Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Galant czy opłaca się remontować

Co mam z nim zrobić ?
Zrobić nadkola i jeździć aż nie przejdzie przeglądu
8%
 8%  [ 1 ]
Remontować
91%
 91%  [ 11 ]
Zrobić nadkola i sprzedać
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 12
Wszystkich Głosów: 12

Autor Wiadomość
Dunios 
Forumowicz

Auto: Galant 2002
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 16-04-2018, 17:08   Galant czy opłaca się remontować

Witam, galanta mam już od 2 lat i ogólnie jestem zadowolony z autka. niedawno podczas mycia autka zauważyłem że wyskoczyło trochę rudy na drzwiach od środka . Dzisiaj trochę wolnego czasu to do ręki śrubokręt szczota druciana i papier ścierny i walką z mendą :D . Przemyjemy benzyną ekstrakcyjną i na to pójdzie podkład reaktywny i akrylowy . Tak to wygląda :

https://drive.google.com/file/d/1gY8PSd6J0xFj5cAxRASjtiYsirxeBppD/view?usp=sharing

I zacząłem dalej się przyglądać co jeszcze ewentualnie poprawić i ujrzałem parę rzeczy do poprawki .

https://drive.google.com/open?id=1P3P60Phm1bNSjTY9n_L8Kb9EwUjgwbAn

I tu pojawia się parę pytań :
1. Opłaca się go zacząć remontować ? I ile jakie by były koszta? dodam że nadkola mam do zrobienia, świeżo po wymianie rozrządu . Bagażnik od środka bym chciał sam zrobić a resztę u blacharza.
2. Ciężko będzie to wyczyścić , słaby dostęp. Mogę to jakimś środkiem zamalować/zalać czy lepiej wyczyścić i zamalować tak jak będę robił z drzwiami? Czy może zostawić blacharzowi ? Jest to w bagażniku przy nadkolu.
https://drive.google.com/file/d/14nkIsevw_mR5S3dWXUbpQTau_ow6ukSa/view?usp=sharing
3. Czy da się to pinezkę wyjąć ? Nie chciałem ciągnąć na siłę żeby nic nie urwać :D
https://drive.google.com/file/d/16pRWFYKjpuqfXza1lDJrmP6d8lmsIVGl/view?usp=sharing
4. Jakie ma zastosowanie zaznaczony element ? tylko mocowanie tej maty z bagażnika ? chcę go wymontować i zabezpieczyć dookoła.

Ogólnie jestem przywiązany do gala i chciałbym jeszcze się nim cieszyć parę dobrych lat, ale nie za każdą cenę :) z góry dzięki za pomoc :D Pozdro !

vrangsinn 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 2,5 V6
Wysłany: 16-04-2018, 17:54   

Mogę ci podpowiedzieć tyle że zdjęcie które pokazałeś od środka wnęka przy nadkolu u mnie wygląda to gorzej...w maju oddaje do blacharza i mi blacharz to robi wraz z nadkolem + konserwa, moim zdaniem to najlepsza opcja zrobić to za 1 zamachem...spinka trzyma tylko okładzine...pozdr

Edit.

zaznaczam remontować....mnie czeka to samo co u Ciebie tylko drzwi mam czyste^^

Dunios 
Forumowicz

Wysłany: 16-04-2018, 19:11   

A jakich kosztów się spodziewasz ? :)

Barrozo 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6 99'
Wysłany: 16-04-2018, 19:13   

Przecież to jest tylko lekki nalot. Rdzę usunąć, dać środek antykorozyjny, zakonserwować, nadkola wymienić i jeździć dalej przez x lat ;)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 16-04-2018, 19:21   

Biorąc pod uwagę, że to Galant to na tych zdjęciach nie ma żadnej korozji :mrgreen: Naprawiać i jeździć.

adamek90 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6
Wysłany: 16-04-2018, 22:32   

Ladne masz auto ! powierzchowna rdza-nic groźnego - ratuj !

Dunios 
Forumowicz

Wysłany: 17-04-2018, 02:52   

Dzięki panowie za pomoc panowie ! Decyzja podjęta, remoncik. Serducho się kraje jak na samą myśl o pozbyciu się gala, jedyne auto z takim charakterem :twisted:
Poleci ktoś blacharza/lakiernika z mazowieckiego ? :D

Barrozo 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6 99'
Wysłany: 17-04-2018, 21:46   

A od zewnątrz jak to wygląda? Jestem z mazowieckiego, w lipcu będę swojego konserwował więc i tego bym mógł.
Jeżeli chodzi o nadkole patrząc od strony bagażnika to trzeba wybebeszyć, położyć się w samochodzie, oczyścić rdzę, wyczyścić, potem r-stop, odtłuścić i hammerite. Trochę amatorka ale u kolegi tak robiłem i nic nie wychodzi. Wszystko zależy jak to wygląda z zewnątrz.

Dunios 
Forumowicz

Wysłany: 18-04-2018, 00:17   

od zewnątrz lewa strona w miare, prawa gorzej bo obcierkę parkingową miałem i wyszła ruda na nadkolu :/ . Reperaturki + polerka/poprawka zderzaka z tyłu bo troszkę obtarty i z zewnątrz byłby miodzio :) Reperaturki już mam zakupione

[ Dodano: 21-04-2018, 03:05 ]
Przymierzam się do konserwy bagażnika bo został mi podkład reaktywny novol 340 i podkład akrylowy ale chciałbym trochę wyciszyć dupę. i planuje do tego użyć nuxodola 1600 , tylko zastanawiam się w jakiej kolejności co położyć.
Na gołą blachę:
1. reaktywny
2. akryl
3. nuxodol 1600
4. akryl
czy w innej ?

i pytanie czy położenie nuxodol 1600 w miejsca gdzie nie ma korozji w celu wyciszenia i na to akryl się sprawdzi ?
I
Pozdro z nocnej zmiany :wink:

[ Dodano: 23-04-2018, 07:17 ]
Czym zastąpić tą masę wyciszającą w bagażniku pod kołem zapasowym ? Zrobić tak jak pisalem wyżej ? Proszę o szybką odpowiedź no jutro do roboty się przymierzam :D

Odpowiedz do tematu