Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ksenony w Galancie E5 - możliwe, czy nie ?
Autor Wiadomość
Wojciech Bogacz 
Mitsumaniak

Auto: Lancer C66A, Sigma Kombi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-01-2012, 14:54   Ksenony w Galancie E5 - możliwe, czy nie ?

Poruszam ciekawy temat - chcę uzyskać maksimum wypowiedzi w jednym wątku.

Kombinuję jak tutaj poprawić sobie światła w Galu. Od razu padło na ksenony. Powstał w tym miejscu jednak problem bo potrzebne są idealnie przezroczyste klosze a nie takie jak normalnie są "z rowkami" nazwijmy je roboczo.

Z mojej dyskusji z Wszycem wynikło jasno, że takich reflektorów nie ma i ksenony odpadają.

Znalazłem jednak na forum GalantCenter taki wątek i w nim takie oto zdjęcie z Galantem E5 z przezroczystymi kloszami...
http://www.thegalantcente...ead.php?t=46946

Czy ktokolwiek spotkał się / ma / wie gdzie takie coś kupić lub nawet zamówić, żeby zostało wyprodukowane albo wręcz czy da się coś zrobić z normalnych kloszy, żeby wyglądały tak jak na fotce (czyli nadawały się do ksenonów ???).

Jest też opcja, żeby włozyć sobie światełka projekcyjne, ale chciałbym tutaj uzyskać informacje jaka jest różnica w oświetlaniu drogi pomiędzy normlanymi żarówkami...

Będę niezmiernie wdzięczny za jakieś informacje, ponieważ ze względu na słaby wzrok jeźdżenie w nocy sprawia mi często kłopot i po prostu jest dla mnie niezwykle wyczerpujące a w pewnych warunkach nawet niebezpieczne i muszę jechać 40-50 km/h...

szpala85 
Mitsumaniak

Auto: dwie skarbonki
Wysłany: 26-01-2012, 19:40   

ja miałem xenony (4500 ~4300 K białe światło )... świeciły bardzo dobrze bardzo bardzo dobrze :wink: bez porównania w deszczową pogodę z zwykłymi H4 , wszystko widziałeś na drodze ... ustawione były tak aby nie oślepiały innych .... niestety policja zatrzymała mnie do kontroli drogowej i zobaczyli że na kloszach jest inne oznaczenie ... zabrali dowód :| .. od tamtej pory jeżdżę na zwykłych H4 i pomagam sobie jak jest kiepsko halogenami :wink:

tak że nie da rady na legalu z xenonami w naszych E5x :wink:

ale jak dorwał byś takie klosze z oznaczeniem na xenony to wszystko było by OK
bo naprawdę polepszają widoczność

marycjusz 
Mitsumaniak
marycjusz

Auto: SIGMA 3.0 V6 24v
Wysłany: 26-01-2012, 19:48   

Ja również potwierdzam - ksenony legalnie odpadają, policja od razu cie zatrzyma - miałem taki przypadek osobiście :) ale nie miałem ksenonów tylko jakieś tam "inne" żarówki (nota bene o lekkim zabarwieniu światła na niebiesko) , ale gliniarze myśleli że to ksenony, kazali maskę otwierać i wszystko dokładnie przeglądali - oczywiście puścili mnie wolno, jak to jeden z nich stwierdził :" Jakbyś miał ksenony to po dowodzie, ale że to takie żarówki to jedź do domu i od razu wymień na normalne"

- także chyba nie da rady
SIGMA KOMBI 1993, 3.0 V6 12v, 170KM (Brat)
DIAMANTE KOMBI 1995 3.0 V6 12v,170 KM (BRAT)
Duży Polski Fiat :) (brat)

Galant E56A USA, 1993, 2.4 DOHC 160 KM sprzedany dla WillyTheThird
Mój były Galant E54A 2.0 V6 1995 M/T (Sprzedany)
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=70368

Fiatolot : http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0

Wojciech Bogacz 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-01-2012, 20:29   

marycjusz napisał/a:
ksenony legalnie odpadają, policja od razu cie zatrzyma

Faktycznie jest ryzyko, tyle, że prawdę mówiąc to musieliby mnie często zatrzymywać chyba przez to, bo jak pisałem słabo widzę, i już kilka razy niewiele brakło i kogoś w nocy na przejściu dla pieszych bym przejechał, bo mnie oślepiły światła z naprzeciwka a i jezdnia była mokra... jakbym widział to bym chamował wcześniej.

Tylko, że ta przeróbka może być ogromnie kosztowna z tego co widzę (o ile w ogóle możliwa)...

A co ze światłami projekcyjnymi ? Ktoś testował ?

szpala85 
Mitsumaniak

Auto: dwie skarbonki
Wysłany: 26-01-2012, 22:16   

Wojciech Bogacz, w E5x nikt jeszcze nie dawał soczewek więc nic tu nie zdziałasz :roll:

co do zenonów to nie jest to drogie ja wtedy kupowałem zestaw BiXenon (czyli zenony na H4 coś takiego i nawet widzę cena ta sama http://moto.allegro.pl/bi...2055619116.html ) .... chwilka czasu i zamontowane ....

jak dobrze pamiętam to jeździłem na tym około rok czasu i miałem kilka kontroli policji i nie było problemu ...trzeba też dodać że moja barwa nie była aż taka rzucająca się w oczy , dopiero ostatni policeman był bardziej kumaty (albo po prostu szukał czegokolwiek do czegos musiał się przyczepić ) ...

Wojciech Bogacz napisał/a:
bo jak pisałem słabo widzę, i już kilka razy niewiele brakło i kogoś w nocy na przejściu

może czas pomyśleć nad okulistą i jakieś dobre szkła by ci dobrał co ostrość dodają (ja tak zrobiłem i jest rewelacja ) :roll:

Wszyc 
Mitsumaniak

Auto: ------>
Wysłany: 26-01-2012, 23:56   

szpala85 napisał/a:
Wojciech Bogacz, w E5x nikt jeszcze nie dawał soczewek więc nic tu nie zdziałasz :roll:

Oj Szpala nawet nie wiesz jak mało widziałeś dawali dawali i to nie jedni :P będe ogarniał temat dla wojtka
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala

mjsystem: Czyli dookoła rdza. :mrgreen:

Wojciech Bogacz 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-01-2012, 00:11   

Cytat:
chwilka czasu i zamontowane

Prawda - założyć się da, ale co z tym światłem z żarników (czy jak się to nazywa) kiedy przejdzie przez szkło klosza, jeżeli nie jest idealnie przezroczyste ???

szpala85 napisał/a:
jak dobrze pamiętam to jeździłem na tym około rok czasu i miałem kilka kontroli policji i nie było problemu ...trzeba też dodać że moja barwa nie była aż taka rzucająca się w oczy

Noo - ja bym celował w takie właśnie coś jeżeli tylko możliwe - żeby nie drażniło policji.

szpala85 napisał/a:
może czas pomyśleć nad okulistą i jakieś dobre szkła by ci dobrał co ostrość dodają (ja tak zrobiłem i jest rewelacja )

Byłem dwa miesiące temu - już nic więcej zrobić się nie da ponad to co mam. Chyba, że operacja. Stąd tak bardzo zależy mi na tym poprawieniu sobie widoczności - oczywiście żeby też innym nie szkodzić w miarę możliwości.

szpala85 napisał/a:
Wojciech Bogacz, w E5x nikt jeszcze nie dawał soczewek więc nic tu nie zdziałasz

Wszyc napisał/a:
Oj Szpala nawet nie wiesz jak mało widziałeś dawali dawali i to nie jedni

Wydaje mi się, że jest jak pisze Wszyc - zresztą na forum GalanCenter takiego jednego przynajmniej widziałem.

Wszyc napisał/a:
będe ogarniał temat dla wojtka

Z góry dzięki - ja w wolnym czasie popytam się też gdzie się da. Tymczasem staram się jeździć w dzień, albo jak w nocy to w znajome tereny wyłącznie :)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 27-01-2012, 07:10   

jeśli dyskusja o łamaniu prawa się nie skończy teraz, to temat zamknę i tyle

zakładanie palników do starych lamp jest strasznym chamstwem

jeśli ktoś słabo widzi, to (Wojtku - nie gniewaj się - muszę to napisać) powinien skorzystać z porady okulisty albo przestać prowadzić auto... niestety jak do wielu innych spraw w życiu, tak i do prowadzenia pojazdów, potrzebne są pewne predyspozycje

Wszyc 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-01-2012, 07:39   

Krzyżak spokojnie narazie gdybania czysto teoretycznie nikt nikomu nie mówi żeby łamał prawo :) Szpala miał i dostał nauczkę a Wojtek naprawde stara się temat ogarnąć tak by wszystko miało rece i nogi i było ok dla innych użytkowników dróg :)

Da się do E5 jak co zrobić gładkie szyby reflektorów pytałem jednego szklarza mówił że żaden problem ale potem spytałem o cene takiego czegoś to wyszło mniej więcej tyle co za całe E88A w przyzwoitym stanie :D pozostaje opcja soczewek narazie nie mam tylko czasu się tym zainteresować bo mało czasu strasznie :P
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 27-01-2012, 08:10   

są warsztaty polerujące szkło od środka, potem się wrzuca soczewkę - innej opcji nie widzę...
pomimo, że też nie jest to legalne, to jednak soczewka z przesłoną nie oślepia

nie chcę się powtarzać, ale jak nocą jedzie naprzeciw mnie auto z zenonami, to włączam drogowe i tyle (a u mnie drogowe to razem 6 lamp!)

Wszyc 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-01-2012, 09:30   

Krzyzak napisał/a:
pomimo, że też nie jest to legalne

No w sumie co racja to racja lampa dalej nie będzie homologowana generalnie profesjonalnie zrobione lampy będą ok i nikomu nie będą zagrażać ale dobrze że są takie przepisy bo ludzie by różne dziwne rzeczy montowali i była by masakra na drogach nocą

Zenony to strasznie słaba opcja w starym samochodzie

a co do drogowych to mam zamiar zamontować w zderzaku też jakieś potężne dalekosiężne reflektory by przemienić noc w dzień bardziej przydatne niż przeciwmgłowe lampy dla mnie a wyłączyć długie i tak trzeba jak ktoś jedzie bo i tak i tak oślepiają :) są jakieś przepisy ograniczające moc/jasnosć świateł drogowych ? :P
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:

Wojciech Bogacz 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-01-2012, 17:11   

A czy do soczewek klosze reflektorów także muszą być idealnie przezroczyste ?

Jeżeli tak, to jak te reflektory wypolerować, nie wydając na to mnóstwa kasy ?
Krzyzak napisał/a:
pomimo, że też nie jest to legalne, to jednak soczewka z przesłoną nie oślepia

Mam takie zasasy - nie ważne czy to jest legalne czy nie - jeżeli coś nie szkodzi innym a mnie pomaga to będę to robił, chyba, że mi ktoś bardzo zycie uprzykrzy (w tym policja).
Jeżeli odpowiednio zrobione relfektory z soczewkami będą lepiej oświetlać mi drogę niż tradycyjne żarówki to dla mnie jest wystarczającym argumentem, żeby takie coś próbować sobie zamontować.

Wszyc napisał/a:
są jakieś przepisy ograniczające moc/jasnosć świateł drogowych ?

Trzeba by poszukać - jestem przekonany, że takie regulacje istnieją.

Wszyc napisał/a:
mam zamiar zamontować w zderzaku też jakieś potężne dalekosiężne reflektory by przemienić noc w dzień

Tylko, że ja przeważnie zasuwam na krótkich - bo na takich drogach się poruszam - na długich jedzie mi się już nieco lepiej, chociaż nadal uważam, że rewelacji nie ma.

Krzyzak napisał/a:
jeśli ktoś słabo widzi, to (Wojtku - nie gniewaj się - muszę to napisać) powinien skorzystać z porady okulisty albo przestać prowadzić auto...

Wiem - zdaję sobie z tego sprawę, że jeżeli stan mojego wzroku będzie się pogarszał to będę musiał podjąć jakieś kroki co pewnie zrobię, bo po pierwsze uwielbiam prowadzić, a po drugie jest to zasadniczo konieczne do tego, żebym mógł jakoś w miarę skutecznie zarabiać pieniądze. Motywację mam więc dużą. Chyba, że wcześniej się ożenię i będę miał kierowcę 8)

Wszyc napisał/a:
Szpala miał i dostał nauczkę a Wojtek naprawde stara się temat ogarnąć tak by wszystko miało rece i nogi i było ok dla innych użytkowników dróg

Nie wiem czemu Krzyśku tak mnie bronisz (ale dzięki) - osobiście jestem człowiekiem bardzo ugodowym i staram się innym nie podpadać a wręcz odwrotnie - tak więc jeżeli bym załóżmy coś ze światłami zrobił i okazałoby się, że sporo osób narzeka na to, że ich razi to bym to zmienił. Nawet jeżeli miałoby to oznaczać, że po zmroku dam sobie spokój z prowadzeniem samochodu.

waldi-1 
Mitsumaniak

Auto: galant 2,5v6 rok 98 pb/lpg
Wysłany: 27-01-2012, 20:57   

owszem klosze sie poleruje, wstawia sie tez soczewki ale nadal to nie jest z homologacja, a co nie ma jej jest niedozwolone, ale nawet jak by było to potrzeba do tego kompletu jeszcze samoregulatory oraz spryskiwacze lamp

http://forum.mitsumaniaki...p=968287#968287

Wszyc 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-01-2012, 21:41   

waldi-1 napisał/a:
kompletu jeszcze samoregulatory oraz spryskiwacze lamp

Do soczewek? w Primerze mam fabrycznie i nie ma ani tego ani tego :P
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 27-01-2012, 21:51   

Zdaje się,że o xenony chodziło.
a jeśli chodzi o soczewki,to sam kiedyś myslałem o tym,i pomysł jest ciekawy.W Blazerze mojego brata są takie zamontowane(szkła są zwykłe),i jest fajny efekt,bo z daleka widać tylko punkty światła.Dopiero jak podjedzie bliżej,to jest tego światła więcej,ale mimo tego że lampy ma wysoko,to zbytnio nie rażą.

Odpowiedz do tematu