Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
przewody hamulcowe
Autor Wiadomość
wolfcsss 
Nowy Forumowicz

Auto: Misiek pajero II - 2,8
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-12-2019, 14:17   przewody hamulcowe

Na dniach będę zmieniał wszystkie przewody hamulcowe w swoim Pajero 2 (długa buda, lekko podniesiony na drążkach, silnik 2,8), docelowo będzie stał o 2 cale wyżej (jeszcze nie wiem czy na sprężynach czy na ramie go podniosę). Pytanie, czy na przewody sztywne wybrać stal, czy miedź? jakie propozycje do przewodów giętkich ? (ile tych giętkich potrzebuję).. może są jakieś giętkie w zestawach??

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 29-12-2019, 19:47   Re: przewody hamulcowe

wolfcsss napisał/a:
Na dniach będę zmieniał wszystkie przewody hamulcowe w swoim Pajero 2 (długa buda, lekko podniesiony na drążkach, silnik 2,8), docelowo będzie stał o 2 cale wyżej (jeszcze nie wiem czy na sprężynach czy na ramie go podniosę). Pytanie, czy na przewody sztywne wybrać stal, czy miedź? jakie propozycje do przewodów giętkich ? (ile tych giętkich potrzebuję).. może są jakieś giętkie w zestawach??
Są też miedziano-niklowe. Tak wiem chcesz sam zrobić, skąd ja to znam :) , ale może lepiej scedować to na warsztat specjalistyczny ??? mają wszystko co potrzebne. Jednak to hamulce.

Rander 
Forumowicz

Auto: Outlander III PHEV
Wysłany: 30-12-2019, 22:52   Re: przewody hamulcowe

jawaldek napisał/a:
wolfcsss napisał/a:
Na dniach będę zmieniał wszystkie przewody hamulcowe w swoim Pajero 2 (...)
(...) może lepiej scedować to na warsztat specjalistyczny ??? mają wszystko co potrzebne. Jednak to hamulce.

Popieram to, co napisał Waldek.
Pomimo, że przy samochodzie jestem w stanie (i mam możliwości techniczne) zrobić prawie wszystko, to z niektórymi rzeczami jeżdżę do specjalizowanego mechanika. Tak w przypadku m.in. przewodów hamulcowych.
Chodzi mi o pewien komfort psychiczny.
Jeśli sam zrobię przewody hamulcowe, i za pół roku nie mogąc wyhamować rozjadę jamniczka teściowej, to do końca życia będzie mi to wypominać, a mnie sumienie też będzie żarło - mam na myśli nie teściową, tylko biednego jamniczka ;)
A jeśli zawinił mechanik, to ja przynajmniej mam czyste sumienie.

Podobnie - kupuję w miarę dobre opony zimowe, aby później nie pluć sobie w brodę, że chciałem zaoszczędzić kilka stówek, a rozwaliłem auto, albo komuś krzywdę zrobiłem.

Adam.

Odpowiedz do tematu