|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Galant VIII vs Accord VI |
Autor |
Wiadomość |
jajo-m
Nowy Forumowicz
Auto: Galant Avance SedanV6 2.5 02r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-11-2017, 22:03 Galant VIII vs Accord VI
|
|
|
Witam, wiem, że podobny temat już był, ale dawno.
Na wstępie: przymierzam się do zakupu samochodu, chciałbym na niego wydać ok 15k zł.
Interesują mnie sedany (rocznik 2000+), benzyna/lpg ewentualnie benzyna do zagazowania we własnym zakresie, najlepiej jak by był z automatyczną skrzynią i miał w miarę bogate wyposażenie (automatyczna klima, el. szyby i lusterka, skórzana tapicerka, podgrzewane siedzenia).
Rozpatruje dwa samochody: Galant VIII i Accord VI (VII raczej po za moim zasięgiem finansowym). Nie ukrywam, że Galant (a w szczególności wersja Avance) podoba mi się bardziej , ale Accord też jest niczego sobie.
Czy ktoś kto miał styczność z tymi samochodami mógłby je porównać i podzielić się kosztami utrzymania (eksploatacji, serwisowania), wrażeniami z jazdy, komfortem i miejscem w środku, awaryjnością, rdzewieniem.
Co do Galanta trochę już poczytałem na ich temat i chciałbym z silnikiem 2.5 V6 z automatem np. https://www.olx.pl/oferta...html#a3802e6004
Nawet założyłem temat o nim na "chcę kupić" http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=103540
Ciekawe ogłoszenie na Accorda jakie znalazłem to np. https://www.otomoto.pl/of...html#db545b976a
Co myślicie o tych modelach/egzemplarzach?
Trochę rozmyślałem jeszcze nad Alfa Romeo 159 albo 166, wyglądają pięknie i mają fajne wnętrze, ale jednak odpuściłem Alfy |
|
|
|
 |
Kaucz
Mitsumaniak EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Pomógł: 8 razy Dołączył: 04 Gru 2009 Posty: 1599 Skąd: Ciałem Poznań. Sercem Kołobrzeg.
|
Wysłany: 27-11-2017, 00:29
|
|
|
Ta gałka w Acco jest niesamowicie niewygodna. Brat ma taką i on może i się przyzwyczaił, ale czasem zdarza mi się jego furą jeździć i dostaję furii przez ten lewarek. Masakra.
Galant nie będzie Ci żarł oleju V6 w automacie będzie dynamiczniejsze niż Acco z tym silnikiem - sprawdzone na żywo |
_________________ ...hontou ?
"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo. |
|
|
|
 |
jajo-m
Nowy Forumowicz
Auto: Galant Avance SedanV6 2.5 02r
|
Wysłany: 27-11-2017, 00:41
|
|
|
Dzięki za odpowiedź, na forum accordklubpolska też doradzili mi Galanta, ewentualnie Accorda VII ale za egzemplarz w dobrym stanie raczej powyżej 20k trzeba przeznaczyć |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 27-11-2017, 17:02
|
|
|
Jeździłem trochę takim Accordem i dużo Galantami Jakość wykonania wnętrza na takim samym poziomie, jednak Gal ma ma moim zdaniem dużo ładniejsze wnętrze od Accorda. Komfort jazdy porównywalny. Hamulce w Accordzie dużo lepsze. Każda Honda w benzynie żłopie olej. Accord dużo mniej rdzewieje od Galanta. Koszty utrzymania podobne (oba auta są na wielowahaczu z przodu i z tyłu- w Accordzie z przodu jest jeden wahacz mniej, z tyłu tyle samo albo w Hondzie jest ich nawet więcej, ale to nieważne, bo tylny wielowahacz jest w japończykach prawie niezniszczalny). VTEC w Hondzie pięknie się wkręca i mruczy, ale dźwięk V6 w Galancie jest nie do podrobienia, a spalanie obu silników podobne.
Ja bym brał Gala V6 |
|
|
|
 |
|
|