowe i tyle (a u mnie drogowe to razem 6 lamp!) |
|
|
|
 |
Wszyc
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-01-2012, 09:30
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | pomimo, że też nie jest to legalne |
No w sumie co racja to racja lampa dalej nie będzie homologowana generalnie profesjonalnie zrobione lampy będą ok i nikomu nie będą zagrażać ale dobrze że są takie przepisy bo ludzie by różne dziwne rzeczy montowali i była by masakra na drogach nocą
Zenony to strasznie słaba opcja w starym samochodzie
a co do drogowych to mam zamiar zamontować w zderzaku też jakieś potężne dalekosiężne reflektory by przemienić noc w dzień bardziej przydatne niż przeciwmgłowe lampy dla mnie a wyłączyć długie i tak trzeba jak ktoś jedzie bo i tak i tak oślepiają są jakieś przepisy ograniczające moc/jasnosć świateł drogowych ? |
Honda CB500 PC32 '97
By mjsystem;
papamitsu napisał/a:
|
|
|
 |
Wojciech Bogacz
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-01-2012, 17:11
|
|
|
A czy do soczewek klosze reflektorów także muszą być idealnie przezroczyste ?
Jeżeli tak, to jak te reflektory wypolerować, nie wydając na to mnóstwa kasy ? Krzyzak napisał/a: | pomimo, że też nie jest to legalne, to jednak soczewka z przesłoną nie oślepia |
Mam takie zasasy - nie ważne czy to jest legalne czy nie - jeżeli coś nie szkodzi innym a mnie pomaga to będę to robił, chyba, że mi ktoś bardzo zycie uprzykrzy (w tym policja).
Jeżeli odpowiednio zrobione relfektory z soczewkami będą lepiej oświetlać mi drogę niż tradycyjne żarówki to dla mnie jest wystarczającym argumentem, żeby takie coś próbować sobie zamontować.
Wszyc napisał/a: | są jakieś przepisy ograniczające moc/jasnosć świateł drogowych ? |
Trzeba by poszukać - jestem przekonany, że takie regulacje istnieją.
Wszyc napisał/a: | mam zamiar zamontować w zderzaku też jakieś potężne dalekosiężne reflektory by przemienić noc w dzień |
Tylko, że ja przeważnie zasuwam na krótkich - bo na takich drogach się poruszam - na długich jedzie mi się już nieco lepiej, chociaż nadal uważam, że rewelacji nie ma.
Krzyzak napisał/a: | jeśli ktoś słabo widzi, to (Wojtku - nie gniewaj się - muszę to napisać) powinien skorzystać z porady okulisty albo przestać prowadzić auto... |
Wiem - zdaję sobie z tego sprawę, że jeżeli stan mojego wzroku będzie się pogarszał to będę musiał podjąć jakieś kroki co pewnie zrobię, bo po pierwsze uwielbiam prowadzić, a po drugie jest to zasadniczo konieczne do tego, żebym mógł jakoś w miarę skutecznie zarabiać pieniądze. Motywację mam więc dużą. Chyba, że wcześniej się ożenię i będę miał kierowcę
Wszyc napisał/a: | Szpala miał i dostał nauczkę a Wojtek naprawde stara się temat ogarnąć tak by wszystko miało rece i nogi i było ok dla innych użytkowników dróg |
Nie wiem czemu Krzyśku tak mnie bronisz (ale dzięki) - osobiście jestem człowiekiem bardzo ugodowym i staram się innym nie podpadać a wręcz odwrotnie - tak więc jeżeli bym załóżmy coś ze światłami zrobił i okazałoby się, że sporo osób narzeka na to, że ich razi to bym to zmienił. Nawet jeżeli miałoby to oznaczać, że po zmroku dam sobie spokój z prowadzeniem samochodu. |
|
|
|
 |
waldi-1
Mitsumaniak

Auto: galant 2,5v6 rok 98 pb/lpg
Pomógł: 24 razy Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 1577 Skąd: Chechło City
|
|
|
|
 |
Wszyc
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-01-2012, 21:41
|
|
|
waldi-1 napisał/a: | kompletu jeszcze samoregulatory oraz spryskiwacze lamp |
Do soczewek? w Primerze mam fabrycznie i nie ma ani tego ani tego |
Honda CB500 PC32 '97
By mjsystem;
papamitsu napisał/a:
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11198 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 27-01-2012, 21:51
|
|
|
Zdaje się,że o xenony chodziło.
a jeśli chodzi o soczewki,to sam kiedyś myslałem o tym,i pomysł jest ciekawy.W Blazerze mojego brata są takie zamontowane(szkła są zwykłe),i jest fajny efekt,bo z daleka widać tylko punkty światła.Dopiero jak podjedzie bliżej,to jest tego światła więcej,ale mimo tego że lampy ma wysoko,to zbytnio nie rażą. |
|
 |
|
|