Carisma 1.9 TD nie wysprzęgla |
Autor |
Wiadomość |
Lowwy
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 TD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-02-2019, 17:21 Carisma 1.9 TD nie wysprzęgla
|
|
|
Witam.
Około 4-5 miesięcy temu wymieniłem sprzęgło w autku. Na początku troszkę ciężej wchodziły biegi a wsteczny praktycznie tylko na wyłączonym silniku (na zapalonym aucie za nic nie chciał wejść), lecz po kilku dniach się unormowało i wróciło do stanu początkowego. Teraz problem znów powrócił i zastanawiam się co może być przyczyną. Dzisiaj jak wrzuciłem wsteczny na wyłączonym silniku i zapaliłem auto to zaczęło cofać mimo braku puszczania sprzęgła. Podpowiem, że jak zatrzymam się na poboczu i kilkanaście-kilkadziesiąt razy powciskam sprzęgło to nagle wyczuwam w końcu opór i biegi wchodzą normalnie, lecz po przejechaniu kilku kilometrów znów brakuje oporu na sprzęgle i żeby wrzucić bieg trzeba się namęczyć. Miał ktoś podobnie, albo ma pomysł jak rozwiązać tę sytuację ? Myślałem nad odpowietrzeniem wysprzęglika, ale skoro przez te kilka miesięcy wszystko było w porządku to może problem leży głębiej ? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21011 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 19-02-2019, 17:26
|
|
|
Trzeba sprawdzić bo pewnie jest jakiś wyciek z układu. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Lowwy
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-02-2019, 17:34
|
|
|
Myślę jeszcze czy przypadkiem pompka sprzęgła czy też wysprzęglika może już trochę przepuszczać płyn po tłoczku do tyłu. Wyciek nie ponieważ poziom płynu w zbiorniczku od momentu zmienay sprzęgła się nie zmienił. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21011 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 19-02-2019, 17:42
|
|
|
Słusznie kombinujesz . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
b@rto
Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2016 Posty: 63 Skąd: Hołowczyce
|
Wysłany: 19-02-2019, 19:34
|
|
|
Podobny miałem przypadek - kupiłem auto w którym niewiele wcześniej (właśnie kilka miesięcy) zostało wymienione sprzęgło. I mi przestało wysprzęglać. Na chama wcisnąłem dużą strzykawką trochę płynu przez odpowietrznik sprzęgła. Do dzisiaj (a było to ze 2 albo 3 lata temu) problem nie powrócił. Tylko strzykawkę i dot4 ze sobą wożę.
Dopowiem - "tradycyjne" odpowietrzanie nie dawało rezultatów. |
|
|
|
 |
Lowwy
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-02-2019, 17:43
|
|
|
Więc może na przyszłość komuś pomoże
1. Wykręciłem i rozebrałem pompę sprzęgła. Okazało się, że plastik w tłoczku już się wyrobił i kawałek odleciał + dodatkowo zebrał się syf. Blokował on przepływ płynu do wężyków.
2. Po ponownym zamontowaniu ciężko było odpowietrzyć pompę, ale jakoś poszło. Wyjechałem na drogę wszystko gra i śmiga.
3. W drodze do pracy znów padaka. Sprzęgło leciutkie bez oporów. Pierwszy raz ubyło płynu. Hol na warsztat i kolejne rozkręcanie.
4. W końcu doszedłem co jest przyczyną. Tłoczek w wysprzęgliku cały zalany płynem i wyrobiony na dobre. Próbując odpowietrzyć pompę pierwszy raz dało się zobaczyć, że tamtędy ucieka płyn. Po rozkręceniu dmuchając w odpowietrznik i trzymając palcem tulejkę było słychać jak przechodzi powietrze i to w dużych ilościach.
Mam nadzieje, że to jest ta przyczyna, ale jestem pewien w 99%. W środę przyjdą części dam znać. Może na przyszłość ktoś będzie miał mniej szukania przyczyny |
|
|
|
 |
|