Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A/W 2.5] Zjedzone podłużnice
Autor Wiadomość
Ridge Forrester 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant VI ND 2,5 V6
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 05-06-2017, 20:54   [EA5A/W 2.5] Zjedzone podłużnice

Witam Mitsumaniaków. Temat dość smutny. Chciałem zrobić konserwację mojego Galanta i niestety podczas czyszczenia mechanik odkrył przykrą sprawę(fot). Obie podłużnice z tyłu są zgnite... Moje pytanie do was, czy ktoś z was miał podobną sytuację i czy da się uratować ten samochód?
[img]https://zapodaj.net/026cf2ed7a211.jpg.html[/img]
[img]https://zapodaj.net/ca886c4e1fbab.jpg.html[/img]
[img]https://zapodaj.net/b1029e4b3bfc1.jpg.html[/img]
[img]https://zapodaj.net/5096d8ed46859.jpg.html[/img]

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 05-06-2017, 21:48   

Linki mi nie działają, ale podejrzewam jak wyglądają :wink: Wszystko jest do zrobienia tylko potrzeba na to trochę nakładu pracy. Większym problemem może być znalezienie blacharza, który się tego podejmie, a jeśli już się podejmie to żeby zrobił to dobrze i z głową.

Ridge Forrester 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-06-2017, 22:57   

Mój błąd, już się poprawiam.

Znalazłem jednego blacharza w okolicy ale szczerze powiedział, że gwarancji nie daje. Mogę na tym pojeździć 10 lat lub rozsypie się po najbliższej zimie... Bynajmniej warto zaryzykować.

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Wysłany: 05-06-2017, 23:29   Re: Zjedzone podłużnice

Ridge Forrester napisał/a:
Witam Mitsumaniaków. Temat dość smutny. Chciałem zrobić konserwację mojego Galanta i niestety podczas czyszczenia mechanik odkrył przykrą sprawę(fot). Obie podłużnice z tyłu są zgnite... Moje pytanie do was, czy ktoś z was miał podobną sytuację i czy da się uratować ten samochód?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak, ja mam taką sytuację. Nie ratuję. Ogarnięty blacharz zawołał mi 7k za DOBRE zrobienie tego. Tak naprawdę gdybym dbał o konserwę już od momentu zakupu to nie byłoby tego tematu, a tak to lipa.

"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo.

Vtec88 
Mitsumaniak
02828/KMM

Auto: Galant EA5A
Wysłany: 05-06-2017, 23:37   

Mam takie same podluznice i jutro jade do blacharza, ale mi powiedział 400 zł za stronę plus 600 za kielichy około 2 tyś za wszystko razem na gotowo

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Wysłany: 05-06-2017, 23:51   

Vtec88 napisał/a:
Mam takie same podluznice i jutro jade do blacharza, ale mi powiedział 400 zł za stronę plus 600 za kielichy około 2 tyś za wszystko razem na gotowo

ja takie ceny już wsadziłem między bajki po wizycie u jednego speca. Dokładnie wyjaśnił mi technologię ( z czego niewiele zrozumiałem ) i co musiałoby zostać zrobione, żeby to się rozpadło po roku czy dwóch ( użycie jakiegoś stelaża czy coś takiego ). Zresztą po sobie wiem, że miałem mieć kielichy tanio zrobione, a mam okropną kaszanę, że diagnosta za głowę by się złapał jakbym podjechał na przegląd :/. Na pewnych rzeczach NIE DA SIĘ zaoszczędzić.

"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 06-06-2017, 08:28   

ja też mam robione w podobnych cenach w warsztacie wioskowym (a nawet jeszcze taniej niż kolega pisał), gdzie zdają sobie sprawę, że przedłużają życie a nie robią nowe auto - i ja zdaję sobie z tego sprawę, że walka z rudą jest przegrana i tylko o kilka lat przesuwam moment złomowania...

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Wysłany: 06-06-2017, 10:35   

Krzyzak napisał/a:
ja też mam robione w podobnych cenach w warsztacie wioskowym (a nawet jeszcze taniej niż kolega pisał), gdzie zdają sobie sprawę, że przedłużają życie a nie robią nowe auto - i ja zdaję sobie z tego sprawę, że walka z rudą jest przegrana i tylko o kilka lat przesuwam moment złomowania...

Ja właśnie na taki warsztat wioskowy pojechałem z polecenia jednego z klientów - niestety spartolili robotę po całej linii :roll: Od teraz nie zamierzam bawić się w półśrodki bo to - właśnie - tylko odciąganie momentu złomowania, a to nie o to chodzi przecież.
Szczerze to najchętniej bym potraktował go tymi samymi metodami co odnawia się karoserię oldtimerów, ale tu wkracza rozsądek, bo Galant mimo sentymentu nie jest tyle wart.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 06-06-2017, 11:55   

Kaucz napisał/a:
Szczerze to najchętniej bym potraktował go tymi samymi metodami co odnawia się karoserię oldtimerów, ale tu wkracza rozsądek, bo Galant mimo sentymentu nie jest tyle wart
I tutaj właśnie tkwi największy problem, bo jesteśmy w najgorszym momencie. Trzeba jeszcze parę lat poczekać :wink:

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Wysłany: 06-06-2017, 12:37   

Hugo napisał/a:
Kaucz napisał/a:
Szczerze to najchętniej bym potraktował go tymi samymi metodami co odnawia się karoserię oldtimerów, ale tu wkracza rozsądek, bo Galant mimo sentymentu nie jest tyle wart
I tutaj właśnie tkwi największy problem, bo jesteśmy w najgorszym momencie. Trzeba jeszcze parę lat poczekać :wink:

albo przez te parę lat znaleźć w miarę zdrowy egzemplarz zanim ceny będą iść w górę ( bo tak zapewne będzie ) - przynajmniej ja mam taki plan :)

pappagiorgio 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.5 V24
Wysłany: 06-06-2017, 19:50   

Przechodziłem ten temat. Samochód postawiłem na klockach 1 maja 2016, samochód stanął na kołach 31 października 2016r. Oprócz tego miejsca, zgnite też były podłużnice w miejscu montażu filtra paliwa i w lustrzanym odbiciu po drugiej stronie. Dodatkowo wyszło, że zgnita jest belka która idzie w poprzek na wysokości tylnych śrub mocujących sanki oraz ta która idzie w poprzek w miejscu gdzie zaczyna się tylne siedzenie. Do tego pełno drobnicy, jak zgnite mocowania baku, uchwyty linki ręcznego itd. Poza tym podłużnica w tym miejscu ma wzmocnienie, w środku idzie druga blacha ona też była zgnita. Podejrzewam, że za 2tyś zł to blacharz pokryje rdze bitexem, 7 tyś to bardziej realna cena. Niestety walka z rdzą to jak walka z wiatrakami. Za dwa, trzy lata pojawią się pewnie ogniska korozji w okolicach spawów. Niestety blacha się przegrzewa i jest bardziej podatna na rdzę.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 06-06-2017, 22:36   

Tematy o korozji podwozia i podłużnic byly poruszane kilkakrotnie:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=98598
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=73781
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=88957
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66318
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

koknej 
Nowy Forumowicz

Auto: galant 98r 2.5 v6 A/T kombi
Wysłany: 28-08-2017, 08:52   

Krzyzak napisał/a:

Darek dałbyś byś namiar bo też potrzebuje przedłużyć żywot na jakieś 2 lata potem złom raczej.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 28-08-2017, 13:48   

koknej, https://moto.money.pl/warsztaty/duraj;dariusz;blacharstwo;pojazdowe,warsztat,23702,0.html

Ridge Forrester 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-09-2018, 19:27   

Koleżanki i kolegi. Sprawa pewnie każdemu znana, mianowicie tylne sanki. W ASO powiedzieli 2350 cebulionów za nowe i miesiąc oczekiwania, bo chyba z kraju kwitnącej wiśni targane. Więc pytanie moje brzmi, czy ktoś z was szanowne mitsumaniaki naprawiał sanki lub ma dostęp do rysunku technicznego z wymiarami, rozstawem śrub i tym podobne?

Odpowiedz do tematu