Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy wydech, hałas 110 Db, przegląd z głowy, jakto uciszyć?
Autor Wiadomość
Mateusz25 
Forumowicz
Matthew

Auto: GALANT 2,0 GLS 1998 rok
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-03-2017, 19:11   Nowy wydech, hałas 110 Db, przegląd z głowy, jakto uciszyć?

Po długim remoncie, m.in. wydechu pojechałem. i na wydechu sie tu skupię, ponieważ podczas pomiaru wykazało 110 Db w hali i 105 Db na zewnątrz.Oczywiście nie przeszedł.
Co zmieniłem w wydechu, już piszę:
- wydech wew. RM Motors, pełny przelot
- wydech końcowy RM Motors pełny przelot, średnica wewn. wlotu 57 mm, wylot 2 x 57 mm.
- rura zmieniona na 57 mm średnicy wewn. Fabryczna ma 50 mm średnicy.
I jeden istotny(chyba) szczegół:
-na odcinku od końca tłumika wewnętrznego do końcowego w fabrycznym wydechu jakieś 20 cm przed łączeniem dwóch elementów jest odcinek o większej średnicy ,jakieś 70 mm i długości 20 cm.
- skopiowałem więc długość, miejsce położenia i proporcjonalnie średnicę do nowej szerszej rury, wyszło mi 88,9 mm średnicy tego odcinka wydechu.
Czy ktoś wie za co właściwie odpowiada ten odcinek układu i czy mądre będzie teraz zastosowanie seryjnego tłumika końcowego o mniejszej średnicy wlotu i wylotu.
Nie powiem, zależy mi na cichszym wydechu , bo z tym można dostać pie....lca.Przesyłam też fotkę odcinka większej średnicy ( fot. 1 )w moim wykonaniu i tłumika końcowego (fot . 3)oraz środkowego ( fot .2) dostosowanego do mojego Gala.
https://goo.gl/photos/JNGaaogajxq2z3x58

Będę wdzięczne za wszelkie uwagi.
Pozdrawiam.

Dario1986 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5 v6 kombi 2002
Wysłany: 08-03-2017, 08:45   

kolego, poszukaj urządzenia o nazwie Db Kiler. wiem że do motocykli są montowane, może do aut również.
Opel Astra 1.6 8v, 94r.
MITSUBISHI GALANT 2.0 16V, 98r.-sprzedany
MITSUBISHI GALANT 2,5 v6 2002r. kombi

czarny.marcin 
Mitsumaniak

Auto: Bądź Moją Walentynką :)
Wysłany: 08-03-2017, 11:16   

A czego się kolego spodziewałeś po dwóch przelotowych tłumikach ?
110dB to mają motocykle bez wydechu .
Chyba decydując się na coś takiego nie liczyłeś, że będzie seria :)
Nawet dedykowany Ulter z homologacją potrafi denerwować (ale jeszcze jest do strawienia) a co dopiero coś takiego .
Smutne to ale do galantów nie ma nic sensownego z zamiennika , te wszystkie zamienniki za pare złotych z allegro to znów pierdzą ,bo żadnym dźwiękiem tego nazwać nie można .
Jeszcze jakbyś chciał by wydech nie tylko był funkcjonalny ale i wyglądał to już w ogóle .
Gdybym robił wydech u siebie to jednak z tego wszystkiego wybrałbym Ultera i u nich zrobił całość bez rzeźbienia .
Albo kupił wydech w serwisie jeśli jest dostępny zapłacił raz dobrze i przeżyło by to już auto .

BMW :D - jest
Lancer kombi 2.0 Sport :) -jest
Suzuki Swift :) - jest
Carisma 1,6 -była
Colt CJ0 - jest :)
Galant EA5W 6A13 -był
Galant E54 Diamond 6A12 - był
Mazda MX-3 -była
Renault Megane Coupe -było

Mateusz25 
Forumowicz
Matthew

Wysłany: 08-03-2017, 20:02   

Nie spodziewałem się ciszy, a to co usłyszałem po uruchomieniu silnika- przegięcie.
Sporo pracy włożyłem w ten wydech, ale cóż, znowu się nauczę , na błędach.
Zrobię coś takiego:
- zdemontuję końcowy wydech i zastąpię go seryjnym od 2,5 V6 z rocznika 98, dostosuję do rur, jakie wyprowadzone są obecnie, końcówkę też dostosuje do wycięcia w zderzaku.
Biorąc pod uwagę , że seryjny wewnętrzny tłumik to pełen przelot, zastąpienie końcowego tłumikiem jak wyżej powinno go uciszyć, przy czym średnica wewnętrzna rur w seryjnym końcowym to 52 mm, a średnica rur, które mam teraz to 57 mm wewnątrz.Różnica 5 mm.
Nie chcę bawić się w kupna Ultera czy innych, bo jak dla mnie kasa jest zbyt duża, a efekt, nie wiadomy, i tak jak mówiłeś dobranie czegoś pod wymiar nie jest możliwe i ładne wizualnie.
Dalej jednak zastanawiam się za co odpowiada odcinek przed wydechem końcowym , ten o większej średnicy, wid. na fotce, którą przesłałem i czy ma to znaczenie dla działania układu.
Co myślicie o takiej zamianie?

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 12-03-2017, 01:33   

Mateusz25 napisał/a:
Dalej jednak zastanawiam się za co odpowiada odcinek przed wydechem końcowym , ten o większej średnicy, wid. na fotce, którą przesłałem i czy ma to znaczenie dla działania układu.

Zapewne jest potrzebny do zapewnienia odpowiedniej pojemności układu wydechowego,który jest potrzebny do właściwej pracy silnika.

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 12-03-2017, 06:17   

jacek11, dokładnie. Dodatkowo trochę "obniża bas" :wink:
Mateusz25, jak się oszczędza to tak jest.
Kupiłeś kawałek zawiniętej blachy z przyspawanymi rurkami to czego się spodziewałeś? W dodatku na krótkiej puszce... Cicho miało być? :mrgreen:
Taniej by Ci wyszło zastąpić końcowy kawałkiem rury - a pewnie i ciszej :mrgreen:

Co do Twojego pytania - spróbuj zatkać jedną rurę - jak będzie ciszej to podjedź do jakiegoś spawacza i niech Ci dorobi wkładki. Coś ala stożek i otwór na śrubę od spodu, żebyś dał radę zamocować.
tam gdzie robią wydechy będą wiedzieć o co chodzi.
Bardzo przytkasz wydech, ale powinieneś się zmieścić w normie :wink:

Inna opcja to znalezienie miejsca na dodatkowy tłumik (w pewnej odległości od końcowego).
zwykły uniwersalny (im dłuższy tym lepszy).
Też zmuli auto, ale uciszy to coś co kupiłeś.

collectiv 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2,5 V6 Avance '99
Wysłany: 15-03-2017, 19:38   

Ja kupiłem środkowy tłumik z tej aukcji http://allegro.pl/mitsubi...5524285933.html końcowy zresztą też kupiłem od tego sprzedawcy.
Nie ma żadnych problemów. Z tego co wiem to w serwisie dorabiali tylko krótka rurkę bo nie pasowało do końca z powodu wyciętego katalizatora (podobno średnica była nieco większa niż rury początkowej)

Mateusz25 
Forumowicz
Matthew

Wysłany: 18-03-2017, 18:27   

Wolę jednak dostosować końcowy - seryjny od 2,5 V6. Co do taniości, czyli jakieś 800 zł za 2 tłumiki z rurami i dużą uwagą przy spawaniu, a raczej na spawaniu się znam, spodziewałem się mniejszego hardcoru. Zabawy typu zaspawaj jeden otwór - nie, dajcie spokój, wolę w ogóle go wyciągnąć - zamienić końcowy na taki jak wyżej opisałem, a ten puścić do ludzi. Drugi tłumik przed tym obecnym, uwierz miejsca zwłaszcza na długi , nie ma. Ostatni mb rury przed końcowym wydechem to zawijasy mijające ławę i zbiornik
paliwa. Mam jeszcze chwilę, a apropos rzeźby i nieudanych zakupów , wydech środkowy RM Motors wymiarami jest bardzo zbliżony do seryjnego, a to co nie podobne i inne to nieszczęsny końcowy i rura o śred. 57, a nie 49 mm wewn. Stąd pomysł o montażu tłumika od 2,5 V6, zwłaszcza, że jego średnica wewnętrzna to 51 mm, tak wiec o 5- 6 mm mniej niż na obecnie przeze mnie zastosowanej. Mam lekkiego świra na punkcie tego autka, stąd MAŁE przeginki z efektem.

[ Dodano: 18-03-2017, 18:36 ]
collectiv napisał/a:
Ja kupiłem środkowy tłumik z tej aukcji http://allegro.pl/mitsubi...5524285933.html końcowy zresztą też kupiłem od tego sprzedawcy.
Nie ma żadnych problemów. Z tego co wiem to w serwisie dorabiali tylko krótka rurkę bo nie pasowało do końca z powodu wyciętego katalizatora (podobno średnica była nieco większa niż rury początkowej)

Właśnie od nich chcę kupić końcowy od 2,5 V6 i dostosować u siebie.
Dzięki za informację.

collectiv 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2,5 V6 Avance '99
Wysłany: 18-03-2017, 21:58   

Mateusz25 napisał/a:
Wolę jednak dostosować końcowy - seryjny od 2,5 V6. Co do taniości, czyli jakieś 800 zł za 2 tłumiki z rurami i dużą uwagą przy spawaniu, a raczej na spawaniu się znam, spodziewałem się mniejszego hardcoru. Zabawy typu zaspawaj jeden otwór - nie, dajcie spokój, wolę w ogóle go wyciągnąć - zamienić końcowy na taki jak wyżej opisałem, a ten puścić do ludzi. Drugi tłumik przed tym obecnym, uwierz miejsca zwłaszcza na długi , nie ma. Ostatni mb rury przed końcowym wydechem to zawijasy mijające ławę i zbiornik
paliwa. Mam jeszcze chwilę, a apropos rzeźby i nieudanych zakupów , wydech środkowy RM Motors wymiarami jest bardzo zbliżony do seryjnego, a to co nie podobne i inne to nieszczęsny końcowy i rura o śred. 57, a nie 49 mm wewn. Stąd pomysł o montażu tłumika od 2,5 V6, zwłaszcza, że jego średnica wewnętrzna to 51 mm, tak wiec o 5- 6 mm mniej niż na obecnie przeze mnie zastosowanej. Mam lekkiego świra na punkcie tego autka, stąd MAŁE przeginki z efektem.

collectiv napisał/a:

Dzięki za informację.

Nagram Ci filmik z pracy wydechu umieszczając link sam ocenisz czy warto. Puki co, ja jestem zadowolony z uzyskanego efektu.

Mateusz25 
Forumowicz
Matthew

Wysłany: 18-03-2017, 22:06   

collectiv napisał/a:
Mateusz25 napisał/a:

collectiv napisał/a:

Dzięki za informację.

Nagram Ci filmik z pracy wydechu umieszczając link sam ocenisz czy warto. Puki co, ja jestem zadowolony z uzyskanego efektu.

Ja tobie też , z obecnego stanu.
Jutro powinienem dać radę.

Odpowiedz do tematu